Kesän kovimpien luottoperhojen sidonta

Perhokalastajan välineet

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kesän kovimpien luottoperhojen sidonta. Talvi on parasta aikaa sitoa perhoja tulevaa kautta varten eli tämä postaus keskittyy sinun tulevn kesän kovimpien ottinymfien sidontaan. Nämä perhot ovat huolella valittuja pahoihin paikkoihin jolloin tuntuu ettei millään muulla tahdo tulla.

Tässä postauksessa on kaksi kumppanuuslinkkiä, jotka on merkattu (*) merkillä.

Miksi vain nymfien sidontaa, saattaa nyt moni kysyä? No, sillä ne ovat yleiskoneita jokaiseen kohteeseen, ja ovat myös monikäyttöisempiä kuin esim. pinturit tai streamerit. Kun puhutaan nymfeistä tulee monella varmasti mieleen jokin hyönteisen toukkamainen olemus. Suorassa suhteessa ei kuitenkaan ole tarkoitus sitoa tarkkoja jäljitelmiä, vaan pikemminkin hakea sopivilla värisävyillä ja etenkin hahmoilla toimivat perhot lähinnä harjuksen ja taimenen kalastusta ajatellen.

Kalojen värinäkö vai onko sitä?

Hieman ristiriitaisin tuntein olen sitonut joskus oikein värikkäitä perhoja, ihan omaan testiin. Ainoat värikkäät ja erittäin hyvin toimivat nymfit ovat olleet vain pinkki larva sekä squirmy eli mato. Toki monessa nymfissä on usein jokin värikäs iskupiste mutta muuten perho on usein hyvin luonnonmukainen väritykseltään. En ole itse ihan varma miten kalat nuo perhojen värit hahmottavat, mutta pinkki tuntuu jotenkin olevan kaloja kiinnostava. Mitään kovin täysin varmaa näyttöä lohikalan värinäöstä ei taida olla, että kuinka kala oikeasti värin näkee. Kalan silmän toimintaa on kuitenkin tutkittu jonkun verran. Mutta itse olen ajatellut, että kala saattaa nähdä monet eri värit harmaan eri asteikolla tai sitten vain joiden päävärien yhdistelmät. Minulla ei ole kalojen värinäöstä sen enempää tietoa kuin mitä osaan muiden artikkeleista lukea, joten en siitä sen enempää ala tässä kertoilemaan. Tästä linkistä löydät kyllä mielenkiintoisen jutun kalojen aistimaailmasta. Käy itse lukemassa kirjoittajan teksti kalan väri-ja aistimaailmasta ja tee siitä omat päätelmäsi.

Eri värit vielä näkyvät eri syvyyksissä paremmin mutta tämä koskee paremminkin järvikalastusta. Vaikka jotkut värit näkyvätkin todella syvällä, emme tiedä näkeekö kala sen värin samanlaisena kuin ihminen. Tuosta alta löytyy Suomenhaukiseuran sivuilla oleva mielenkiintoinen artikkeli hauen värinäöstä. Kannattaa käydä lukaisemassa, jospa sieltä jonkun idean omaan sidontaan löytäisi https://www.suomenhaukiseura.fi/2014/02/hauen-nakoaisti/

Ottiperhot, peliperhot, ottikoneet, kalansurmat jne

Itselle tärkeät perhot on usein kutsuttu aina joillain nimillä, uhonimet tai hellittelynimet. Miten vaan, mutta kaikki me koemme tietyt perhot paremmiksi kuin muut. Usein myös näitä toimivia tosiperhoja ei välttämättä ihan jokaiselle esitetä, vaan pidetään enemmän omana tietonaan. Mutta asiaa voisi lähestyä myös niin, että kun näytät perhosi muille, joudut itse keksimään lisää uusia ja parempia. Samalla itse kehityt ja osaamisesi sekä taitosi kasvavat. Joten tässä alla avaan oman rasian  erikoisia luottopakkeja.

Aiempi postaus omista viime vuoden ottiperhoista on ollut hyvin luettua aihetta ja siinä esiintyviä perhoja en tässä enää esittele. Vaan otamme ihan erilaisen näkökannan tämän artikkelin perhoihin.Kuten siinä postauksessa taisin mainita olen vuosikymmenien aikana testaillut satoja erilaisia malleja, joista suurin osa on jäänyt unholaan niiden tehottomuuden takia. Mutta sitten on olemassa se tietty 20-30 perhon joukko, josta aina löytyy ottavat pelit.

Vaikeinta on aina kuitenkin juuri siihen hetkeen sopivan perhon löytäminen. Tämä ns. löytämisen taito “löytyy” vasta kun kalastuspäiviä on riittävästi takana. Hyvä muisti helpottaa paljon ja järjestelmällisyys omassa perhorasiassa. Samat perhot samaan paikkaan rasiaan, aina. Usein kalat ovat koskilla kovin häirittyjä ja nähneet jo monenlaisia perusperhoja, mutta silloin on sinun aika kaivaa rasiasta nämä luottopakit perhorasiasta.

Kokemuksen kautta tulet tietysti aina oppimaan paljon ja siihen tarvitaan vain riittävästi kärsivällisyyttä. Itselläni ovat vuosittaiset kalastuspäivät vaihdelleet pääosin 60 -160 välillä. Suomessa avovesikausi on paikoin todella lyhyt, mutta silloinkin hyvin hektinen. Mutta onneksi esimerkiksi Euroopassa on hienoja jokia, jotka ovat auki koko talven vaikka kylmää välillä saattaakin olla. Tuolloin siellä on hyvä mahdollisuus käydä kokemassa ihan erilaista kalastusta, joka taas kehittää omaa kalastusta ja oma kotimaan kalastus saa ihan erilaisen buustin.

Special luottopakit torjuvat tyhjät reissut

Mutta mennäänpä eteenpäin perhojen pariin. Esittelen tässä muutaman vaihtoehtoisen mallin jo aiemassa postauksessa tästä linkistä eli Kauden 2021 parhaimmat jokiperhot esiteltyjen lisäksi. Nämä nyt esiteltävät perhot ovat ne päivän pelastajat, silloin kun nuo perusperhot eivät tunnu toimivan.

Myös vielä sellainen huomio että perhot on otettu suoraan kisarasioista ja osa perhoista  saattaa olla lukijan mielestä hieman suttuisia. Mutta hei, nämä perhot ovat käyneet kalan suussa ja todella monta kertaa. Jostain syystä usein hieman suttuiset perhot toimivat todella hyvin.

1. Icepink nymfi

Ensinmmäiseksi esittelen euroopan kisakalastajien keskuudessa tunnetun hyvän harjus- ja taimenperhon. Tämä perho on tullut  usein vastaan kisaharkkojen yhteydessä jo useita vuosia sitten. Perho toimii hyvin ihan normaalin kokoisena eli 12-14. Pyrstömateriaali on ehkä hieman outo valinta, mutta jostain syystä kalat ovat tähän malliin ajoittain ihan hulluna. Enkä tiedä johtuuko se erikoisesta pyrstövalinnasta. Uskon että joko hieman erilainen pyrstön pituus kannattelee sitä ja näin se liikkuu välivirtauksissa sopivasti lilluen tai sitten sen kimalteleva sävy ärsyttää kalaa sopivasti. Olen jo muutenkin alkanut kyllästymään tag-perhoihin, sillä niitähän käyttävät lähes kaikki. Monella koskella juuri Orange Tag on monen kalastajan perukkeen päässä ja mielestäni on syytä keksiä sille vaihtoehtoja.

Koukku: Jigikoukku Ikon,Hends tai Hanak 12-14

Kuula: Tungsten Metallic light pink 3.5-3 mm

Pyrstö: Light pink ice dubbing tai vastaavaa pitkää kuitua

Runko: Vihertävä dubbinki

Kaulus: Lenkillä kierretty luonnovärinen cdc

Kaulus2: Hiukan vihertävää dubbinkia

 

Icepink nymfi
Icepink nymfi

2. Tuplakauluksinen

Toiseksi perhoksi olen valinnut normi kaulusperhosta poikkeavan tuplakauluksisen ja kaloja tiukassa tilanteessa muita perhoja paremmin kiinnostavan nymfin. Tällä perholla olen saanut muutamia hyvän kokoisia +55  cm taimenia kohdasta, josta ohi oli mennyt jo muutama kalastaja saamatta yhtään mitään. Jostain syystä tämän perhon vaatimaton olemus höystettynä tuplavärikauluksella ärsyttää kalaa. Tämä perho toimii myös erittäin kirkkaissa vesissä ja on varma taimenen surma.

Koukku: Jigikoukku Ikon, Hends ja Hanak 14-18

Kuula: Kultakuula tungsten 3.5-2.5 mm

Pyrstö: cock de leon eli kukon siikasia

Runko: luonnovärisestä kalkkunan siivestä 3 suikaletta kierrettynä rungolle. Vaihtoehtoisesti musta tai tumman harmaa keinokuitu dubbing

Kierre:kierre aina kuulan värin mukainen

Kaulus: helmiäinen ice dubbing. Kaulus kannattaa sitoa kohtuu kapeaksi. Kuten näkyy se hieman leviää kalan suussa.

Kaulus2: punainen tai oranssi lanka

Tuplakauluksinen nymfi
Tuplakauluksinen nymfi

3. Tarzan

Perhon nimi tulee erään italialaisen asiakkaan mukaan, ei ulkomuodon vaan hieman mukaillen hänen nimeensä. Heitä oli siis kolme italialaista, joista tämä ns. päähenkilö asui Italiassa ja hänen kaverinsa Sveitsissä ja Argentiinassa. He olivat varanneet kolmen päivän opastuksen Kuusamon Kuusinkijoelle, josta olivat kuulleet viidakkorumpujen kautta että joki olisi hyvä harjusjoki. Kuusinkijoki on 16 km pitkä ja siinä riittää koskia kalastettavaksi. Olimme käyneet testaamassa parhaimmat paikat ja varmistaneet että kalat ovat paikalla. Kaksi ensimmäistä päivää meni suunnitelmien mukaan, kalaa tuli jokaiselle ja homma sujui hienosti. Mutta viimeisenä päivänä kohdekoski osoittautui haastavaksi. Tiesimme että koskessa on isoja harjuksia, mutta jostain syystä kalojen suut oli supussa. Päivän aikana vaihdettiin perhoja ja etsittiin porukalla ottipeliä.  Lopulta suurin osa päivän kaloista tuli tällä kyseisellä asiakkaan perholla, jonka nimesimme lopuksi Tarzaniksi.  Edes perusvarmoilla PT nymfeillä ei saatu kuin pieniä harjuksia eli tämä sidos on specialperho pahoihin paikkoihin.

Koukku: Jigikoukku Ikon, Hends tai Hankak 14-18

Kuula: maalattu pinkkikuula tungsten 3.5-2.8 mm

Pyrstö: cock de leon eli kukon siikasia

Runko: vaalea keinokuitu dubbinki

Kierre: kulta ohut pyöreä

Kaulus: vaalean ruskea ice dubbing

Tarzan nymfi
Tarzan nymfi

4. Mustasurma

Tämä perho on myös löytynyt aikaa sitten, joskus 2000-luvun puolessa välissä. Portugalissa tuli silloin käytyä muutaman kerran harkkaamassa sekä MM-kilpailuissa. Perho oli sellainen on/off perho, josta ei koskaan voinut olla ihan varma toimiiko vai ei muuta kuin kokeilemalla. Portugalin MM-kilpailussa 2006 oli hyvin selvää että isoilla kalamäärillä ei kisassa mällättäisi, vaan yhdelläkin kalalla oltaisiin korkealla. Portugalissa on näet yleisenä tapana, että kaikki arkikalastuksesssa saadut kalat otetaan ruokakaloiksi Jo toisella jaksolla oli ongelmia löytää kalaa, vaikka poolit olivat pitkiä. Mutta kunnon virtaavaa koskea ei mun poolissa ollut. Harkoissa oli oppaan kanssa todettu, että pitää kahlata suvantoon, odottaa että mahdollinen kala rauhoittuu ja heittää ylävirtaan, pidä tuntuma ja vedä perhoa pohjaa pitkin hitaasti. Tein työtä käskettyä juurikin tällä perholla ja kyseisellä tavalla. Kaksi kalaa sain tuolloin kaivettua poolista. Olen tästä perhosta todennut että silloin kun tämä perho toimii, oli se sen päivän ainut vaihtoehto. Siksipä pidän aina muutaman perhon rasiassa, ihan vaan varmuuden vuoksi.

Koukku: Jigikoukku Ikon, Hends tai Hankak 12-18

Kuula:  hopea tungsten 3.5-2.8 mm

Pyrstö: cock de leon eli kukon siikasia

Runko: musta keinokuitu dubbinki

Kierre: punainen sidontalanka

Kaulus: pinkki ice dubbing

Mustasurma
Mustasurma

5. Erikoishöylä

Erikoishöylä on nimensä mukainen superversio yllä olevasta perhosta. Tähän perhoon ei liity mitään erikoista tarinaa. Mutta perho on osoittanut monta kertaa kuuluvansa erikoisperhojen rasiaan. Ei niitä montaa tarvitse olla mukana, parikin riittää. Kuten jo aiemmin tuolla totesin, kalat näkevät nykyään koskilla niin paljon tag-perhoja, että vaihtoehtoja on hyvä olla olemassa. Tuo normivärisistä poikkeava kierreväri ja tuplakaulus antavat varmasti kalalle hieman erilaisen vaikutelman ja siksipä se toimiikin usein paljon kalastetuilla koskilla. Käytän sitä myös aika pienessä koossa eli 16-18.

Koukku: Jigikoukku Ikon, Hends tai Hankak 14-18

Kuula:  metallic light pink tungsten 3.5-2.8 mm

Pyrstö: cock de leon eli kukon siikasia

Runko: musta keinokuitu dubbinki

Kierre: pinkki metalliwire

Kaulus: oranssi ice dubbing

Kaulus2: jäniksen kylkikarvaa

Erikoishöylä
Erikoishöylä

Etulyöntiasemaan

Näillä viidellä perholla pystyt iskemään kiilaa muiden kalastajien kalastukseen. Suurin osa kuitenkin kalastaa niillä perinteisillä, samoilla paljon käytetyillä perhoilla, joilla kalastaa ainakin 70% muista kalastajista. Kuitenkin ehdottomasti kannatan että ensin kalastat omilla ja varmoiksi havaituilla perhoillasia. Mutta sen jälkeen, jos koet ettet saa kalaan kontaktia, kannattaa ottaa tämä patteri käyttöön. Usein myös muiden huolimaton kalastus kostautuu, sillä että vaikka tulet toisten kalastajien jäljessä, saatat saada hyvin kalaa juurikin näillä perhoilla.

Kalastustaitoa tulee jokaisen omatoimisesti kehittää käymällä kalastamassa ja taidothan ovat tietysti jokaisella erilaiset. Mutta nämä perhot antavat sinulle hieman etumatkaa muihin nähden niillä koskilla, joilla kalastat. Jos vielä näidenkin kokeilun jälkeen tuntuu ettei kalan saanti onnistu niin voit aina ottaa minuun yhteyttä Palkesin perhokalastusivujen kautta , josta voit varata itsellesi perhokalastusoppaan tai osallistua meidän perhokalastusleireille. Voimme siis auttaa sinua hieman oikaisemaan mutkia ja nopeuttaa oppimistasi, opastamalla sinua kalastamaan paremmin.

Näistä linkeistä voit hankki tarvikkeet ylläolevien perhojen sidontaan tai vaikka muutenkin välineitä perhokalastukseen. Toki jos olet lähdössä vaikkapa jonnekin erämaaseudulle tai tunturiin, tarvitset myös siihen soveltuvat mukavat ja kestävät vaatteet. Itse käytän esim. lähes päivittäin (*)Fjällräven Keb housuja löydät ne tästä linkistä.

(*) Muita hyviä ja kestäviä retkeilyyn soveltuvia tuotteita voit käydä selaamassa tästä linkistä.

Tässä postauksessa on kaksi kumppanuuslinkkiä, jotka on merkattu (*) merkillä. Niiden klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja mutta minä saan niistä pienen komission, jolla ylläpidän tätä blogia.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *