Laitahan vinkit eteenpäin!
Ranskalainen ryhmä kalastusturneella Suomessa. Tapasimme ranskalaisen kalastusmatkojen järjestäjän Espanjassa keväällä 2023. Hän oli tuolloin ryhmän kanssa reilun viikon reissulla ja jutteli ranskaksi Kanervan kanssa Suomen kalastuksesta. Asia jäi häntä selvästi kiinnostamaan, sillä kesällä saimme Ranskasta viestiä. Haluaisimmeko järjestää heidän yritykselle monipuolisen kalastusretken Suomessa erilaisiin kohteisiin. No mikäs siinä, ehdottomasti meitä tällainen toiminta kiinnostaa.
Tästä alkoi suunnitelmien tekeminen tulevalle ryhmälle. Yhteydenotot eri majoitusliikkeisiin olivat ensimmäinen askel, jotta saimme hintahaarukkaa selville ranskalaiselle matkanjärjestäjälle tehtävää tarjousta varten. Monien vaiheiden jälkeen Ranskasta tuli suunnitelmille peukkua ja siellä päässä alettiin myymään kalastuspakettia. Parin kuukauden päästä tuli tieto, että ryhmä oli kasassa.
Tämä taas oli merkki meille, että nyt lähdetään hiomaan retken yksityiskohtia. Pitkä talvi mietittiin erilaisia vaihtoehtoja koskikohteiksi ja kyselimme yhteistyökumppaneita majoituksen sekä ruokailun taholta. Monet kymmenet sähköpostit vaihdeltiin majoituksista, ruokailuista ja muista käytännön asioista, jotta asiat olisivat kesäksi valmiita. Lopulta kaikki oli sovittuna ja jäimme odottamaan kesän tuloa.
Taivalkoski Iijoki
Ryhmä majoittui Saijan Lomakartanoon, joka oikeastaan on täysin nimensä tyylinen majapaikka. Hienot, isot ja toimivat tilat kuvailevat helposti Saija Lodgea. Ajamme majoitukseen asiakkaita vastaan ja juttelemme samalla henkilökunnan kanssa kalastuspäivinä mukaan otettavista lounaista. Asiat ovat helppo sopia ja seuraavina päivinä huomaamme kaiken olevan siltä osin kunnossa. Ryhmän pikkubussi kaartaa pihalle ja asiakkaat purkautuvat ulos autoista. Muutaman tunnin lento Ranskasta Helsinkiin ja sieltä Ouluun tuntuu varmasti pitkältä.
Illallinen on katettu ryhmälle valmiiksi ja heidät ohjataan syömään saman tien. Jutellemme samalla huomisen päivän ohjelmasta ja sovimme muutaman käytännön asian. Jäämme juttelemaan vielä hetkeksi, kunnes on aika lähteä katsomaan omaa tyynyn paikkaa. Kaikki on valmista huomista varten.
Ensimmäinen kalastuspäivä joella
Hieman jännitynein mielin odotamme ranskalaisia sovitussa tienhaarassa. Mielessä käy erilaisia ajatuksia, ovatko he ajoissa, kuinka jokaisen kalastustaidot soveltuvat Suomen olosuhteisiin jne. Sovittuun aikaan pikkubussi kaartaa tienristeykseen ja lähdemme ajelemaan kohti koskea. Perillä autot parkkiin ja alkaa välineiden kasaaminen. Meillä on jo kahluuhousut jalassa, joten katselemme ryhmän touhuja. Opastamme samalla ryhmäläisiä käytännön asioissa. Saamme tarkentavia kysymyksiä välineistä ja niiden perusteella välineet alkavat valikoituvat.
Kun olemme valmiit siirrymme muutama sata metriä joen rantaan. Vesimäärä ja joen luonne herättää keskustelua. Jaamme porukan ympäri jokivartta ja me oppaat lähdemme kukin tahoillemme auttamaan ensimmäistä kertaa Suomessa kalastavia. Aika nopeasti selviää jokaisen taitotaso, ja sen mukaisesti käymme jokaisen luona aamupäivän aikana. Kerromme joen veden korkeudesta ja sen normaaliudesta. Myös käytettävät perhot puhuttavat sekä erilaiset kalastustekniikat. Alamme kohdentamaan kalastustekniikkaa tähän korkean veden tilanteeseen sopivaksi.
Siinäpä tarvitsemmekin paljon tarkentavia neuvoja, jotta tulosta alkaisi syntymään. Lopulta jokaisella on ensimmäiset kalat haavissa ja pikku hiljaa kalastajat alkavat päästä kalastuksen juonesta kiinni.
Lounastaukoon mennessä on jokaisella muutama kala saatuna, joten alku on lähtenyt hyvin liikkeelle. Lounas syödään maastossa rauhallisen kiireettömästi ja keskustellaan havaituista asioista. Lounaan jälkeen vaihdetaan asiakkaat päikseen eli ylhäällä olleet tulevat alas jne. Paikkojen kierrätys todetaan hyväksi, sillä asiakkaiden kokemukset aamupäivän kohteista täydentävät jokaisen osaamista iltapäivän kalastukseen.
Iltapäivä menee mukavissa olosuhteissa ja kalaa alkaakin nousta parempaa vauhtia. Selvästi asiakkaat omaksuvat nyt ohjeet nopeammmin ja se näkyy ylös saatujen kalojen määrissä. Muutama isompi harjus antaa kaikille hyvä fiiliksen ja varmuuden siitä, että kalaa löytyy Suomen jokivesiltä
Illalla keräämme porukan kasaan ja on aika lähteä majoitusta kohti. Nälkä alkaa olla niin asiakkailla kuin oppaillakin. Keskustelemme hetken päivän kalastuksesta ja toteamme, että tästä on huomenna hyvä jatkaa eteenpäin.
Toinen ja kolmas kalastuspäivä joella
Aamulla tapaamme asiakkaat hieman eri tienristeyksessä ja ajelemme peräkanaa jokivarren lähelle. Tällä kertaa kohdekoski on hieman erityyppinen. Enemmän kovaa koskea, sillä putoamiskorkeutta on enemmän ja koski kapeampi. Jälleen hieman erilaisia tekniikoita lisää, jotta perhot uppoavat riittävän syvälle. Kalastus on tällä kertaa paljon haastavampaa ja tuntuu etteivät perhot tavoita kaloja riittävän pohjasta. Oman haasteensa aamulle teki myös vuosittaisinen luonnonsuojelutapahtuma, Iijoki-soutu, mutta komea venekavalkadi oli kohtuullisen nopeasti ohi.
Loppupäivä menee asiakkaiden kanssa kaloja etsiessä ja oikeaa uittotyyliä hakiessa. Toki harjuksia nousee jokaiselle, mutta ei aivan Trophy-luokan kaloja. Kalat ovat tänään sijoittuneet selvästi kovempien koskien alueille. Dry dropper on myös ollut käytössä ajoittain ja sillä saadaankin muutamia arkoja kaloja, jotka eivät suoraan nymfirigiin tarttuneet. Kalojen tartuttamiseen kiinnitämme erityistä huomiota, sillä helposti jäädään ihmettelemään liian pitkäksi aikaa kun kohona toimiva pinturi uppoaa. Niinpä ensialkuun kalat eivät pysy kiinni. Mutta kun kerromme miksi niin käy ja teemme tarvittavat korjaukset, alkaa kalaakin tulla haaviin asti.
Kolmas kalastuspäivä menee edellisen päivän nuottien mukaan. Päivä ei tuo tullessaan mitään isoa muutosta. Vain saatujen kalojen määrä on reilusti kasvussa. Selvästi kahden ensimmäisen päivän aikana kerrotut ohjeet kalastuksen eri tekniikoista alkavat tuottaa tulosta. Myös hauenperhokalastus tuottaa tulosta. Saamme kolmen päivän aikana useampia yli metrin mittaisia haukia. Kalat ovat huimassa kunnossa ja erittäin vahvoja.
Lopputulemana Iijoen päivistä päättelemme, että tämän hetkiset olosuhteet ovat haastavat, mutta myös mahdolliset saada kalaa. Ranskalaiset ovat kuitenkin tottuneet kalastamaan matalampia jokivesiä kuin meillä Suomessa on tarjolla. Näin myös heidän kalastustyylinsä eivät suoraan sovellu Suomen vesistöihin, mutta nopeasti olemme saaneet muutoksia aikaan heidän kalastukseen.
Taivalkoskelta kohti Kuusamon Kuusinkijokea
Aamulla lähdimme kohti Saijan Lomakartanoa, jossa ranskalaiset olivat pakkaamassa autoa. Vaihdoimme kuulumiset, kävimme moikkaamassa Saija Lodgen henkilöstöä ja lähdimme ajelemaan peräkkäin kohti Kuusamoa. Kuusamon Tärpissä ranskalaiset tekivät väline- ja varusteostoksia, jotka tarpeeseen tulivatkin. Yhdet kahluukengät olivat totaalisen rikki, uusille kahluuhousuille oli tarvetta ja vapojakin haluttiin ostaa lisää.
Puolikkaan kalastuspäivän olimme suunnitelleet hyväksi todetulle koskialueelle. Vesi virtasi yhä korkealla, joka teki kalastuksen haastavaksi. Asiakkaiden kanssa kävimme ensin läpi koskialueen luonne. Millainen kalastus tuottaisi mahdollisesti tulosta ja kuinka tällä vedenkorkeudella tulisi perhoja uittaa. Se ei kuitenkaan tulisi olemaan helppoa.
Yksi asiakkaista halusi lähteä minun kanssani kalastamaan perholla haukea. Haukivälineet kasaan ja kohti ylävirtaa kilometrin verran. Tiesin missä alueilla haukia voisi olla joten suuntaan sinne. Kävimme asiakkaan kanssa muutamia spotteja läpi ja eipä mennyt aikaakaan kun vihainen hauki täräyttää räkättirastaan kokoiseen perhoon kiinni. Asiakas näyttää olevan tyytyväinen kun haavitsen reilun 70cm hauen. Pikaiset kuvat ja kala takaisin jatkamaan luontoa tasapainottavaa työtä.
Samaan aikaan muu ryhmä on keskittynyt harjuksen kalastukseen, joka tuottaakin mukavasti tulosta. Reilun kokoisia harjuksia rantautetaan niin nymfeillä kuin pintureillakin. Isot ja pienet nymfit ovat toimineet tasaisesti. Näyttää siltä, että sillä perholla tulee mitä siiman päässä uittaa. Illemmalla ryhmä kasautuu autoille ja toteamme päivän menneen hienosti. Jokaisella on kohdekalaa käynyt haavissa, osalla paikoin isoakin.
On aika lähteä majoitukseen syömään ja latautumaan seuraavan päivän kalastusta varten. Isokenkäisten Klubin majoitus vaihtoehdot voit käydä katsomassa tästä linkistä.
Seuraava kohdekoski on vielä varmempi
Olemme osanneet taas valita sopivan kohteen. Todella hienoa harjuksen kalastusta kuuluu olevan niin ylä kuin alavirrallakin. Ylävirran suunnalta Vincent ja Christophe saivat pari isompaa harjusta. Samalla Sebastian ja Alex olivat kanssani saaren alapuolella. Alex alkoi saamaan aika nopeasti harjuksia. Myös Sebastian löytää kalastuksen oikean rytmin ja tulosta alkaa syntyä.
Lounaan jälkeen lähden Alexin, Christophin ja Vincentin kanssa alavirtaan tietä pitkin. Kerron kalastuksen kannalta olennaisesti tärkeimmät asiat ja lähdemme nousemaan kohti ylävirtaa. Veden korkeuden takia rannassa on hankala liikkua. Kalastus alkaa taas tuottamaan tulosta sillä hyvänkokoista harjusta erehtyy tarjottuihin perhoihin.
Keskustellemme erilaisista kalastustyyleistä ja ainakin nämä ranskalaiset pitävät nymfi- sekä pintaperhokalastuksesta. He kertovat että normaali kalastusvesi on heillä noin 10-15m leveä joki joka on syvyydeltään maksimissaan reisisyvyyttä. On siis selvää että Suomen vuolaat joet tuottavat heille ongelmia niin kahlaamisen kuin kalastamisen suhteen.
Iltaohjelmana ryhmä suuntasi Taige Beariin katselemaan karhuja. Ja niitähän täällä itärajan kupeessa riittää! Viestiketju täyttyi hetkessä useiden nallejen kuvista ja niistä riitti juttua seuraavallekin päivälle.
Lähemmäksi naapurin rajaa
Viimeisenä Kuusamon päivänä siirrymme seuraavalle joelle lähemmäs rajavyöhykettä. Rajavyöhykkeen läheisyys selvästi mietityttää ryhmän jäseniä. Kysymyksiä tulee muutamia ja me vastaamme neutraalisti. Ymmärrämme toki, että asiat mietityttää.
Ensimmäinen tunti kalastusta on hiljaista aikaa. Mutta kun lopulta keksimme missä kalat ovat ja millaisesta perhosta ovat kiinnostuneet, alkaa haavit heilua. Tällä kertaa ei mitään isoja harjuksia tule, mutta määrällisesti kylläkin hyvin. Koski on hyvin voimakas virtainen ja kahlaaminen käy työstä. Asiakkaatkin tuntuvat mieluimmin välillä huilaavan rannalla kuin menevän koko ajan koskea pitkin. Lounas syödään maastossa ja sen tuntuu maistuvan kovan kahlaamisen lomassa.
Jatkamme vielä kalastusta joen ylävirran puolella ja toteamme että vettä on aivan riittävästi. Silti maisemat miellyttävät asiakkaita ja siitä tuleekin kehuja. Mitään todella suurta kalaa ei iltapäivällä tule, mutta jälkeen se määrä tuntuu olevan riittävä.
Päivä menee taas nopeasti asiakkaan luota toiselle kahlatessa. Alkaa tuntua kesäkuun kaksikymmentä kahluupäivää reisissä jo raskaalta. Toukokuussakin kahluupäiviä kertyi 17 kpl, joten erillistä jalkatreeniä ei tarvitse enää tehdä. Mutta nyt on aika vaihtaa maisemaa eli huomenna on lähtö kohti Kuhmon kalavesiä.
Kuhmon kalastus, bravo!
Aamulla ajamme vielä Kuusamon Tärpin kautta ja teemme ruokaostoksia. Lähdemme ajelemaan kohti Kuhmoa ja matkalla poikkeamme juomaan kahvit Hiljainen Kansa – tilataideteoksen kahvilassa. Käymme porukalla pellolla ihmettelemässä mykkinä seisovia kavereita. Muutama valkoitu foto ja kahvipöytään istumaan. Loppu ajomatkalla tiellä majailee iso porolauma, joka ei halua siirtyä autojen tieltä mihinkään. Lopulta pääsemme laumasta ohi ja matka jatkuu pikkuteitä pitkin.
Saavumme kohteeseen puolen päivän jälkeen ja verkkaisesti lähtee välineiden kasaaminen liikkeelle. Jälleen kerran käymme läpi koskialueen erilaisuuden ja kuinka sitä tulisi kalastaa saadakseen kalaa.
Heti bonggaamme koskelta pinnasta syövän taimenen, mutta hankala kaveri tuntuu olevan. Lopulta opas löytää oikean pinturin ja taimen on siiman päässä kiinni. Alex joka kalan koukutti, ottaa taimenen väsytyksen rauhallisesti ja lopulta se saadaan haaviin. Helpotus on suuri kun haasteellinen kala saatiin lopulta saaliiksi.Tässä kohtaa tarjoamme asiakkaille pienet napandeerokset ja se miellyttääkin kaikkia. Olo on vapautunut, sillä asiakkaat ovat nähneet, että koskella on kalaa. Ryhmä hajaantuu kukin omalle tahoilleen ja me oppaat teemme keskenään jaon, keitä lähdemme ensisijaisesti opastamaan.
Käyn Patrickin ja Alexin kanssa läpi kosken luonnetta. Alex kalastelee ylempänä ja minä jään Patricin lähelle. Ensimmäisen hot spotin kalastus ei tuota tulosta, joten siirrymme viisi metriä alavirtaan. Osoitan kalan mahdolliset paikat ja toisella heitolla Patricin siima pysähtyy. Vastaisku ja taimen hyppää nenän edessä ilmaan. Hetki väsyttelyä ja taiteilua kovassa koskessa ja haavitsen kalan. Onpa taas hieno nähdä tyytyväinen kalastaja. Mitataan kala 50cm mittaiseksi, pari kuvaa pikaisesti ja kala takaisin veteen. Sanon Patricille että “siinä on vielä pari kalaa.” Niinpä hän jatkaa kalastusta ja saa vielä reilun 40cm harjuksen sekä hiukan alle 50cm taimenen samalta alueelta. ”You are my best guide ever” kuuluu hymyilevän asiakkaan suusta. Euforia on hetkellinen, mutta hymyilyttää silti. Kaikki on mennyt taas nappiin.
On aika auttaa Alexia. Sillä tällä välin on nimittäin pinturkalastus tuottanut tulosta ja vapa on Alexilla mutkalla. Kala pyörittelee itseään kivien väleissä ja aiheuttaa kauhun ilmeitä kasvoilla. Kala junnaa pitkällä isojen kivien takana hangaten peruketta teräväsärmäsiin kiviin. Alexin taidokas kalan väsytys tuottaa kalan haaviin asti. Hieno taimen ja onnistuminen joka tavalla. Emme mittaa kalaa, mutta kookas kala on kyseessä. Samalla toteamme kalan kauniiksi luomutaimeneksi.
Ryhmäläiset saavat päivän aikana paljon taimenia sekä isoja harjuksia koko kosken matkalta. Voimme olla tyytyväisiä päivään, sillä niin asiakkaatkin näyttävät olevan. Keskustelu soljuu helposti asiasta toiseen, niin ranskaksi kuin englanniksikin. Lähdemme Lentiiran lomakylään illalliselle ja kyllä se maistuukin.
Kuhmon parhaimmat kosket käytössä
Olemme jo aiemmin päättäneet kohdekosket ja valinnat ovatkin osuneet oikeaan. Tällä kertaa hetki kävelyä ja olemme joen rannalla. Joessa on riittävästi mittaa ja erilaisia alueita. Kovaa koskea sekä hidasta virtaa. Hyödynnämme kohteen monipuolisuutta ja tuomme esille ison hauen mahdollisuuden. Käymme katsomassa haukipaikat läpi ja neuvomme kuinka saada mahdollinen kohdekala tartutettua. Puolet haluaa kalastaa lohikaloja ja loput kohdistavat mielenkiintonsa haukeen. Harjuksen kalastajat jatkavat kohdekalan etsimistä ja muutamia + 40cm kaloja saadaankin haaviin.
Jos haluat voit käydä tästä linkistä lukemassa Palkesin kesän 2024 Kuhmon leiristä. Seuraava Kuhmon leiri järjestetään 17-20.6.2025. Tule sinäkin mukaan oppimaan koskikalastuksen erilaisia taitoja. Pääset tästä linkistä lukemaan lisää leiristä ja ilmoittautumaan mukaan.
Hauen kalastajat ovat elementissään, sillä hurjaa huutoa kuuluu ylempää jokivarresta. Ehdin paikalle näkemään kuinka metrinen hauki rantautetaan. Upea kala ja hieno väritys. Kalan saaja Sebastian on selvästi miellissään. Haukea on hurjasti ja hetken päästä möyrähtää oikein kunnolla. Isokitainen hauki on ottanut oikein kunnolla kiinni. Kala pyrkii keskelle jokea ja Sebastian vääntää vastaan. Menee pitkä tovi ennenkuin hauen voi taluttaa rantaan. Sitä ennen kävi meillä kaikilla tuskan hiki pinnassa kun kala pisti hanttiin oikein tosissaan. Lopulta jokialueelta saamme päivän aikana neljä isoa haukea, joista suurin 124cm – 15 kg. Hyvin isoja harjuksia saatiin myös haaviin ja muutama pääsi irtikin.
Käymme vielä iltapäivästä pikaisesti toisella koskella, josta saldoksi kaksi isoa taimenta Christophille, mittoina 50cm ja 60cm. Syystäkin hymy nousee miehellä korviin asti. Ei voi ranskalaisten kalastusturnee Suomessa päättyä paremmin kuin isojen haukien ja taimenien haaviitsemisiin. Tyytyväisyys on taattua koko ryhmällä ja ensivuoden kalastusturneille on varmasti kysyntää.
Käymme vielä illalla koko porukalla Hotelli Kalevalassa läpi reilun viikon mittaista kalastusta. Asiakkaat ovat tulleet tutuiksi ja heidän kanssa on helppo keskustella. Käy ilmi, ettei mitään isoa kehitettävää ole. Ehkäpä suomalainen tuhti aamupala on ranskalaisille hieman liikaa. He kun ovat paremminkin tottuneet kahviin, vaaleaan leipään, croisanttiin ja marmeladiin.
Mutta tästä on hyvä jatkaa seuraavan vuoden ryhmien retkien suunnitelua. Myöhemmin saamme ranskalaiselta oppaalta tiedon, että he haluavat tuoda ainakin kolme ryhmää meidän opastettavaksi kaudella 2025. Tästä voimme päätellä että opastuksemme on mennyt kuten pitikin, ihan nappiin.
Suomessa piilee monipuolista käyttämätöntä potentiaalia kalastusmatkailun asiakkaille. Me tulemme tarjoamaan näitä opaspalveluita jatkossakin ympäri Suomea. Niille on selvästi tarvetta ja kysyntää. Tervetuloa meidän, Palkesin oppaiden opastukseen
Laitahan vinkit eteenpäin!