Koskenlukutaito perhokalastuksessa

Laitahan vinkit eteenpäin!

Koskenlukutaito perhokalastuksessa. Olet menossa kalastamaan pitkästä aikaa koskelle  ja into on kova. Paikka on sinulle uusi tai jokin tuttu kohde ja siksipä onkin kiva saada kamat äkkiä kasaan ja päästä heittämään perhot veteen. Kahluuhousut jalkaan ja kenkien nauhat kiinni, muista tuplasolmu ettei nauhat aukene kesken kahlauksen. Sitten vapa kasaan, kela kiinni, siima renkaiden läpi ja perukkeen teko. Nyt on paha paikka, pitäisi valita oikeat perhot. Noh, löytyihän ne lopulta ja vapisevin käsin sidot ne kiinni, ottikoneet. Vielä haavi selkään ja ei kun menoksi.

Postauksen alaosasta löytyy alennuskoodi Lentiiran lomakylän mökkimajoituksiin.

Tämä postaus sisältää kumppanuuslinkkejä, jotka on merkattu (*) merkillä.

Hötkyiletkö, koskenlukutaito kärsii siitä

Olet jo kaukaa katsellut sopivan paikan missä haluat kalastaa ja ryntäät suoraan rantaan. Tuossa muutaman metrin päässä onkin sopiva kivi, jonka viereen on kiva kahlata. Siitähän pääseekin heittämään keskelle mukavasti. Kahlaat vesi kuohuen kiven viereen ja alat heitellä valitsemaasi perhoa keskelle jokea. Mutta jostain syystä, juuri siitä kohtaa ei kuulu minkäänlaista kalan kontaktia. On varmaan väärät perhot kiinni tai sitten kalaa ei vain ole. Nouset lopulta kivelle seisomaan, jotta pääset heittämään mielestäsi kaueammaksi, siellähän ne kalat varmaan ovat. Kun eivät tästä läheltä tulleet.

Oikeastaan tuossa vähän alempana on vielä paremman näköinen paikka, ei tästä kohtaa kuitenkaan mitään enää tule. Kahlaat näkemällesi paikalle, pari heittoa, ei kalaa ja vilkaiset alavirtaan. Hei, tuollahan on makeen näköinen kohta, ei kun sinne. Kuulostaako tämä yllä kirjoiteltu tutulta? 

Koskenlukutaitoa on käytetty taas hyväksi
Koskenlukutaito on tuonut tulosta

Huomioon otettavia asioita, jotka pitäisi kuulua osana jokaisen koskenlukutaitoihin 

Jos kuulostaa tutulta, niin uskon että aika monella saattaa perhokalastusreissu alkaa juurikin näin kuten yllä kuvailin. Olen itsekin usein malttamaton ja haluan päästä äkkiä kalaan, samalla unohtaen monet tärkeät seikat kalastuksen aloituksessa. Ensinnäkin tulevaa kalastus paikkaa  on hyvä ensin vain vähän katsella ja silmäillä, vaikka paikka olisikin tuttu.

  •  Jos aurinko paistaa niin mihin osaan jokea se paistaa.
  • Onko hyönteisiä ilmassa, veden pinnalla tai jopa kunnon parveilu
  • Näkyykö kalojen pintakäyntejä
  • Mitä muut kalastajat tekevät ja miten kalastavat esim. ylä vai alavirtaan.
  • Tuuleeko ja tuoko se mukanaan jotain ongelmia tai hyviä asioita
  • Kuinka korkealla vesi on ja pitääkö se huomioida kalastuksessa
  • Millaisia virtauksia kyseisessä paikassa on ja miten vaikuttavat kalan olinpaikkaan

(*) Jos tarvitset välinehankintoihin asiantuntevaa apua, niin tästä linkin liikkeestä sitä kyllä saat

(*) Jos tarvitset kevyitä ja rentoja retkeilyvaatteita kalastusharrastukseesi, tässä linkki paljon käyttämiini Fjällräven Keb- housuihin.  En itse enää käytä muita retkeilyhousuja sillä olen huomannut Fjällrävenin vaatteiden laadun olevan huippuluokkaa. Kestävät vuosia kulumatta ja saat siis rahoillesi vastinetta.

Kun itse saavun jokivarteen käyn läpi seuraavat asiat:

  • katson aina ensin veden korkeuden, sillä mm. sen mukaan valitsen aina myös kalastuskohdan ja tavan/tekniikan.
  • Tietysti aina kiinnostaa, onko koskialue kuinka täynnä muita kalastajia, sillä sekin vaikuttaa ainakin siihen että missä kohtaa jokea pääsen kalastamaan. Onhan kohteliasta antaa koskella jokaiselle tilaa, eikä änkeä ihan viereen.
  • Muiden kalastajien kalastussuunta  ylä- tai alavirtaan jo kertoo paljon, esim. millaisella perholla kalastaa jne. Tämäkin vaikuttaa millä ja miten kalastan kyseisen paikan.
  • Kävelen jokivartta hieman pidemmälle ja katson millaista virtavettä on koskessa tarjolla. Riittävästi sopivia virtakohtia ja/tai esim. riffleä(noin alle polven syvyinen kohta, ( jonka pinta aaltoilee hiukan) josta harjus tykkää.
  • Suunnittelen sen mukaan oman kalastuksen sekä kahlaamislinjat ja pitäydyn suunnitelmassa, ainakin yleensä =)
  • Kun olen itse saanut omat välineet kuntoon ja hieman toki paikasta riippuen, en kuitenkaan yleensä ensimmäisenä ryntää suoraapäätä veteen. Vaan ensimmäiset heitot lähtevät aina jalat kuivalla maalla. Se kala voi olla aamulla vaikka kuinka matalassa sopivassa virtauksessa, eikä aina siellä keskellä jokea.
  • Pyrin siihen etten kahlaa kalojen päälle. Tai ainakin kalastan kyseisen kohdan ensin ja etenen suunnitelmallisesti.
Koskenlukutaito on tuonut tulosta
Koskenlukutaito on tuonut tulosta

Älä hötkyile vaan ota rauhallisesti

Eli malttia tarvitaan, jotta tuloksia saadaan kalan tärppeinä siiman päähän. Olen ainakin itse huomannut, että todellakin usein aamulla kala voi olla ihan lähellä rantaviivaa. Se on siis uskaltanut siihen aamuyön aikana tulla, kun ei ole ollut kukaan kalastaja häiritsemässä. Joskus samanlainen tilanne voi olla vastassa sitten hieman myöhemmin illalla. Harvemmin näin kuitenkaan tapahtuu päiväsaikaan. Missään nimessä älä mene joessa kuin pikajuna, vaan anna aikaa niin itsellesi kuin kalallekin. Muistakaa että kalalla on päivän aikana mahdollisesti vain pari aktiivisuusjaksoa, jolloin ne ovat oikeasti ruokailemassa. Muulloin joudut käyttämään kaiken taitosi, jotta saat kalan siiman päähän.

Rekisteriseloste ja tietosuoja

Viikonloppuisin  myös näkee usein Karkkilan Pitkälänkoskella kalastajien kahlaavan usein ihan keskellä jokea alavirtaan. No onhan se tietysti kivaa kun siitä hallitsee kerralla koko kosken, mutta onko kukaan tullut ajatelleeksi että kun tulet sieltä ylävirran suunnasta kalan naamaa kohti, niin kuinka nopeasti se näkee sinut? Mitäs sen jälkeen luulet kalan tekevän? Katoaa johonkin kauemmaksi sinusta ja on sen verran pelästynyt, ettei ihan vähään aikaan ota minkäänlaiseen pyytöön.

Todennäköisesti kala tarvitsee ainakin parin tunnin rauhoittumisen, jotta uskaltautuu piilostaan liikkeelle. Kuitenkin Karkkilan koskilla vesi on pääosin kirkasta toisin kuin esim. Vantaanjoessa, jossa vesi usein näyttää pienenkin sateen jälkeen maitokahvilta. Siellä kala ei suinkaan ole niin arkaa, mutta aistii aina kalastajan kahlaamisen ja on varuillaan joka tapauksessa.

Lue jokea oikein

Joessa on tietysti aina monenlaisia virtauksia ja virtauskerroksia. Usein se pintavirtaus on kaikista kovin, jolloin se vie kevyen perhon nopeasti pois kalan näköpiiristä. Pääosin kalat kuitenkin majailevat lähellä pohjaa, eivätkä ehkä ehdi välttämättä edes havaitsemaan perhoa, joka heitetään kovaan virtaan ja näin virta vie perhon vauhdilla mukanaan. Kannattaa siis aina miettiä, missä ne kalat mielellään oleskelevat. Kovassa virrassa, jossa kuluttavat paljon energiaa koko ajan vai hieman helpommassa paikassa, missä pärjäävät vähemmällä energiankulutuksella.

Tähän on toki olemassa poikkeuksia eli etenkin silloin kun vedet alkavat olla lämpimiä +19  asteisia tai enemmän, ei vedessä ole enää niin paljon happea. Happea kala tietysti tarvitsee runsaasti elääkseen. Missä vesi hapettuu parhaiten, no tietenkin sellaisessa joen osassa, jossa koski on kovinta ja vesi oikein kuohuu kunnolla. Tällöin kalat löytyvät usein kovista kuohupaikoista tai jopa kovan kosken alta.

Ole tarkkaileva kalastaja

Itse kalastus on nauttimista mutta moni nauttii toki myös  vain olostaan luonnossa, kosken kohinasta ja kosken liikkeiden katsomisesta, nuotiolla olosta,  hyönteisten liikkeistä etc. Mutta suurimmalla osalla kalastajista on tavoitteena saada kuitenkin kalaa, eikö totta?

Tärkeimmät asiat siis tehdään jo ennen kalastuskamojen esille ottamista tai viimeistään siinä vaiheessa kun kahluuhousut ovat päällä. Koski pitää sisällään monimuotoisia virran osia, joita emme edes näe rannalta katsoen mutta monta asiaa voimme lukea joen pintaa ja virtauksia katselemalla. Sitä kuinka pinnan alla ja pinnalla olevat kivet pyörittävät ja muotoilevat virtausta, kuinka kovaa virtaus niissä on.

Pienikin helpotus virtauksessa kalalle antaa sille miellyttävän olinpaikan, jossa se sitten odottaa virran tuomaa ruokaa tai sopivasti päivälämpötilan laskemista. Myöhemmin se saattaa siirtyä johonkin muuhun paikkaan, esimerkiksi hyönteisparveilujen lähelle syömään.

Kuohavana, joka yleensä syntyy kosken hapekkaan virran ja kosken kuohunnan seurauksena, on monelle kalalle se linja, josta usein tapaa kalan syömästä joko pinnasta tai pinnan alta virran tuomia hyönteisiä. Näitä kannattaa aina seurata ja katsella näkyykö pintakäyntejä. Usein isomman kalan pintakäynti saattaa olla hyvinkin huomaamaton tuikki keskellä kuohavanaa.

Kala voi olla varovainen

Iso kala saattaa pienemmissä koskissa olla todella varovainen päivisin. Jos vielä kosken kalastajamäärä on päivisin suuri, jurottaa iso kala jossain todella piilossa. Kapean juuri kalalle sopivan, mutta kovan virtauksen alla kalan kokoon sopivan mittaisessa painanteessa. No onhan selvää miksi iso kala on yhä iso kala ja elossa. Se on saanut kasvaa rauhassa isoksi, olemalla varovainen ja välttelemällä tarkasti hyönteistä jäljitteleviä perhoja. Jos se on joskus ottanut perhon ja  jäänyt kiinni on malttamaton kalastaja saattanut menettää kalan hosuttuaan väsytyksessä. Siima poikki ja perho on tällöin jäänyt roikkumaan suuhun kiinni. Onneksi perho on ollut väkäsetön ja tippunut lähes saman tien suusta pois.

 

Koskenlukutaidon tuloksena taimen haavissa
Koskenlukutaito on tuottanut tulosta
Suunnittele omaa kalastustasi niin minäkin teen ja käytän perhokalastuksessa koskenlukutaitoa

Kuinka sitten opimme lukemaan koskea oikein. Tarkkailemalla koskea ja sen virtauksia sekä miettimällä missä kohtaa kalalla on samalla turvallinen olo ja  siinä on kuitenkin riittävästi syömistä sekä myös hapekasta vettä. Kaikki tämä tulee runsaan kokemuksen kautta, riittävästi koskella käyntejä ja ilman kiirettä saavutetaan paljon enemmän tuloksia kuin hosumalla.Suunnittele kalastustasi aina hieman eteenpäin eli katso sitä suuntaa mihin olet menossa ja etsi sellaisia kahluulinjoja, ettet kahlaa kalan päälle. Pidä suunnitelmastasi kiinni.

Mielestäni kalastuksessa laatu korvaa aina määrän. Mieluimmin sitten vähemmän käyntejä koskella mutta opettele kalastusta rauhassa niin, että siitä jää jotain mieleenkin seuraavalle kerralle. Tulosta syntyy varmasti kun tekee asiat järjestelmällisesti.

 

Koskenlukutaitoa on käyty läpi
Koskenlukutaito perhokalastuksessa on tärkeä asia kalan saamisen kannalta

Kisakalastus niin Suomessa kuin Euroopassa MM-kisoissa  on tuonut omaan kalastukseen sitä suunnitelmallisuutta. MM-kisoissa yhden kalastusjakson pituus on 3h ja se menee yllättävän äkkiä.  Kalastus on tullut tehokkaammaksi ja joka kerta kun saavun kisapoolille, kävelen tietysti koko kisapoolin läpi. Mietin ja katson samalla kaikki virtakohdat, virranjuonteet, kahlattavuuden. Näiden havaintojen mukaan suunnittelen mistä lähden kalastamaan, millä tyylillä, mitkä paikat heitän läpi, jätänkö jonkin paikan myöhemmäksi. Jos pidän kahta vapaa mukana, missä kohtaa vaihdan toisen setin tilalle, minkä paikan kalastan kakkosetillä ja koska vaihdan ykkössetin takaisin. Näin se kolmetuntinen menee nopeasti ja toivottavasti olen tehnyt oikeat päätelmät rannassa kalastusta suunnitellessa.

Rekisteriseloste ja tietosuoja

Pari vinkkiä koskenlukutaidon parantamiseksi!

Suosittelen myös pitämään pientä päiväkirjaa omista kalareissuista. Kirjaa ylös millainen ilma on ollut, missä kohtaa olet kalastanut, millaisilla tekniikoilla olet saanut tulosta, mitkä perhot ovat toimineet. hieman havaintoja muiden kalastajien toiminnasta jne. Havaintoja omasta toiminnasta ja pientä suunnitelman tynkää seuraavalle reissulle jo valmiiksi.

Tässä ei voi mennä mikään vikaan. Tein tätä itse aikanaan ja huomasin jo kauden aikana epäkohtia omassa toiminnassa ja pystyin aika nopeasti muuttamaan kalastusta siihen suuntaan että esimerkiksi vain kalan tärpeiksi jääneet kerrat muuttuivat haavituiksi kaloiksi.

Koskenlukutaito voit tulla oppimaan kanssamme Palkesin perhokalastusleireillä, voit lukea niistä täältä. Kyseisten leirien majoitukset ja muonitukset hoitaa Lentiiran lomakylä.

Lentiiran lomakylä tarjoaa nyt teille lukijoille 10%  alennuksen kaikista mökkimajoituksista koodilla Palkes23 on-line varauksista suoraan lomakylän sivuilta.

Tässä linkki suoraan Lentiiran lomakylän mökkivaraussivustolle

Jos et ehdi kyseisille leireille, voit varata meiltä oppaan ihan itsellesi, jolloin saat tiivistetyssä paketissa kaiken tarpeellisen tiedon koskenluvusta. Pääsemme sitä harjoittelemaan jokivarteen kalastamalla ja näin oppi menee perille paremmin.

Tästä aiheesta on myös toinen postaus joka on Pietari Sipposen kirjoittama, käypä lukemassa sekin tässä samalla.

Tämä postaus sisältää kumppanuuslinkkejä, jotka on merkattu (*) merkillä. Niiden klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja. Minä saan siitä pienen komission, jolla ylläpidän tätä blogia.

Viikon vinkkinä: Seuraapa joskus jokivarressa vähän pidempään vain muiden kalastusta. Siitä oppii usein yllättävän paljon.

Käypä lukemassa myös postaus Karkkilassa laadukasta kalastusta Uudenmaan kauniista koskialueesta.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *