Tämä on Perhokalastajaninfoblogin..

Taimenen rasvaevä

Laitahan vinkit eteenpäin!

Tämä on perhokalastajainfoblogin vuoden 2022 viimeinen postaus. Tässä postauksessa tulee hiukan mennyttä, ripaus tulevaa ja muutama perhoreseptikin.  Vaikka tässä postauksessa en kuitenkaan kerro mitään taitoihin perustuvia asioita tai opeta koskenlukutaitoa, kannattaa tämä postaus ehdottomasti lukea loppuun asti.

On ollut hienoa seurata blogin kasvua reilun vuoden aikana. Aina yhtä yllättävää on ollut huomata se, että millaiset postaukset teitä lukijoita ovat kiinnostaneet. Välillä on ollut haastavaa miettiä heikosti luetun postauksen jälkeen, että missä meni vikaan ja mikä muu aihe teitä kiinnostaisi enemmän.

Joskus olen mennyt jopa niin pitkälle että kun postaus on ollut valmis ja olen alkanut tekemään lopputarkastusta. Hetken päästä olen deletoinut puolet tekstistä pois ja aloittanut uudestaan alusta. Jotkut postaukset ovat olleet todella työn ja tuskan takana. Muutamat ovat taas syntyneet lähes itsestään. Olen kirjoittanut kaikki postaukset aina tietysti iltaisin töiden jälkeen, joten aina en ole ihan skarppinakaan ollut. Joskus tuntuu ettei muuta teekään kuin kirjoittaa, kirjoittaa ja kirjoittaa.

Mutta loppujen lopuksi, kaikesta huolimatta. Olen tykännyt postauksien kirjoittamisesta ja yrittänyt tuoda asiasisällön selvästi esille. Kun kirjoitan näitä postauksia WordPressissä, on muistaakseni suurin tallennettu versio määrä jollain postauksella ollut 27 kpl. Blogin elämänkaaren alussa minulla oli enemmän tuskaisia oloja aiheiden sopivuudesta. Nykyään otan asian niin että pyrin tekemään aina parhaani ja kun en ole täydellinen ihminen, voi tulla hiukan heikompi postaus, jota saatan muokata jälkikäteen fiksummaksi.

Mutta olen ottanut sen asenteen, ettei kaikkia voi miellyttää ja olenkin yrittänyt kirjoittaa monipuolisesti jokaiselle jotakin. Ajatus blogin kirjoittamiseen lähti oikeastaan siitä, että kun kokemusta alkaa olla monelta vuosikymmeneltä, miksen voisi tätä tietoa jakaa teille kaikille näin blogin muodossa.Turhaan niitä panttaa vain itsellään. Kaikki eivät kuitenkaan koskaan opastettavaksi halua tai rahat eivät vain riitä, joten tässä blogissa jaan ilmaista tietoa kaikille.

Perhokalastusoppaan tärkeimmät tehtävät, opastaa, auttaa, tukea neuvoa ja kuvata asiakkaalle muistot.
Perhokalastusoppaan tärkeimmät tehtävät, opastaa, auttaa, tukea neuvoa ja kuvata asiakkaalle muistot.

Perhokalastajainfoblogin luetuimmat postaukset olivat..

Osa postauksista on suunnattu selvästi aloittelijoille ja toiset taas enemmän perhokalastusta harrastaneille. Kaikkien postauksien aiheet eivät siis osu juuri sinulle, mutta silloin voi kaivella vaikkapa blogin vanhoista postauksista uudelleen itselle mielekästä luettavaa.

Tällä hetkellä perhokalastajaninfoblogilla on sivunkatseluita n. 86 000. Eniten teitä ovat kiinnostaneet seuraavat postaukset:

  1. Kauden 2021 parhaimmat jokiperhot
  2. Koskenlukutaito perhokalastuksessa
  3. Vieraskynä postaus Pietari Sipponen –  Kovan kalastuspaineen kosket
  4. Karkkilassa laadukasta kalastusta
  5. Väärät luulemukset perhokalastuksessa
  6. Tunturikalastuksen alkeet Vol 1.
  7. Top-3 ohjetta kuinka saat kirjolohen kiinnostumaan perhoistasi
  8. Perhokalastus, uusi harrastus mutta mistä aloittaa
  9. Millaisia perhokeloja ja -vapoja käytän
  10. Top 10 tarpeelliset välineet erämaahan

Eniten jaetut postaukset facebookissa ovat:

  1. Koskenlukutaito perhokalastuksessa 327 krt
  2. Änättikoskesta Kainuun tuleva huippukohde 301 krt
  3. Kauden 2021 parhaimmat jokiperhot 259 krt
  4. Testissä Kaarneenkoski Kuhmossa 226 krt
  5. Väärät luulemukset perhokalastuksessa 213 krt
  6. Orange tag ja sen kaikki muunnokset 207 krt

Selvästi luetuimmat postaukset ovat myös jaetuimpia mutta oli myös poikkeuksiakin. Mukaan jaetuimpiin mahtuu myös koskien koekalastukseen liittyvät postaukset. Ehkäpä lukijoita myös kiinnostavat kalapaikkaesittelyt, sillä nehän helpottavat usein kalareissua suunnitellessa. Myös uudet kohteet aina kiinnostavat. Näin saa jonkun muun kertomana helpoimmin mielikuvan siitä, kannattaako esitellylle kohteelle lähteä itse kalaan.

Uusia perhokalastustaitoja oppimassa välillä itsekin
Uusia perhokalastustaitoja välillä oppimassa itsekin, joita sitten kerrotaan asiakkaalle opastuksissa

Kysely kaikille blogin lukijoille- osallistu ja vaikuta mitä jatkossa luet

Vuosi 2023 alkaa lähestyä ja uusia postausideoita on tällä hetkellä vielä jäljellä ainakin vuodeksi jos uusi postaus ilmestyy aina kerran viikossa. Esimerkiksi tähän haluaisin teiltä lukijoilta mielipiteitä, haluatteko lukea uuden postauksen joka viikko/ joka toinen viikko vai kerran kuukaudessa. Lisäksi olisi kiva kuulla millaisista aiheista haluaisitte lukea. Kävin tekemässä lyhyen kyselyn Google Formsiin liittyen Perhokalastajaninfoblogiin ja sen tuleviin aiheisiin. Laitan tähän alle teille linkin Google Forms- kyselyyn, johon voitte käydä vastaamassa nimettömästi tai antaen omat tietonne arvontaa varten. Vain näin vaikuttamalla voitte antaa oman panoksenne siihen, millaisia asioita pääsette lukemaan.

Poistan tämän linkin tästä postauksesta tammikuun loppuun mennessä ja arvon sen jälkeen perhopalkinnon arvontaan ilmoittautuneiden kesken. Kun olen läpikäynyt vastaukset, lisään tulokset tähän postaukseen, tästä poistetun Kysely kaikille blogin lukijoille- osion tilalle.

TÄSSÄ LINKKI KYSELYYN

Kiitokseksi vastaamisesta arvon jokaista sataa vastannutta kohden yhden 20 kpl setin harjus ja taimennymfejä. Jos siis vastanneita on 100 tai alle arvon yhden 20 perhon setin, jos vastanneita on 200, arvon kaksi 20 perhon settiä jne. Sidon ne helmikuun aikana ja lähetän voittaneelle kotiin. Tämä toki edellyttää esim. sähköpostisoitteen antamista, jotta saan yhteyden arvonnan voittajaan.

Kyselyn tulokset tulevat merkitsemään minulle paljon tulevan vuoden postauksia suunnitellessa. En siis kysy niitä turhaan. Mutta jos ette vastaa kyselyyn on se minulle tietysti merkki siitä, että voin itse jatkossa päättää mitkä asiat tulevat postauksissa esiintymään.

Kuinka saat talven kulumaan kun tuskat perhokalastukseen ovat kovat

Hieman pohdintaa siitä, kun talvi tuntuu aina kuitenkin pitkältä ja pimeältä, sekä kesän perhokalastus odotukset ovat mielessä. Millä tavalla saat ajan kulumaan ilman kauheita tuskia. No perhokalastusaiheisia kirjoja löytyy ainakin joistain kirjastoista. Mutta ehkäpä parhaiten niitä on näkynyt FB- Perhokalastusvälineiden huutokaupassa. Sieltä on kohtuuhinnalla saanut luettavaa tuleville viikoille.

Perhokalastusseurat ovat talvella hyvin aktiivisia. Useimmilla on perhonsidontailtoja joissa pääset hyvin alkuun. Saat neuvoja ja opastuksia erilaisten mallien sidontaan. Jäsenmaksut ovat usein maltilliset ja saat varmasti rahallesi katetta.

Nyt olet sitten päässyt perhokalastusseuran jäseneksi. Joten seuraava luonnollinen askel on omien perhonsidontavälineiden hankinta. Perhonsidonta on näin talvella monelle perhokalastajalle se ainut tapa lieventää perhokalastajan kalastustuskaa. Jos muuta sidottavaa et keksi, niin aina voit käydä blogin kaikki perhonsidontapostaukset läpi. Ehdit hyvin talven aikana sitoa niistä kattavan paketin perhoja tulevalla kaudelle. Jos perhonsidonta ei ole vielä hanskassa voi sidontaa yrittää opetella itsekseen katsomalla vaikka Youtubesta sidontavideoita tai seuran perhonsidontaillassa.

Välineitä löytyy alan liikkeistä ja liikkeelle pääset sidontapenkillä, lankarullanpidikkeellä, neulalla, häkiläpihdellä, Jos pääset käymään fyysisesti liikkeessä on helpompi valita ne välineet mitä tarvitset ja katsoa myyjän kanssa mitkä ovat tarpeellisia. Usein ehdotetaan mukaan myös piilosolmutyökalua, mutta itse en ole sitä käyttänyt kuin alkuaikoina. Perhon voi päätellä muutamalla puolipolvi-nimisellä helpolla solmulla. Sen pystyy tekemään helposti ihan omilla sormilla.

Perhokalastusliikkeistä löydät kattavat valikoimat sidontamateriaalia joka lähtöön. Olen perhonsidontapostauksissa usein laittanut mukaan esitellyn perhon materiaalien, nimet, joten jo niillä tiedoilla saat ostettua kaiken tarpeelliset.

Kannattaa etukäteen vaikkapa Googlata materiaalin nimellä minkänäköinen pussukka tai höyhen on kyseessä. On sitten kaupassa helpompi helpompi löytää oikeat tarvikkeet. Aina kannattaa muistaa että mikään perhoresepti ei ole niin tarkka, etteikö siinä voisi käyttää jotain vastaavaa materiaalia.

Youtuben videoista apua perhokalastuksen oppimiseen tai unelmoimiseen

Oikein suositeltava ajanvietelisä on hakea Youtubesta sanalla perhokalastus aiheeseen liittyviä kalastusvideoita. Tässä valmis linkki Youtubeen. On hyvin mukavaa katsella vaikka sohvalta käsin muiden tekemiä perhokalastusreissuja lähikoskelle tai erämaahan. Niistä saa jopa aika hyvän käsityksen pidemmistäkin reissuista ja niiden tunnelmista. Ehkäpä tällä tavalla hieman vähenee polte perhokalastukseen. Tai sitten sen vaan pahenee 😉

Perhovinkkejä

Jotta tästä postauksesta löytyisi teille lukijoille jotain uutta ja hyödyllistä, laitan tähän mukaan muutaman perhoreseptin. Perhomallit ovat olleet kaudella 2022 koekäytössä ja jatkavat kaudelle 2023. Joku malleista on osoittautunut erittäin toimivaksi ja toiset vielä hakevat paikkaansa. Testipäiviä ei vielä ole tarpeeksi, joten vielä joudun perhoja vedessä käyttämään.

Nämä nymfit ovat osoittautuneet hieman ailahteleviksi malleiksi. Joku päivä noista toinen pelaa kuin höyryveturi ja hetken päästä teho loppuu ihan alkuunsa. Aina en ymmärrä mikä siinä oikein on. Täyttä varmuutta en ole saanut kummastakaan, mutta aivan sysihuonoja ne eivät ole, niinpä ne saavat vielä sijansa rasiassa kaudella 2023.

Larvat ovat paremminkin sitten niitä varmempia toimijoita. Kun haluan haravoida heti alkuun tiettyä kohtaa koskessa niin kumman tahansa laitankin, löydän kalat lähes varmasti jommalla kummalla perholla. Mutta kuten kaikille perhoille tulee huonoja päiviä, niin myös käy näillekin larvoille. Paremmin yleislarvana toimii tuo punavöinen larva. Tuo tummempi taas toimii paremmin enemmän perhoja nähneelle kalalle. Ehdottomasti sinun kannattaa testata näitä kaikkia ilman ennakkoluuloja. Ne tulevat toimimaan, aivan varmasti. Jos ei kokeille, ei saa kalaakaan.

Perhokalastus ja nymfit
Perhokalastuksessa tekee hyvää testailla hiukan erilaisia perhoja. Nymfit 1 ja 2.

Nymfi 1

Koukku: Hanak Superb 450 14-16

Kuula: Tungsten kulta 3,5 mm

Pyrstö: Kaksi suikaletta kierre holofläsää

Runko: Riikinkukon kaksi siikasta kierrettynä sidontalangan ympärille ja sitten rungolle

Etuhäkilä: Ruskea kana

Kaulus: Punainen sidontalanka lakattuna

Nymfi 2

Koukku: Hanak H330 larvakoukku 14-16

Kuula: Tungsten hopea 3 – 3,5 mm

Pyrstö: Cock de Leon muutama siikanen

Runko: musta lanka tai musta jänis tiukasti dubattuna langalle ja kierretynä rungolle

Kierre: Soikea ohut hopea

Thorax: Valkoinen Hends Rabbit Fur dubbing

Selkäkilpi: Mustaa sulkaa. Mikä vaan käy.

Kaulus: Oranssi sidontalanka ohuena

Perhokalastus ja larvat
Joskus perinteiset larvat tuovat ratkaisun hankalaan perhokalastuspäivään. Larvat 1 ja 2.

Larva 1

Koukku: Hanak H330 larvakoukku 10-14

Kuula: Tungsten 3- 3,5 mm

Kierre: Monofiilisiima 0,14 mm

Selkäkilpi: Hends Green Scudback

Runko: Oliivinvihreä Rabbit Fur dubbing

Vyö: punainen keinokuitu, mikä vaan riittävän punainen käy

Rungon etuosa: Antron Sparkle Dubbing suklaanruskea

Larva 2

Koukku: Hanak H330 larvakoukku 10-14

Kuula: Tungsten Metallic light pink 3,5 mm

Kierre: Punainen metalliwire 0,14

Runko: Hends Spectra dubbing 47

Vuoden päätös 2022 ja katsaus vuoteen 2023

Kausi 2022 alkaa siis olla lopuillaan. Perhokalastajaninfoblogi näki päivänvalon 21.11.2021. Nyt hiukan reilun vuoden ikäiseen blogiin olen kirjoittanut 64 postaus ja sivunkatseluja oli se 86 000. Toistaiseksi jatkan vielä niin kauan kun kiinnostusta ja aikaa riittää. Tärkeintä toki on se että juuri Sinä, käyt lukemassa näitä postauksia. Jos kukaan ei käy lukemassa niitä, turha minun on aikaa ja rahaa tähän käyttää. Pyrin kirjoittamaan yhä vähintään postaus/viikko syklillä. Mutta kyselyn tulokset tulevat vaikuttamaan tähänkin asiaan. Tämän postauksen jälkeen pidän sen verran lomaa, että Vuoden 2023 ensimmäinen postaus ilmestyy 9.1.2023.

Tästä linkistä voit käydä lukemassa tämän vuoden erään suosituimman postauksen kauden 2021 perhoista

Tai vaihtoehtoisesti tästä linkistä löydät toisen suositun postauksen Koskenlukutaidosta

Palkesin toiminta liittyy tietysti omalla tavallaan tähänkin blogiin, sillä osittain aiheet tulevat niistä reissuista, joita asiakkaiden kanssa sillä kaudella teemme. Usein saat luettaviin aiheisiin tärpit, tipit ja vinkit suoraan tuoreina jokivarresta tai järvenrannalta. Tietysti myös aiheita on mielessä jo aiemmiltakin vuosilta ja monen kymmenen vuoden kokemuksen takaa. Myös v. 1993 alkanut kilpaperhokalastusura tuo omat säväyksensä juttuihin.

Me Palkesin oppaat jäämme leipätyöstämme toisen asteen opettajan hommista hetkeksi vapaalle heti alkuvuodesta 2023. Vapaa tulee tarpeeseen, sillä on osoittautunut hankalaksi yhtaikaa hoitaa omaa leipätyötä, kahta eri yritystä sekä tätä blogia.  Energiakriisi,sota, ruoan ja polttoaineen hintojen nousu näkyy ehdottomasti meidän opasvarauksissa mutta myös tulevaisuudessa meidän omassa toiminnassamme.

Mutta pyrimme auttamaan kaikki halukkaita uudelle perhokalastusuralle mutta ehdottomasti myös jo kokeneempia perhokalastajia. Uskon että meillä riittää vielä annettavaa tieto- ja taitotasolla. Käymme maalis-huhtikuussa virittelemässä omat perhokalastustaidot Espanjassa viimeisen päälle. Palaamme takaisin huhtikuun lopulla tarjoamaan teille uusia oppejamme.

Opaskautta 2022 on oikeastaan kuvastanut henkilökohtaisissa opastuksissa ja perhokalastusleireillä selvästi rento meininki, hyvä yhteishenki ja toisten auttamisen ilo. Etenkin kun joku saa kalaa, niin siitä iloitsevat aina kaikki. Tai jos tarvitaan apua vaikka solmun tekemiseen, aina on joku innokkaana auttamassa.

Perhokalastusleiri Palkes 2022 Kaarneenkoski
Yhteishenki on ollut jokaisella leirillä hyvä

Palkesin kauden 2023 näköpiirissä on..

Toukokuussa taas alkavat Karkkilan koskien henkilökohtaiset perhokalastusopastukset ,niitä varattiinkin joulun aikana jo varsin mukavasti. Myös Työpajat ja Mentoripalvelut käynnistyvät toukokuun aikana. Perinteinen Karkkilan perhokalastuskurssi tuli vauhdilla täyteen ja varasijoillakin on jonoa.

Kuhmon Special Rapids- leireistä ensimmäinen on yhtä vajaa ja toiseen mahtuu vielä muutamia. Näillä leireillä kalastetaan kahta vaparajoitettua kohdetta ja käymme myös kopaisemassa Änättikosken sekä Pajakka-Saarikoski reitin. Kokemukset näiltä leireiltä ovat olleet hyvät. Kalaa on runsaasti ja ne ovat reilun kokoisia. Niin harjukset kuin taimenetkin. Taimenet ovat olleet noin 50 – 65 cm kaloja ja harjukset yli 45 cm.

Uusimpana tapauksena Kuhmossa on naisten leiri, jossa jo kolme innokasta naisperhokalastajaa onkin mukana. Lisää mahtuu yhä ja huumoriahan naisporukassa aina on riittänyt. Tylsää ei siis tule olemaan. Jos et ole ennen uskaltanut aloittaa perhokalastusta, nyt voisi olla sen aika. Leirillä on pääopettajana Kanerva Kilpelä, jolla on jo pitkä historia perhokalastuksesta. Vapaa-ajan kalastuslehdessäkin oli vasta äskettäin juttu naisryhmän kokemuksista Kanervan opissa. Jos tällä leirillä et opi perhokalastamaan, niin se olisi kyllä ihme. Mutta uskallan luvata kaikille naisleiriläisille kalaa siiman päähän.

Vielä meillä on viime kesänä päivän valon nähnyt Iijoen harjusleiri, jossa tuolloin ahkerimmat leiriläiset nostivat kymmeniä harjuksia haaviin. Kannattaa siis tulla mukaan kokemaan ja nauttimaan hyvästä seurasta, mutta ehdottomasti myös mahtavasta kalastuksesta. Kukaan ei jää varmasti ilman kalaa tälläkään leirillä. Oppia tulee paljon ja taitosi kehittyvät paljon muutaman leiripäivän aikana

Tästä linkistä pääset katsomaan leirien ajankohdat ja tiedot.

Henkilökohtaisia opastuksia tulemme tarjoamaan ympäri Suomea. Kohteita kannattaa aina kysyä, sillä meillä on monipuolinen kokemus Suomen erilaisista jokivesistä.  Kuusamossa meillä on aina perinteisesti heinäkuun alussa ollut asiakkaita, niin myös kautena 2023.

Muistakaa, olipa mikä perhokalastukseen liittyvä asia tahansa, voit milloin vain laittaa sähköpostilla kysymyksen ja me vastaamme kun olemme mailisi nähneet. Kysymyksesi voi liittyä mihin aiheeseen perhokalastuksesssa tahansa. Muista sähköpostiosoitteet palkes@palkes.fi tai perhokalastajaninfo@gmail.com

Nyt on aika toivottaa kaikille lukijoille HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2023!

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *