Perhokalastajan perhorasiat käytössä 

Fishbondin rasia

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastajan perhorasiat käytössä – Perhokalastajan varusteisiin ja  kalastuspäivään kuuluu olennaisesti perhorasia, jossa säilyttää perhoja. Omassa käytössäni on ollut monia erilaisia perhorasioita ja vain yhtä oikeaa ei ole. Erilaisia rasioita eri perhoja varten, voisin todeta. Stremereita ei saa mahtumaan matalaan nymfeille tarkoitettuun perhorasiaan. Pintaperhoja ei taas voi laittaa matalaan perhorasiaan.

Tämä postaus sisältää muutaman yhteistyölinkin, jotka on merkattu (*) merkillä.

Perhorasioita löytyy perhokalastajalle moneen käyttöön

Perhorasioita on myynnissä kymmeniä erilaisista materiaaleista, eri mekanismeilla sekä lokeroilla varustettuja. Osa on kovasta muovista, osa taas pehmeämmästä ja taipuisammasta. Joku malli on matala ja joku korkea, kukin käyttötarkoituksen mukaan. Olen kuvannut kaikki itseltäni löytyneet ne mallit, joita nykyään käytän. Toki löytyisi enemmänkin mutta tämä juttu kasvaisi järjettömiin mittoihin. Laskin nimittäin että varastoistani löytyy n. 50 rasiaa, joista toisistaan erilaisia rasioita on noin 20 kpl. Olen siis testannut, kokeillut ja monet todennut lopulta jollain tapaa kehnoiksi. Joten ne jäävät varastointirasioiksi. Siksipä voin hyvin kirjoittaa omakohtaisista kokemuksista eli “Perhokalastajan perhorasiat käytössä”.

Sinua voisi kiinnostaa tämä edellinen postaus perholiiveistä ja eturepusta, joihin rasiat tulet sijoittamaan

Karkkilan keskustan video

 Rekisteriseloste ja tietosuoja

Mitä sitten perhorasialta pitää vaatia? Ensinnäkin sitä että tarvittavat perhot mahtuvat rasiaan, ne pysyvät kiinni rasiassa, rasia on kestävä ja se mahtuu omiin liiveihin, etureppuun tai slingiin sopivasti. Lisäksi näihin ominaisuuksiin voisi vielä  lisätä rasian vesitiiveyden. Tämä toki on tärkeää vain paljon kahlaaville kalastajille, eikä heistäkään kaikki pidä tätä ominaisuutta tärkeänä.  Alusta, johon perho kiinnitetään, olisi hyvä olla sen verran tiivistä että perhot pysyvät siinä kiinni.

Joskus voi perhokalastajalle olla perhon valinta painajaista
Perhon valinta meneillään nymfirasiasta

Perhokalastajan perhorasiat käytössä, jokaiselle perhotyypille omansa

Lisäksi erilaisten perhotyyppien säilyttämiseen tarvitaan erimuotoisia ja kokoisia rasioita. Pintaperhoilla tulee rasiassa olla riittävästi tilaa, ettei niissä olevat häkilät painu kasaan. Pinturirasia on siis oltava lokerollinen, jotka ovat riittävän syviä häkiläperhojen säilyttämiseen. Mielellään rasian tulisi pitää myös vettä ulkopuolella. Onhan tylsää, että kun haluat laittaa pintaperhon perukkeen päähän, se onkin jo valmiiksi märkä.

Nymfeille riittää matalampikin rasia, pääasia on että ne pysyvät alustassaan hyvin kiinni. 4mm kuulalla varustettu perho lähtee liikkeelle rasian kehnosta foamista aika nopeasti joten foamin tulee olla tiivistä. Yleensä rasioissa on urat perhojenkoukulle ja niiden on syytä olla riittävän tiukat, jotta koukut pysyvät niissä kiinni. Matalia rasioita myös mahtuu taskuihin useampia, joten tässäkin on puolensa. Joissakin rasioissa on myös magneettinen kansi, joka ei aukea helposti vaikka lipsahtaisi käsistä maahan.

Toki jos haluaa, voi myös käyttää kaksipuoleista hieman paksumpaa rasiaa, joka on myös vesitiivis.Tällainen rasia vetää helposti reilut 400 kpl perhoa. Tuon määrän pitäisi kyllä riittää kenelle tahansa perhokalastajalle.

Stremereihin taas sisältyy paljon erityyppisiä perhoja. Pitkiä tinseleitä, paksupäisiä mudlereita, isokoukkuisia ja pitkiä salakkajäljitelmiä, isorunkoisia hiirijäljitelmiä, paksusta foamista tehtyjä surffilautoja jne. Kun yrittää nämä kaikki mahduttaa yhteen rasiaan, vaaditaan siltä kaksipuolisuutta ja samalla riittävästi korkeutta.

Hyvä ja halpa perhorasia vai jotain siltä väliltä

Minkälainen perhorasia on sitten hyvä tai oikeastaan riittävä. On mahdollista ostaa alle vitosen uistinrasia, jossa on isot kotelot. Mutta irralliset perhot isoissa lokeroissa ovat käytössä hiukan hankala asia. Mitä enemmän perhoja kyseisessä rasiassa on, sen hankalampaa on löytää juuri sitä yhtä tiettyä perhoa, jota haluaa käyttää.

Perhoja varten tehtyjä rasioita löytyy kaikista perhokalastustarvikkeita myyvistä liikkeistä sekä esimerkiksi Motonetista. Hinnat vaihtelevat aina muutama eurosta moneen kymmeneen euroon. Korkea hinta ei aina tuo mukanaan sitä hyvää toiminnallisuutta vaan ennemminkin usein jokin tietty merkki vaan maksaa enemmän kuin toinen halvempi ja vastaava. Joka todennäköisesti voi olla ihan yhtä hyvä.

Minulta löytyy käytöstä aina alkaen muutaman euron rasiasta alle 50€ rasiaan. Hintaa en ole oikeastaan niin seurannut vaan minulle tärkeimmät asiat ovat olleet käyttöön liittyvä jouheva toiminta ja kestävyys. Itselleni sopimattomat sekä tarpeettomat ovat menneet jo aikaa sitten kierrätykseen.  Oppirahat ovat toivottavasti jo tässä vaiheessa omalta kohdalta maksettu. Nyt käytössä pitäisi olla vain ne itselleni sopivat perusrasiat. Pari rasiaa perustuu täysin nostalgiaan ja niistä selitän sitten lisää rasioista otettujen kuvien kohdalla.

Kuulapäisille perhoille matalia perhorasioita

Nymfirasiossa olen jostain syystä tykästynyt Visionin Fit- rasioihin. Ne pysyvät hienosti kiinni, ovat sopivan ohuita ja perhojakin rasioihin mahtuu koosta riippuen pienempää 120k kpl ja isompaan 168 kpl. Rasiassa on perhoille paikat vain yhdellä puolella. Kansi on kirkasta muovia. Vastaavia halpismalleja olen kerran kokeillut mutta totesin saman tien, ettei niissä lukitus toimi ollenkaan. Visionin rasiassa kansi pysyy hyvin kiinni ja sekä perhot foamissa. Isompi Fit on kooltaan itse mitattuna 100 x 188 x 12 mm ja pienempi Fit 100 x 128 x 12 mm

Huonoja puolia on että muovinen kirkas ja läpinäkyvä kansi naarmuuntuu herkästi ja lopulta siitä tulee hieman epäsiistin näköinen. Rasiat eivät myöskään ole vedepitäviä, joten jos kahlaa liian syvälle perhot kastuvat. Tuolloin on syytä muistaa kalareissun jälkeen avata rasia ja laitaa pystyyn kansi avoinna kuivumaan. Näin eivät perhojen koukut pääse ruostumaan. Normikokoisten rasioiden hinnat ovat 5 -10€ sisällä. (*)Löydät Vision Fit rasiat tästä linkistä.

Toinen rasia joka on osoittautunut hyväksi on Fishbondin Tacky Fly Box 2x. Rasia on  väriltään ulkopuolelta tumman harmaa ja sisäpuolelta kuminen perhojen kiinnityspohja on tumman vihreää. Rasia on myös kaksipuoleinen ja kannessa ovat magneettiset kiinnityspalat, jolloin rasia ei aukene kovinkaan helposti. Rasia on hieman paksumpi kuin Visionin rasia, toki kaksipuoleisuus tuo rasialle enemmän mittaa.  Rasia on kovempaa muovia ja myös jonkun verran painavampi kuin Visionin rasia. Perhot pysyvät hyvin kiinni kumisessa lovellisessa pohjassa, kumiset pohjaosat tuovat taas painoa rasialle reilusti enemmän kuin Visionin rasia painaa.

Perhoja mahtuukin tähän rasiaan  2 x 168 kpl. Rasian koko on 100 x 180 x 20 mm. Omat kokemukset rasiasta ovat kuitenkin positiiviset ja kuminen perhojen kiinnityspohja kestänee varmasti kauemmin kuin foamipohja. Hintaa rasialle tulee kaupasta riippuen n. 25 -35 €. Eli laadusta siis myös joutuu maksamaan. (*)Löydät Fishbondin rasian tästä linkistä.

Perhokalastajan perhorasioita. Nämä toimivat pienille perhoille
Perhokalastajan perhorasioita Vison ja Fishbond. Nämä toimivat pienille perhoille

Kaksipuoleiset vesitiiviit perhorasiat

Seuraavaksi tarkastellaan hieman tuhdimpia kaksipuolisia rasioita, joita löytyykin monessa hintaluokassa. Ostin pari vuotta sitten Motonetistä streamereitä varten MTX Fishing Aqua isokokoisen kaksipuoleisen rasian, jossa on pitkät urat sisäosan foamissa. Rasia on todellakin paksu ja vielä reuna kumitiivisteineen sekä läpinäkyvä korkea kansi nostaa rasian paksuutta reilusti. Mutta rasia kuitenkin ajaa asiansa eli pitää isot perhot järjestyksessä omissa urissaan. Lisäksi hintakaan ei hirvitä, sillä rasia maksaa tällä hetkellä noin 10€. Perhot pysyvät hyvin kiinni ja saranat toimivat hyvin. Lisäksi lukitus on aika jämäkkä ei aukea itsestään. Rasialla on kokoa 120 x 187 x 40 mm. Tästä linkistä löydät Motonetistä MTX- rasian. En ole ihan varma onko kyseessä sama rasia, mutta samaa tuoteperhettä kuitenkin.

Toinen hieman pienempi kaksipuoleinen vedenpitävällä tiivisteellä varustettu rasia on Bogdan Gawlikin, vaalean ruskea väriltään. Koko rasiaan mahtuu 456 perhoa, jaettuna kahteen osastoon. Rasia on kokonaan kovaa muovia, joka todennäköisesti kivikolle tippuessaan varmasti hajoaisi. Mutta mitäpä sitä rasiaa tiputtelemaan. Rasia on jaettu kahteen samanlaiseen osastoon, jossa kummallekin on samanlainen lukittava kansi salvalla. Salvat ovat kestäneet hyvin ja vesitiiveys on todettu toimivaksi. Rasian salpojen kiinni pysyminen on vuosien saatossa hieman löystynyt. Yhdessä kannellisessa osastossa on siis 12 x 19 perholle urallinen foamipaikka. Yhteen osastoon mahtuu siis 228 perhoa. Rasialla on kokoa 100 x 156 x 40 mm. Tästä linkistä pääset Bogdan Gawlikin nettisivuille.

Perhot ovat pysyneet hyvin kiinni ja uskoisin tuon rasiaan mahtuvan  perhomäärän riittävän suuremmallekin perhonkuluttajalle. Valitettavasti tällä hetkellä en löytänyt rasiaa myynnissä Bogdanin nettisivuilta. Ehkä näin talveksi valikoimaa on supistettu. Rasia ei ainakaan silloin aikanaan ostettaessa rasittanut rahapussia, sillä hinta oli ostettaessa alle 10€. Uskon että Bogdanin muutkin rasiat ovat riittävän hyvälaatuisia normaaliin käyttöön. Toki pitää ottaa huomioon tämän rasian salpalukituksen löystyminen. Rasiat tulee tilata Bogadanin nettikaupasta Puolasta. Maksut ovat hoituneet luotettavasti ja toimitukset saapuneet joka kerta perille noin reilussa puolessatoista viikossa.

Perhokalastajan perhorasioita. Nämä toimivat pienille perhoille
Perhokalastajan perhorasioita MTX ja Bogdan Gawlik. Nämä toimivat hyvin pienille perhoille

Isohkot kaksiosaiset perhorasiat välilehdellä

Seuraavaksi esittelen kaksi reilun kokoista vesitiiviillä kansilla varustetut  perhorasiat. Ensimmäisenä on laadun merkkinä tunnettu C & F Desing merkkinen rasia. Itse koen rasian hieman kolhona sen suuren ulkoisen koon ja paksuuden myötä. Jos rasiasssa säilyttää vain nymfejä, on rasiassa aivan turhan paljon hukkatilaa. Nymfithän eivät vie kuitenkaan paljoa korkeudesta tilaa ja C & F on kuitenkin reilut 4cm paksu rasia. Rasialla on kokoa 115 x  195 x 42 mm.

Rasiassa on yksipuolinen välilehti johon mahtuu 161 perhoa. Välilehti on vaihdettavissa, jos joskus siihen tarvitsisi uutta vaihtaa. Kumpaankin kansiosaan mahtuu 192  kpl perhoja. Yhteensä siis rasiaan mahtuu 353 perhoa yksipuolisella välilehdellä. Tässäkin rasiassa käytetään samantyyppistä foamimateriaalia kuin Bogdanin rasiassa. Foamisuikaleissa on tiukat urat, joihin perhot työnnetään.

Kaikki asiat toimivat rasiassa hyvin, saranat ovat kestäneet hienosti ja foamit ovat pysyneet hyin kiinni kansiosissa. Ainoat asiat mitkä rasiassa nyppivät, on sen aiemmin mainittu kolho koko sekä suhteettoman korkea hinta. Rasia on pikkuperhojen käyttöön turhan paksu, siihen riittää huomattavasti ohuempikin rasia.  Rasian hintaan vaikuttaa se onko välilehti yksi vai kaksipuolinen. Itselläni on yksipuolinen ja hinta on hiukan yli 40€. Kaksipuolisella lehdellä hinta on 49,90€. (*) Tästä linkistä löydät vastaavan rasian.

Grimmanin rasia ei paljon häpeile C & F rasiaan verrattuna. Se tuntuu yhtä laadukkaalta ja saranat ja kannet ovat kestäneet useita vuosia hyvin. Rasia on isokokoinen ja sen mitat ovat 112 x 195 x 45 mm. Paksuutta siis riittää ja tämäkin rasia on isohko pelkästään pikkuperhojen käyttöön. Rasiassa on välilehti, joka on kaksiosainen. Yhdelle puolelle mahtuu 234 perho eli välilehteen pelkästään 468 perhoa. Kumpaankin kanteen mahtuu 225 perhoa. Yhteensä koko rasiaan mahtuu siis 918 perhoa. Tämä on siis varsinainen perhorasioiden kunkku.

Tässä vielä linkki edelliseen postaukseen perholiiveistä. Se voisi olla hyvä lukaista, jotta tiedät kuinka paljon tilaa erilaisten liivien taskuissa perhoille löytyy.

Välilehden saa pois jos haluaa laittaa isompia perhoja. Kuitenkin foamissa perhoille tarkoitetut lovet ovat aika pieniä, joten hankalampaa on isompia perhoja pieniin väliköihin työnnellä. Kun kuitenkin rasia vetää perhoja noin tajuttoman määrän, pidän sitä hyvänä hankintana. Tässä rasiassa hinta – laatusuhde on kohdallaan. Hintaa rasialla on noin 18€. (*)Tästä linkistä läydät Grimmanin rasian.

Isot perhorasiat ison perhomäärän säilytykseen
Isot perhorasiat ison perhomäärän säilytykseen. Tässä  ovat C & F ja Grimman.

Pintaperhoillekin on hyvä olla omat rasiansa

Seuraavaksi pintaperhoille tarkoitetut rasiat. Niitäkin on monenlaisia. On matalammalla tai syvemmällä lokerolla olevaa. Kovempaa ja pehmeämpää rasiaa. CDC – perhoille riittää yleensä matalampikin rasia. Jos käytät runkohäkiläisiä, laskuvarjohäkiläisiä tai etuhäkiläisiä perhoja, tarvitset rasian, jossa on syvemmät lokerot. Pintaperhojen häkilät eivät saa mennä kasaan, sillä niiden on tarkoituksena kelluttaa perhoa.

Vasemmalla puolella on vanha Danican rasia, joka on kauttaaltaan samaa kovaa muovia. Rasia on kuitenkin ollut minulla käytössä lähes parikymmentä vuotta ja se on yhä vielä kunnossa. Rasia ei ole vesitiivis, mutta en ole katsonut sille olevan tarvettakaan. Kannen lukitus ja saranat toimivat yhä hyvin. Enkä muista että rasia olisi maksanut kymppiä enempää. Rasiassa on hieman syvemmät kotelot, joihin mahtuu myös runsashäkiläisiä perhoja runsaasti. Löysin Ruotsalaisen vastaavanlaisen rasian tästä osoitteesta.

Toisena rasiana on Visionin Fit -sarjan rasia, jossa on matalammat kotelot perhoille. Tämä rasia sopii parhaiten cdc-perhoille, joissa ei yleensä ole niin tuuheita osia. Rasian runko on hieman taipuisaa muovia ja kansi aika kovaa muovia. Toistaiseksi se on kestänyt hyvin, eikä muutenkaan ole ollut käytön kanssa mitään ongelmia.

Kolmantena rasiana on Fulling Mill- merkkinen kovamuovinen perhorasia. Sen kahteentoista lokeroon mahtuu todella hyvin kaikki tarvittavat perhot. Kannen lukitus ja sarana, metallisella saranatapilla ovat olleet hyvin toimivat. Joten 10€ rasiaksi taas laatu- hinta kohtaavat hyvin. Viimeeksi tuo rasia on ollut myynnissä Kärkkäisellä, mutta toistaiseksi se näkyy olevan kyseisestä kaupasta loppu.

Kaikissa kovamuovissa rasioissa joissa on läpinäkyvä kansi, on ongelmana se että kansi naarmuuntuu aina helposti ruman näköiseksi. Toisia käyttäjiä se saattaa haitata, toisia taas ei. Tämä on varmasti makuasia. Toki kun rasia alkaa olla sen näköinen ettei kannesta näy läpi, voit halutessasi satsata uuden kymmenen euroa rasiaan. Itse en ole vielä katsonut aiheelliseksi. Naarmuisuus ei ole haitannut omaa käyttöä.

Perhokalastajan pintaperhorasiat
Perhokalastajan pintaperhorasiat Danica, Vision ja Fulling Mill

Puiset perhorasiat toimivat missä käytössä tahansa

Viimeisenä ovat vuorossa puiset perhorasiat, jotka omalla tavallaan ovat idyllisiä, perinteitä huokuvia. Osa rasioista ovat hyvinkin yksilöitä ja niissä on omia selviä kansikuvioita, joka erottaa niistä muoviset rasiat. Vedelle nämä ovat tietysti hiukan enemmän arkoja sekä toimivuus hieman omanlaisensa. Kaksi vasemmanpuoleista ovat ns. lahjarasioita, jotka ovat käytössä ihan ok. Niihin mahtuu erikoisia perhoja ja pohjan foami on perho hyvin kiinni pitävää materiaalia. Keskimmäinen Tsekin maajoukkueelta kiitokseksi saamamme rasia on osoittautunut ihan käyttökelpoiseksi paketiksi. Rasian lukitus ja sarana ovat vielä ehjiä mutta en ole uskaltanut sitä ihan joka reissulla mukana pitää.

Oikeanpuoleinen rasia on isäni aikanaan katajasta tekemä, täysin käsityötä. Kuoret ovat käsikutterilla hiottuja ja puuliimalla toisiinsa limattuja. Pohjaan laitoin tasaisen foamilevyn ja se toimii enemmän meritaimenperhojen säilytyspaikkana. Rasian lakkaus alkaa hieman jo halkeilla mutta onpa rasialla jo 30v ikääkin. Uutta en saa enää mistään tietyistä syistä, joten varjelen tätä rasiaa varmasti loppuelämäni. Siitä tulee mieleen aina hyviä muistoja. Jos sinulla on talvella aikaa ja muutama työväline, niin voit saada tuollaisen rasian kohtuu helposti tehtyä.

Puiset perhorasiat ovat kivan näköisiä.
Puiset perhorasiat ovat kivan näköisiä.

 

Puiset perhorasiat sisältä päin kuvattuna
Puiset perhorasiat sisältä päin kuvattuna

Tässäpä nämä rasiaesittelyt alkavat olemaankin ja postauksesta tulikin kohtuullisen pitkä. Toivottavasti olet jaksanut lukea tänne ihan loppuun asti ja tässäpä siitä kiitoksena tästä linkistä pääset koodilla Palkes23  saat 10% alennuksen Lentiiran Lomakylän mökkimajoituksesta kun teet sen suoraan lomakylän nettisivuilta.

Minäpä alan seuraavaksi miettimään, mikä on ensiviikon postauksen aiheena. Jos sinulle tulee jotain sopivaa aihetta mieleen, kommentoi tämän postauksen kommenttikenttään. Sillä mielelläni teen postauksia, joita TE lukijat haluatte lukea.

Laitahan vinkit eteenpäin!

4 ajatusta aiheesta “Perhokalastajan perhorasiat käytössä ”

 1. Kirjoitteleppa vavoista, lähinnä miksi valmistajat suosittelee jotakin mallia eri tilanteisiin, kuten järvelle omat mallit tai joelle eri mallit, lisäksi eri kalastustaktiikoihin omat mallinsa seisovaan veteen tai virtaavaan. Lisäksi miten tunnistat kaupassa eri toimiset tikun, ellei siitä ole erikseen kerrottu, ja millainen tikku tosiaan sopii mihinkin tilanteeseen.
  Siimat on sitten taas oma lukunsa, joista voisi tehdä isomman jutun ja miten ne sopii millaiseenkin tikkuun. Voi olla että näitä asioita olet jo käsitellyt jossakin blokissa, en ole siis lukenut kaikkia, joten saattanut jäädä huomiotta.

  1. perhokalastajaninfo@gmail.com

   Vavoista kirjoittaminen jää usein omien kokemuksien varaan. Muilta kuin valmistajilta kuin Visionilta tuskin saa vastausta asiaan. Vavan valinnasta sen verran että harvemmin sen oikeaa ja eksaktia toimintaa saa selville vain kaupassa hetkuttelemalla. Mutta löytyy siitä kyllä jotain kirjoitettavaakin.

   Siimoista en ole vielä kirjoittanut mitään.

 2. Kiitos taas jälleen kerran hyvästä läpikäynnistä. Onko suosituksia isojen, korkeiden ja hauraiden häkiläsiipisten striimereiden rasiaksi? Minulla on myös Motonetistä ostettu MTX Fishing Aqua isokokoinen kaksipuoleisen rasia, mutta siihen menee lähinnä leechin kokoluokan striimerit. Häkiläsiipiset tarvitsevat korkeamman rasian. Useissa rasioissa kansi painaa siiven lyttyyn.

  1. perhokalastajaninfo@gmail.com

   Kiitos mukavasta palautteesta. C & F merkiltä on ainakin aiemmin ollut korkeita, streamereille tarkoitettuja rasioita. https://www.ruoto.fi/fi/perhokalastus/c-f-design-cf-3500-black/p/4560111380348/ tuosta linkistä löysin vastaavan. Tästä linkistä löytyy taas samantyyppinen halvempi Grimmanin rasia https://www.ruoto.fi/fi/perhokalastus/grimman-big-streamer-box/p/6438407003098/
   Näissä on ainakin korkeutta riittävästi ja perhot pysyvät ojennuksessa varmasti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *