Testissä uusia perhokalastusvälineitä

Soldarinin ja Fishbondin perhokalastusvälineet

Laitahan vinkit eteenpäin!

Testissä uusia perhokalastusvälineitä – Tässä postauksessa paneudumme muutamaan uusiin markkinoille tulleisiin perhokalastusvälineisiin. Joka vuosi tulee lisää erilaisia perhokalastusvälineitä ja -tarvikkeita. Uusien käyttökelpoisuutta on vaikea tietää ilman että testaa niitä. Kun ostat “sikaa säkissä” voi olla, että ostos onkin totaalisen hutikuti.

Meillä on ollut testattavana Fisbondin Thunderhead vedenkestävä rintalaukku, Soldarinin Hydrospyche Sensytip- nymfivapa, Soldarinin fluorocarbon perukkeita ja indikaattoreita sekä Simms GTS- varustelaukku.

Kaikki ovat olleet testissä useampia kuukausia, joten uskallan sanoa, että välineistä löytyy kokemusta riittävältä ajalta. Lisäksi kaikki postauksen välineet olivat mukana viiden viikon Espanjan kalastusturneella. Kaikkia käytettiin aina sopivasti, kun kalastuskohde antoi siihen hyvät lähtökohdat.

Jos olet vielä miettinyt mihin tekisit kesälomareissusi, niin muutama potentiaalisen vaihtoehdon löydät tästä linkistä. Linkin postauksessa on useita hyviä koskivaihtoehtoja.

Jos olet menossa Kuhmon – Lentiiran suuntaan koskille kalastamaan niin ehdottomasti ota majoitus Lentiiran Lomakylästä. Saat 10% alennuksen koodilla Palkes23 kaikista mökkivarauksista, jonka olet tehnyt suoraan lomakylän nettisivuilta. Tästä linkistä pääset suoraan Lentiiran lomakylän mökkien varaussivulle.

Fishpond Thunderhead Chest Pack sekä Soldarinin Hydropsyche XUL Sensytip- vapa
Fishpond Thunderhead Chest Pack sekä Soldarinin Hydropsyche XUL Sensytip- vapa

Testissä olleet tuotteet

Päivittäisessä käytössä oli Simms GTS varustelaukku sekä Soldarinin perukkeet sekä indikaattorit. Vähintään joka toinen päivä käytössä oli Soldarinin nymfivapa. Vaihtelin vapaa aina hieman erilaisen joen ja sekä kalastusalueen mukaan. Fishpondin rintalaukkua olinkin jo testannut aiemmin syksyllä sekä kesällä, mutta laukku pääsi kuitenkin joka viikko aina jossain kohteessa tositoimiin.

Mutta mennäänpä eteenpäin –  Testissä uusia perhokalastusvälineitä postauksessa.

Fishpond Thunderhead Submersible Chest Pack ECO Shale – vedenkestävä rintalaukku 199€

Fishpond Thunderhead Chest Pack on vedenpitävä rintalaukku, joka on yksiosainen sopivan yksinkertaistettu malli ja hyvä lisä monien rintalaukkujen suureen valikoimaan. Tässä rintalaukussa  on todellakin ajateltu, ettei mukana tarvitse kantaa mitään ylimääräistä. Kaiken oleellisen saa mukaan kerralla.

Rintalaukku on vedenpitävällä TPU- pinnoitteella varustettu NewStream kangas, joka on täysin vedenpitävä. Laukussa on yksi iso osasto rasioille, joka on varustettu vedenpitävällä vetoketjulla. Vetoketju pitää kyllä hyvin vettä, mutta se on vedettävä todella tarkasti kiinni loppuun asti. Näin varmistat, ettei vettä pääse aivan vetoketjun loppupäästä laukun sisään. Vetoketju on tosin aika jäykähkö vetää kiinni, mutta se johtuu tuosta vedenpitävästä vetoketjusta.  Vetoketjun vedin on kiitettävän isokokoinen ja vahva. Siitä onkin hyvä pitää kiinni, eikä se katoa näpeistä kylmälläkään kelillä.

Fishpond Thunderhead Chest Pack
Fishpond Thunderhead Chest Pack

Laukun edessä on pieni vetoketjullinen tasku vaikkapa perukerullille, jossa on myös kunnollinen vetoketjun vedin. Laukun sisällä on pieni vetoketjullinen pussi, johon saat vaikka kalastusluvan ja auton avaimet sopivasti jemmaan.

Laukussa on erilaisille välineille muutama kiinnityspiste, joita on tuon kokoiseen laukkuun riittävästi. Laukun alapuolelle saa erikseen ostettavan pitimen perukerullille.

Selkäpuolella on takapaneeli, jossa olevaan lenkkiin saat haavin roikkumaan. Selässä on haaville myös pidike, johon saat pujotettua Fishpondin oman haavin kahvasta alaspäin. Toki mielestäni siinä on hyvä miettiä millä systeemillä saat haavin kiinni niin, ettei se ei karkaa käsistä, jos joutuu välillä kalan kanssa kelaamaan siimaa sisään. Laukku on myös integroitavissa Fishpondin omaan reppuun kiinni, jolloin repun puolelle saa vaikka päivän eväät ja takin mukaan.

Laukussa on monipuoliset säädöt, joten laukun saa säädettyä sopivaksi niin pieni kuin myös isokokoiselle käyttäjälle. Laukun fyysiset mitat ovat 22,8 x 17,8 x 9,5 cm ja painoa 467 gr.

Tässä suora linkki Ruodon sivuille Fishpondin laukkuun.

Fishpond Thunderhead Chest Pack
Fishpond Thunderhead Chest Pack selkäpuolelta

Laukun ominaisuudet testissä

Laukkua testattiin niin Suomen syksyisillä säillä kuin Espanjan keväisillä keleillä. Laukku on taattua hyvää Fishpondin laatua. Laukun materiaali on vahvaa ja muotonsa pitävää. Itse laukun päätaskuun mahtuu monta perhorasiaa. Kaksi paksua kaksipuolisia rasiaa tai ohuita slim -rasioita useita kappaleita. Siinä saa varmasti kaiken tarpeellisen mukaan. Säätöremmit ovat vahvaa corduran tyyppistä kangasta eivätkä mene ihan heti rikki. Ei kulumia koko ajalla, eikä muitakaan vahinkoja.

Laukku istuu päällä miellyttävästi. Siinä roikkuvat tarpeelliset härpäkkeet eivät olleet missään vaiheessa millään tavalla tiellä. Itselläni oli myös haaville sekä kahluusauvalle omat jojonsa ja hyvin homma toimi käytännössä hienosti. Laukku sopii hyvin täsmäkalastukseen, jossa tarvitset mukaan vain ne tietyt muutamat tarvikkeet. Laukusta jäi kyllä positiivinen kuva ja uskallan antaa laukulle vahvan suosituksen kovaankin käyttöön pientä rintalaukkua tarvitsevalle.

Soldarini Hydropsyche Precision XUL Sensytip nymfivapa alk. 289€

Kun sain tämän Soldarini Fly Tacklen uuden vavan putkineen käteen, ajattelin heti, että millainen vapa voi Sandro Soldarinilta tulla näin halpaan hintaan? Vapa on 10′ jalkainen #0 – 3 luokkainen ja mukana tulee ohuempi Sensytip- kärki pienemmille kaloille. Itse punnittuna vavalla on painoa normikärjellä 96,4 gr, joka ei ole paljon. Ohuemmalla umpinaisella kärjellä pari grammaa vähemmän. Vapa on siis oikeasti todella kevyt.

Nolla luokitus tullee tuosta ohuemmasta kärjestä. Vapa on väritykseltään tumman harmaa ja vaparengassidokset ovat mustat. Kelakiinnike on harmaata eloksoitua alumiinia ja kela lukittuu tässä pituudessa kahvan alaosaan. Lyhyemmissä 9'6″ ja 9'9″ vavoissa on ylöspäin lukittuva kelakiinnike ja pidemmissä malleissa alaspäin lukittuva kelakiinnike parhaimman tasapainon saavuttamiseksi. Paljonhan riippuu aina siitä minkä painoista kelaa käytät.

Vavassa on myös kalan mittaamista varten merkit aina 40cm asti.  Vapa tulee harmaassa Cordura – putkessa. Tähän asti ei muuta ihmeellistä kuin ohuempi Sensytip-kärki.

Tässä linkki suoraan Ruodon sivuille Soldarinin vapaan.

Soldarini Hydropsyche Precision XUL Sensytip
Vavalla saatiin kymmeniä taimenia

Laitetaanpas vapa tositoimiin Segrellä

Jo heti ensimmäisenä päivänä vapa pääsi Espanjan Segre-joella käyttöön. Vavan päähän normaali kärki, indikaattorina Soldarinin 0,18 Three tone ja perukkeena Soldarinin S-Power fluorocarbon 0,145. Koska Segrellä oli kalastuspäivänä vesi korkealla ja hieman sameaa oli hyvä tilanne testailla samalla hieman itselle paksua indikaattoria. Perhoja laitettiin päähän kaksi kappaletta joiden kuulien koot olivat 3,5 mm ja 3 mm, jotta päästään kylmässä vedessä ihan pohjaan asti.

Puoli päivää meni ilman ainuttakaan kalakontaktia, mutta kun taimenet lopulta löydettiin, oli siiman päässä vipinää. Kalojen keskikoko oli noin 40cm. Aamupäivän tyhjänpyynnin aikana oli hyvä tilaisuus testailla vapaa erilaisilla painoilla olevilla perhoilla. Vapa toimi tähän mennessä moitteettomasti. Vaikka kokeilin kahden vavan mittaisella perukeella heittoa jolloin päätyperhossa oli 4 mm tungsten kuula, ei heittäminen tuottanut ongelmia. Kaloja saatiin ensimmäisellä kalastuskerralla kolme ja kalat pysyivät hienosti kiinni.

….ja seuraavaksi Sortissa

Seuraava testipäivä oli Sortissa Noguera Pallaresa joella. Tuolloin joella oli tulvavesi, mutta vesi oli kirkasta. Oli aika ohentaa indikaattoria ja peruketta. Indikaattoriksi tuli 0,15 mm ja perukkeen vahvuus 0,12 mm. Kuitenkin nymfien painotus jouduttiin kovan virtauksen takia laittamaan 2 x 3,5 mm tungsten kuulalla olevaa nymfiä. Nyt ei kauaa tarvinnut odotella kun ensimmäinen noin 25 cm taimen oli siiman päässä ja haavissa. Hyvin pysyi normikärjelläkin pienet taimenet kiinni.

Sortin ensimmäisenä kalastuspäivänä Hydropsychen kanssa tuotti 6 taimenta. Isoin olikin reilut 45 cm vahva jässikkä. Sortin puolentoista viikon aikana vapaa käytettiin vaihtelevasti joka toinen päivä niin, että käyttäjää vaihdettiin puolilta päivin ja saimme kattavan kuvan vavan ominaisuuksista. Tuloksena oli useita kymmeniä taimenia, joista suurimmaksi jäi tuo 45 cm taimen.

Olimme hyvin vakuuttuneita jo tässä vaiheessa Soldrinin uuden vavan toiminnasta ja laadusta.  Vavan toiminta oli tällaiseen kalastukseen erinomainen jo sen hintaan verrattuna. Vapa olisi kestänyt paljon isompiakin taimenia, mutta tulvaveden takia emme vain tavoittaneet niitä vaikka kuinka paiskoimme raskasta nymfiä kovan pintavirtauksen läpi joen pohjalle saakka.

Soldarini Hydropsyche Precision XUL Sensytip nymfivapa
Soldarini Hydropsyche Precision XUL Sensytip nymfivapa oli miellyttävä heittää

Asturian matalat ja kirkkaat joet

Kun lopulta lähdimme kohti Asturiasta, tiesimme että nyt vapa joutuisi täysin erilaiseen testiin.Tiedossa oli jokia, joiden vesimäärät eivät olleet niin runsaat ja kalat olivat sen takia arempia. Ensimmäisien kalastuspäivien aikana testasin vapaa erilaisilla seteillä ja tällä kertaa pääsin käyttämään ohuempaa kärkeä eli Sensytippiä. Indikaattorina 0,15 ja perukkeena 0,12 – 0,10 mm monofiili.

Perhot olivat pieniä perdigoneja kokoa 16-18 kuulina tungsten 2.5/2.8 ja 3 mm. Heitot onnistuivat hienosti matalassa vedessä oleville kaloille ja pienien alle 30 cm taimenien saaminen sujui ongelmitta. Kaloja ei siis karkuutettu ollenkaan.

Heitot joutui tekemään vähintään kahden vavan mittaisella perukkeella ja tällaisessa tilanteessa tuli vavan tunnokkuus näkyviin hyvin. Vapa ei myöskään ollut liian letkeä, eikä ohuelle indikaattorille tyypillistä kiertymistä vavan kärjen ympärille esiintynyt helposti.

Vapa oli todella iso positiivinen yllätys hinta – laatu suhteeltaan. Harvoin alle 300€ saa hyvää ja laadukasta, hyvä toimintaista nymfivapaa. Soldarini Hydropsyche Precision XUL Sensytip täyttää nämä kaikki vaatimukset. Vahva suositus kenelle tahansa nymfivavaksi.

Soldarini fluorocarbon perukkeet ja indikaattorit

Italialainen Soldarini on tunnettu tuotemerkki kilpaperhokalastajien keskuudessa. Perukkeita ja indikaattoreita on käytetty jo vuosia. Soldarini mielletään laatutuotteeksi, eikä se tälläkään kertaa pettänyt.

Indikaattoreina testissä oli monofiili Three tone sekä Two tone rullat. Three tonessa väreinä olivat keltainen – musta- pinkki fluorisoivat värit. Two tonessa väreinä olivat keltainen – pinkki fluorisoivat värit. Värit näkyivät normaaliolosuhteissa todella hyvin.

Kuten kaikkissa muissakin indikaattoreissa, ovat värisävyt joissakin valaistuksissa hankalat nähdä. Niin myös nyt, erittäin vaaleaa kivikkoa vasten oli hankala nähdä kumpaakaan väriä. Tummaa taustaa vasten näkyvyys oli hyvä. Indikaattoreiden kestävyyden kanssa ei ollut mitään ongelmia.

Kannattaa aina kuitenkin muistaa, että yleensä indikaattorit ovat materiaaliltaan pehmeämpää monofiilia sekä myös värjäyksen takia pehmeää materiaalia. Jos siis meinaat sitoa monofiiili indikaattoriin perukkeen joka on fluorocarbonia on vaara että, fluoro leikkaa monofiilin poikki kovemmasssa vedossa. En mitannut siimojen paksuuksia, joten niiden paikkansa pitävyyteen en ota kantaa.

Tässä linkki suoraan Ruodon sivuille indikaattoreihin.

Soldarinin S-Power fluorocarbon perukkeita olen käyttänyt jo vuosia. Perukkeet ovat olleet aina hyvälaatuisia eikä nytkään niiden kanssa ollut mitään ongelmia. Eniten olen käyttänyt ohuita alle 0,16 mm perukkeita ja niistä on vain hyviä kokemuksia. Ainut asia joka pitää mainita on se, että kun teet solmuja, niin kiristä solmu todella huolellisesti ja kastele se ennen loppukiristyksen tekemistä. Soldarinin perukemateriaali on hiukan liukasta ja vaatii huolellisen solmun tekemisen. Hyvät tuotteet jokaiselle perhokalastajalle, vahva suositus.

Tässä linkki suoraan Ruodon sivuille perukkeisiin.

Soldarinin fluorocarbon perukkeet sekä Two tone sekä Three tone Indikaattorit
Soldarinin fluorocarbon perukkeet sekä Two tone sekä Three tone Indikaattorit

Simms GTS GEAR DUFFEL CARBON 80L varustelaukku

Simms GTS Gear Duffel 80L on Simmsin yksinkertainen varustelaukku, joka on tehty vahvasta, mutta kevyestä Cordura ripstop kankaasta. GTS eli Gear Transport System on tuoteryhmä, johon kuuluu vielä isompikin 110L laukku, 3 erillistä sisäpussia eli GTS Padded Cubet sekä erillinen vapa- ja kelalaukku.

Laukussa on vettä hylkivä pinnoite. Laukku on varustettu isolla vetoketjullisella kansiläpällä, josta pääsee mainiosti täyttämään hyvin koko laukun. Laukun läpässä on sisäpuolella kaksi isoa vetoketjullista taskua, johon saat helposti laitettua kaikki pienemmät tilpehöörit. Laukun ulkopuolella on vielä yksi tilava vetoketjullinen tasku. Pohja on pehmustettu, joka antaa sitä kautta lisäsuojaa tarvikkeille.

Laukussa on vahvat kantokahvat jotka saa tarralla toisiinsa kiinni. Mikä parasta laukussa on pehmustetut olkaimet, joista saat kannettua laukkua kuin reppua selässä.

Laukun fyysiset mitat ovat 71cm x 51cm x 27cm. Laukun vetoisuus 80L

Tässä suoraan linkki Ruodon sivuille Simmsin laukkuun.

Simms GTS Gear Duffel varustelaukku
Simms GTS laukku, joka tuli kunnolla tutuksi viiden viikon aikana

Mitä Simms GTS – varustelaukkuun mahtuu

Olin pakannut laukkuun Espanjan viiden viikon reissulle kaikki mukaan tulevat kalastusvälineet. Poislukien kahluuhousut ja kengät. Mukana oli pussillinen erilaisia keloja, neljät erilaiset polaroidlasit, iso pussillinen perhorasioita, kahdet perhokalastusliivit ja yksi rintalaukku, perukepussi, Ikonin polvisuojukset, kaksi kahluutakkia, Simmsin paksu fleecetakki ja Visionin Subzero takki sekä väliasut kylmälle vedelle kahluitten alle.

Lisäksi lennon ajaksi laukkuun mahtui vielä aimo kasa erilaisia perhonsidontavälineitä. Takaisin tulolennolla laukkuun vielä laitettiin tuliaisjuustoja muutaman kilon verran niin, että laukku painoi lopulta puntarissa 22kg.

Laukku oli Espanjan reissussa aina päivittäisessä käytössä, ja kun sidontavälineet jäivät majoitukseen, jäi eväiden jälkeen laukkuun vielä tilaa vaikka kuinka paljon. Laukku oli helppo siirtää majoituksesta autoon reppuna kantaen kun kädet olivat muutenkin täynnä muuta mukaan tulevaa tavaraa.

Simms GTS Gear Duffel varustelaukku
Simms GTS Gear Duffel varustelaukku pakattuna seuraavan päivän jokireissulle

Reppu selässä mentiin välillä okapiikkipensaiden läpi, toisinaan taas reppu makasi maassa kun vettä satoi taivaalta. Laukku kesti kovan käsittelyn ehjänä, eikä kummosia naarmuja tullut laukun pintaan. Laukku ei myöskään repeytynyt piikkipensaissa, joissa kahluuhousut olisivat varmasti repeytyneet palkeenkielille. Joskus yksinkertainen on kaunista ja toimivaa, niin kävi myös Simmsin varustelaukun kanssa. Tämä laukku tulee olemaan jatkossa aina kalastusreissuilla mukana.

Ehkäpä näistä arvioinneista on teille lukijoille jotain hyötyä uusien hankintojen päättämisessä. On kuitenkin hyvä saada aina vahvistus omalle tai kaverin mielipiteelle uusista hankinnoista. Kuitenkin käytettävissä oleva raha on aina kovan työn tulos eikä kukaan halua tehdä turhaa ostosta. Joten nyt vain miettimään oliko näistä jokin sinulle sopiva väline.

Hyvää kevään jatkoa kaikille ja postausta saa ehdottomasti jakaa eteenpäin.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *