Perhokalastajan haavit ja kiinnitykset

Perhokalastaja työssään väsyttämässä isoa kalaa.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastajan haavit ja kiinnitykset – Haavin voisi sanoa olevan jokaisen perhokalastajan varusteista ihan kärkipäässä. Kun se tärkein asia on ensin hoidettu eli löydetty ja tartutettu kala, on seuraavana vuorossa kalan haavitseminen. Jos haavin kiinnitys ja itse haavi ei ole kunnossa, voi elämän suurin kala päästä karkuun. Olen nähnyt monta ison kalan karkuutusta, kun haavia ei ole löydetty käteen tiukalla hetkellä. Tai haavin kiinnitys on ollut niin löysä, että haavi killuu pari metriä alavirrassa liian pitkän narun varassa. On ymmärrettävää, ettei tuolloin ole kovin helppo saada haavi nopeasti takaisin käteen, kun iso kala pyörii jaloissa. Tunnistatko tilanteen? Jos vastaat mielessäsi kyllä on tärkeä lukea tämä artikkeli tarkasti loppuun ja miettiä kuinka haavisi voisi olla toisin sinussa kiinni.

Haavit ovat kehittyneet paljon lyhyessä ajassa

Haavin havas on kokenut viimeisen kymmenen vuoden aikana suurimman muutoksen. Vanhoista puisista haaveista on siirrytty metallivanteisiin haaveihin. Myös haavien kiinnitykset ovat monipuolistuneet.

Perhokalastajalle on tarjolla monenlaisia haaveja.
Perhokalastajalle on tarjolla monenlaisia haaveja.

Vastuullisuus on noussut kalastuksessa monelle kalastajalle tärkeäksi. On vastuullista käyttää haavin havaksessa vähintään solmutonta havasta. Vanhanmallinen solmullinen havas aiheuttaa kalaa suojaavalle limapinnalle vaurioita, johon esimerkiksi vesihome pääsee tarttumaan.Kala voi altistua muillekin sairauksille kuten bakteereille, viruksille ja loisille. Sairaudenaiheuttaja voi olla piilevänä kalan elimistössä tai ympäristössä, mutta tauti puhkeaa vasta kun kala on jostain syystä heikossa kunnossa.

Perhokalastajalle erilaisia haaveja on tarjolla kymmeniä

Haavivalikoima on nykyään runsas. Jo kotimaisista kaupoista löytää kymmeniä erilaisia haaveja. Tärkeimpänä niissä pidän juuri tuota oikeanlaista havasta ja haavin kokoa. Yläkuvan haaveissa jokaisessa on vähintään solmuton havas, monessa myös kuminen. Ylhäällä kuvassa vasemmalla nuo kaksi haavia, joissa kiinnitys joustavalla kuminauhalla vartalon yli, roikkuen sivulla. Kolmantena haavina on Hanakin kisahaavi. Haavi toimii mainiosti ja on myös riittävän leveä, jotta kalaa ei tarvitse välttämättä “tähdätä” haavin kehän sisälle. Haavin kahva oli omalle isolle kämmenelleni liian ohut ja vaikka kiersin kahvaan maastoteippiä paljon, se ei vain riittänyt.

Keskellä on kaksi Daiwan River net vihreähavaksista haavia, joiden kehä ja kahva ovat tukevaa valettua muovia. Toisessa on kankainen solmuton havas ja toisessa kuminen solmuton havas. Erinomaisia haaveja joka tavalla. Daiwan haavien jälkeen oikealla on Suomalainen huipputuote eli Ikon Fishing Productsin jokihaavi. Haaviin on saatavissa myös Ikonin erillinen haavinkantolaite, tässä linkki. Se tulee hartian ja pään yli poikittain, jonka varassa haavi roikkuu koko ajan sivullasi. Erittäin fiksu keksintö ja toimii normikokoiselle perhokalastajalle erittäin hyvin. Itselleni isokokoiselle miehelle koin hieman ahdistusta, kun kantolaitteen runko-osa tulee kaulan kohdalta alas. Tämä oli kiinni vain itseni fyysisestä koosta. Mutta korostan että tämä haavi + kantolaite toimivat todella hyvin normaalikokoiselle käyttäjälle.

Alimmaisena on Daiwan isokehäinen haavi jossa on alumiininen kehä ja siinä kuminen solmuton havas. Tätä haavia käytin aina syksyn SM-finaalikisoihin asti, jolloin siirtyessäni metsän kautta toiselle poolille vedin komeat lipat ja haavin vanne meni poikki. Nyt käytössä on alimmaisessa kuvassa oleva Daiwan lähes samanlainen haavi.

Tarjolla on myös erilaisista kumisista havaksista tehtyjä haaveja, jotka ovat hyviä vaihtoehtoja kalan haavitsemiseen. Havaksia on ohuemmasta kumista sekä paksusta, jäykemmästä ja läpinäkyvästä tehtyjä.  Usein näiden paksumpien kumisten havaksisten haavien kehykset ovat valitettavasti tehty liian pieniksi ja isompaa kalaa joutuu sovittelemaan haaviin haavittaessa. Kala karkaa helposti tilanteessa, jossa joudut useampaan kertaan tekemään haavitsemisyrityksiä.

Solmuton havas ja kuminen havas ovat toimivat kalan herkän limapinnan takia
Solmuton havas ja kuminen havas ovat toimivat kalan herkän limapinnan takia

Perhokalastajan haavit ja kiinnitykset

Haavin vannekehän koolla on siis merkitystä. Meidän tulee muistaa, että mitä nopeammin saamme kalan haavittua, sen nopeammin voimme päästä myös vapauttamaan kalan takaisin. Jos sellaista tapaa haluamme käyttää. Haavitseminen on helpompaa kun käytössä on hieman suuremmalla haavinvanteella varustettu haavi. Vanteet ovat materiaaliltaan yleensä pyöreää tai hieman muotoiltua alumiinia.

Perhokalastajan haavit ja niiden kiinnitykset jakavat varsin kovasti perhokalastajien mielipiteitä. Jokaisella on omat mielipiteensä siitä, mikä on hyvä ja toimiva. Hyvä näin, sillä meillä ihmisillä on erilaiset kehot ja erilainen liikkuvuus, jotka vaikuttavat siihen missä haavin tulee sijaita.

Useinmiten haavi roikkuu jollain tavalla selässä tai sitten se voi myös roikkua perhokalastajan sivulla erilaisilla systeemeillä. Erilaisilla lukoilla, magneeteilla ja jojoilla saadaan monipuolisesti haavi kiinni kalastajaan melkein mihin kohtaan tahansa.

Tapoja on monia ja jokainen löytää omansa. Mutta laitetaanpas tähän nyt muutama esimerkki siitä, kuinka haavin voi laittaa itseenä ts omiin liiveihin kiinni, niin että haavin käyttö mahdollistaisi vaivattoman kalastuksen. Tietysti vielä niin, että tiedät kalaa väsyttäessä missä haavisi sillä hetkellä on.

Halvan ja yksikertaisen haavin kiinnitystapa löytyy tästä kuvasta
Halvan ja yksikertaisen haavin kiinnitystapa löytyy tästä kuvasta

Kevyet vaihtoehdot

Yllä olevan kuva kalastajalla on kohtuullisen halpa, mutta toimiva Patriot- haavi. Haavin havas on kuminen ja solmuton, joten tämä toimii kalojen kanssa siltä osin hienosti. Käytämme näitä haaveja asiakkaitten kanssa, sillä haavi on helppo ottaa mukaan. Asiakas pujottaa vain tuon kumilenkin hartian ja pään takaa vasemmalle sivulle, joka toimii haavitsemispuolena oikeakätiselle kalastajalle.

Miinuksena tuolle haaville sanoisin, että sen ISON kalan sattuessa siiman päähän, on haavin vanneosa hiukan pienehkö. Kalaa voi joutua haavitessa hieman sovittelemaan kalaa haavin sisälle, saadaakseen kalan haaviin turvallisesti. Usein ole ollut asiakkaalle sitten haavitsijana jos tällainen isompi kala on sattunut kiinni. Toki jos asiakas haluaa itse yrittää, niin ilman muuta sen mahdollisuuden annan. Haavin havaksen koko on 40 x 30 x 30 cm

Hieman ylempänä olevassa useamman haavin kuvassa, kaksi vasemman reunimmaista haavia on juuri tällä tavalla toimivia. Toinen noista haaveista on Italialainen Dida-merkkinen haavi jossa on myös solmuton pehmeä havas.  Tätä haavia on usein löytynyt Motonetistä ja hintakaan ei ole ollut paha, alkaen 16€.  Didan haavi on aivan yhtä toimiva kuin Patriotin haavi. Vain havas ja vanne on hiukan isompi. Vaihtoehtoja on monia 51 x 37 cm/52 x 44 cm/44 x 30 cm/

Perhokalastajaninfo

 

Perhokalastajan yleisimpiä haavin kiinnitystapoja
Perhokalastajan yleisimpiä haavin kiinnitystapoja

Perhohaavien magneettikiinnitykset

Yllä olevassa kuvassa on haavi kiinni perholiivin niskassa olevan lenkin magneetissa. Magneetti on siis kaksiosainen joista toinen puoli niskalenkissä ja toinen haavin vanteessa tai havaksessa kiinni. Haavin kahvasta lähtee naru, joka on perhokalastajan vasemmalla sivulla jossain lenkissä kiinni. Heikkoutena tässä kiinnitystavassa on se ,että kun olet saanut kalan lähelle ja alat haavitsemaan sitä, otat haavin käteen ja valmistaudut haavitsemiseen. Kala ottaa uuden spurtin poispäin sinusta, joudut irroittamaan kätesi haavista ja haavi lähteen virran mukana niin kauas kuin haavinnarusi antaa myöden

Joudut irroittamaan kätesi haavista siksi, että saat vasemmalla kädellä joko kelattua siimaa takaisin kelalle tai vedettyä siimaan sormien välistä lyhyemmälle. Kun kala on taas haavitsemisetäisyydellä on sinun yritettävä vetää narusta haavia lähemmäksi, että saat kahvan suoraan käteen. Tiedän kokemuksesta, ettei se ole kovin helppoa. Samalla huomio kalaan herpaantuu ja siinä tulee usein tehty sellaisia liikkeitä, että kala saattaa tässä vaiheessa karata. Tätä tapaa käytin itse pitkään, kunnes kyllästyin haavin vetämiseen alavirrasta ja pitelemään kalaa saman aikaisesti kiinni. Monia hyviä kaloja karkasi tässä vaiheessa.

Sinua voisi kiinnostaa tämä edellinen postaus erilaisista perhorasioista. Niitä onkin talven aikana mukava katsella, hankkia ja sitoakin niihin muutama ottiperho lisää kesän kalakekkereihin.

Perhokalastajien haavin kantamisen tyylejä on monenlaisia.
Perhokalastajien haavin kantamisen tyylejä on monenlaisia

Ylläolevan kuvan haavin kiinnitys on käännetty päin vastoin eli kahva on kiinni magneetilla liivin niskassa. Haavin kehästä lähtee spiraalimainen joustava nauha liivin johonkin osaan. Yleensä se laitetaan liiveissä vasemmalle tai jotkut laittavat sen myös niskaan kiinni. Itse pidän tätä kyseistä tapaa hieman haastellisena, sillä haavia ei välttämättä saa kovin nopeasti käteen. Käden joutuu kääntämään reilusti selkäpuolelle. Kun olet kahlannut veteen vyötäröä myöden, en osaa kuin kuvitella missä haavi tuolloin liikkuu. Toivottavasti kalastaja itse tietää mistä haavi löytyy.

Perhokalastuksessa harvemmin näkee tällaista kiinnitysta ja haavin varren sijaintia
Perhokalastuksessa harvemmin näkee tällaista kiinnitysta ja haavin varren sijaintia

Omasta mielestäni toimivimmat haavin magneettikiinnitykset

Yllä olevassa kuvassa on perhokalastajalla haavi niskassa magneetilla kiinni haavin vanteesta. Magneetti on haavin havaksen paksunnoksessa kiinni niin, että kahva pysyy ylöspäin niskan lähellä vasemmalla puolella. Liivien vasemmalla puolella roikkuu jojo, jonka varaan haavi jää roikkumaan kun perhokalastaja haavin irroittaa selän magneetista. Tämä jojo systeemi toimii erinoimaisesti. Kun perhokalastajalle tarttuu kala kiinni ja saa sen haavitsemisetäisyydelle, nostaa hän vasemman käden ylös kahvaan kiinni ja nykäisee haavin irti. Tätä tyyliä ja systeemiä suosittelen niille, joiden käsi ei taivu kunnolla taakse.

Perhokalastajan haavin kiinnitysvaihtoehdot ovat runsaat
Tässä kuvassa näkyy kirjoittajan ratkaisu haavin kiinnitykseen

Yllä olevassa kuvassa näkyy kirjoittajan parhaaksi löytämä ratkaisu haavin kiinnitykseen. Haavi on havaksen paksunnoksesta magneetilla kiinni liivin niskan lenkissä. Kuten kuvasta näkyy, on karabiinihaka kiinni aivan kahvan juuressa ja samalla jojossa kiinni. Jojoa varten olen ommellut metallilenkkejä liivin vasemman sivun saumaan. Sivussa olevaan lenkkiin saan jojon helposti roikkumaan. Kuten myös näette pysyy haavin kahva sivulle kallellaan koko ajan hieman vasemmalle puolelle. Näin minun tarvitsee vain ojentaa käsi alhaalta taaksepäin ja se osuu aina suoraan kahvaan kiinni.

Alla olevasta linkin kaupasta tilasin viimeeksi haaveja, eikä tarvinnut leikkiä tullien kanssa. Haavit tuli noin kahdessa viikossa. https://ie.seriousfishing.com/

Haavi on nopea ottaa esille ja jos joudun irroittamaan käden haavin kahvasta, jää haavi roikkumaan vasemmalle sivulle. Haavitseminen tapahtuu nopeasti kuten kuvassa perhossa kiinni olevalle 62cm taimenelle lopulta kävi. Suosittelen tätä kiinnitys tapaa kenelle tahansa. Mutta pitää muistaa että olemme kaikki sen verran erilaisia kehojen toiminnaltaan, ettei nämä kaikki vaihtoehdot sovi jokaiselle. Ehkä kaikista heikoimmin tämä sopii lyhyelle kalastajalle. Mutta on hienoa että vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti ja kaikilla tarjolla itselleen paras vaihtoehto.

Simssin kevyempiin liivehin saa Gear-Keeperin jojon kiinni helposti
Simssin kevyempiin liivehin saa Gear-Keeperin jojon kiinni helposti

Viimeisenä vaan ei vähäisempänä

Yllä olevassa kuvassa on vielä tässä aiemmassa Perhokalastajan perholiivit vertailussa postauksessa olleeseen liiviin laitettu haavi systeemi. Huomaa magneetin kiinnityspaikka, joka on suoraan kiinteästi kiinni haaviin vanteessa. Magneetti on kolmiosainen, jossa haavin vanteeseen tuleva kaksiosainen puolisko on pienillä ruuveilla kiinnitettävä ja kiristettävä. Tämän haavin otin käyttöön, kun tuo punahavaksinen haavi hajosi könytessäni kivikkoisessa maastossa. Molempien haavien vanteen koko on 50 x 60 cm ja vaikka koko tuntuu isolta, olen havainnut että isoon haaviin on paljon huolettomampi haavita kala kuin kala, kokoon katsomatta.

Haavin oikealla puolella näkyy kaksi erilaista jojoa, joista vasempaan saa haavin kiinni helposti. Keskimmäinen jojo sopii suoraan Simmsin kahluusauvaan,  mutta on hyvin muutettavissa haavissa käytettäväksi. Laitimmaisena näkyy Guidelinen vahva magneetti, jolla haavi pysyy siellä missä sen pitääkin pysyä. Myynnissä on valmiita kumisia tai muovisia spiraalimaisia haavin nauhoja, joilla haavi pysyy kalastajassa kiinni. Mutta, niissä mukana tulevat karbiinihaat ovat todella heppoisia ja  hajoavat helposti. Lisäksi nuo spiraalimaiset haavinnauhat kiertyvät ikävästi niin, että sitä on hankala käyttää.  Olen käynyt ostamassa rautakaupasta kunnollisia hakoja ja ne ovat kyllä kestäneet kunnolla.

Tässäpä jokaiselle talveksi hieman askarreltavaa ja pientä puuhastelua synkkien päivien iloksi. Samalla voi hyvin miettiä, kuinka omaa perholiivin varustelutasoa voisi vielä parannella.

Mukavia lukemishetkiä teille kaikille!  Kiitos kun kuljette mukana ja käytte lukemassa postauksia.

Laitahan vinkit eteenpäin!

2 ajatusta aiheesta “Perhokalastajan haavit ja kiinnitykset”

  1. Hyväksi havaittuja hakoja ovat venetarvikeliikkeissä myytävät pienet karbiini- ym. haat. Niitä on messingistä ja teräksestä, ja ne kestävät suuriakin vetolujuuksia. Nauhaksi suosittelen samasta paikasta 6-7 millimetrin pyöreää kuminauhaa. Erittäin lujaa ja venyy pitkälti yli mittansa. Ei haittaa pakkanen eikä helle. Hintavia, mutta ikuisia.

  2. perhokalastajaninfo@gmail.com

    Kyllä olet Ari ihan oikeassa, venetarvikeliikkeistäkin löytyy kestäviä hakoja. Itse kävin ihan paikallisessa rautakaupassa ostamassa omani. Mutta noilla venetarvikeliikkeen hakasilla on kyllä uskomaton vetolujuus. Onneksi kalan kanssa ei välttämättä tule sellaisia tilanteita vastaan. Tuo kuminauha pitää osata mitata oikean mittaiseksi, ettei haavi pääse vapaanaa vedessä ollessaan vetämään koko pakettia käden ulottuvilta kauas alavirtaan.
    Pieniä asioita mutta suuria kun on SE tilanne käsillä kalan kanssa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *