Taimenen perhokalastusmatka Espanjan Kataloniaan

Espanjan kaunis taimen

Laitahan vinkit eteenpäin!

Taimenen perhokalastusmatka Espanjan Kataloniaan – Olemme käyneet useaan kertaan kalastamassa Espanjan eri maanosissa ja tietysti maan kalastusvedet ovat selvästi erilaisia kuin meillä Suomessa. Tällä tarkoitan lähinnä sitä, että joet ovat paljon pidempiä, johtuen maantieteellisistä korkeuseroista. Lisäksi joet ovat kirkasvetisiä ja kalaa on määrältään erittäin paljon. Espanjassa kalastetaan perholla pääosin vain taimenta.

Useimmat meidän Espanjan kalastusmatkoista on suuntautunut laajasti Pohjois-Espajan jokivesille. Niistä alueista onkin tullut meille erittäin tuttuja ja mieluisia jokia kalastaa. Keväällä 2022 kävimme Sortin kalastusmatkan aikana myös Katalonian eteläosan joilla. Sieltä löysimme mielenkiintoisen joen, jonne istutetaan harvakseltaan kirjolohta ja kalasta tulee nopeasti erittäin haasteellinen kalastaa. Kirjolohi kasvaa tuolla myös aika isokokoiseksi.

Taimentakin löytyy alueelta erittäin hyvin. Joki on todella sopivan haastava kalastaa jo senkin takia, että joen leveys ei ole kuin muutama metri ja ainut järkevä tapa kalastaa on kahlata jokea ylävirtaan samalla kalastaen.

Noguera Pallaresa-joen taimenet ovat virkeitä kavereita
Noguera Pallaresa-joen taimenet ovat virkeitä kavereita

Katalonian alueen kalastus

Uusimpana tuttavuutena meillä on siis Katalonian alue, joka on suurin itsehallintoalue Espanjassa. Katalonia sijaitsee Espanjan itäosissa ja sen rajanaapureita pohjoisessa Pyrenneiden vuoriston toisella puolella, ovat Andorra sekä Ranska. Idässä taas vastassa on Välimeri ja etelässä Valencian itsehallintoalue. Espanjassa näitä itsehallintoalueita on 17 kpl.

Pohjois-Kataloniassa on useita jokia, jotka saavat alkunsa vuoriston monista pienistä puroista.  Vesi on vuorelta alas virratessaan todella kylmää ja kirkasta. Kaloilla on hyvät oltavat kirkkaissa ja puhtaissa jokivesissä. Ravintoa on paljon ja kalat ovat hyvässä kunnossa.

Pohjoisen maasto on muodoltaan vuoristomaista ja korkeimmat huiput käymissämme paikoissa löytyvät yli 2.2 km korkeudesta.  Hiukan pohjoisemmassa päästään jopa reiluun 2.7 km korkeuteen. Näkymät ovat jylhät ja tie pohjoiseen kiemurtelee jokilaaksoa seuraten. Tieltä on paikoin hyvin vaikea päästä joen äärelle, sillä rinteet ovat usein todella jyrkät. Onneksi löytyy myös niitä hiukan loivempia kohtia, joista joelle on suorastaan helppo kävellä. Me kävimme keväällä 2022 etsimässä hyvät reitit kalaisille paikoille ja yllätyimme siitä, kuinka monipuolinen joki on kyseessä.

Taimenella on runsaasti muotoja

Taimenet ovat kooltaan 25-60 cm välilltä ja todella erityyppisiä pilkutuksiltaan. Muoto on lähinnä pullea aina pyrstön tyveen asti. Kaloissa on siis voimaa niiden taistellessa kovassa koskessa perhokalastajaa vastaan. Suurin saamani taimen alueelta on ollut 58cm pitkä, joka antoi kyllä hyvän vastuksen #2-3 nymfivavalle. Jokiin ei tietääkseni istuteta kalaa, vaan se on lähinnä paikallista ja kasvaa aina alueen tarjolla olevan ravinnon määrän mukaisesti.

Noquera Pallaresa virtaa Espanjan pohjoisosissa.
Noquera Pallaresa virtaa Espanjan pohjoisosissa.

Pohjoiset jokivedet kuten Noguera Pallaresa

Kun Noguera Pallaresa joki alkaa Pyrenneiden vuoristosta, on se tietenkin ensin vain monta pientä puroa. Kun noita pieniä vuoristosta valuvia puroja on riittävästi, kasvaa niistä kunnon joki jo hyvinkin varhaisessa vaiheessa. Joki virtaa vuoriston laaksojen pohjalla aina Sortin kaupungin kautta Segre-joelle asti. Joella on pituutta reilut 150 km ennen kuin se yhtyy Segreen. Sortin kaupungissa on asukkaita reilut 2000 asukasta, ja se sijaitsee 692 m merenpinnasta.

Majoitusvaihtoehtoina Sortissa on muutama hyvä hotelli sekä ravintoloitakin useampi mainio vaihtoehto. On mainittava, että Sortin kylästä löytyy myös Michelin-ravintola Fogony. Aika harvinaista, että meidän mittapuun mukaan noin Puolangan kokoisessa kaupungissa, on tuon tasoinen ravintola. Mutta meidän kokemuksen perusteella tämä huippuruoalla ja hyvällä palvelulla varustettu ravintola kannattaa ehdottomasti käydä kokemassa.

Sortin alueella

Tie mutkittelee laaksojen muotojen mukaan ja se seuraa jokea lähes joka paikkaan. Ennen Sortin kaupunkia väliin mahtuu muutama väliallas, joilla veden korkeutta säännöstellään mahdollisten kovien sateiden ja sulamisvesien aiheuttamia tulvien takia. Sortin kaupungin kohdalla joen virtaama on jo todella hyvä ja joki on noin 20-30 m leveä. Koska joki on keväällä sopivan runsasvetinen, on alueella esimerkiksi paljon koskenlaskutoimintaa kajakeilla. Koko Sortin alue sekä varmasti myös muukin Pohjois-Kataloniaa soveltuu hienosti luontopoluilla samoilemiseen ja jyrkät vuorenrinteet kalliokiipeilyyn.

Perhokalastaja ja kajakkimeloja samalla joella, tämä ei ollut mikään ongelma
Perhokalastaja ja kajakkimeloja samalla joella

Vaikka joki virtaakin syvällä laaksossa ja tienpistot alas ovat vähissä, pääsee jokivarteen kuitenkin mukavasti hieman vaivaa näkemällä. Joki on tietenkin kivikkoinen ja joissain kohtaa löytyy myös mukavan soraisia sekä hiekkaisia alueita. Taimenelle on runsaasti erilaista elintilaa, sekä tietysti piilopaikkaa kalastajan näkökulmasta ajatellen. Kalastus ei ole liian helppoa, eikä sen pidäkään olla. Löysimme kuitenkin muutaman erilaisen tyylin kalastaa tuloksekkaasti. Mikä tärkeintä, löysimme myös toimivat perhot tuolle alueelle.

Toisena kohteena meillä oli Segre-joki, joka sijaitsee noin 30km Sortista itään. Segre virtaa samalla tavalla pohjoisesta etelään ja myös se saa alkunsa Pyrenneiden vuoriston alueelta. Tyypiltään Segre on hyvin samanlainen kuin Noguera Pallaresa, eikä poikkea Noguerasta miltään osin kovinkaan paljon. Tästäkin joesta löytyy vahva taimenkanta ja kala kasvaakin parhaimmillaan reiluun 60cm mittaan.

Tästä linkistä pääset lukemaan aiemmasta postauksesta hieman perhovinkkejä myös tälle Espanjan reissulle.

Välineet kalastettavan joen mukaan

Kalastimme jokea reilun 20 km pitkältä matkalta ja saimme todeta, että kalastus on monipuolista joen monimuotoisuuden takia, ja että kalaa on erittäin paljon. Kalat olivat lähes koko päivän hyvin aktiivisia ottamaan erilaisiin perhoihin. Pääosin käytimme 12-24 kokoa olevia nymfejä sekä pintaperhoja. Paikoin saattaisi toimia myös pienet streameritkin.

Välineinä meillä oli 10´- 11´nymfivapoja sekä 9`- 10`pintaperhovapoja. Luokaltaan vavat olivat #2-4 välillä ja ne riittivät isojenkin taimenten ylös saamiseen. Siimoina käytimme aina kullekin kalastustavalle tyypillisiä siimoja. Perukkeiden paksuuden vaihtelivat 5x-8x asti. Noilla ohuemmillakin perukkeilla kaloja saatiin kunhan vain riitti malttia. Vesi on kuitenkin todella kirkasta, sen myötä kala arempaa, jolloin paksummilla perukkeilla jää suurin osa kaloista saamatta.

Taimenen haavitseminen käynnissä
Taimenen haavitseminen käynnissä

Taimenen kalastusmatka yhteistyössä KON-TIKin kanssa

Kaikkiaan kalastus on siis todella hienoa upeissa maisemissa. Kaikki puitteet ovat enemmän kuin kohdallaan kalastusmatkailua ajatellen. Niinpä me järjestämme yhteistyössä KON-TIKin kanssa taimenen perhokalastusmatkan kyseiselle alueelle. Uskomme pystyvämme tarjoamaan asiakkaille mahtavia kalastuselämyksiä, joita et pääse kokemaan muualla. Joki on helppo hallita ja sopii myös vähemmän kalastaneelle perhokalastajalle. Jokaisella osallistujalla on kuitenkin oltava mukanaan omat kalastus- ja kahluuvälineet.

Nymfikalastus on ehdottomasti kokemisen arvoista ja sitä varten tarvitset mukaan aiemmin mainitunlaisen vavan siimoineen. Meiltä on mahdollista lainata korvausta vastaan nymfivapaa ja siimaa, kunhan vain tiedämme asian ajoissa (2kk ennen matkan alkua). Tämä aikainen varaus siksi, että me lähdemme matkaan jo useita viikkoja aikaisemmin ja siten tiedämme ottaa ylimääräisiä välineitä mukaan. Pintaperhon heittämistä varten kannattaa olla mukana hieman jämäkämpi vapa #3-4 siimalla varustettuna.

Mahdollisesti myös #5 siimalla voi tulla auttavasti toimeen. Tämä siima sopii kuitenkin ennemmin pienten liitsien heittämiseen. Liitsien tehokkuutta emme kokeilleet omalla matkallamme mutta uskon niilläkin kalaa tullaan saamaan.

Tulemme opettamaan osallistujille kirkkaille vesille sopivia tekniikoita ja näyttämään, millä tavalla perhoa tulee uittaa, jotta sinulla on mahdollisuus saada kultakylkinen Katalonian taimen siiman päähän.

Noguera Pallaresa ja Segre -joen normaalikokoinen taimen
Noguera Pallaresa- ja Segre -joen normaalikokoinen taimen

Tärkeitä asioita matkaasi ajatellen

Lisäksi tarvitset tietysti läjän perhoja ja matkalle lähtijöille lähetämmekin perhojen reseptit, jotta ehdit sitoa niitä talven aikana. Jos et itse pysty sitomaan kyseisiä perhoja, saat niitä meiltä sopuhintaan kunhan vain muistat ilmoittaa ajoissa eli vähintään 2-3kk ennen matkan alkua. Sinulle jää hoidettavaksi itsesi Helsinki-Vantaan lentokentälle oikeaan aikaan oikeana päivänä. Lisäksi iltaruokailut ja juomat, omat snäksit ja herkut ovat omakustanteisia. Meillä on myös mahdollista käydä yhdessä syömässä Michelin ravintolassa Fogonyssa, jonka kustannat itse.

Lisää tietoja löydät täältä Palkesin sivuilta tai täältä KON-TIKI n sivuilta, jossa itse matkan varaus myös tapahtuu. Alla listattuna mitä paketinhintaan kuuluu:

  • Finnairin suora (Iberian kanssa yhteystyössä) lento Helsinki–Barcelona–Helsinki lentoveroineen ja matkatavaroineen (1 matkalaukku 23 kg ruumaan)

  • majoitus 1-hengen huoneessa aamiaisineen ja veroineen Sortin kaupungissa Hotel Les Brasesissa

  • oma tilausajobussi ja suomalainen opas sekä sama kuljettaja koko matkan ajan alkaen ja päättyen Barcelonaan.

  • Viisi kalastuspäivää upeissa maisemissa Palkesin oppaiden Kanerva ja Petrin johdolla

  • retkieväät ja päivän ruokailutarvikkeet kalastuspäivinä

  • tuloiltana kolmen ruokalajin illallinen ruokajuomineen (1/4 viini, olut tai virvoitusjuoma)

  • kalastusluvat

  • kohteina Noguera Pallaresa- sekä Segre-joet

Tästä perhokalastusmatkasta tulee varmasti hieno elämys ja varaamalla paikkasi, varmistat, että pääset kokemaan tuon itse. Kun pääsemme lähes heti jokien avauduttua kalastamaan talven jäljiltä koskemattomia koskia, niin kalan tuloa ei voi estää. Me kalastusoppaat tulemme huolehtimaan siitä, että jokaisella osallistujalla on joka päivä oikeat perhot siiman päässä ja pääset kalastamaan parhaita ottipaikkoja.

Pääset varaamaan paikkasi Pohjois-Espanjan perhokalastusmatkalle tästä linkistä. Samasta linkistä löydät myös lisää tietoja matkasta.

 

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *