Perhokalastusoppaan kanssa kalassa

Kalastusoppaan kanssa kalassa

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastusoppaan kanssa kalassa. Ei kai sitä suomalainen mitään perhokalastusopasta tarvitse, turhaa rahan menoa. – “Joku hiton opas patsastelemaan tuohon mun taakse ja kyttäämään kun mä kalastan, ei ikinä”.

Näin sitä varmaan suurin osa ihmisistä ajattelee. Suomen kansa on tänne pohjoisen oloihin syntynyt ja täällä tottunut selviytymään. Toki osan kohdalla näin varmaan onkin. Mutta enää ei olla 1980- luvun jälkeisellä ajalla jolloin suomalaisten luonto kohtaamiset olivat arkipäivää.

Suomalainen oli tottunut luontoon ja hakemaan sieltä leivän päälle särvintä. Osaaminen oli siis verissä ja tieto kulki isältä pojalle. Kuitenkin vielä aina isosta joukosta löytyvät ne, joilla on halua, kykyä ja intoa opetella kalastuksen eri muotoja. Lisäksi internet on pullollaan tietoa, kunhan vain sieltä osaa suodattaa sen olennaisen. Toki mikään internet-tieto tai video ei vastaa lähikontaktia oppaan kanssa.

Omasta lapsuudestani (60-70 luku) voin mainita että köyhän talon pojat+isä, me kokoonnuimme monasti ruokapöydän ääreen keskustelemaan että milläs sitä selvitään loppu kuukausi ennen isän seuraavan palkan tuloa. No työnjakohan oli se että minulle lankesi se ruokakalan haku ja velipojalle kesällä metsästä haettavat tarveaineet.

Korona on saanut ihmiset uudestaan liikkeelle luontoon. Tai oikeastaan se sukupolvi, joka ei aikaisemmin harrastanut luonnossa liikkumista, on nyt koronan aiheuttamien rajoituksien takia löytänyt luonnossa liikkumisen runsaalla joukolla ja kalastus on osa sitä.

Perhokalastus on aina kiinnostanut kalastuksesta kiinnostunutta ihmistä mutta se on usein mielletty kovin vaikeaksi lajiksi oppia. Saattaahan se sitäkin olla mutta hyvillä ohjeilla pääsee alkuun todella helposti eikä sitten kyllästy heti koko touhuun.

 

Perhokalastusopas on hoitanut hommansa.

Opas tekee ison työn ennen asiakkaan tapaamista

Kalastusoppaan tehtävänä on etukäteen perehtyä alueeseen johon asiakkaansa on viemässä. Opas käy aiemmin kalastamassa aluetta, perehtyy sen ominaisuuksiin, etsii kalojen hotspotit, mitä ne kyseisellä alueella syövät, mitkä perhot toimivat yms. Joissain paikoissa oppaan paikkatuntemus on niin vahva ettei aina tarvitse tehdä asiakkaan päivää edeltävää testausta.

On myös suotavaa että opas tuntisi kalapaikat jo hieman pidemmällä aikajänteellä, jolloin hän on joutunut erilaisiin tilanteisiin vuorokauden ja vuodenajan sekä kelien suhteen. Näillähän on todella suuri merkitys kalastuksessa. Tärkeää on myös että tarjottava kalastusmuoto ja että välineet ovat oppaan hallussa lähes ammattimaisesti.

Opas siis säästää asiakkaan aikaa tekemällä etukäteen valmisteluja, jotka asiakas tekisi vasta saapuessaan itsenäisesti kalalle.

Perhokalastusopas auttaa asiakasta koko ajan

Opas hakee itsekin oppia

Hyvä opas on myös perehtynyt erilaisiin kalastus tekniikoihin ja pyrkii aina päivittämään osaamistaan, jopa euroopan kalavesiä myöten. On hyvin virkistävää käydä kansainvälisillä kalavesillä paikallisten oppaiden kanssa, keskustella heidän käyttämistä tekniikoista, taktiikoista ja kalastusvälineistä.

Kun kalastaa oppaiden kanssa, jotka itse kalastavat kansainvälisten asiakkaiden kanssa, on selvää että tieto ja taito liikkuu eri maista toiseen. Näin siis oppaiden taidot kehittyvät, joita he sitten jakavat asiakkaille aina sopivan paikan tullen.

Perhokalastusoppaan ja asiakkaan kohtaaminen

Kun opas ja asiakas kohtaavat, käydään aina ensin läpi asiakkaan osaamistaso sillä sen perusteella opas päättelee  ja valitsee millaiselle kalastusalueelle siirrytään ensimmäiseksi. Jos kyseessä on joki, voi esimerkiksi paikoin rannat olla haastavia heittää tai pohja hankalaa kahlata.

Sitten sovitaan millaista kalastustekniikkaa tullaan käyttämään ja sen perusteella kalastusvälineet katsotaan sopiviksi. Jos asiakkaalla niitä ei ole, löytyy oppaalta varmasti tilanteeseen sopivat välineet. Näin edetään asioissa oppaan johdolla niin että olemme valmiit lähtemään vesien ääreen.

 

Perhokalastusppaan kanssa kalassa

Tutustu myös: Palkesin kalastusopastoimintaan

Rantaan kävellen tai autolla pelipaikalle saavuttuaan esittelee opas alueen pääpiirteet ja käy hieman taktiikkaa läpi. Sittenpä alkaakin asiakkaan primetime, kalastaminen. Tässä vaiheessa opas vetäytyy taka-alalle ja jää seuraamaan asiakkaan kalastusta.

Hyvä opas ei yleensä kalasta itse, ehkä vain jos pitää havainnollistaa jokin tietty kalastustekniikka, sen osa tai vaikkapa kalan olinpaikka. Oppaan tehtävä on ohjata tilanteeseen sopivalla tavalla asiakasta kalastamaan ja saamaan kalaa, asiasta josta asiakas on maksanut oppaalle. Tietenkin jos asiakas niin haluaa niin kyllä opas varmasti mielellään sen tekee.

Oppaalle on erittäin tärkeää että asiakas nauttii päivästä, saa uusia kokemuksia ja tietenkin kalaa. Opas ei kuitenkaan voi olla satavarma kalan saamisesta mutta pyrkii aina käyttämään kaiken osaamisensa, jotta saalista tulisi. Paljon puhetta on myös herättänyt saaliin määrä ja sen tappaminen. Ruokakalat otetaan varmasti jos tiedetään että joen kalakanta kestää sen ja sattuu tulemaan sopivaa välikoon kalaa.

 

Perhokalastusopas ja asiakas tauolla

Perhokalastuksessa on hyvä käyttää väkäsettömiä koukkuja

Ne kuitenkin pitävät kalan kiinni kunhan siima pidetään kireällä. Joskus kalaa saattaa kopista siiman päähän alvariinsa ja tuolloin on turha ottaa kalaa enempää kuin jaksaa kerralla syödä. Pidän päivittäisenä rajana 1-3 kalaa, jos itse otan ruokakaloja. Tämä riippuu tietenkin kalojen koosta ja lajista.

Kalojen rauhoitukset ja alamitat on myös syytä noteerata sillä ei niitä turhaan ole asetettu. Eikä niissä pienissä harjuksissa tai taimenissa ole mitään syömistä, joten noudatetaan alamittoja niin saadaan jatkossakin siiman päähän saalista.

Jos pitää verrata oppimisen kannalta niin yksi hyvä reissu oppaan kanssa vastaa useita heikkotasoista omatoimista reissua. Onhan asiakas saanut lyhyessä ajassa oppaalta tiivistetyssä muodossa monen kalastusreissun edestä tietoja ja taitoja omia tulevia kalastusreissuja varten. Ilmaistahan ei oppaan palkkaaminen ole mutta harvapa sitä autokaan saa huollattaa ilmaiseksi.

Perhokalastusoppaan kanssa saat tulosta

Kalan löytäminen ja etenkin siiman päähän  saaminen riippuu aina monestakin asiasta. Kalastus kun kuitenkin loppupeleissä on täysin kiinni siitä vastapelurista, kalasta. Eikä kukaan lopulta aina osaa ymmärtää kalan sielunelämää. Senpä takia tämä mielenkiinto kalastukseen säilyykin kun koskaan ei voi olla varma siitä kuinka tänään käy, saanko vai olenko saamatta.

Kireitä siimoja kaikille tulevalle kaudelle 2022!

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.