Kauden 2022 parhaimmat jokiperhoni resepteineen

Perhokalastus antaa upeita tilanteita jokaiselle kalastajalle

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kauden 2022 parhaimmat jokiperhoni resepteineen – On taas sen aika eli tuoda julki omat parhaimmat jokiperhot viime kaudelta. Tähän postaukseen olen kerännyt eniten harjuksia ja taimenia antaneet perhot. Perhokalastuskausi oli taas monipuolinen,  johon kuului niin järvi- kuin jokikalastustakin. Perhot saivat kovaa kyytiä monenlaisilla vesillä, esimerkiksi perussuomalaisissa ruskeissa vesissä sekä Euroopan kirkkailla jokivesillä.

Postaus sisältää yhteistyökumppanin linkin, joka on merkattu (*) merkillä.

Perhokalastuskauden 2022 yhteenveto

Yhteenveto menneestä kaudesta eli Kauden 2022 parhaimmat jokiperhot resepteineen. Mukaan mahtui jokikalastuksen puolelta Karkkilan koskilla käyntiä. Kuhmon koskista tuli kalastettua monipuolisesti useita kohteita mm. Pajakkakoskea, Saarikoskea, Välinivoja, Kaarneenkoskea, Änättikoskea ja Akonkoskea. Lentuan kalastaminen jätettiin tietoisesti väliin. Perhoja on testattu myös Iijoen Pirinsuun tienoilla sekä Iijoen koskikalastusalueella. Listalle kuului kautena 2022 myös Kuusamon Kuusinkijoki.

Muutama pohjoisen alueen vesistö kuului myös kalastuskohteisiimme. Elokuussa vielä poikkesimme parin päivän reissun Huopanalla ja siitä jatkettiin vielä Karkkilan opastuksia. Lisäksi kävimme vielä keväällä harjoittelemassa Espanjan Katalonian sekä Italian Trenton alueella ja myöhemmin heinäkuussa kävimme uudestaan Italian Trentossa.

Perhot ovat siis nähneet monenlaisia vesiä sekä kaloja. Testissä on ehdottomasti ollut vuoden 2021 listan perhot, sekä aina mukana on parikymmentä uutta ehdokasta. Näitä testataan kauden mittaan aina kun sopiva sauma sille löytyy. Perhoissa on tapahtunut hiukan muutoksia, sillä testilistan perhoista vain osa osoitti kuuluvan TOP-10 listalle. Orange Tagin teho on hiipunut johtuen varmasti sen takia, että jo niin moni käyttää sitä. Vain kuulan väriä muuttamalla perinteisestä metallic light pinkistä esim. hopeiseen tai asemustaan, olen taas saanut perhon toimimaan paremmin.

Taisin kauden 2022 aikana laittaa hieman helpommin perhon poistolaatikkoon, sillä vesien lämpöjen takia jouduin lyhyemmässä ajassa testaamaan uusi ehdokkaita. Vanhat ehdokkaat eivät näyttäneetkään toimivan yhtä hyvin kuin ennen. Onneksi meille tuli Italian MM-kisareissu siinä vaiheessa kun Suomen jokivedet alkoivat lämpenemään siihen malliin, että koskia suljettiin, joten pääsimme jatkamaan kalastuskautta hieman viileämmissä vesissä.

Karkkilan kalastus Katlakoskella on hienoa
Kalastus Karkkilan Katlakoskella on haastavaa, mutta samalla myös hienoa

Vauhtia perhokalastusoppailla kauden 2022 aikana

En tiedä Teidän, Hyvät Lukijat, kauden 2022 perhokalastus vuodesta. Mutta minun kausi oli aika vauhdikas ja monipuolinen. Toivottavasti sinulla oli hyvä kausi ja mahdollisesti olit sitonut muutamia perhoja viime vuoden vastaavan postauksen reseptien perusteella. Sekä tietenkin testannut niitä ja saanut kalojakin. Olisikin kiva, että kommentoisit tämän postauksen kommentteihin, mitä perhoja kokeilit ja kuinka hyvin sait niillä kaloja.

Kevät, eli lähinnä toukokuu ja kesäkuun alkupäivät, olivat aikamoinen hulabaloo opastuksen suhteen Karkkilan koskilla. Asiakkaita riitti lähes joka päivälle ja pidin aina vain yhden vapaapäivän palautumista varten. Iltatyöpajat olivat hyvin suosittuja, mutta etenkin henkilökohtainen opastus oli se, jota varattiin eniten. On tietysti selvää että henkilökohtaisen opastuksen aikana asiakas saa eniten irti oppaasta kuin pienessä tai isommassa ryhmässä. Toki kyseinen palvelu on myös kalliimpi, mutta asiakkaan saama hyöty korvaa maksetun hinnan. Myös uutta palvelua eli Järviperhokalastusta testailtiin ja sillekin löytyi omat asiasta kiinnostuneet asiakkaat.

Karkkilan koskilla kävi asiakkaita toukokuussa ja kesäkuun alussa sekä vielä elokuussakin reilut 50 kalastajaa. Aikamoinen suosio on Karkkilan koskien kalastuksella. Uusia kirjolohiperhojakin tuli myös testattua, mutta niistä teen myöhemmin keväällä ehkä oman postauksen. Muutama lehtijuttukin tuli tehtyä ja meistä tehtiin myös yksi juttu Vapaa-ajan kalastaja-lehteen.

Perhokalastusoppaan kautta jatkettiin Kuhmon, Iijoen ja Kuusamon vesistöissä hyvällä menestyksellä. Asiakkaat saivat hyvin kalaa joka leirillä ja joessa kävi siinä ohella monenlaisia perhoja. Uusia elämyksiä ja oppeja saivat ihan kaikki runsain mitoin, joka näkyikin lisääntyneenä kalamäärinä jokaisen kohdalla. Kalaennätykset paukkuivat suurimmalla osalla leiriläisistä ja osalla useampaan kertaan. Jälkikäteen ajateltuna viime kausi meni siis erittäin hyvin. Kiitos siitä kuuluu tietysti kaikille meidän asiakkaille.

Perhokalastus Kuusinkijoen maisemissa ei varmasti unohdu keneltäkään
Kuusinkijoen maisemissa jokainen varmasti rentoutuu

Kautta 2023 ajatellen olen aloittanut nymfien, pintureiden ja streamereiden sitomisen. Rasiat on kohta siivottu ja kevään aikana voikin laittaa perhoja myyntiin. Lisäksi asiakkaiden perhotilauksia on jonkun verran jonossa, joten senkin hoitaminen on tässä edessä. Kevään perhokalastusmatka Espanjaan Katalonia Pyrenneiden juurelle vie hiukan reilun kuukauden ja osa omien perhojen sidontahetkistä tuleekin vietettyä aika hulppeissa maisemissa. Lisäksi hiukan uuden hankintaa, uusien välineiden, uusien perukkeiden sekä indikaattorimateriaalien testausta. Tekemistä siis riittää. Joten mennäänpä eteenpäin Kauden 2022 parhaimmat jokiperhoni resepteineen postaukseen.

Kauden 2022 parhaimmat jokiperhoni resepteineen

Mutta jospa nyt lopultakin siirrymme seuraavaksi Kauden 2022 parhaimmat jokiperhot resepteineen asian pariin. Listan kaikki perhot ovat otettu suoraan rasiasta eli ovat käyttöperhoja. Siksi eivät välttämättä ole ihan uuden näköisiä. Lopulliseen kymmenikköön ei mahtunut lopulta kovinkaan montaa perhoa Kauden 2021 parhaat perhot-listasta. Eikä kyse ollut kovinkaan isoista eroista perhoissa vanhaan listaan verrattuna. Kun sidotte tältä listalta perhoja kaudelle 2023, onkin mielenkiintoista kuulla Teiltä, kuinka nämä perhot ovat toimineet.  Taas on Suomen valitettavan lyhyt 4kk mittainen kausi aikaa testailla uusia sidoksia. Me aloitamme kautemme jo maaliskuun aikana, joten saamme edes hieman pidennettyä perhokalastuskauttamme.

Hanakin ja Ikonin koukut ja kuulat ovat tunnetut varsin korkeasta laadusta. Kummatkin merkit ovat hyviä vaihtoehtoja, teit mitä perhoja tahansa. Alla on myös Hanakin maahantuojan Erikoistukun tarjoamat koodit, teille tämän blogin lukijoille. Käyttäkää hyväksenne, koodit tuovat selvää säästöä.

(*)Tässä on linkki Erikoistukun sivuille, joka tarjoaa perhokalastajaninfo blogin lukijoille alennuksen Hanakin kaikista tuotteista.  Käy siis Erikoistukun nettisivuilla. Kerää Hanakin perhokalastustuotteet koriin ja mene kassalle. Anna kassalla koodi PINFO15 ja saat 15% alennuksen kaikista Hanakin tuotteista. Selvää säästöähän tuo on.

Kauden 2022 parhaat perhot
Kauden 2022 parhaat perhot 1 ja 2
Perho 1 – Musta nymfi

K: Jigikoukku Hanak 400 BL  12-16 tai Ikon J330

Kuula: Tungsten disco kupari 3-4 mm Hanak tai Ikon

Pyrstö: Musta kukonsiikaset

Kierre: Hopea

Runko: Musta jänisdubbinki

Kaulus: Punainen keinokuitu

Perusperho voisin vain todeta ulkonäön perusteella tästä perhosta. Sitähän se oikeastaan on, mutta yksinkertainen on yleensä toimiva, ja niin tämänkin perhon kohdalla. Kauluksen väriä vaihtamalla saat vielä tehoa lisää ja kalantulo vain lisääntyy.

Perho 2 –  Oranssiperä

K: Jigikoukku Hanak 400 BL 12-16 tai Ikon J330

Kuula: Tungsten disco Metallic light pink 3 – 4 mm Hanak tai Ikon

Pyrstö: Cock de Leon

Perä: Oranssi Ikon Fluoro Thread lanka

Kierre: Kupari tai Punainen metalli wire

Runko: Musta jänisdubbinki

Kaulus: Hends Ice dubbing vihreä

Tämä perho oli ehkä hieman yllätys, sillä aiemmin olen kalastanut vain punaisella perällä olevalla perholla. Mutta ei se ollut huono vaihtoehto tämäkään perho. Joten valinta tälle listalle ei ollut lopulta vaikeaa. Kalaa löytyi yllättävistä paikoista myös kohdista, jotka olin juuri tullut esim. Orange Tagilla ja PT lä kalastaen.

Kauden 2022 parhaat perhot 2
Kauden 2022 parhaat perhot 3 ja 4
Perho 3 –  Orange tag

Koukku: Jigikoukku Hanak 400BL  12-16 tai Ikon J330

Kuula: Tungsten disco hopea 3-4mm Hanak tai Ikon

Pyrstö: Oranssi fluorolanka harjattuna auki

Runko: Vihertävä dubbinki

Kaulus: Lenkillä kierretty luonnovärinen cdc

Kaulus2: Hiukan vihertävää dubbinkia

Orange tag hopealla kuulalla osoittautui tänä vuonna paljon paremmaksi kuin sama perho jollain muun värisellä kuulalla.

Perho 4 –  Red Tag

Koukku Jigikoukku Hanak H450BL Superb 12-16 tai Ikon J330

Kuula: Tungsten kulta 3 – 4 mm Hanak tai Ikon

Pyrstö: Punainen villalanka

Runko: Vihreä dubbing

Kaulus: Ruskea kanan häkilä ympäri kierrettynä

Red Tag on aikanaan ollut minun eräs suosituimmista perhoista. Perho jäi muiden tag-perhojen varjoon, mutta nyt päätin heti alkukaudesta ottaa sen takaisin testaukseen. Niinhän siinä kävi että Orange Tag joutui antamaan periksi monta kertaa ja lopulta tämä perho pysyi kauemmin siimassa. Reg Tag on tuttu perho jo minun nuoruudestani ja jo silloin kyseinen perho toimi erittäin hyvin. Eikä tämän perhon teho ole kadonnut mihinkään.

Kauden 2022 parhaat perhot 3
Kauden 2022 parhaat perhot 5 ja 6
Perho 5 – Perdigon

K: Jigikoukku Hanak H450BL Superb 14-18

Kuula: Tungsten disco 2.8 – 3.5 mm Hanak tai Ikon. Joskus myös Hanakin sileän pyöreä kuula toimii paremmin

Pyrstö: Musta kukon siikanen

Kierre: Hopea metalliwire

Runko: Musta lanka kierrettynä tiiviisti koukulle. Kun kierre on kierretty, lakataan runko joko lakalla tai UV-liimalla ja tietysti sitten lamputetaaan kuivaksi.

Kaulus: Punainen metallihohtolame

Tehokas, tehokkaampi tai tehokkain. Kaikki edellä mainitut sanat käyvät tähän perhoon. Älä jätä kokeilematta tätä. Yleensä teen perdigonit suoravartiseen Hanak H 130BL koukkuun tai Ikonin D120 koukkuun. Mutta tässä kohtaa testasin tätä jigimallia ja ihan hyvin se piti kalat kiinni.

Perho 6- Kaksi kauluksinen

K: Jigikoukku Hanak H450BL Superb 14 – 20

Kuula: Tungsten sileä hopea 2.5 – 3mm Hanak

Pyrstö: Cock de Leon

Kierre: Ohut hopea metalliwire

Runko: harmaa jänisdubbinki

Kaulus: Ice dubbing helmiäinen ohuena sekä kuulan taakse oranssi keinokuitudubbing ohuena

Kun kala on arkaa, sitä on häiritty tai se ei vaan syö. Tämä perho on se, jonka laitan siiman päähän eräänä vaihtoehtona. Joten älä unohda tätäkään, vaan sido se aina pienikokoisena.

 

Kauden 2022 parhaat perhot 4
Kauden 2022 parhaat perhot 7 ja 8
Perho 7 – Squirmy

Koukku: Jigikoukku Hanak 400BL  12-14 tai Ikon J330

Kuula:Tungsten Metallic light pink 3-3,5 mm

Runko ja pyrstö: Otin takaisin käyttöön vanha silikonituubin, sillä se vaan on tehokkaampaa kuin chenille.

Tämä perho on yhä ansainnut paikkansa TOP – 10 listalla, vaikka en itse perhosta tykkää ollenkaan. Se kun ei ole mielestäni perho ollenkaan, mutta niin peijakkaan tehokas. Jätä pyrstö pitkäksi ja teho senkun lisääntyy.

Perho 8 – Pheasant tail eli PT

Koukku: Jigikoukku Hanak 400BL tai Ikon J330 12-16

Kuula: Hopea tungsten 3-3.5 mm Hanak tai Ikon

Pyrstö: Coq de leon

Kierre: Hopea ohut pyöreä

Runko: Fasaanin pyrstösulka

Kaulus: Vihreä dubbinki

Tämä perusperho ei tuskin ihan helposti tältä listalta lähde minnekään. Perho toimii joka paikassa, monessa erilaisessa vesistössä ihan varmasti. Eri kuulien väreillä saat riittävästi testattua onko muiden jo kokeiltujen perhojen teho kadonnut.

Kauden 2022 parhaat perhot 5
Kauden 2022 parhaat perhot 9 ja 10
Perho 9 – Klinkhammer

K: Klinkhammerkoukku Hanak H390BL 10 -14

Kierre: Helmiäissuikale

Runko: Musta jänisdubbinki

Thorax eli rintakehä: Riikinkukon siikanen

Pystysiipi: Keinokuitu pystyyn sidottuna

Häkilä: Musta hyvälaatuinen kukonsiikanen laskuvarjohäkiläksi sidottuna

Oikeastaan oli vain ajan kysymys koska Klinkkeri tulee mukaan listalle. Ehkäpä olin aiemmin käyttänyt sitä sen verran vähän että huomio perhoon oli jäänyt vähemmälle. Joten mukana ollaan! huutaisi Mr Klinkhammer.

Perho 10 – Vesiperhonen

K: Pintaperhokoukku Hanak H 130BL 12- 20

Kierre: Todella ohut helmiäinen

Runko: Ruskea jäniksen käpäläkarva. Voi myös kokeilla jäniksen lyhyttä naamakarvaa

Siipi: Harmaita CDC- höyheniä useampia kappaleita että saat riittävän tuuhean siiven

Eteen dubbaa muutama cdc-siikanen mukailemaan vesiperhosen jalkoja.

Tehokaampi perho kuin aiemmassa listassa ollut päikkäri oli tällä kertaa Vesiperhosen jäljitelmä, joka ei pettänyt kovinkaan montaa kertaa. Toki Espanjan ja Italian kirkkaissa vesissä joutui menemään pienimpään malliin mikä rasiasta löytyi eli nro 21. Peruketta joutui ohentamaan 0,10 asti ja tämä tietysti aiheutti ongelmia vastaiskuissa. Mutta malttia peliin niin tulevat ne isommatkin kalat ylös.

Tästä linkistä pääset lukemaan Kauden 2021 parhaimmat jokiperhot postausta,  jossa voit hieman vertailla edellisen postauksen perhoja. Eikä niitäkään kannata unohtaa, hyviä nekin ovat olleet. Mutta kaikki eivät vain mahdu kymmenen parhaan joukkoon.

Yhteenveto

Nyt on kaikki menneen kauden parhaimmat perhot käyty läpi. Niin sanotusti huulille jäi odottamaan monia hyviä ehdokkaita ja katsotaan kuinka niiden kanssa käy tällä 2023 kaudella. Varmasti tulen antamaan niille peliaikaa, mutta mukana on aina uusiakin haastajia. Joten voitte uskoa että kilpailu perhojen kesken on kova. Päiväkirjaa on pakko käyttää, jotta pysyy kärryillä missä tilanteessa haastajien kanssa mennään. Muuten ei millään muistaisi vuoden aikana saatuja kaloja, eikä etenkään niitä perhoja.

Kaikki yllämainitut perhot olivat myös mukana ulkomailla, mutta näistä kaikista ei ollut kirkkaiden vesien kalojen jallittajiksi. Kotimaassa taas jokaisen testaus oli pelkkää iloa, kalaa tuli ja vain oikein vaikeisiin hetkiin tuli käyttää niitä oikein pieniä speciaali nymfejä. Joista olen jo aiemmin blogiin kirjoittanutkin. Se juttu löytyy tästä linkistä.

Kaiken kevään ja kesän kalastusreissujen ohella pyrin pitämään postauksissa yhä samaa tahtia eli postaus/viikko. Mutta en todellakaan ole varma siitä. Espanjan reissun aikana tulee postauksia varmasti ainakin raportin omaisesti menneestä viikosta. Niihin onkin helppo sisällyttää sitä vaikea kalan kalastamista ja koskenlukutaitoa. Kannattaa siis pysyä mukana aktiivisesti.

Lopuksi sinulla on vielä tästä alta mahdollisuus käydä lataamassa hyvä  perhokalastusvälineiden huoltotarkistuslista itsellesi. Talven aikana onkin hyvää aikaa ehtiä tekemään välineille tarvittavat huoltotoimenpiteet. Klikkaa ja lataa lista itsellesi.

 

 

Rekisteriseloste ja tietosuoja

Laitahan vinkit eteenpäin!

2 ajatusta aiheesta “Kauden 2022 parhaimmat jokiperhoni resepteineen”

  1. Aikalailla samoja perhoja on itsellänikin rasiassa, tosin ehkä pienin variaatioin. Edellisen kauden perhoista etenkin red ribbed killer ja frenchie punaperä olivat toimivimmat. Omaan ykkösketjuun Itä-Suomen kirjolohikoskilla nousi edellisen vuoden perhoista catch killer ja uutukaisena duracell jig. Musta frenchie ilman iskupistettä. Pintureista musta klinkhammeri ja JPK (jokapaikanhöylä) taas toimivat pohjoisessa harjukselle parhaiten. Squirmy, pt, pietun pupa, grhe sekä oliivi/tummanruskea/musta larva tuntosarvilla antoivat myös hyvin kaloja läpi kauden. Siinäpä se taitaakin oma top10 olla kasassa. Paria uutta sidosta ajattelin kokeilla ens kesälle. Vinkkejä mitä kannattaisi sitoa? Etenkin Kuhmossa tulee varmastikin kalastettua ensikesänä enempi ja todennäköisimmät paikat ovat Pajakkakoski ja Saarikoski. Männä suvena tuli vain kerran saarikoskella käytyä. Jos siulla olisi antaa täsmävinkkejä juuri noille koskille, niin kiitollisena otan vinkit vastaan

  2. perhokalastajaninfo@gmail.com

    Moikka! Catch Killer onkin aikamoinen tappaja ja oli vähällä ettei se pysynyt listalla tänäkin vuonna. Tuo Duracell on ollut hieman ailahtelevainen mutta pitää vain jaksaa testailla sitäkin. Muuten tuossa sinunkaan listassa ei mitään ylläreitä ole. Useinmiten ne pienet erot eri kalastajien kalan saamisissa tulee oikeastaan pienistä eroista perhon uittamisesta sekä tärppi tarkkuudesta. Kysyit vinkkejä Kuhmon koskille ja ehdottomasti ne viimeiset perhot joita kokeilisin löytyy postauksesta Parhaat pienet nymfit- kaksi viimeistä perhoa. Ei mitään ihmeellistä niissäkään mutta nyanssieroilla mennään. Mukavaa kun jaoit lukijoille oman Top-listasi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *