Perhokalastus – uusi harrastus mutta mistä aloittaa?

Perhokalastus - uusi harrastus mutta mistä aloittaa?

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastus – uusi harrastus mutta mistä aloittaa? Tässä postauksessa käsittelen aloittelijan näkökulmasta tarvittavista perhokalastusvälineistä. Perhokalastus on oikeastaan kohtuullisen helppoa kunhan vain tiedät mitä välineitä tarvitset koko hommaan. Internetin tietoviidakosta löytyy paljon kaikenlaisia ehdotuksia mutta uskon että tässä postauksessa sinulle selviää heti alkuun kaikki tarpeellinen.

Postaus sisältää kumppanuuslinkkejä, linkki merkitty (*) merkillä.

Historian kulku

Ensin joudun hieman avaamaan käsitettä perhokalastus ja sen historiaa. Historian nsimmäiset viittaukset perhokalastuksesta löytyvät Englannista n. 1300 – luvulta kun löydetyt ensimmäiset luusta tehdyt koukut on selvitetty olevan noin 3000 vuoden takaa.Perhokalastus on aiemmin mielletty englantilaisten herrojen hienoksi harrastukseksi mutta nykyään se on lähes koko maailmanlaajuinen harrastus. Ennen eli 1800- luvulla kalastettiin ensin hevosen jouhista tehdyillä siimoilla ja 1800 -luvulla alettiin käyttämään silkkisiimoja, jotka olivat toki hienoja käsintehtyjä taidonnäytteitä ja merkki todellisista kädentaidoista. Nykyaikaisiin välineisiin ajateltuna ihmiskunta on siis kulkenut aikamoisin harppauksin tuolta ihan alkuajoista ajatellen.

Mutta tästä päästää tähän hetkeen ja tämän 2000 – luvun välineisiin

Perhosiiman tehtävä on viedä se kevyt hyönteistä jäljittelevä perho kalan lähelle ja siksi siltä vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia. Siimat tehtiin ensin hevosen jouhista ja kun tajuttiiin että silkki sopii sen ominaisuuksien puolesta perhosiimaksi, alettiin niitä valmistamaan hienosta silkistä. Silkkiset siimat ovat isotöisiä käytöltään, sille ne jouduttiin puhdistamaan ja rasvaamaan jokaisen kalastuskäyttökerran jälkeen.

Perhoja tehtiin luonnonhöyhenistä ja sulista, silkistä ja villalangoista. Tässäpä näin kevyesti asia ilmaistuna, josta päästään itse asiaan eli millä välineillä juuri sinä pääset perhokalastuksessa alkuun.

Välineet

Perhokalastusvälineitä on tarjolla maailmanlaajuisesti todella paljon. Merkkejä ja malleja on hurjasti ja niissä meneekin helposti sekaisin. Itse kivijalkaliikkeitä on enää hyvin vähän jäljellä ja ostaminen onkin siirtynyt paljon verkkokauppoihin. Se teettää aloittelijalle hieman ongelmia, sillä mukavahan se olisi hieman katsella ihan omin käsin ostettavia välineitä.

Senpä takia kannattaa käydä kivijalkaliikkeessä katselemassa ja kokeilemassa etenkin vapaa, jos vain kauppa on riittävän lähellä. Muutama kivijalkaliike on kuitenkin vielä jäljellä ja laitan tämän postauksen loppuun niiden nettisivujen osoitteet. Kuitenkin pidän tärkeimpänä että pääset käymään paikan päällä kaupassa, jossa pääset näkemään välineet ja samalla kysymään myyjältä välineistä. Tärkeimpänä ehkä pidän sitä että et ostaisi alle 100€ välineitä, ne ovat aina kompromisseja hyvä/huonon laadun väliltä. Tuolla rahalla eivät kaikki välineet  voi olla setissä riittävän laadukkaita.

Vavoissa ja siimoissa käytetään ns. AFTMA-luokitusta ja se tärkein eli tuo luokitus kertoo ostajalle välineiden sopivuudesta keskenään. Pääsääntönä on se että valitaan samanluokkaiset vapa + heittosiima keskenään. Välineet ovat kuitenkin kehittyneet materiaaleiltaan niin paljon, että pientä heittoa noissa luokissa voi keskenään olla. Yleensä kuitenkin niin, että heittosiima voi olla yhden luokan suurempi kuin vapa mutta harvemmin ei toisin päin.

AFTM vai AFTMA

AFTM- Associated Fishing Tackle Manufactures. Perhosiimmat luokitellaan vuonna 1962 sovitun AFTM luokituksen mukaisesti. Luokittelussa mitataan kärjestä päin mitattuna perhosiiman ensimmäisen 30 jalan eli 10 jaardin, siis 9,14 m massaan (painoon). siimasta punnitaan ohuen heittopään jälkeiset 10 jaardia eli 9,14m. Tuon punnituksen mukaan muotoutuu tuo välineiden luokkaisuus. Vavan ja siiman luokkaisuus merkitään aina # -merkillä. #0 on kevein luokka ja #12 vahvin luokka.

AFTMA = American Fishing Tackle Manufacturers Associationin luokka. Nykyluokitus perustuu siiman painoon. AFTMA-luokka ottaa huomioon perhosiiman ensimmäisten 9,1 metrin painon ja siihen ei lueta mukaan siiman 60 sentin pituista tasapaksua kärkeä. Kyseinen mitta on valittu siksi , että se vastaa keskimääräistä heittopituutta normaalitilanteissa. Paino ilmoitetaan graaneina. Yksi graani on noin 0,065grammaa.

Mielestäni kuitenkin yhä käytetään ja valmistajat mainitsevat usein tuon vanhan AFTM- luokituksen.

Jalka

Yksi jalka (‘ ) on vanha mitta, joka on 0.3048 metriä. Perhovapojen mitta ilmoitetaan jalkoina ja yleisesti käytetyimpiä vavan mittoja ovat 9-10'. Vapoja on niin yhdenkäden kuin kahden käden heittämiseen tarkoitettuja ja tässä jutussa keskitymme vain yhden käden vapoihin.

Perhon saamiseksi riittävän pitkälle veteen kalan luokse, tulee sinun opetella ilmaheitto sekä rullausheitto. Yksin tämä on hankalaa, toki YouTube videoista löytyy varmasti joitain erilaisia vaihtoehtoja. Myös perhokalastuskurssi auttaa sinut tässä nopeammin alkuun, kannattaa aloittaa tästä linkistä Palkes perhokalastuskurssit.

Lähtökohtaisesti tarvitset keskenään sopivan perhovavan, kelan, itse perhosiiman ja pohjasiiman kelalle. Lisäksi perukemateriaalia, samaa tavaraa kuin vaikkapa ongessa eli monofiilia ja sitten perhoja. Perhoille jokin rasia, jossa niitä voi säilyttää ja kantaa taskussa mukana

Kela

Kelalta ei vaadita niin monia asioita kuin vavalta, laajakehäinen kela olisi hyvä, jolloin puola, johon siima kelataan olisi halkaisijaltaan sen verran suuri, ettei siima ole ihan pienillä sykkyröillä. Kelan on hyvä olla jarrullinen ja nykyiset jarrut ovat pääosin niin hyviä, että tuhdimpikin kala pysähtyy jos sen vääntää tiukemmalle. Tämä ei aina ole kuitenkaan järkevää, sillä kalan voi menettää helposti jarrun liiallisella kiristämisellä.

Pohjasiima kelalle

Pohjasiimaksi kelalle laitetaan  nykyään Dacronia eli punottua siimaa. Ihan normikäyttöön riittää 20lb/9kg siima. Jostain syystä nuo pohjasiimojen kestävyys kerrotaan paunoina eli Lb. Seuraava vaihtoehto olisi 30lb/13,6kg. Mutta normikäytössä tuo 20 lb on ihan riittävä. Hauen ja lohen kalastukseen käytetään sitten järeämpiä siimoja. Kelalle kannattaa pohjasiimaa laittaa muutama kymmenen metriä ja siihen päälle vielä toki se noin 30m perhosiima. Sopiva baccäriksi on melkeinpä minkä tahansa merkin siima. Mutta Visionin bäccäri (*) on varma merkki.

Peruke tulee perhosiimaan kiinni

Perukeen tarkoitus on tarjota siihen sidottu perho kalan nenän eteen niin, ettei kala pelästy tarjoamaasi perhoa.. Siksi peruke on materiaaliltaan, joko läpinäkyvää monofiilia tai fluorocarbonia ja usein käytetään kartiomaista peruketta. Kartiomaisuus tarkoittaa että se pää, joka liitetään perhosiimaan kiinni on paksumpaa ja peruke ohenee siihen päähän, johon perho sidotaan kiinni. Perukkeen mitaksi valitaan usein vavan mitta, sillä silloin se on helpoin käsitellä. Usein paksummasta päästä otetaan n 20-30cm pätkä pois, koska se on niiiiiin paksua liitettäväksi perhosiimaan. Tässä tapauksessa siihen ohueampaan päähän sidotaan samanmittainen pätkä hiukan sitä kärkeä ohuempaa peruketta. Esim. 9′ valmis kartioperuke voi olla sieltä paksummasta päästä esim. 0.45mm paksu ja ohuemmasta päästä 0,18 mm paksu. Kun tuolta paksummasta päästä ottaa vaikka sen 30cm pois, ohenee se reilusti alle 0.40 mm, jolloin peruke  on helpompi liittää perhosiimaan ja siihen 0.18 kärkeen voi liittää vaikka 0.16mm sen 30cm pätkän.

Yleiskäyttöön sopiva vapa

Yleiskäyttöön suosittelen 9′ jalkaista vapaa #5 luokassa ja siihen #5 luokkaista siimaa. Jos haluat kalastaa muiden lajien ohella myös haukea suosittelen #6-7 luokan välineitä. Jos haluat kalastaa vain haukea niin valitse #7-8 luokan välineet. Hauki on kuitenkin sen verran voimakas kaveri, että keveimmillä välineillä voi tulla ongelmia kalan tartutuksessa sekä väsytyksen aikana.

Jos haluat kalastaa vain taimenta streamerillä ja liitseillä niin vavaksi 9′-10′ #5-7 luokissa. Taimen on sen verran vahva kala, että vavassa on hyvä olla potkua mutta etenkin tuhti luokka sen takia että yleensä taimenelle heitetään hiukan tuhdimpia perhoja. Tuolloin perhossa on painoa sekä ilmanvastusta sen verran että kevyillä välineillä kyseisiä perhoja on haastava heittää.

Jos taas haluaisit kalastaa vain harjusta joella ja niin silloin #3-4/10′ jalkainen vapa ja siihen tavallinen wf- siima, jolloin sinulla on juuri sopiva paketti harjuksen kalastukseen. Tuolla setillä tulee ylös myös taimenetkin, kun vain malttaa väsyttää kalaa riittävästi.

Siiman valinta voi jopa olla se hankalin asia, koska näitä vaihtoehtoja on todella paljon. Yleisimmät siimavaihtoehdot ovat WF- kuin DT-siimoja kelluvina ja uppoavina erilaisina versioina. Sitten löytyy vielä lisäksi ampumapäitä joilla saadaan

Kannattaa käydä lukemassa aiempi postaus minun käyttämistä välineistä

WF-siima- perhokalastuksen yleisiima

Weight Forward eli torpedosiima, jossa siiman alussa on lyhyen kärkiosan jälkeen jyrkkä kartio. Sen jälkeen on vielä muutaman metrin mittainen siiman painavin osa, jonka avulla on perhoa helpompi heittää. Tuon paksun alkuklunssin jälkeen loppuosa siimasta on ohutta ja  tasapaksua. Kohtuu hintainen Grimman Origo (*) on ok ja Visionin Vibe+ 100(*), 10 metrin heittopäällä myös rullautuu hyvin siihen sopivalla vavalla.

WF-siimassa on painavampi osa etupäässä siimaa
WF-siimassa on painavampi osa etupäässä siimaa

DT-siima – perhokalastuksen pinturisiima

Douple Taper kaksoiskartio siima eli molemmissa päissä siimaa on samanmittainen kartio ja siima on keskeltä tasapaksu. Eli siiman voi siis kääntää ympäri kun toinen pää on kulahtanut niin että pinnoite on rikki. Mutta siitä huolimatta en välttämättä suosittele ostamaan tätä DT-kartioista siimaa ainoaksi siimaksi. WF-siima on ominaisuuksiltaan paljon monipuolisempi. Jos kuitenkin haluat DT-siiman suosittelen pitkäheittoista Vision XO (*).

Koska siima on vavan kanssa ne tärkeimmät asiat, joita kalastaessa tarvitset, suosittelenkin että valitset #5/9′ setille,  #5 WF-siiman, jossa tuo kartion mitta on 9-12 m verran. Tällä siimalla hoituvat niin ilmaheitto kuin rullausheittokin riittävässä määrin.

DT-siima on molemmista päistä samanmuotoinen
DT-siima on molemmista päistä samanmuotoinen

Ammattitaitoinen kivijalkaliike auttaa

Kivijalkaliikkeistä sekä myös joistakin verkkokaupoista löytyy valmiita perhoja,  joten ihan heti ei niitä tarvitse alkaa itse väkertämään. Mutta pääasiassa kun kaupasta katsoo/kauppiaalta kysyy tungsten kuulaisia nymfejä(ruskea/harmaa/musta) koko 12-14, kalajäljitelmiä eli stremereitä sekä liitsejä(/ruskea/harmaa/musta/oranssi/punainen/vihreä) streamerit koko 4-8 ja liitsit 8-10 mieluimmin tungsten kuulaisia. Aina on myös hyvä olla mukana pintaperhoja koko 12-14  esim. vesiperhosjäljitelmiä( esim. Coddard Caddis) tai päiväkorento jäljitelmia niin näilläpä pääseekin jo hyvinkin alkuun.

Perhoista tulee ihan erillinen postaus sillä siinä riittää aihetta riittämiin.

(*)Ruodolla on Tuusulassa Mega-luokan liike, josta saat aina hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Edellä linkki Ruodon nettisivuille. Lisäksi Ruodolla on  Esspoossa,Tanpereella, Kaarinassa, Kuopiossa, Iisalmessa  ja Oulussa kivijalkaliikkeet.

Kertauksena, perhokalastukseen tarvitset seuraavat asiat:

  • Yhdeksänjalkaa pitkä ja vitosluokkainen vapa eli 9′ #5
  • #5 luokkainen WF-siima, jossa 9-12m mittainen kärki
  • kartioperuke 9′
  • pari-kolme rullaa perukesiimaa, monofolia 0.16- 0,24mm. Oman valinnan mukaan.
  • erilaisia yllämainittuja perhoja
  • rasia perhoja varten.
  • haavi solmuttomalla havaksella (*)

Lisäksi sinua helpottavat seuraavat välineet:

  • Siimaleikkuri siiman katkaisemiseen, mieluimmin käytä näitä kuin hampaita
  • Perholiivi tms.(*) Joskus tulet huomaamaan että on helpompi, kun kaikki tarvittava löytyy samasta paikasta.
  • Haavia varten magneetti, jolla saat sen roikkumaan perholiivien niskaan. Haavista naru kiinni, johonkin kohtaa liivejä esim. karabiinihakasella.
  • Suonipihdit, joilla saat perhon syvältä kalan kurkusta pois helpommin kuin paljain käsin.
  • Monomaster-eli väline, johon saat kerättyä kaikki siimanpätkät, perukkeen jämät talteen, jotta luonto säästyisi turhilta roskilta

Kesä lähestyy ja jos olet hyviä tarjouksia tai synttärilahjavinkkejä vailla niin tästä postauksesta löytyy monia vaihtoehtoja, joita ehdit vielä tilaamaan tuolta alle linkatusta liikkeestä.

Kun haluat käyttää luotettavaa ja saada asiantuntevaa palvelua suottelen käyttämään tätä kivijalkaliikettä (*) jossa pääset keskustelemaan välineistä asiantuntijoiden kanssa.

Käy lukemassa myös seuraavat postaukset, jotka auttavat oman perhokalastusuran alussa niin paljon ettei tarvi rämpiä “suossa” heti alusta alkaen eli 3 virhettä miksi ilmaheitot eivät onnistu sekä Koskenlukutaito perhokalastuksessa.

Jaa postaus eteenpäin jos sisältö tuntui sinusta hyvältä

Alle olen listannut sellaisia perhositojia, jotka ovat taitavia ja ammattilaisia perhontekijöitä.

Perhositojia, joilta voit tilata perhoja, etenkin niitä väkäsettömiä:

 

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *