Perhokalastusoppaan kanssa kalassa

Lentriin perhokalastusleirin osallistujat 2022

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastusoppaan kanssa kalassa. Suomalaiset eivät ole tottuneet kovin helposti ottamaan perhokalastusopastusta avukseen. Veneoppaat, joiden kanssa kalastetaan vieheillä tai jigeillä ovat paljon yleisimmin käytettyjä. Tämä kulttuuri ei vielä ole kunnolla ehtinyt perhokalastusharrastukseen. Usein vasta siinä vaiheessa tulee yhteydenotto, kun asiakas on kokeillut heittämistä ja kalastamista katsottuaan YouTube – videoita. Asiakas on kokeillut opetella omatoimisesti ja todennut, ettei videon avustuksella opi heittämään kunnolla. Tässä vaiheessa saan yleisimmin viestin aloittelijoilta.

Useamman vuoden perhokalastusvälineet omistanut kalastaja hakee oppaan apua silloin kun kalastus ja etenkin odotetut tulokset eivät ole sitä mitä haluaisi. On aivan normaalia että kaikkia taitoja tulee joskus päivittää. Usein oppaan varaaminen päiväksi tuo aivan uuuden buustin omaan kalastukseen ja varmasti oppii myös uusia asioita kalastustekniikkaan ja kikkoja kalan saamiseen,

Suomalaisen historiaan kuuluu että kauan aikaa sitten oli totuttu luontoon ja hakemaan sieltä leivän päälle särvintä. Osaaminen oli siis verissä ja tieto kulki isältä pojalle. Nykyaikana löytyvät aina ne henkilöt, joilla on halua, kykyä ja intoa opetella omatoimisesti perhokalastuksen eri muotoja. Lisäksi internet on pullollaan tietoa, kunhan vain sieltä osaa suodattaa sen olennaisen. Toki mikään internet-tieto tai video ei vastaa lähikontaktia oppaan kanssa.

Omasta nuoruudestani 70-luvulta voin mainita, että kun me köyhän talon pojat+isä kokoonnuimme monasti ruokapöydän ääreen keskustelemaan, että milläs sitä selvitään loppu kuukausi ennen isän seuraavan palkan tuloa. No työnjakohan oli se että minulle lankesi se ruokakalan haku ja velipojalle kesällä metsästä haettavat tarveaineet.

Luontoharrastaminen on lisääntynyt

Korona on saanut ihmiset uudestaan liikkeelle luontoon. Tai oikeastaan se sukupolvi, joka ei aikaisemmin harrastanut luonnossa liikkumista, on nyt koronan aiheuttamien rajoituksien takia löytänyt luonnossa liikkumisen runsaalla joukolla ja kalastus on osa sitä. Nyt kun korona on jo ihan arkipäivää on tilanne enemmänkin normalisoitunut. Tai siis oikeastaan on hyväksytty se että korona on jokaisen arjessa samalla tavalla kuin influenssatkin.

Kuitenkin luontoharrastus on jäänyt ja lisääntynyt pysyvästi. Ihmiset haluavat liikkua luonnossa ja se on hieno asia. Hyvinvointi sen osalta toteutuu. Vaikkakin tätä postausta päivittäessäni tänään 5.5.2023  on tullut paljon muitakin huolia ja murhetta lisää kuin korona aikanaan toi. Energiakriisi, asuntolainojen kasvavat korot ja tietysti sota jota kukaan ei osannut odottaa. Näinä vaikeina aikoina luonnossa liikkuminen ja stressin helpottaminen jollain tavalla korostuu entisestään ja sitä kannattaakin hyödyntää vaikkapa perhokalastuksella. Siinä helposti unohtaa edes hetkeksi kaikki ikävät asiat ja stressin, pää latautuu sekä mieli kevenee.

Perhokalastus on aina kiinnostanut kalastuksesta kiinnostunutta ihmistä mutta se on usein mielletty kovin vaikeaksi lajiksi oppia. Saattaahan se sitäkin olla, mutta hyvillä ohjeilla pääsee alkuun todella helposti, eikä sitten kyllästy heti koko touhuun. Olipa se mikä harrastus tahansa, koetaan jokaisen lajin alussa hankaluuksia päästä sen käytänteihin sisälle. Nykyään on onneksi saatavana paljon eri lajien alkeiskursseja ja ohjausta, jolloin harrastuksen aloittaminen helpottuu. Näin on myös perhokalastuksen osalta.

Perhokalastusopas on hoitanut hommansa.
Perhokalastusopas on hoitanut hommansa.

Opas tekee ison työn ennen asiakkaan tapaamista

Kalastusoppaan tehtävänä on etukäteen perehtyä alueeseen johon asiakkaansa on viemässä. Opas käy aiemmin kalastamassa aluetta, perehtyy sen ominaisuuksiin, etsii kalojen hotspotit, mitä kalat kyseisellä alueella syövät, mitkä perhot toimivat yms. Joissain paikoissa oppaan paikkatuntemus on niin vahva, ettei aina tarvitse tehdä asiakkaan opaspäivää edeltävää testausta.

On myös suotavaa että opas tuntisi kalapaikat jo hieman pidemmällä aikajänteellä, jolloin hän on joutunut erilaisiin tilanteisiin vuorokauden ja vuodenajan sekä kelien suhteen. Näillähän on todella suuri merkitys kalastuksessa. Tärkeää on myös että tarjottava kalastusmuoto ja sekä välineet ovat oppaan hallussa ammattimaisesti. Opas siis säästää asiakkaan aikaa tekemällä etukäteen valmisteluja, jotka asiakas tekisi vasta saapuessaan itsenäisesti kalalle.

Palkesin oppailla on pitkäaikainen kokemus lähes koko Suomen korttikoskilta sekä Lapin eri alueilta. Leiritoimintaa on järjestetty aktiivisesti pitkään Kuhmon ja Kuusamon koskilla sekä kurssitoimintaa erityisesti Karkkilan koskilla. Henkilökohtaista opastusta osaamme vahvan ammattitaidon myötä hoitaa lähes koko Suomen alueella. Aiemmin mainittujen alueiden lisäksi myös Taivalkosken Iijoki, Inarin alueen joet ja järvet sekä Käsivarren alue on meille hyvin tuttua.

Perhokalastusopas auttaa asiakasta koko ajan
Perhokalastusopas auttaa asiakasta koko ajan

Opas hakee itsekin oppia

Hyvä opas on myös perehtynyt erilaisiin kalastus tekniikoihin ja pyrkii aina päivittämään osaamistaan, jopa euroopan kalavesiä myöten. On hyvin virkistävää käydä kansainvälisillä kalavesillä paikallisten oppaiden kanssa, keskustella heidän käyttämistä tekniikoista, taktiikoista ja kalastusvälineistä.

Kun kalastaa oppaiden kanssa, jotka itse kalastavat kansainvälisten asiakkaiden kanssa, on selvää että tieto ja taito liikkuu eri maista toiseen. Näin siis oppaiden taidot kehittyvät, joita he sitten jakavat asiakkaille aina sopivan paikan tullen. Palkesin oppaat käyvät vuosittain euroopan huippukalastajien kanssa harjoittelemassa erilaisia perhokalastus tekniikoita. Tällä me varmistamme, että olemme viimeisimmän tiedon kärjessä ja pystymme sen suoraan siirtämään asiakkaan kalastukseen. Kävimme tänä keväänä 13.3.-18.4 välisen ajan eli 5 viikkoa Espanjassa harjoittelemassa lisää nymfi-, pintaperho- ja drydropper kalastusta Espanjalaisten ystäviemme kanssa.

Reissu oli hieno siirtymä Suomen talvesta Espanjan kevääseen. Kävimme kalastamassa useita erilaisia jokia Katalonian, Asturian, Galician ja Leonin maakunnissa. Kilometrejä matkan aikana tuli autolla ajettua reilut 4000 vaikka pyrimmekin koko ajan siihen, että pysymme maakunnissa pienellä alueella. Onneksi erilaisia jokia oli niin paljon lähekkäin, että asia oli helppo toteuttaa. Joka tapauksessa opimme viidessä viikossa paljon uusia tekniikoita ja taitoja, joita tulemme kauden 2023 aikana jakamaa meidän asiakkaillemme. Tästä linkistä pääset lukemaan Espanjan perhokalastusmatkasta.

Rekisteriseloste ja tietosuoja

Perhokalastusoppaan ja asiakkaan kohtaaminen kohteessa

Kun opas ja asiakas kohtaavat, käydään aina ensin läpi asiakkaan osaamistaso, sillä sen perusteella opas päättelee  ja valitsee millaiselle kalastusalueelle siirrytään ensimmäiseksi. Jos kyseessä on joki, voi esimerkiksi rannat olla paikoin haastavia heittää tai pohja hankalaa kahlata. On siis tärkeää selvittä asiakkaan tarpeet jo etukäteen. Usein opas kyselee osaamistasot sekä välineistön jo etukäteen sähköpostilla, jolloin päästää aloittamaan itse kalastus jo nopeammin.

Sitten sovitaan millaista kalastustekniikkaa tullaan käyttämään ja sen perusteella kalastusvälineet katsotaan myös sopiviksi. Jos asiakkaalla niitä ei ole, löytyy oppaalta varmasti tilanteeseen sopivat välineet. Näin edetään asioissa oppaan johdolla niin että olemme valmiit lähtemään vesien ääreen. Mukana oppaalla on tietenkin ne ottiperhot.

Perhokalastusppaan kanssa kalassa
Perhokalastusppaan kanssa kalassa

Tutustu myös: Palkesin kalastusopastoimintaan

Rantaan kävellen tai autolla pelipaikalle saavuttuaan esittelee opas alueen pääpiirteet ja käy hieman taktiikkaa läpi. Sittenpä alkaakin asiakkaan primetime, kalastaminen. Tässä vaiheessa opas vetäytyy taka-alalle ja jää seuraamaan asiakkaan kalastusta.

Opas ei yleensä kalasta itse, vain silloin kun pitää havainnollistaa jokin tietty kalastustekniikka, sen osa tai vaikkapa kalan olinpaikka. Oppaan tehtävä on ohjata tilanteeseen sopivalla tavalla asiakasta kalastamaan ja saamaan kalaa, asiasta, josta asiakas on maksanut oppaalle. Tietenkin jos asiakas niin haluaa, niin kyllä opas varmasti mielellään myös kalastaa, näyttäen samalla tekniikka ja etenkin koskenluvun kannalta tärkeitä asioita.

Oppaalle on erittäin tärkeää että asiakas nauttii päivästä, saa uusia kokemuksia ja tietenkin kalaa. Opas ei kuitenkaan voi olla täysin varma kalan saamisesta mutta pyrkii aina käyttämään kaiken osaamisensa, jotta saalista tulisi. Paljon puhetta on myös herättänyt saaliin määrä ja sen tappaminen. Ruokakalat otetaan varmasti, jos tiedetään että joen kalakanta kestää sen ja sattuu tulemaan sopivaa välikoon kalaa. Joella tämä koskee yleensä harjusta, sillä taimen on monessa kohteessa täysin rauhoitettu kala, poislukien istutuskalat, joilta on tietenkin rasvaevä leikattu tunnistettavuuden takia.

Perhokalastusopas ja asiakas tauolla
Perhokalastusopas ja asiakas tauolla

Perhokalastuksessa on hyvä käyttää väkäsettömiä koukkuja

Ne kuitenkin pitävät kalan kiinni kunhan siima pidetään kireällä. Joskus kalaa saattaa kopista siiman päähän alvariinsa ja tuolloin on turha ottaa kalaa enempää kuin jaksaa kerralla syödä. Pidän päivittäisenä rajana 1-3 kalaa, jos itse otan ruokakaloja. Tämä riippuu tietenkin kalojen koosta ja lajista.

Kalojen rauhoitukset ja alamitat on myös syytä noteerata, sillä ei niitä turhaan ole asetettu. Eikä niissä pienissä harjuksissa tai taimenissa ole mitään syömistä, joten noudatetaan alamittoja niin saadaan jatkossakin siiman päähän saalista. Myös saaliskiintiö on olennainen asia kaikessa kalastuksessa, niin myös perhokalastuksessakin.

Jos pitää verrata oppimisen kannalta niin yksi hyvä reissu oppaan kanssa vastaa useita heikkotasoista omatoimista reissua. Onhan asiakas saanut lyhyessä ajassa oppaalta tiivistetyssä muodossa monen kalastusreissun edestä tietoja ja taitoja omia tulevia kalastusreissuja varten. Ilmaistahan ei oppaan palkkaaminen ole, mutta harvapa sitä autokaan saa huollattaa ilmaiseksi. Perhokalastusoppaan varaaminen kannattaa ottaa ikään kuin sijoituksena omaan kalastukseen ja osaamiseen. Et saa mistään helpommalla sitä määrää tietoa, minkä perhokalastusopas pystyy sinulle päivän aikana antamaan.  Opas on saattanut tehnyt vuosia töitä sen tiedon eteen,  jonka hän sinulle päivän aikana jakaa. Tämä pätee myös kalastuskohteen tuntemiseen. Yksi päivä oppaan kanssa vastaa yhden vuoden omatoimista harjoittelua.

Kannattaa siis vakavasti harkita, varaatko perhokalastusoppaan helpottamaan ja nopeuttamaan osaamistasi, niin että pääset omatoimisesti harjoittelemaan paremmista lähtökohdista.

Perhokalastusoppaan kanssa saat tulosta
Perhokalastusoppaan kanssa saat tulosta

Kalan löytäminen ja etenkin siiman päähän  saaminen riippuu aina monestakin asiasta. Kalastus kun kuitenkin loppupeleissä on täysin kiinni siitä vastapelurista, kalasta. Eikä kukaan lopulta aina osaa ymmärtää kalan sielunelämää. Senpä takia tämä mielenkiinto kalastukseen säilyykin, kun koskaan ei voi olla varma siitä kuinka tänään käy, saanko vai olenko saamatta.

Kireitä siimoja kaikille kalastajille tulevalle kaudelle 2023!

Laitahan vinkit eteenpäin!

2 ajatusta aiheesta “Perhokalastusoppaan kanssa kalassa”

  1. Kai Heltola

    Pari kertaa olen nyt ottanut oppaan Sloveniassa. Pakko myöntää, molemmilla kerroilla olen oppinut enemmän kuin olisin oppinut yksinäni kymmeninä kertoina, niin alueesta kuin kalastuksestakin, ja olen myös saanut kalaa enemmän kuin ikinä olisin ilman opasta saanut. Voin Sloveniaan Bovecin alueelle matkustajille suositella Bojania, paikallinen sälli: https://socatrout.com

    1. perhokalastajaninfo@gmail.com

      Olen itse käyttänyt opasta monia kertoja. Perhokalastuksen MM- kisamatkoilla opas on osoittaunut 100 kertaisesti tarpeelliseksi. Opas on aina nopeuttanut paikkojen tuntemusta, paikallisten tekniikoiden sekä uusien asioiden oppimista. Vaikka opas maksaa selvää rahaa, “maksaa” oppaan ottaminen moninkertaisesti itsensä takaisin. Kukaan ei tiedä etukäteen uusilta kalastuspaikoilta sitä kaikkea mitä opas on käynyt vuosien varrelta opettelemassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *