Kokemuksia Italian Trentinon jokien kalastuksesta

Taimen on normaali saaliskala Trentossa

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kokemuksia Italian Trentinon jokien kalastuksesta- Italian Alpeilta saa alkunsa moni hyvinkin kalaisa ja perhokalastajalle mieluisa joki. Kesän kalastuskohteeksi siis erinomainen valinta, myös perheen kanssa. Sillä alueelta löytyy monenlaista aktiviteettiä koko perheelle.

Tämä postaus sisältää affiliate linkin, joka on merkattu (*) merkillä.

Italia on kuuluisa mm. siitä että pohjoisessa nousevat korkealle Alpit, joissa suomalaiset käyvät paljon talvella laskettelemassa. Mutta kuinka moni onkaan käynyt siellä kalastamassa? Perhokalastajalle hyviä kalastusjokia löytyy useita ja kalalajisto on mairitteleva. Alueella elää normaali taimenen lisäksi erilaiset taimenen hybridimuodot, marmoritaimenta, harjusta ja nieriää. Mitä ylemmäksi vuoristoon menet, tietysti sen kirkkaampaa ja kylmempää vettä löydät. Ylhäällä vuoristossa joet ovat suhteellisen pieniä ja matalia. Mutta löytyy sieltäkin syviä monttuja isolle kalalle.

Minulla oli mahdollisuus toukokuussa 2022 käydä ensimmäistä kertaa perhokalastamassa Trentinon Sarca- ja Chiesejoella. Sarcalla on erilaisia sektoreita eli catch & kill, catch & release sekä trophy- tyyppisiä. Suosituimpia ovat tietenkin no kill zone- tyyppiset alueet, joista löytyy kaloja huomattavasti enemmän kuin muilta alueilta.

Nocejoen hidasvirtaista aluetta.
Nocen hidasvirtaista aluetta, jolta löytyi isojakin kaloja. Olivat vain todella arkoja.

Matkailijan näkökulmasta katsottuna

Alueelle on myös ominaista monet pienet idylliset kylät kahviloineen, ravintoloineen ja majoituspaikkoineen. Ihmiset ovat ystävällisiä, mutta eivät osaa kovin kummoisesti englantia. Italian lisäksi paikallisilta taipuvat jonkun verran ranska ja saksa. Ruoka on ravintoloissa yllättävän monipuolista, niin liha- ja kasvisvaihtoehtoja sekä perinteisiä pizzoja. Paikalliset kinkut ja juustot ovat erittäin maukkaita ja vaihtoehtoja on runsaasti. Myös alueen oma viinituotannon maku sopi omaan suuhun mainiosti.

Trentinon alueelle pääsee esim. lentämällä Venetsiaan ja vuokraamalla sieltä auto, jolla ei alueelle huristele kolmatta tuntia enempää. Tiet ovat hyvässä kunnossa, mutta kannattaa olla hyvä kartturi mukana että osaa kääntyä matkalla aina oikeasta liittymästä.

Trentinossa on kesällä paljon tekemistä myös koko perheen lomailua silmällä pitäen. Alueella on huippu hyvät patikointi mahdollisuudet. Voit käydä laskemassa koskea Nocella. Voit myös testata omaa osaamistasi kalliokiipeilyssä. Upeissa maisemissa voit harrastaa pyöräilyä, joka on paikallisten suuressa suosiossa. Erittäin suosittuja ovat myös viini ja ruokaretket koko maakunnan alueella.

Perhokalastusta kirkkaissa vesissä 

Kävimme toukokuussa 2022 testaamassa perhokalastuksen Masters MM-kisajokia, jotka ovat  jo tuolla aiemmin on mainittukin. Kisaa ajatellen tämä on ihan normaalia toimintaa, sillä tarkoituksena on oppia tuntemaan kisajokien erilaiset luonteet ja kalojen käyttäytyminen. Saattaa olla myös että toimivat perhot ovat eri joella jonkun verran toisistaan poikkeavat.

Taimenta haavissa
Ylävirtaan uitolla on mahdollisuus saada hyvänkokoisia taimenia

Sarcajoki Spiazzon ja Tionen alueella osoittautui erittäin kivikkoiseksi eli pääasiassa isoa kiveä koko joen leveydeltä ja niiden välissä tietysti paljon kaloille sopivia koloja. Veden väri on erikoisen turkoosin sameaa. Omia kahluukenkiä et näe enää puolessa metrissä. Se on kuulemma Sarcajoen kesäväri. Keväällä toukokuussa vesi on hieman kirkkaampaa.

Kalaa joessa on pääosin sen verran, että kun löytää tilanteeseen ja veden väriin sopivat perhot niin taimenia pitäisi kyllä saada. Toki sateet sekoittavat veden väriä sen valuessa alas Alpeilta. Sarcalle riittää mainiosti kevyet välineet aina #2-4 luokkien välillä. Perhojen tulisi olla koko välillä 14-20. Tässä on hajontaa riippuen millainen kalastuspaine alueella on aina päivittäin. Perukkeiksi suosittelen 0,16 mm alaspäin. Kivinen pohja kyllä vie helposti paljon perhoja, mutta sinne pohjaan ne kuitenkin olisi saatava. Kalojen koko voi paikoin ylittää 50 cm ja kalastus on hienoa, mutta myös haastavaa.

Sarcajokea Tionen alueella
Sarcajokea Tionen alueella. Hienoa kalastuspaikkaa.

Kalan saaminen vaatii kalastajalta tarkkaa kalastusta ja reagoimista jokaiseen siiman pysähdykseen ja värähdykseen. Taimenen tärppi on usein todella nopea pyrähdys perhoon ja jos et ole hereillä, on kala mennyttä. Toista kertaa ne eivät välttämättä yleensä ota. Sarcajoki on sopiva kohde nymfikalastajalle ja joissain paikoin myös Dry Dropper sekä pintaperho saattavat antaa hyvän lopputuloksen.

Aina kuten missä tahansa uudessa paikassa haasteena on paikkatuntemus. Voit helposti kalastaa pitkän pätkän jokea tyhjää ja menettää hyvän kalastuspäivän. Tästä linkistä löydät Sarca-joen omat nettisivut. Paikalta löytyy muutaman oppaan opaspalvelu, joista olemme käyttäneet kahta.

Chiese, idyllisen pieni ja kaunis joki kalastaa

Chiese on pieni ja hyvin kirkasvetinen joki, joka lähtee alppijärvestä nimeltä Lago d'Idro. Joki on pääosin noin 5 – 10m leveä ja vettä on keskimäärin pohje – polvisyvyyden verran. Toki joesta löytyy aina muutamia syvempiäkin monttuja, mutta pääosin vettä ei ole kovin paljoa. Joessa elää vahva taimen ja harjuskanta. Kalat ovat kooltaan noin 20- 40 cm ja niitä on paikoin runsaasti. Harjusta löytyy usein vain tietyiltä alueilta ja silloin saat yleensä niitä useampia.

Kalastimme toukokuussa jokea noin 3 km matkaan yhteen soittoon ja silloin saimme useita isompia taimenia. Kalastus on haastavaa, sillä kirkas ja matala vesi vaatii kalastajalta varovaista lähestymistä, pitkiä heittoja ja tarkkaa siiman tuntumaa.

Kevyet perhovälineet ovat tarpeelliset niin nymfi- kuin pintaperho kalastuksessakin. Perhojen tulee olla 16-22 kokoa, vaaleita nymfejä sekä jotkin perdigonit eli liimanymfit toimivat hienosti. Perukkeen paksuudeksi kohtuullisen ohut eli mieluimmin 0,14 mm ja ohuempi.

Omasta mielestäni Chiesen kalastus oli mielekästä ja mukavaa, sopivasti haastavaa pikku joen kalastusta. Jos joskus unohduit seisomaan pystyssä kuin majakka, niin näit vain paljon kalojen pakovanoja. Parempi oli siis liikkua joenreunaa pitkin kumarassa ja hitaasti loiskuttamatta liikaa vettä, jos aikoi saada kalaa siiman päähän.

Tässä linkki Chiesen kalastuksesta kertovalle sivustolle

Nocelta löytyy trophy-luokan kaloja

Noce joki saa alkunsa Trentinon yläpuolen vuoristosta ja laskee Lago di Santa Giustina- järven kautta kohti etelää ja Trentinoa. Joki on mielenkiintoinen, sillä pohjoisemmassa se on kapea ja erittäin koskimainen. Keskemmällä aluetta se on kalastajan silmin katsottuna monipuolisempi kalastettava. Välillä virtaa hetken hitaammin, kuohuen taas hetken päästä kovana koskena, rauhoittuen taas hetkeksi. Mezzolombardon alueella joki jo rauhoittuukin paljon tasaisemmaksi. Alueella on riittävästi pituutta jokaiselle erilaisen kalastustyylin omaavalle.

Nocejoella voi olla syviäkin kohtia
Nocejoella voi olla syviäkin kohtia joissa ei pääse kahlaamaan

Yläosilla vesi on kirkasta ja hieman vihertävää. Kalastus on erittäin mukavaa ja paikoin joessa on todella isoja harjuksia ja marmoritaimenia. Suurimmat marmorit ovat liki 60 cm mittaisia ja harjuksetkin ovat yli 50cm kaloja Kalat eivät ole helppoja ja niitä saadakseen pitää mukana olla myös ripaus onnea. Niiden paikat tulee tietää ja ymmärtää kuinka niitä on mahdollista saada. Mutta tuollaista paikallista normikokoista 25-40cm  taimenta kyllä löytyy jokaiselle. Välineiksi taas valitsisin kuten muissakin kohteissa #2-4 luokan välineet. (*)Itselläni oli käytössä Visionin Nymphmaniac 10`6″ #3 vapa, joka oli täydellinen valinta noihin olosuhteisiin. Perukkeet 0,16 alkaen ja perhoiksi #14-16 nymfit. Myös tummat päiväkorento jäljitelmät saattavat toimia, kun niitä kouriutuu oikeaan aikaan. Nocella joen pohja saattaa olla paikoin aika hiekkainen ja kasvillisuuttakin on runsaasti. Kaloja on paljon tämän kasvillisuuden seassa.

Noce joen kalastukseen liittyvä linkki löytyy tästä.

Nocejoelta saatu taimen
Noce joelta saatu taimen, joka ei vielä yllä lähellekään trophy luokkaan

Tämä postaus sisältää affiliate linkin, joka on merkattu (*) merkillä. Sen klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja ja minä saan siitä pienen komission, jolla ylläpidän tätä blogia.

Trentinossa kalastusmatkailu on suosittua

Alueella on kesäisin paljon matkailijoita ja kalastusmatkailu on osa sitä. Kalastuspaikkoja on todella runsaasti ja rahoilleen saa varmasti vastinetta. Kalastusluvan hinta on noin 2o€/vrk luokkaa, kunhan vain tietää mistä luvan ostaa. Käykääpä katsomassa jokaisen joen kohdalle laittamani linkit, joista pitäisi löytyä kaikki tarpeellinen tieto. Tosin osa sivustoista vaatii hieman Italian kielen taitoa, sillä englanniksi kaikki sivut ei ole kunnolla käännetty.

Trenton maisemat ovat jylhiä.
Trentinon maisemat ovat jylhiä ja vuoristoa riittää

Jos haluaa harrastaa alueella useita lajeja on hyvä varata vähintään viikko aikaa, ettei vaan tunnu siltä, että aika loppuu kesken. Lisäksi jostain syystä autojen vuokrahinnat nousivat todella korkeiksi tämän kevään ja kesän aikana. Paikallisten oppaiden kanssa sopimat päivät, eivät ihan pitäneet paikkansa sitten lopulta. Joten pienellä varauksella lähtisin matkaan. Kannattaa kaikki varaukset varmistaan vielä ennen matkaan lähtöä, ettei perillä tule pettymyksiä.

 

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *