Testissä Kaarneenkoski Kuhmossa

Kaarnekosken niska

Laitahan vinkit eteenpäin!

Testissä Kaarneenkoski Kuhmossa

Testissä Kaarneenkoski  Kuhmossa | Kävimme viime kesänä tutustumassa Kaarneenkoskeen, joka osoittautuikin erittäin mielenkiintoiseksi kohteeksi. Tällaisia uusia kohteita tulee nykyään hyvin harvoin enää vastaan. Muutamia hienoja koskia kyllä löytyy Keski-Suomesta, mutta ne ovat tällä hetkellä yksityiselle vuokrattuja. Postaukseen on alaosaan päivitetty Kaarneekosken lupien uusi varauslinkki(7.1.2023)

Tämä postaus sisältää affliliate linkin joka on merkitty(*) merkillä. Sen klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja ja minä saan mahdollisesti pienen korvauksen jolla yllåpidän tätä blogia.

Kaikki tunnetut korttikosket ovat olleet nyt koronavuosien aikana todella ylibuukattuja, joka vaikuttaa aina kalastuksen laatuun. Kalat ovat usein koukutettuja, ja vaikka suurimassa osassa on väkäsettömien koukkujen käyttöpakko, näkyy se saaduissa kaloissa.

Kaarneekoski sijaitsee Nivan kylässä, suoraan pohjoiseen Kuhmosta noin 20 km linnnutietä. Koski on ollut kiinni 5 vuotta kaikelta kalastukselta. Kalastuskunta päätti avata kosken kauden 2021 kesälle niin, että kalastuspäivät ovat aina keskiviikko ja lauantai. Koski on kartalta mitattuna niskalta loppuliukuun 180m pitkä. Kalasto koostuu luonnon taimenista, eväleikatuista taimenista, harjuksista sekä paikallisesta kalankasvattamosta karanneista kirjolohista. Näitä kirjolohia on ollut lähinnä Kaarneen niskan ja yläpuolisen Vuonteen kosken välillä.

Niskan alue potentiaalista ison kalanpaikkaa

Kosken yli menee silta, josta on hyvä tarkastella koskea. Sillalta näkee lähes esteettömästi koko koskialueen. Niskalla pönöttää sementtiset siltapilarit, mitä niissä sitten lieneekään aikoinaan ollut. Itse niska-alue on lyhyt, madaltuen nopeasti yläpuolen lampareesta. Kuitenkin sillan yläpuolella on etelärannalla houkutteleva virranreuna, jossa on muutama hyvä potero isommalle taimenelle. Siltapilareiden kohdalla koski kuohuu jo kunnolla, toki kovin syvää ei siinä vielä heti ole.

On myös erittäin hyvä käydä täältä lukemassa postaus Vääristä luulemuksista sillä on turha luulla asioita, on siis parempi tietää.

Pilareiden jälkeen koski alkaa hieman leventyä ja kalan paikat lisääntyvät siltapilareista noin 10m päähän. Alapuolelle jää mielenkiintoinen peili, jossa oli isoja taimenia. Siinä päävirta menee pohjoispuolelta, mutta paikka on helpompi kalastaa etelärannalta. Pohjoisrannalla on siltapilareiden kohdalla pieni saari ja sen taakse jää pieni rantavirta.

Saarekkeen kohdalta alkaa kova koskenosa

Saarekkeen jälkeen koski lähtee virtaamaan voimalla, päävirran pysyessä enemmän pohjoisrannalla. Tältä puolelta pääseekin hyvin kalastamaan kovan virran reunan koko matkalta ennen kosken ylittävää siltaa. Saarekkeesta sillalle on mahdollisuus kalastaa hyvin niin surffilaudalla, tinselillä kuin nymfilläkin. Pienissä perhoissa tulee tosin olla hyvin painoa, mikäli haluaa, että ne ehtivät upota riittävän syvälle kovan virtauksen takia.

Saarekkeen kohdan ja sillan välissä eteläranta on hieman hankalampi kalastaa, sillä heti rannassa on sen verran puita, että ne ovat heittojen tiellä ja kahlaamista en tuossa kohtaa suosittele. Ehkä alaheitolla streameriä siitä pystyisi viskomaan, mutta mahdollisen kalan haavitseminen tuottaisi vaikeuksia. Toki aina kannattaa yrittää.

Kaarneekosken niskalla on hyviä ison kalan paikkoja
Kaarneenkosken niskalla on useita ison kalan paikkoja

Kaarneenkosken puusillan kohdalla kovaa koskea 

Sillan kohdalta virta haarautuu kahteen osaan. Päävirta kuohuu kunnolla koko loppumatkan etelärannalla ja pohjoisrannalle jää pienempi virrankaistale. Tuota pienempää osaa en kuitenkaan väheksyisi, sillä sitä pääsee kalastamaan vain menemällä veteen sillan yläpuolelta ja kahlaamalla keskisärkälle, josta pääsee kalastamaan kummatkin puolet erittäin hyvin. Toki tässä kohtaa pääsee etenemään vain ylävirrasta alavirtaan. Sillan alapuolella kalastus on nimittäin sallittu vain etelärannalta. Tuo pohjoisempi virran osa ei ole kovin syvää, mutta virta on siinä huomattavan paljon rauhallisempaa ja kalalla miellyttävät oltavat. Pikkuvirta taas yhdistyy päävirtaan parinkymmenen metrin päässä alavirrassa.

Etelärannan kalastus voi olla haastavaa ihan kenelle tahansa

Sillan alapuolinen osuus etelärannalta vaatii kalastajalta viitseliäisyyttä sekä heittotaitoja, sillä puita kasvaa aivan rannassa kiinni ja ne haittaavat heittämistä sekä koskessa etenemistä. Koski kapenee tässä kohtaa hetkeksi ja virta on todella voimakas kahlaamiselle. Koski on myös niin kivikkoinen, että saattaa olla jopa vaarallista yrittää päästä syvemmälle juurikin tässä kohtaa. Kuitenkin tämä kova koski sisältää ison kalan paikkoja, sillä kova ja ryöppyävä koski syntyy isojen kivien aiheuttamasta kuohunnasta ja näiden isojen kivien taakse jää sille isolle taimenelle rauhallisempi virtapaikkoja oleskella piilossa kalastajilta. Etenkin lämpimän veden aikana.

Toki juurikin nämä kohdat ovat erittäin vaikeita kalastaa kovan virtauksen takia. Streamerillä se onnistuu normaalisti, mutta jos aikoo saada pienemmän perhon pohjaan kalan eteen, tarvitsee se hyvää koskenlukutaitoa sekä ymmärrystä siitä, mihin kohtaan heität perhon, jotta saat sen uitettua juuri TUON oletetun kalan nenän eteen, joka on TUON kiven takana. Ja koko ajan menemme olettamalla, missä kala sijaitsee, jos meillä ei ole omakohtaista havaintoa kalasta.

Kaarneenkoskella voit saada isoja taimenia siiman päähän
Kaarneenkoskella voit saada isoja taimenia siiman päähän mutta se vaatii tarkkaa kalastusta

Kova koskialue on monelle vaikeaa kalastusaluetta

Tuo koko loppukoski on oikeastaan saman tyyppistä kovasti kuohuvaa ja virtaavaa vettä. Koko alueella on sen mukaisesti ison kalan paikkoja. Tämän alueen voi kalastaa huiskimalla streameria alavirtaan, antamalla sille hieman vauhtia nykimällä siimasta, jotta kala siihen reagoisi agressiivisesti. Tällöin koko koskenalue tulee kalastettua ainakin jollain tavalla. Tämä kalastustyyli ei oikeastaan tarvitse koskenlukutaitoa ja kenelle tahansa voi sattua se iso taimen siiman päähän.

Toinen tyyli on lähteä rauhallisesti lukemaan koskea tarkasti samalla kuin kalastaa ylävirran suuntaan ja heittää nymfeillä niitä potentiaalisia kalan paikkoja. Kannattaa tätä tyyliä testata myös stremereillä.

Ison kalan paikka

Tästä on oikeastaan hyvä esimerkki se, että kun olimme kalastaneet koko kosken muutamaan kertaan läpi, saaneet myös kaloja ja ihan viime hetkillä vielä päätin kokeilla keskiosan kovaa koskea, josta hetken silmäilyn jälkeen löysin muutamia selviä ison kalan paikkoja. Kolmannella heitolla olikin sitten +70cm kala kiinni. Minulla oli paksut piuhat 0.28 eikä sen puoleen ollut hätää. Kala junnasi keskellä koskea ja teki pari syöksyä alavirtaan mutta sain kalan pysäytettyä. Lopulta kala 5 minuutin väsyttelyn jälkeen kuitenkin päätti että nyt riittää, otti alavirtaan täyden spurtin ja irtosi. Totesin että nymfistä oli koukku oiennut.

Alakosken kalasuma

Alaosa koskesta on monipuolista kalastusaluetta ja kala voi olla melkein missä kohtaa tahansa tätä aluetta ja kalaa kyllä on. Kun kalastuskausi on alkanut ja useita kalastajia jo alueen aiemmin kalastanut ehdotukseni on että aloittaa kalastuksen ensin rannalta käsin loppuliusta  esim. nymfi-streamer setillä tai vain streamerillä. Sitten siirtyy muutama metri ylempää itse kahlaamaan ja kalastaa järjestelmällisesti koko kosken leveyden pelkästään nymfisetillä.

Joka tapauksessa helppoa ei tule olemaan, sillä alue on kuitenkin lopuksi aika pieni ja jos koskella on tuo sallitut 5 kalastajaa on koko koski äkkiä kalastettu jokaisen toimesta. Kun koskessa on jatkuva kalastuspaine niin kalat ovat tietenkin hyvin häirittyjä ja vaatisivat ohuempia perukkeita. Mutta kun taas kalat voivat olla isoja niin yhtälö ei oikein kohtaa. Valintoja ja kompromisseja pitää siis tehdä.

Alakosken taimen on saatu haaviin
Alakosken taimen on saatu haaviin

Kaarneekosken etelärannalla on kalastajien käyttöön tehty wc, laavu, tulipaikka ja puuvaja. Sieltä löytyy myös postilaatikko, johon jätetään saalispalautteet. Tämä on suotavaa kaikkien muistaa jättää, sillä sen perusteella kalastukunta kehittää toimintaa paremmaksi. Pitää myös toivoa että Kaarneenkosken kalastuksesta vastaavat henkilöt hoitavat jatkossa tiedottamisen kosken vedenlämmöistä luvan myyjälle. Ettei luvanostajan tarvitse ensin vaikka 500km ajettuaan ja koskelle tultuaan, joutuvan toteavan että kosken vedenlämpötila on liikaa kalastukselle.

(*) Tästä  linkistä voit käydä ostamassa Kuivalihakundilta kuivalihavälipalat kosken hektisiin päiviin

Kaarneenkosken laavulla voi viettää yön hiljaisimman ajan lepäämässä
Kaarneenkosken laavulla voi viettää yön hiljaisimman ajan lepäämässä

Kaarnenkosken säännöt tiivistetysti

  • Lupia myydään Lentiiran lomakylän kotisivuilta suoraan on-line. Tässä linkki varaussivuille.
  • Kalastuspäivät ovat keskiviikko ja lauantai. Lupavrk alkaa aina klo 12.00.
  • Vuokraat siis koko kosken vain itsellesi. Koskelle ei myydä yksittäisiä lupia
  • Vrk luvan hinta on 2022 kaudella 500 €/ sisältää 5 kalastajaa.
  • Kaikki luomutaimenet eli rasvaevälliset tulee päästää takaisin
  • Saaliskiintiö yksi (1) 50-60 cm rasvaeväleikattu taimen/ vrk/ kalastaja.
  • Rasvaevättömillä on alamittana 50cm ja saat ottaa yhden kalan vuorokaudessa
  • Joesta voi myös saada yläpuolen kasvatusaltaista karanneita kirjolohia. Pyyntö oli, että ne kaikki tulee ottaa pois ruokakalaksi.
  • Kalastuksessa on sallittu vain yksihaarainen väkäsetön koukku ja max kaksi (2) perhoa / vapa. Siiman vahvuus on oltava vähintään 0,30 mm
  • Haavi on oltava solmuton havasta ja kaloja on käsiteltävä hellävaraisesti.
  • Koskella laavulla on postilaatikko saalispalautteiden jättämistä varten.
  • Vedenlämpötilan ollessa yli 20c suositellaan kaloille aiheutuvan lämpörasituksen takia kalastajilta” oma-aloitteista rauhoitusta”.

Tåstä Lentiiran lomakylän sivujen linkistä löytyvät jatkossa ostettavat Kaarneenkosken luvat

Lentiiran lomakylä tarjoaa teille lukijoille 10% alennuksen koodilla Palkes23 kaikista on-line mökkimajoituksista varattaessa se suoraan lomakylän nettisivuilta.

Tässä linkki Lentiiran lomakylän mökkivarausivulle

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *