Laitahan vinkit eteenpäin!
Kauden 2021 parhaimmat jokiperhoni resepteineen
Olen kalastanut kauden 2021 aikana monella erilaisella perholla. Mutta minullakin on ne omat suosikit ja kerron tässä postauksessa niistä perhoista resepteineen. Meillä jokaisella kalastajalla ovat aina ne omat samat suosikit, jotka jostain syystä aina laittaa ensimmäisenä siiman päähän.
Tässä postauksessa on kumppanuuslinkki, joka pn merkitty (*) merkillä.
No mutta pitääkö se paikkansa, että vain sillä tietyllä mallilla tulee kalaa? Sanoisin itse että sillä saa, millä pyytää eli perho, joka on siiman päässä toimii yleensä. Mutta on toki kuitenkin aina olemassa ne perhot, jotka jostain syystä kiehtovat kalaa aina enemmäin kuin jokin toinen perho. Näin muutaman vuosikymmenen kalastaneena on omasta rasiasta mennyt läpi aika monta perho. Ne ovat olleet rasiassa aikansa ja vaikka niillä olisikin tullut kalaa, niihin ei aina saa riittävästi otetta eli luottoa.
Minulla on ollut erilaisia kausia, jolloin esim. mukana on pitänyt olla aina se 6-8 rasiaa perhoja. Ihan kuin varmuuden vuoksi jos niistä tuhannesta perhosta vaikka jonkun tarvitsee. On myös ollut kausia, jolloin olen päättänyt tulla toimeen vain kahdella rasiallisella perhoja. Nyt tulevalle kaudelle olen päättänyt vähentää perhomalleja vielä enemmän. Tähän mennessä olen syksyn aikana poistanut käytöstä yli 700 nymfiä ja larvaa. Enkä usko että sekään vielä riittää. Jos en ole käyttänyt perhoa viimeiseen kahteen vuoteen, miksi käyttäisin sitä jatkossakaan. On siis aika sitoa lisää luottomalleja eri koossa ja eri kuulilla.
Käyttämäni ja hyviksi havaitut perhoni löytyvät tästä alta resepteineen:
Omat menneen kauden parhaimmat perhot jokikalastukseen eivät välttämättä ole mitenkään erikoisia. Ehkä pieniä nyanssieroja voi olla muiden käyttämiin vastaaviin, mutta muuten uskon että monen rasiasta löytyvät näitä samoja perhoja. Olen valikoinut tähän juurikin ne perhot, joilla itse pääsääntöisesti kalastan ja näillä tällöin myös tulee saatua kaikki kalat.
- Orange tag eri värillisillä kuulilla
- Pink tag eri värisillä kuulilla
- Squirmy
- Red Ribbed Killer
- Napanöyhtä
- Pheasant Tail hopea kuula
- French Nymph punainen perä
- Hare’s ear
- Oliivi päikkäri
- Catch killer
Samoja perhoja käyttävät monet muutkin kalastajat
Ongelmana toki on se että tag-perhot ovat yleistyneet niin, että ne löytvät jo lähes jokaisen rasiasta. Näin myös kalatkin ovat nähneet niitä monella korttikoskella ja kalat eivät ehkä ole enää näihin perhoihin niin ottihaluisia. Niinpä suosittelen pitämään rasiassa aina peruslarvoja ja nymfejä ilman mitään lisäväripisteitä. On aina hyvä olla perusruskea- tai vihreä larva rasiassa. Joskus jopa todella isossa koossa. Perhojen käyttökoko on kummasti pienentynyt, ennen normaali koko oli 10-12 kun se nykyään näyttää olevan 14-16. Kuulien väriä ja kokoja vaihtelemalla saa kuitenkin usein sen passiivisemmankin kalan ottamaan perhoon kiinni.
Rekisteriseloste ja tietosuoja
Pintureita ei listassa ole kuin kaksi mutta aina ei tule sellaisia tilanteita eikä etenkään sellaista virran kohtaa joessa, jossa pintaperholla voisi kalastaa järkevästi. Listaan ei kuulu ainuttakaan streameria sillä mielestäni ne eivät pärjää tehokkaalle nymfikalastukselle. Streamer toki poimii oikeasta kohdasta yleensä ne isoimmat kalat mutta taidokkaasti uitettu nymfi tekee ihan saman. On vaikea tietää miksi kala ottaa juuri tiettyyn perhoon. Listalla on myös mielestäni perho. joka ei oikeastaan ole perho eli Squirmy. Mutta on se niin pirun tehokas perho että se on pakko olla mukana.
Orange Tag
Koukku: Jigikoukku 12-16
Kuula: Metallic light pink 3-4mm
Pyrstö: Oranssi fluorolanka harjattuna auki
Runko: Vihertävä dubbinki
Kaulus: Lenkillä kierretty luonnovärinen cdc
Kaulus2: Hiukan vihertävää dubbinkia
Tämä perho on oikea yleistyökalu jokaiseen paikkaan ja käy lähes mille kalalle tahansa. Ehdottomasti tämä perho kannattaa sitoa muillakin kuulaväreillä sekä erikokoisiin koukkuihin. Mutta kuten aiemmin mainitsin, on tätä perhoa jo lähes jokaisen perhokalastajan rasiassa. Siksipä sen teho voi joskus olla olematon. Tällöin toimii myös pienessä koossa eli 18.
Pink Tag
Koukku: Jigikoukku 12-16
Kuula: Kupari tungsten 3 – 3.5mm
Pyrstö: Pinkki fluorolanka
Runko: Vihertävä tai musta dubbinki
Kaulus: Lenkillä kierretty luonnonvärinen cdc
Kaulus2: Hiukan samaa dubbinkia kuin rungossa
Pink Tag ei jostain syystä toimi aina mutta ehdottomasti kannattaa tehdä myös hopealla kuulalla. Tuon cdc-kauluksen tekeminen ilman hyrrällä tehtävää lenkkiä onnistuu myös ihan kiertämällä sopivan kokoisilla siikasilla oleva höyhen, ympäri tuon kauluksen.
Squirmy
Koukku: Jigikoukku 12-14
Kuula:Metallic light pink 3-3,5 mm
Runko ja pyrstö: Ohutta chenilleä kierrettynä rungolle.
Squirmy on ärsyttävän hyvä yleishöylä joka paikkaan. Toimii niin taimenelle kuin harjuksellekin. Kuulan sekä chenillen väriä muuttamalla vaihtoehtoja on todella paljon. Kun Orange Tag lakkaa toimimasta niin Squirmy toimii yhä.
Red Ribbed Killer eli RRK
Koukku: Jigikoukku 14-16
Kuula: Kupari tungsten 3-3.5 mm
Kierre: Punainen lanka
Pyrstö: Peltopyy
Runko: hare’s ear
Etuhäkilä: Peltopyy
Kaulus: Vihreä keinokuitu dubbinki
Todellinen peliperho paljon koukutetulle kalalle. Niin harjuksen kuin taimenenkin suosiossa. Kannattaa tietenkin myös sitoa muissakin kuulanväreissä sekä etenkin pienessä koossa. Itse olen aina tarkka siitä etten tee etuhäkilää liian pitkäksi.
Napanöyhtä eli Rockerka
Koukku: Hyvä pinturikoukku. Ehkäpä Hanak H130 k 12-14
Pyrstö: Nippu kierrettyä fläsää
Runko: Lenkillä moneen kertaan kierrettyä cdc- höyhentä
Napanöyhtä nimi tullee tuosta epämääräisestä höyhenmuodosta. Oikeastaan Napanöyhtä perho on ilman mitään fläsää. Perhona vallan mainio, jopa kovaankin koskeen. Toki cdc kastuu nopeasti mutta saa kuivattua helposti esim. Loon Dust- pulverilla.
Pheasant Tail
Koukku: Jigikoukku 12-16
Kuula: Hopea tungsten 3-3.5 mm
Pyrstö: Coq de leon
Kierre: Hopea ohut pyöreä
Runko: Fasaanin pyrstösulka
Kaulus: Vihreä dubbinki
Kaikki tuntevat varmasti kyseisen perhon, enkä itse lähtisi mihinkään kalalle ilman tätä perhoa. Varitaatioita on tästä perhosta tehty varmasti kymmeniä. Perho on luottopakki jokaisen rasiaan erilaisina versioina.
French nymph
Koukku: Jigikoukku 12 – 16
Kuula: Hopea tungsten 2.8 – 3.5 mm
Pyrstö: Coq de leon
Kierre: Hopea ohut pyöreä
Perä: Punainen lanka
Runko: Musta hieno dubbinki tai musta lanka
Kaulus: Pink ice dubbing
Perho on hyvin yleisesti tunnettu, kilpaperhokalastajien keskuudessa käytetty vaikean paikan perho. Se toimii yleensä litkan päässä parhaiten ja sivutapsiin kun laittaa pienemmän RRK- perhon niin kalan tuloa ei voi estää
GRHE
Koukku: Jigijoukku 12-18
Kuula: Kupari tungsten 2.8 – 3.5 mm
Pyrstö: Coq de leon tai jäniksen naamasta tuulikarvaa
Kierre: Kulta ohut soikea
Runko: Jäniksen naamakarva
Etuhäkilä: Lenkillä sidottu peltopyy
Kaulus: Vihreä dubbinki tai oranssi lanka
Tämä perho lienee maailmanlaajuinen legenda. Materiaalit ovat simppeleitä ja niistä on saatu aikaan todella hyvin kalastava perho. Tätä perhoa ei voi tehdä väärin sillä kaikki versiot ovat varmasti hyviä.
Päikkäri
Koukku: Hanak H130
Pyrstö: Coq de leon
Runko: vihertävä keinokuitu
Siipi: Pystyyn sidottu cdc. Ympärille voi myös sitoa laskuvarjohäkiläksi harmaata kukkoa
Catch Killer
Koukku: Jigikoukku 14-18
Kuula: Hopea tungsten 2.8 – 3.5 mm
Pyrstö: Musta kukko
Kierre: Hopea ohut soikea
Runko: Tummanvihreä dubbinki
Kaulus: PInkki Ice dubbing
Erikoisperho tiukkoihin paikkoihin. Kun kalat ovat lopulta nähneet kaiken on tämä se viimeinen oljenkorsi. On ollut pääosassa monissa SM- finaaleissa sekä MM- kilpailuissa. Eikä ole pettänyt vielä koskaan. Kuvan perho alkaa olla jo tiensä päässä sillä sitä on syöty sen verran usein että laitan tuon perhon eläkkeelle ja sidon uusia lisää.
(*)Näihin perhoihin sopivia sidontamateriaaleja löydät Ruodon verkkokaupasta tästä linkistä, jossa on todella kattava valikoima kaikkea mitä tarvitset.
(*) Täältäkin kaupasta löydät tarvittavia perhonsidontamateriaaleja
Onko perhomallin merkitys tärkeä kalastuksessa
Olen nyt esitellyt 10 käytetyintä perhoani kaudelta 2021. Mutta muitakin perhoja on ollut siiman päässä useita. Yleensä niillä on vielä saatu mahdollisesti kisassa se pari tärkeää kalaa, kun ylläolevan listan perhot on jo kokeiltu. Mutta ne eivät ole kuitenkaan varsinaisia ottiperhoja. Tärkeintä ei välttämättä ole kuitenkaan aina se millaisella perholla kalastat. Vaan millä tavalla ja missä näitä perhoja uitat.
En voi olla mainitsematta, että kannattaa opetalla lukemaan jokea hyvin huolella, miettiä sitä missä kala juurikin nyt sijaitsee aurigonpaisteessa tai sitten aamulla tai illalla. Tai kun koskella on ollut paljon kahlaavia kalastajia, mistä sen kalan tuolloin löytää. Onko kala tavanomaisessa riflessä odottamassa hyönteistä ajeessa suoraan nenän eteen? Eipä taida olla, sillä äsken siitä kahlasi yli edellinen kalastaja. Kala on siirtynyt itselleen suojaisempaan paikkaan ja on siellä ehkä hiukan peloissaan odottaen seuraavaa uhkaajaa. Eikä siis varmasti ole kovin helppo kala saada kiinni perhoon.
Nyt olen esitellyt parhaimmat jokiperhoni ja näistä varmasti löytyy jokaisen rasiaan ottavimmat pelit. Käy kokeilemassa esim. Kuhmon koskilla, jossa mm. Pajakkakoski ja Änättikoski ovat parhaimpia kalan saannin kannalta. Majoituksen voit ottaa Lentiiran lomakylästä joka tarjoaa blogin lukijoille 10% alennuksen mökkimajoituksesta koodilla Palkes23 varattuna lomakylän omasta on-linekaupasta, joka löytyy tästä linkistä.
Käy myös lukemassa aiempi postaus Koskenlukutaidoista, jotka ovat tärkeässä osassa koskikalastuksessa.
Tässä postauksessa on kumppanuuslinkki, joka pn merkitty (*) merkillä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja mutta minä saan siitä pienen komission jolla ylläpidän tätä blogia.
Laitahan vinkit eteenpäin!