Perhokalastusoppaan kanssa kalassa

Lentriin perhokalastusleirin osallistujat 2022

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastusoppaan kanssa kalassa. Ei kai sitä suomalainen mitään perhokalastusopasta tarvitse, turhaa rahan menoa. – “Joku hiton opas patsastelemaan tuohon mun taakse ja kyttäämään kun mä kalastan, ei ikinä”.

Näin sitä varmaan suurin osa ihmisistä ajattelee. Suomen kansa on tänne pohjoisen oloihin syntynyt ja täällä tottunut selviytymään. Toki osan kohdalla näin varmaan onkin. Mutta enää ei olla 1980- luvun jälkeisellä ajalla jolloin suomalaisten luonto kohtaamiset olivat arkipäivää.

Suomalainen oli tottunut luontoon ja hakemaan sieltä leivän päälle särvintä. Osaaminen oli siis verissä ja tieto kulki isältä pojalle. Kuitenkin vielä aina isosta joukosta löytyvät ne, joilla on halua, kykyä ja intoa opetella kalastuksen eri muotoja. Lisäksi internet on pullollaan tietoa, kunhan vain sieltä osaa suodattaa sen olennaisen. Toki mikään internet-tieto tai video ei vastaa lähikontaktia oppaan kanssa.

Omasta lapsuudestani (60-70 luku) voin mainita että köyhän talon pojat+isä, me kokoonnuimme monasti ruokapöydän ääreen keskustelemaan että milläs sitä selvitään loppu kuukausi ennen isän seuraavan palkan tuloa. No työnjakohan oli se että minulle lankesi se ruokakalan haku ja velipojalle kesällä metsästä haettavat tarveaineet.

Luontoharrastaminen on lisääntynyt

Korona on saanut ihmiset uudestaan liikkeelle luontoon. Tai oikeastaan se sukupolvi, joka ei aikaisemmin harrastanut luonnossa liikkumista, on nyt koronan aiheuttamien rajoituksien takia löytänyt luonnossa liikkumisen runsaalla joukolla ja kalastus on osa sitä. Nyt kun korona alkaa olla jo ihan arkipäivää on tilanne enemmänkin normalisoitunut. Tai siis oikeastaan on hyväksytty se että korona on jokaisen arjessa samalla tavalla kuin influenssatkin.

Kuitenkin luontoharrastus on jäänyt ja lisääntynyt pysyvästi. Ihmiset haluavat liikkua luonnossa ja se on hieno asia. Hyvinvointi sen osalta toteutuu. Vaikkakin tätä postausta päivittäessäni (18.11.22) on tullut paljon muutakin huolta ja murhetta lisää kuin korona aikanaan toi. Luonnossa liikkuminen ja stressin helpottaminen korostuu entisestään.

Perhokalastus on aina kiinnostanut kalastuksesta kiinnostunutta ihmistä mutta se on usein mielletty kovin vaikeaksi lajiksi oppia. Saattaahan se sitäkin olla mutta hyvillä ohjeilla pääsee alkuun todella helposti eikä sitten kyllästy heti koko touhuun. Olipa se mikä harrastus tahansa, koetaan jokaisen lajin alussa hankaluuksia päästä sen käytänteihin sisälle. Nykyään on onneksi saatavana paljon eri lajien alkeiskursseja ja ohjausta, jolloin harrastuksen aloittaminen helpottuu. Näin on myös perhokalastuksen osalta.

Perhokalastusopas on hoitanut hommansa.
Perhokalastusopas on hoitanut hommansa.

Opas tekee ison työn ennen asiakkaan tapaamista

Kalastusoppaan tehtävänä on etukäteen perehtyä alueeseen johon asiakkaansa on viemässä. Opas käy aiemmin kalastamassa aluetta, perehtyy sen ominaisuuksiin, etsii kalojen hotspotit, mitä kalat kyseisellä alueella syövät, mitkä perhot toimivat yms. Joissain paikoissa oppaan paikkatuntemus on niin vahva, ettei aina tarvitse tehdä asiakkaan opaspäivää edeltävää testausta.

On myös suotavaa että opas tuntisi kalapaikat jo hieman pidemmällä aikajänteellä, jolloin hän on joutunut erilaisiin tilanteisiin vuorokauden ja vuodenajan sekä kelien suhteen. Näillähän on todella suuri merkitys kalastuksessa. Tärkeää on myös että tarjottava kalastusmuoto ja että välineet ovat oppaan hallussa lähes ammattimaisesti. Opas siis säästää asiakkaan aikaa tekemällä etukäteen valmisteluja, jotka asiakas tekisi vasta saapuessaan itsenäisesti kalalle.

Palkesin oppailla on pitkäaikainen kokemus lähes koko Suomen korttikoskilta sekä Lapin eri alueilta. Leiritoimintaa on järjestetty aktiivisesti pitkään Kuhmon ja Kuusamon koskilla. Kurssitoimintaa erityisesti Karkkilan koskilla. Henkilökohtaista opastusta osaamme vahvan ammattitaidon myötä hoitaa lähes koko Suomen alueella. Aiemmin mainittujen alueiden lisäksi myös Taivalkosken Iijoki, Inarin alueen joet ja järvet sekä Käsivarren alue on meille hyvin tuttua.

Perhokalastusopas auttaa asiakasta koko ajan
Perhokalastusopas auttaa asiakasta koko ajan

Opas hakee itsekin oppia

Hyvä opas on myös perehtynyt erilaisiin kalastus tekniikoihin ja pyrkii aina päivittämään osaamistaan, jopa euroopan kalavesiä myöten. On hyvin virkistävää käydä kansainvälisillä kalavesillä paikallisten oppaiden kanssa, keskustella heidän käyttämistä tekniikoista, taktiikoista ja kalastusvälineistä.

Kun kalastaa oppaiden kanssa, jotka itse kalastavat kansainvälisten asiakkaiden kanssa, on selvää että tieto ja taito liikkuu eri maista toiseen. Näin siis oppaiden taidot kehittyvät, joita he sitten jakavat asiakkaille aina sopivan paikan tullen. Palkesin oppaat käyvät vuosittain euroopan huippukalastajien kanssa harjoittelemassa erilaisia perhokalastus tekniikoita. Tällä me varmistamme, että me olemme viimeisimmän tiedon kärjessä ja pystymme sen suoraan siirtämään asiakkaan kalastukseen. Keväällä 2023 maaliskuussa lähdemme kuukaudeksi Espanjaan harjoittelemaan lisää nymfi-, pintaperho- ja drydropper kalastusta. Tuolloin Espanjan jokivesillä alkaa kalastuskausi ja joet ovat parhaimmillaan hyvään kalastukseen. Tulemme takaisin huhtikuussa,  jolloin Suomessa jokivedet alkavat olemaan tulvassa.

Rekisteriseloste ja tietosuoja

 

Perhokalastusoppaan ja asiakkaan kohtaaminen kohteessa

Kun opas ja asiakas kohtaavat, käydään aina ensin läpi asiakkaan osaamistaso, sillä sen perusteella opas päättelee  ja valitsee millaiselle kalastusalueelle siirrytään ensimmäiseksi. Jos kyseessä on joki, voi esimerkiks rannat olla paikoin haastavia heittää tai pohja hankalaa kahlata. Usein opas kyselee osaamistasot sekä välineistön jo etukäteen sähköpostilla, jolloin päästää aloittamaan itse kalastus jo nopeammin.

Sitten sovitaan millaista kalastustekniikkaa tullaan käyttämään ja sen perusteella kalastusvälineet katsotaan sopiviksi. Jos asiakkaalla niitä ei ole, löytyy oppaalta varmasti tilanteeseen sopivat välineet. Näin edetään asioissa oppaan johdolla niin että olemme valmiit lähtemään vesien ääreen. Mukana oppaalla on tietenkin ne ottiperhot.

Perhokalastusppaan kanssa kalassa
Perhokalastusppaan kanssa kalassa

Tutustu myös: Palkesin kalastusopastoimintaan

Rantaan kävellen tai autolla pelipaikalle saavuttuaan esittelee opas alueen pääpiirteet ja käy hieman taktiikkaa läpi. Sittenpä alkaakin asiakkaan primetime, kalastaminen. Tässä vaiheessa opas vetäytyy taka-alalle ja jää seuraamaan asiakkaan kalastusta.

Hyvä opas ei yleensä kalasta itse, ehkä vain jos pitää havainnollistaa jokin tietty kalastustekniikka, sen osa tai vaikkapa kalan olinpaikka. Oppaan tehtävä on ohjata tilanteeseen sopivalla tavalla asiakasta kalastamaan ja saamaan kalaa, asiasta josta asiakas on maksanut oppaalle. Tietenkin jos asiakas niin haluaa niin kyllä opas varmasti mielellään myös kalastaa, näyttäen samalla tekniikka ja etenkin koskenluvun kannalta tärkeitä asioita.

Oppaalle on erittäin tärkeää että asiakas nauttii päivästä, saa uusia kokemuksia ja tietenkin kalaa. Opas ei kuitenkaan voi olla satavarma kalan saamisesta mutta pyrkii aina käyttämään kaiken osaamisensa, jotta saalista tulisi. Paljon puhetta on myös herättänyt saaliin määrä ja sen tappaminen. Ruokakalat otetaan varmasti, jos tiedetään että joen kalakanta kestää sen ja sattuu tulemaan sopivaa välikoon kalaa. Joella tämä koskee yleensä harjusta, sillä taimen on monessa kohteessa täysin rauhoitettu kala, poislukien istutuskalat, joilta on tietenkin rasvaevä leikattu tunnistettavuuden takia.

Perhokalastusopas ja asiakas tauolla
Perhokalastusopas ja asiakas tauolla

Perhokalastuksessa on hyvä käyttää väkäsettömiä koukkuja

Ne kuitenkin pitävät kalan kiinni kunhan siima pidetään kireällä. Joskus kalaa saattaa kopista siiman päähän alvariinsa ja tuolloin on turha ottaa kalaa enempää kuin jaksaa kerralla syödä. Pidän päivittäisenä rajana 1-3 kalaa, jos itse otan ruokakaloja. Tämä riippuu tietenkin kalojen koosta ja lajista.

Kalojen rauhoitukset ja alamitat on myös syytä noteerata sillä ei niitä turhaan ole asetettu. Eikä niissä pienissä harjuksissa tai taimenissa ole mitään syömistä, joten noudatetaan alamittoja niin saadaan jatkossakin siiman päähän saalista. Myös saaliskiintiö on olennainen asia kaikessa kalastuksessa, niin myös perhokalastuksessakin.

Jos pitää verrata oppimisen kannalta niin yksi hyvä reissu oppaan kanssa vastaa useita heikkotasoista omatoimista reissua. Onhan asiakas saanut lyhyessä ajassa oppaalta tiivistetyssä muodossa monen kalastusreissun edestä tietoja ja taitoja omia tulevia kalastusreissuja varten. Ilmaistahan ei oppaan palkkaaminen ole mutta harvapa sitä autokaan saa huollattaa ilmaiseksi. Perhokalastusoppaan varaaminen kannattaa ottaa ikään kuin sijoituksena omaan kalastukseen ja osaamiseen. Et saa mistään helpommalla sitä määrää tietoa, minkä perhokalastusopas pystyy sinulle päivän aikana antamaan. Yksi päivä oppaan kanssa vastaa yhden vuoden omatoimista harjoittelua. 

Perhokalastusoppaan kanssa saat tulosta
Perhokalastusoppaan kanssa saat tulosta

Kalan löytäminen ja etenkin siiman päähän  saaminen riippuu aina monestakin asiasta. Kalastus kun kuitenkin loppupeleissä on täysin kiinni siitä vastapelurista, kalasta. Eikä kukaan lopulta aina osaa ymmärtää kalan sielunelämää. Senpä takia tämä mielenkiinto kalastukseen säilyykin, kun koskaan ei voi olla varma siitä kuinka tänään käy, saanko vai olenko saamatta.

Kireitä siimoja kaikille tulevalle kaudelle 2023!

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *