Parhaat pienet nymfit hankalalle kalalle

Parhaat pienet nymfit hankalalle kalalle

Laitahan vinkit eteenpäin!

Parhaat pienet nymfit hankalalle kalalle – Muistan aina kun aloittelin perhokalastusta. Sitomani perhot olivat suuria, sotkuisen näköisiä räpellyksiä, mutta niillä tuli kuitenkin kalaa. Myöhemmin vuosien saatossa on perhojen koko pienentynyt ja sidoksetkin siistiytyneet.

Mutta en ole vieläkään lähtenyt hifistelytasolle eli tekemään todella tarkkoja ja taidokkaita sidoksia. Syynä on se että perhon käyttöikä voi olla vain yksi heitto, enkä halua käyttää perhon tekemiseen kovin paljoa aikaa. Vaikka aikaa onkin koko talvi, on sidottavia perhoja aina paljon niin itselle kuin asiakkaillekin, ettei vaan ehdi millään sitomaan liian monimutkaisia perhoja. Toki olen myös huomannut, että useimmiten ne hiukan sotkuisen näköiset perhot ovat toimineet ihan yhtä hyvin kuin siistimminkin tehdyt perhot. Taimenen kalastuksessa olen myös huomannut että nuo pienet perhot toimivat pääsääntöisesti hyvin.

Mikäs normaalikokoisessa perhossa on vikana

Kuten otsikkokin kertoo, on tällä kertaa aiheena pienet nymfit. Mitä sitten tarkoitetaan pienillä nymfeillä? Omalla kohdalla normaalin kokoinen käytössä oleva nymfi on kokoa 12-16. Siitä pienemmäksi meneviä pidän pieninä, joille on aina olemassa oma paikkansa ja aikansa. Niin kuullallisina kuin kuulattomina. Mutta ihan helppoa näillä pienillä perhoilla kalastaminen ei ole.

Miksi sitten käytetään pientä nymfiä, eikö koko 16 ole riittävän pieni? Jos ajatellaan hieman tarkemmin, on tietysti selvää, että jos kaikki kalastavat koon 12 kokoisilla nymfeillä, niin lopulta kala alkaa epäilemään ts. kyllästyy samankokoisiin perhoihin. Sama tilanne tulee vastaan, kun kaikki kalastavat samaa koskea vain vaikkapa Orange Tagilla. Siihenkin kala tympääntyy lopulta. Edessä on perhojen pienentäminen ja aika harvalla ei välttämättä riitä usko pienentää perhoa k16 pienemmäksi.

Toki perhon pienentämiseen vaikuttaa minkälaisessa paikassa kalastaa, eli pääasiassa se, että onko kalastusta ajatellen liian syvää saada perho riittävän lähelle kalaa. Ja taas yksi poikkeus tähän kohtaan. Nimittäin jos kala on aktiivinen, ei välttämättä vaikuta tippaakaan, jos vettä on vaikkapa reilun metrin verran. Valitettavasti näitä poikkeuksia voi tulla kalastuksen aikana useitakin erilaisia ja pitäisi vain osata ja valita se siihen tilanteeseen sopiva sekä oikea tapa tavoittaa kala.

Taimenen kalastus ja myös harjuksen kalastus ovat kokonaisuudessa hieman erilaisia. Taimenen kalastus on hankalampaa kun kala sille päälle sattuu eli on siis ronkelimpi kuin harjus. Harjuksen kalastus on yleensä helpompaa sillä harjus ei ole aina niin tarkka siitä perhosta tai uittotekniikasta. Se onkin kiitollisempi kohde kalastaa.

Mutta pitäydytään vielä aiemmassa ajatuksessa. Kala on siis tympääntynyt jo k14 kokoiseen nymfiin ja nyt voisi olla peliliike pienentään vielä enemmän. Mutta mutta…..

Parhaat pienet nymfit hankalalle kalalle
Tälle kalalle jouduin heittämään useita kertoja, ennen kuin löysin oikean uttolinjan perholle. Kala muuten tarttui tuossa alla olevaan käyrävartiseen koukkuun tehtyyn PT-nymfiin

Pienempää nymfiä peliin

Käsi pystyyn kuinka monella on k16 kokoa olevia nymfejä rasiassa! Hyvä, suurimmalla osalla löytyy näitä, sillä niitä tarvitaan nyt. Ehkäpä tämän kokoinen nymfi ei vielä häiritse kalaa niin paljon, vaan se saattaa jopa hyväksyä tarjontasi. Ongelmana voi olla vain ettei perhoon saa riittävästi painoa. Mutta sillä kärsivällisellä ja tarkalla uittamisella saat perhot todennäköisesti riittävän lähelle kalaa. Kannattaa myös huomioida viistämätön uittaminen, joka tehdään ohuemmalla perukkeella ja oman käden sekä vavan yhteistyönä. Tätä olisi jokaisen syytä harjoitella, oli sitten vastassa lohikaloista taimen tai harjus. Kumpikin osaa olla hankala, jos muut kalastajat ovat jo toistaneet ennen sinua ne samat temput kuin sinä juuri nyt omalla kalastuskerrallasi.

Joten käsi pystyyn, kuinka monella on k18 kokoa olevia nymfejä rasiassa! No niin, näin arvelinkin että reilusti yli puolet lukijoista tipahti heti pois. Nyt olemme nimittäin sen verran pienissä perhoissa, ettei niitä todellakaan ihan jokaisen rasiasta löydy. Mutta mikset sitten käyttäisi niitä? Kun usein tarkasti seuraa aktiivista kalaa se saattaa valikoida ravintonsa tarkasti. Olen usein nähnyt kuinka isokin taimen käy esim. ottamassa pinnasta tai pintakalvosta jotain niin pientä, etten edes kunnolla erota mitä kala syö. Tämä läheltä pintaa tai pinnasta hakeminen, ei siis sulje pois automaattisesti sitä, etteikö nymfi voisi toimia. Pitää vain toivoa, että kala antaa kalastajalle edes muutaman mahdollisuuden kokeilla erilaisia vaihtoehtoja.

Mutta mitä pienempää nymfiin mennään, sen vaikeammaksi perhon tarkka uittaminen tulee olemaan. Nyt jo vaaditaan hieman enemmän heittotaitoa, ohuempaa peruketta ja eniten tarkkuutta perhon uittamiseen sekä tekniikkaan.

Mitä tulee ottaa huomioon pieniä nymfejä sidottaessa

Kokoa 18 oleva nymfi on jo oikeastaan aika pirun pieni. Jos käyttää suoralankaista koukkua on tietysti koukkuun laitettava sen kokoinen kuula, joka ei tipahda koukun silmukasta läpi. Myös kidan koolla on väliä, sillä on koukkumalleja, joissa koukun pienentyessä koukun kärjen ja rungon väli jää todella pieneksi. Seurauksena on, että kala ei tartu kunnolla kiinni.

Käytettäessä jigikoukkua on edessä sama ongelma kuin suoravartisessa koukussa. Lisäksi kuulassa tulee ottaa huomioon käyttää lovettuja jigikoukkuun tarkoitettuja slotted-mallisia kuulia. Näissäkin tahtoo olla valmistajakohtaisia eroavaisuuksia eli rako on isompi tai pienempi, jolloin ei tiedä tuleeko kuula läpi vai ei.

Kuulan valinta on eräs tärkeimmistä asioista. Kuulan koko ja väri tuovat perhoon sitä toivottua aspekteja. Oikea kuulan koko upottaa perhon oikeassa asennossa. Tilanteeseen sopiva väri taas aktivoi kalaa tai sitten torppaa kalan tärpin ihan kokonaan. Tämä kuulan väri on asia, josta voimme vain spekuloida mikä on oikein ja mikä väärin. Mutta uskallan väittää, ettei pienessä perhossa tarvitse olla mitään kovin räikeää. Hillityt sävyt toimivat paremmin ja varmimmin.

Myös sidontamateriaaleissa on muutama asia, jotka on hyvä huomioida. Pyrstöstä ei voi tehdä kovin tuuheaa pensseliä, vaan pikemminkin mitä vähempi sen parempi. Vähemmän on luonnollisempi kalalle ja se kala on jo enemmän nähnyt tuuheita pyrstöjä niissä isommissa perhoissa. Jos käytät pyrstössä kukon siikasia tai vastaavia, niin siihen ei montaa höytyvää tarvitse. Kierteeksi voit käyttää esim. ohutta metalliwirettä tai vaikkapa silkkilankaa. Rungon ei tarvitse, eikä edes pidä olla mikään paksu pötikkä. Mieluimmin tehdään taas maltilla ja tarkasti rungolle kiertäen. Tarvittaessa perholle tehdään kaulus dubbingista tai vaikka cdc-höyhenestä, ehkäpä sitä ei tarvitse ollenkaan.

Jotta tämän postauksen perhot eivät jäisi ainoaksi vaihtoehdoksi käy tästä linkistä lukemassa Kauden 2021 parhaat jokiperhoni resepteineen.

Tästä (*)linkistä löydät Hanakin koukkuja ja kuulia maahantuovan Erikoistukun kotisivut. Pääset tilaamaan tuotteet suoraan sivuilta ja muista käyttää myös Hanak-alekoodit, jotka löydät vielä tästä alta. Koodien käyttö on sinulle selvää rahan säästöä:

5€ ilmaista ostosrahaa normaalihintaisiin Hanak tuotteisiin yli 40€ tilauksiin. Anna kassalla alennuskoodi: PINFO5
10€ ilmaista ostosrahaa normaalihintaisiin Hanak tuotteisiin yli 60€ tilauksiin. Anna kassalla alennuskoodi: PINFO10

 

Tässä muutamia hyviä pieniä nymfejä

Seuraavaksi onkin vuorossa muutamia hyväksi havaittuja pieniä nymfejä resepteineen. Olen käyttänyt kaikki seuraavia perhomalleja hyvällä menestyksellä. Toki niistä on usein joutunut tekemään erilaisia versioita mutta ei liian radikaaleja muutoksia. Vain kuulan tai kauluksen osalta. Usein nämä pienet perhot toimivat parhaiten ns. luomuina. Mutta käydäänpä nyt asiaan.

Perusvväriset nymfit
Musta ja ruskea nymfi

Tässä ovat varmasti eräät tehokkaimmista pienistä nymfeistä. Kummatkin ovat itselleni niitä tiukan paikan perhoja, jotka ratkaisevat kalan saannin viime hetkillä. Ruskeaa nymfiä en yleensä muuta millään muulla tavalla, kuin että vaihdan sen rungon väriä oliiviksi. Mustaan nymfiin vaihdan vain kuulan väriä.

Musta nymfi

Koukku: Jigikoukku k 16 – 20

Kuula: Tungsten metallic light pink 2/2.5/3 mm

Pyrstö: Mustan kukon siikasia

Perä: punainen holonauha

Runko: Musta uv.liima

Kaulus:musta icedubbing

Ruskea nymfi

Koukku: Larvakoukku k16 -18

Kuula: Tungsten messinki 2,5/3/3.3 mm

Pyrstö: ruskean kukon siikaset

Kierre: messinki metalliwire

Runko: fasaanin siikasia kierrettynä

Kaulus: Kukko kierrettynä

Pheasant tail nymfit
Pheasant tail nymfit 1 ja 2

Pheasant tail eli PT on varmasti lähes kaikkien tuntema perusvarma perho. Se toimii lähes missä tahansa, eikä yleensä jätä pulaan. Teen sen usein miten jigikoukkuun mutta toimii hyvin myös suoravartisessa koukussa. Reseptissä muutan yleensä vain kuulaa tai kaulusta.

Pheasant tail 1 ja 2

Koukku: Jigikoukku tai suoravartinen 16-22

Kuula 1: Tungsten metallic light pink 2/2.3/2.5/3 mm

Kuula 2: Tungsten kupari 2/2.3/2.5/3 mm

Pyrstö: Coq de Leon tai ruskean kukon siikaset

Kierre: Kupari metalliwire

Runko: muutamia fasaanin pyrstösulan siikasia

Kaulus: vihreä icedubbing

Red Ribbed killer
Red Ribbed killer. Tässä kuvassa näette k 16 ja k 18 kokoa olevien perhojen eron

Tämän perhon olen esitellyt aiemminkin mutta en voinut jättää sitä pois tässä kohtaa. Perho ansaitsee paikkansa tässä postuksessa. Se vaan on yhtä tehokas perho kuin PT-nymfitkin. Siksi sitä kannattaa käyttää sitkeästi erilaisissa tilanteissa. Joskus riittää että aurinkoinen keli muuttuu pilviseksi ja niin alkaa tällä perholla kalaa nousta.

Red Ribbed Killer

Koukku: Jigikoukku 16 -20

Kuula: Tungsten kupari 2/2.3/2.5/3/3.3 mm

Pyrstö: Peltopyy siikanen

Kierre: Punainen ohut metalliwire tai punainen sidontalanka

Runko: jäniksen ruskea naamakarva

Kaulushäkilä: Peltopyy tai cdc-siikasia, kummallakin toimii

Kaulus: Vihreä icedubbing

Speciaali perhot
Speciaali perhot 1 ja 2

Otin mukaan kaksi hieman erilaista speciaali perhoa.  Pidän niitä lähinnä jokereina, jos jokin varma nymfi ei toimisikaan. Kummatkin ovat osoittaneet olevansa luottamuksen arvoisia, niitä pitää vain uskaltaa käyttää.

Speciaali 1

Koukku: Suorarunkoinen 16-24

Kuula: Tungsten metallic punainen 2/2,3/2.5/3 mm

Pyrstö: Mustan kukon siikasia

Kierre: Punainen metalliwire

Runko musta natural jänisdubbing tiukkaan kierrettynä

Kaulus: vihreä icedubbing

Speciaali 2

Koukku: Suorarunkoinen 16 -24

Kuula: Tungsten mattamusta 2/2.3/2.5/3 mm

Pyrstö: Ruskean kukon siikasia tai Coch de Leon

Kierre: kupari metalliwire

Runko: fasaanin pyrstösulan siikanen tai tumman ruskea keinokuitu dubbing tiukasti kierrettynä

Kaulus 1: Musta icedubbing

Kaulus 2. Ohut vain pari kierrosta oranssi lanka

 

Näin olemme taas käyneet läpi talven perhonsidontaa varten muutamia hyväksi koettuja perhoja. Jokainen voi toki aina tehdä omat versionsa, mutta itse en ainakaan näitä malleja muuta. Sillä nämä ovat toimineet usein pahoissakin paikoissa.

Mikään ei ole niin vaikeaa kuin kalan mielihalujen ja käyttäytymisen tulkinta. Toisaalta taas miksi tehdä asiasta itselleen liian vaikeaa, keep it simple! Ei perhokalastuksesta ja perhojen sitomisesta pidä tehdä ikävää pakkopullaa. Muistakaa nauttia siitä, että saatte harrastaa tätä upeaa harrastusta. Se antaa paljon meille kaikille kunhan vain osaamme ottaa riittävän rennosti. Mukavia sidontahetkiä kaikille!

Jos et jostain syystä et jaksa, pysty, ehdi tai osaa tehdä perhoja. Laita minulle sähköpostia niin enköhän ehdin talven aikana tehdä sopivaa korvausta vastaan sinulle kesän ottiperhot valmiiksi. Sähköpostini on virolainen.petri@palkes.fi

PS. Tätä postausta saat jakaa kavereillekin, he varmasti ilahtuisivat perhoresepteistä.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *