Perhokalastajan talven askareet, muista hoitaa. 

Perhokeloja huoltoon

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastajan talven askareet, muista hoitaa | Talvi on hyvää aikaa huoltaa omia perhokalastusvälineitä, sillä eihän niitä kesällä ehdi kun pitää kalastaa koko ajan. Suomen pitkän talven aikana ehtii tekemään moniakin asioita. Eniten aikaa vievää on tietenkin perhojen sidonta.

Tämä postaus sisältää kumppanuuslinkin joka on merkattu(*) merkillä.

Perhonsidonta

Perhonsidonta on talven ajalle mukavaa puuhaa, sillä kyllä kevään-syksyn aikana ehtii kadottamaan aikamoisen määrän perhoja. Lisäksi muilta kalastajilta näkee uusia ja mielenkiintoisia perhoja toiminnassa ja niitä onkin hyvä sitoa omaan rasiaan käyttöön. Uudet materiaalit kannattaa tilata vielä heti menneen kauden päätteeksi. Joidenkin materiaalien saantia voi joutua odottamaan useitakin viikkoja  Talven aikana voikin sitten huoletta vain sitoa perhoja rasiat täyteen. Itsellä tulee sidottua talven aikana muutama tuhat perhoa, joista puolet menee ulkopuolisille asiakkaille ja puolet omaan ja  asiakkaiksi tulevien käyttöön.

Olen ottanut tavaksi käydä loppusyksyn aikana kaikki perhorasiat läpi ja otan rasiasta pois kaikki ne mallit, joita en ole käyttänyt vähintään kahteen edelliseen vuoteen. Pyrin jatkossa siihen että uuden perhon testiaika on yhden kauden mittainen. Talvella tulee tehtyä niin paljon perhoja ettei vaan kaikki ehdi millään kesän aikana testailla. Joten usein nämä perhot menevät talven aikana myyntiin FB Perhokalastus välineiden huutokauppa- ryhmään.

Pyrin jatkossa myös siihen että käytössä olisi vähemmän erilaisia perhomalleja. Jokaisesta eripainoisilla ja värisillä kuulilla sekä tietysti erikokoisiin koukkuihin tehtynä. Näin varmasti mukana olevien rasioiden määrä vähenee ja valinnan vaikeus helpottaa. Loppujen lopuksi kalan saa kun vain osaa uittaa perhon tarkasti oikeaan paikkaan ja oikealla tavalla. Tietysti asiaan vaikuttaa  perhon perusväritys, hahmo ja painotus. Näistä asioista on jo kirjoitettu Koskenlukutaito- postauksissa. Käypä lukemassa ne niin tiedät vielä enemmän.

Perholiivit pesua vailla
Perholiivit pesua vailla

Siimojen peseminen ja rasvaaminen

Perhosiimat tulevat aina kauden aikana lillumaan likaisessa vedessä ja usein myös jaloissasi maassa. Siimojen pinnat ovat hyvin huokoista muovia ja imevät itseensä likaa kuin sieni. On siis hyvä pestä siimat vähintään kerran vuodessa. Esimerkiksi 3M sekä Arflon siimojen mukana tulee usein siimojen rasvaamiseen tarkoitettu pikku pullollinen ainetta. Mutta ensin siis siiman pesu, jonka itse teen yleensä niin että laitan perhosiiman perukkeesta kiinni vaikkapa puutarhassa aidan kaiteeseen. Tämän jälkeen vedän siiman suoraksi ja kiepautan siiman vaikka puun ympäri. Sitten vain haaleaa mietoa saippuavettä talouspaperiin, jota vedän siimaa pitkin edestakaisin muutaman kerran. Tämän jälkeen kuivaus ja pesun tyyliin samalla tavalla siiman rasvaus. Usein vielä vedän kevyesti talouspaperilla liiat rasvat pois siimasta.

Kahluukenkien huolto
Perhosiimat pesua vailla

Kahluuhousujen  ja takkien pesu ja kunnostus

Kahluuhousujen huolto pitäisi olla vuosittainen toiminta jokaiselle hiukankin kalliimman housujen omistajille. Ainakin Simmsin housut ovat sen verran hinnakkaita, että ihan mielellään viitsii kerran vuodessa tehdä kunnon hoitotoimenpiteet. Simms ohjeistaa etenkin Gore-Tex housujen pesua niin että kaikki henkselit sekä vyöt otetaan joko pois tai kiinnitetään niin etteivät ne pääse pesukoneessa hakkaamaan housuja rikki. Pesuaineeksi tulee käyttää pulveripesuainetta ja missään nimessä ei käytetä huuhteluainetta. Nestemäinen pesuaine on Simmsin mukaan vahingollinen Gore-Tex housuille eli kyseinen kalvo tukkeutuu, eikä enää toimi kunnolla. Pesu tapahtuu 30 asteen lämmössä ja linkousta ei laiteta päälle ollenkaan. Sitten vain pesun jälkeen ripustetaan kuivaukseen.

Kahluutakin pesu tapahtuu samalla periaatteella kuin kahluuhousutkin, eikä niille tarvitse pesun jälkeen tehdä mielestäni mitään sen erikoisempia toimenpiteitä.

Kahluukenkien huolto
Kahluukenkien huolto

Haavien hoito

Haavit tahtovat jäädä vähälle huomiolle mutta on myös ensiarvoisen tärkeää pestä myös nekin kerran vuodessa. Kumiseen havakseen ei jää oikein  mitään hajuhaittoja, mutta keinokuituiset havakset suorastaan imevät itseensä kalan limapinnan hajuja. Jos niitä ei muista jokaisen reissun jälkeen huudella lähtisessä joessa pois,  niin keväällä voi olla aikamoinen lemu varastossa. Joten talvella voi haavit vielä pestä vaikka suihkun alla lämpimällä vedellä. Jos havas ei ole muovinen vaan kankainen, niin  suosittelen vaikka saavissa tai ämpärissä laimeassa saippuavedessä liotusta ja vasta sen jälkeen kunnon suihkuttelu. Kyllä hajut pitäisi lähteä ja sitten vaan kuivataan hyvin ettei homehdu.

Uusien välineiden ostaminen ja tilaaminen 

Talvi on usein välineiden hankinta aikaa. Sillä kesäkaudella helposti huomaa, että jokin väline ei toimi kunnolla, mutta ei ole myöskään aikaa käydä silloin ostamassa uutta. Talvella tulee myös usein selattua netistä esim. perhokalastajat.net keskusteluja muiden kalastajien kokemuksia välineistä ja sieltä sitten tulee niitä ostokohteita, joita luulee tarvitsevansa.Talven perhonsidontailtoihin tulee materiaalit tilattu Suomesta parista liikkeestä tai sitten suoraan muutamasta eurooppalaisesta nettiliikkeestä. Jos tilaat euroopasta esim. perhonsidontatarvikkeita, kannattaa varautua noin 1-2 vk mittaiseen toimitukseen. Englannissa olisi todella hyviä nettiliikkeitä, mutta en millään jaksa ainakaan itse säätää tullauksien kanssa.

Kahluuhousut kuivumassa
Kahluuhousut kuivumassa

Alla lista asioista, jotka itse hankin talven aikana:

Kalastusreissujen suunnittelu ja lupien varaaminen

Talvella on myös erittäin hyvä mahdollisuus suunnitella tulevan kauden kalastusreissut. Monelle koskelle joutuu jo varautumaan hyvissä ajoin lupien ostamiseen, sillä lupamyynnit avautuvat monelle koskelle tammikuu-maaliskuun aikana. Lupien varaamista varten systeemejä on erilaisia. Toiset toimivat ihan puhelinsoitto periaatteella, pääset läpi tai et pääse. Suurin osa luvista on myyty  jo ensimmäisten tuntien jälkeen. Näin on esim. Huopanankoskella, Konneveden koskilla ja Vihavuodenkoskella.

Niinpä moni onkin alkanut suunnittelemaan kesän kalastusreissut seuduille, jonne saa kalastuslupia ilman älytöntä puhelinrumbaa. Ruotsin pohjoisseudut ovat olleet jo pitkän ajan suomalaisten suosiossa. Muutamia paikkoja mainitakseni, Arjeplog on helposti saavutettavissa, sillä autolla pääsee monen kosken lähelle. Toinen hieman haastavampi alue on Kiirunan seutu, joka on hieman vaikeammin saavutettavissa. Joudut siis käyttämään vesitasoa tai helikopteria päästäksesi hyville paikoille. Mutta jos tuonne viitsii vaivautua niin käytössä on uskomattoman hyvä kalastusvedet.

Norjassa hyvät kalastusvedet

Norjassa on monia suomalaisten käyttämiä erämaa-alueita ja valinnanvaraa on runsaasti.Kun norjasta poistui v. 2006 aiemmmin tunturikalastukseen käytössä ollut 5 km sääntö eli aiemmin ei turisti saanut mennä tieltä kalastamaan kauemmaksi kuin max. tuon 5 km päähän. Ainakin toistaiseksi tuo sääntö on vielä voimassa. Norjassa on siis omatoimikalastajalle todelle hulppeat olosuhteet kalastaa paikoissa, jonne ei monikaan kalastaja edes viitsi lähteä patikoimaan. Muistetaan vaan se fiksu käyttäytyminen ja roskien pois tuonti maastosta

Jos ei halua jonotella puhelimessa lupia Suomen suosituihin korttikohteisiin, kehoitan ehdottomasta harkitsemaan Suomen, Ruotsin tai Norjan erämaa-alueita. Käypä tästä lukemassa aiempi postaukseni Tunturikalastuksesta, jossa esittelen muutaman helpon kohteen Suomen lapista.

Tämä postaus sisältää kumppanuuslinkin joka on merkattu(*) merkillä. Linkin klikkaus ei aiheuta sinulle mitään kustannuksia ja minä saan pienen komission, jolla pidän yllä tätä blogia.

Jaa postaus eteenpäin jos pidit postauksesta ja koit että siitä oli sinulle hyötyä.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *