Kauden 2023 parhaimmat jokiperhot

Iso harjus nappasi tarkasti uitettuun nymfiin

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kauden 2023 parhaimmat jokiperhot – On taas se aika vuodesta, että teen yhteenvedon menneestä vuodesta. Kuten tähän asti olen vuoden lopussa aina tehnytkin. Se on pitänyt sisällään vanhoja kuvioita, kuin myös uusia tuulahduksia perhokalastuksessa. Erilaisiin nymfaus- sekä streamertekniikoihin panostin kauden aikana normaalia enemmän. Nämä tuottivatkin tulosta kiitettävällä tavalla. Tuli myös huomattua taas, ettei koskaan ole valmis perhokalastaja.

On aina ajoittain tärkeää harjoitella erilaisia kalastustekniikoita ja hakea uusia tuulia perhokalastukseen ja omiin taitoihin. Oman osaamisen kehittäminen olisi jokaiselle tärkeää, sillä koskaan kukaan ei ole täysoppinut perhokalastaja. Oman osaamisen myötä kasvaa myös ymmärrys kalan käsittelyn tärkeydestä. Kalastajan kannattaa aina muistaa että mitä vähemmän rasitusta koituu kalalle, sen  paremmin se selviää mahdollisesta vapautuksesta. Kalan leukoihin ei tule turhia reikiä, kun tärpit jäävät minimiin eli karkuutuksia ei tule. Toki myös jokaisen taidot kasvavat ja siinä mielessä tärppien määrä lisääntyy.

Hanakin Nymfivavalla asiakkaat saivat kesän Iijoen leirillä paljon harjuksia.
Hanakin nymfivavalla asiakkaat saivat kesän Iijoen leirillä paljon harjuksia.

Kalastuskausi 2023

Yleisesti kausi 2023 oli hyvin kalastusrikasta aikaa. Sain myös nauttia hyvin runsaasta asiakkaiden opastamisesta leireillä ympäri Suomea, mutta myös Espanjassa. Voin näin jälkäteen vain todeta, että viisi viikkoa kalastusta maaliskuu – huhtikuu 2023 Espanjassa toi todella paljon lisää teknistä perhokalastusosaamista. Viiden viikon aikana hiottiin Andres Torres Garcian, Ali Perezin ja Pablo Castro Pinos´n kanssa erilaisia kalastustilanteita, -olosuhteita sekä -tekniikoita viimeisen päälle.

Nämä espanjalaiset ovat maansa huippuperhokalastajia, jotka itse harjoittelevat lähes koko kauden hyvin haastavien kalojen kalastamista. Espanjassa kalastuskausi alkaa maaliskuun puolivälissä ja loppuu marraskuussa. Kalastuskausi Espanjassa on siis todella pitkä eli noin 8-9kk. Näin siis harjoittelu- ja kalastusaikaa on riittävästi taitojen kehittämiseen.

Kevään Espanjan reissusta meille jäi mukauttaa kaikki saadut taidot käytäntöön Suomen kalastuksessa.  Suomen vesimäärät sekä tummempi sävyinen vesi tuottavat tähän tietysti hieman haasteita. Mutta mukauttaminen onnistui ja oman osansa siitä saivat myös kurssien ja leirien asiakkaat. Sillä jaoimme oppejamme heille kesän aikana Karkkilan, Kuhmon, Taivalkosken ja Kuusamon kurssien sekä leirien aikana runsain määrin.

Leirit vedetiin vahvalla kokemuksella ja kalaa tulikin yllättävän hyvin vaikka jokivedet olivatkin paikoin aivan liian korkealla. Vettä oli paikoin jopa enemmän kuin keväällä tulva-aikaan. Se tuotti monelle asiakkaalle ongelmia kahlaamisen muodossa sekä perhojen saamisesta riittävän lähelle pohjaa, kalan lähelle. Mutta tähän ongelmaan keksittiin kyllä keinot ja hyviä kaloja saatiin haaviin asti. Myös Iijoen leirillä saatiin ennätykselliä harjusmääriä. Asiakkaat olivat hyvin haltioissaan omien taitojen kasvamisesta sekä Iijoen upeasta luonnosta.

Heinäkuussa tuli majailtua useita viikkoja Enontekiön maisemissa erilaisia jokivesiä ja järviä kalastellen. Löysimme hienoja harjus- ja siikavesiä, joissa kalaa tuntui olevan vähän jokaisessa montussa ja lahdelmassa. Nämä viikot tuli käytettyä täysin oman voimien ja jaksamisen kasvattamiseen.

Tämän vuoden kahdet SM-kilpailut kalastin paremmin kuin aiemmin. Masters SM-kilpailun voitto antoi itselleni olon, että jotain on tullut harjoiteltua kauden aikana oikealla tavalla. Senioreiden SM-kilpailu on kolmepäiväinen rutistus ja sieltä rankan kisarupeaman jälkeen 23. sija oli ihan kohtuullinen saavutus. Syksyn kalastus keskittyi lähinnä lampien ja järvien kalastukseen.

Asiakkaan nymfillä kalastettu kala haavittu ja iloinen ilme on luonnollista tässä tilanteessa
Asiakkaan nymfillä kalastettu kala haavittu ja iloinen ilme on luonnollista tässä tilanteessa

Alkuvuosi on aina perhonsidonnan aikaa

Alkuvuodesta talven aikana sidoin perhoja spigotti kuumana. Vanhat, hyväksi havaitut mallit näyttelivät pääosaa mutta uusiakin syntyi. Asiakasperhot tuli tietysti sidottua ensin. Niitä tulikin muutaman rasiallisen verran. On toivottavaa etteivät perhot lopu kesken kesän leirien ja opastuksien aikana.

Heinäkuussa saksalaisten aiskkaiden kanssa Kuusamossa tuli kuitenkin vastaan tilanne, että aina illalla sidoin seuraavan päivän perhot. Runsas perhohävikki selittyi sillä että olosuhteet olivat hankalat niin meille oppaille kuin asiakkaillekin. Niinpä jouduimme tekemään reilusti painavempia perhoja ja se taas lisäsi perhomenetyksien määrää.  Perhot tuli saada syvällä runsaan vesimäärän takia.

Asiakasperhojen sitomisen jälkeen alkoi maltillinen 600 kpl omien perhojen sitominen. Olin jo hyvissä ajoin tilannut Ikonin ja Hanakin koukut ja kuulat valmiiksi. Myös muun materiaalipuolen olin hoitanut kuntoon ennen vuodenvaihdetta. Joten talven perhojensidonnat hoituvat kohtuullisen nopealla vauhdilla.

Huhtikuussa oli hyvin suunniteltu reilun 5 viikon oma kalastus-/asiakasmatka Espanjaan. Tuonne joutuikin sitomaan riittävästi erilaisia perdigoneja ja pintureita monenlaisiin eri tilanteisiin. Lisäksi perhojen koko oli pidettävä hyvin pienenä, sillä kalat ovat arkoja sekä vesi hyvin kirkasta. Sidottavien perdiognien koot olivat 16-22 ja pintureiden koot pääasiassa 18-24. Mukaan lähtisi vain pieni ns. ensiapupaketti sidontavälineitä, joten perhot eivät saisi loppua kesken. Lisäksi kävimme toukokuussa Tsekeissä harjoittelemassa tulevan kauden 2024 perhokalastuksen Masters MM-kilpailuun.

Suomen olosuhteisiin oli tiedossa uusia testimalleja erilaisilla kuula ja koko vaihtoehdoilla. Edellisen vuoden nymfimalleja oli hajanaisesti jäljellä ja näiden täydentäminen olisi myös tarpeellista. Jotenkin tuntui, että jo tässä vaiheessa omat rasiat olivat hieman sekaisin ja täynnä uusia malleja. Tarkoituksena oli jo aiemmin päätetty asia, että perhomallit pitäisi saada vähenemään jokaiselle tulevalle kaudelle.

Helpotusta tähän ei tietysti tuonut se, että aina vuosittain tuleviin Perhokalastuksen Senioreiden SM sekä Masters SM-kisaan pitäisi tehdä täysin omanlainen setti. Hieman erilaiset kalastusvedet jokaisesta kisakohteesta aina löytyy. Puhutaan helposti muutamasta sadasta perhosta. Jos lasketaan, että yhtä mallia tehdään kolmessa eri koossa ja kolmella erilaisella kuulan värillä. Jokaista väriä ja kokoa 15 kpl. Erilaisia perhomalleja nyt tulevan kevään 2024 Tsekkien Masters MM- kilpailuun tulee olemaan 5-8 kpl. Joten sitoa vielä pitää aikamoisella vauhdilla. No, ei tästä sen enempää. Siirrytäänpä siis lopulta itse otsikon aiheeseen.

Kauden 2023 parhaimmat jokiperhot 

On siis aika paljastaa, mitkä perhot olivat käytetyimmät ja samalla tehokkaimmat kauden aikana. Teen tässä postauksessa sen verran eri tavalla, että laitan perhot numerojärjestyksessä ja niistä jotka ovat kehitysperhojen listalla laitan mukaan myös sidontareseptit.

Mukaan tulevat tällä kertaa ne kehityskelpoiset yksilöt, jotka eivät päässet TOP10 listalle. Ne jatkavat yhä mukana testirasiassa, koska omaavat hyvän pontentiaalin tuleviksi huippuperhoiksi. Olen tietoisesti pyrkinyt vähentämään käytettyjen perhojen määrää, jotta mukana ei aina tarvitsisi olla turhan paljon rasioita. Olen sitä mieltä että Suomen jokivesien kalastuksessa ei erilaisten nymfien ja pupien määrä tarvitse olla kovin suuri. Perhovalikoimaksi Suomeen riittää 8-10 erilaista mallia. Jokaisesta perhomallista tehdään hopea – kupari – metallic light pink kuulilla aina kokoon 12 -18 sidotut perhot.

Pintaperhoiksi riittää samanmoinen määrä  perhoja. Vesiperhosien, päiväkorentojen  ja murkkujen erivärisiä ja kokoisia malleja. Pintaperhokalastusta pääsee valittettavan harvoin harrastamaan sopivissa olosuhteissa. Sen takia riittää varsin pienehkö määrä jo hyviksi havaittuja malleja neljässä (10-12-14-16) eri koukkukokoon sidottuna. Stremereitä voikin sitten olla useampi erilainen malli sillä määrällisesti niitä ei tarvitse olla niin montaa kuin pienempiä perhoja. Stremereitä ei kuitenkaan menetetä kalastuksen aikana niin paljon kuin esimerkiksi nymfejä.

Seuraavaksi listalla ovat 10 parhainta jokiperhoani kaudelta 2023

Olin pitänyt koko kauden pienessä vihkossa listaa toimineista perhoista. Yllätyksenä itsellenikin listalla ei ollutkaan mitään uutta, vaan perhot ovat oikeastaan kooste aiempien vuosien listoilta. On oikeastaan hyvin loogista, että pikku hiljaa muutaman vuoden aikana joukosta alkoi löytymään se tehokkain patteristo nymfejä ja pintureita. On siis turhaa laittaa TOP10 listan perhoja reseptien kanssa. Olen perhot kuitenkin listannut ja jokaisessa perhon nimessä on linkki aiempien postauksien resepteihin.

Jäljelle koerasiaan jäävät ne kehityskelpoiset, ja paikoin erittäin tehokkaat, perhot. Näitä tulee kuitenkin käytettyä kauden aikana kohtuullisen paljon luottoperhojen ohella  Tällä kertaa teenkin niin, että esittelen nämä kehityskelpoiset yksilöt tämän hetkisellä sidontareseptillä.

Adamsin nymfivavat ovat hienoja vapoja kalastaa
Adamsin nymfivavat ovat tunnokkaita vapoja kalastaa. Tärpin aistii helposti kädessä ja vavan toiminta auttaa saamaan kalan haaviin asti.

TOP 10 lista kauden 2023 parhaista perhoista,  joilla pärjää lähes missä tahansa Suomen jokivesillä.  Perhot eivät ole paremmuus järjestyksessä, vaan aivan summittain listattuna. Jokaisesta perhon nimestä on linkki aiempiin Kauden parhaimmat perhot 2021 tai 2022 postauksiin, joista löydät kyseisen perhon reseptin. En siis laita tähän  erikseen näiden perhojen reseptejä jotka löytyvät aiemmista postauksista.

Tämän linkin Kauden 2021 parhaimmat jokiperhot postauksesta löytyvät seuraavat perhot: Pink Tag, Red Ribbed Killer, French Nymph, ja Catch Killer.

Tämän linkin Kauden 2022 parhaimmat jokiperhot postauksesta löytyvät seuraavat perhot: Orange Tag, Pheasant Tail, Kaksi kauluksinen, Squirmy, Klinkhämer ja Vesiperhonen.

TOP 10 perholista kaudelta 2023

  1. Orange Tagmetallic light pink kuula K 12-18
  2. Pink Tag hopea kuula – K 12-18
  3. Red Ribbed Killerkupari kuula – K 14 -18
  4. Pheasant Tail hopea kuula – K12-18
  5.  French nymfihopea kuula – K 14-20
  6. Catch Killer hopea kuula – K 16-20
  7. Kaksi kauluksinen hopea kuula – K 16-20
  8. Squirmypinkki, violetti tai punainen – K12-16
  9. Klinkhämer musta valkoisella pystysiivellä – K 12-16
  10. Vesiperhonenharmaan sävyt – K 12-16

Kauden 2023 parhaimmat kehitysvaiheessa olevat perhot resepteineen

Seuraavaksi esittelen teille ne 8 kpl perhoa perhonsidonta resepteineen, jotka ovat olleet matkassa mukana hyvinä kehitysperhoina.  Osa on ollut mukana jo muutaman vuoden ja sinä aikana perho on aina hieman muuttunut. Osa on tullut mukaan parilta edellisien talvien aikana sidotuista perhoista ja osoittautuneet oikeissa olosuhteissa hyvinkin tehokkaiksi perhoiksi. Jokainen perhoista on käynyt läpi oman kehityskaarensa. Perhoissa ovat vaihtuneet lähes kaikki materiaalit muutaman kerran ja osassa on taas palattu osittain alkuperäiseen versioon. Vieläkään en ole kaikkiin täysin tyytyväinen, siksipä ne pysyvät yhä kehitysversioina. Parin perhon reseptit ovat löytyneet Euroopan kalareissuilta, josta niitä on sitten vielä pyritty muokkaamaan Suomen olosuhteisiin sopiviksi.

Jaan nyt näiden perhojen reseptit teille, jotka haluavat kokeilla jotain uutta. Nyt on hyvä mahdollisuus sitoa itselleen tulevan kauden yllätysperhot.

Mielestäni jokaisella voisi aina olla muutama sellainen perho, joilla on joskus saanut muutamia kaloja. Vaikka ne eivät vielä kuulu TOP 10 perhoihin. Jokaisella voi tulla vastaan tilanne, ettei omat TOP-listan perhot toimikaan. Siinä tapauksessa voitkin kaivaa rasiasta perhon, joka ei ole vielä osoittautunut huippulistan perhoksi. Usein nämä perhot yllättävät käyttäjän positiivisesti.

Perhot n0: 11 ja 12

Perhokalastuksessa käytetytyt nymfit
Perhot 11 ja 12

Perho 11

Koukku: Hanak, Hends, Ikon merkkien suoravartinen koukku 14-18

Kuula: Metallic light pink, tungsten,  2.8 – 3.5mm

Pyrstö: Coq de Leon siikaset

Kierre: Punainen metalli wire

Perä: Punainen holonauha

Runko: Musta keinokuitu

Kaulus: Hends Spectra dubbing no: 47

Tämä perho oikeastaa kehittynyt edelleen French nymfistä ja käynyt läpi monia eri variaatioita. Perhossa on muuttunut ahkerasti kierteen väri, perän väri, kauluksen väri sekä kuulan väri. Suosittelen kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja, sillä kuka tietää mikä niistä toimii vielä paremmin. Itselläni tämä malli on tällä hetkellä paras vaihtoehto. Kierteen ja perän väriä vaihtamalla olen päässyt parhaisiin lopputuloksiin.

Perho 12

Koukku: Hanak tai Ikon Jigikoukku 14-18

Kuula: Metallic ligth pink, tungssten,  2.8 – 3.5 mm

Pyrstö: Coq de Leon siikaset

Kierre: Punainen Glo – Brite Fluorescent Floss -lanka

Runko: Violetti keinokuitu dubbing

Kaulushäkilä: Tumman harmaa cdc höyhenen siikaset

Kaulus: Violetti keinokuitu dubbing

Tämä perho on taas tuliaisia Tsekeistä, jossa joskus saattaa toimia hyvinkin erikoiset perhot. Tällä perholla olen saanut kaloja hyvin erilaisissa tilanteissa. Yleensä vielä niin, että koskesta on mennyt ohi jo useampi kalastaja ja oletuksena ollut,  ettei siitä paria kalaa enempää voisi saada. Mutta iloinen yllätys on ollut kun perholla on pystynyt vetämään kasan kaloja haaviin asti. Tässä perhossa eniten on muuttunut rungon ja kuulan väri. Varovaisemmalle kalalle tummempi kuula. Rungon värinä on käynyt muutama erilainen vihertävän sävyt. Välillä toimii, toisinaan taas ei. Tosin sama tilanne lienee jokaisen perhon kanssa.

Perhot no: 13 ja 14

Testissä olleet kauden 2023 nymfit
Perhot 13 ja 14

Perho 13

Koukku: Hanak tai Ikon Jigikoukku 14 – 18

Kuula: Kulta, tungsten, 2.5 – 3.5

Pyrstö: Ruskea kukon siikanen

Kierre: Ohut kulta

Runko: Fasaanin pyrstösulan siikanen

Kaulus: Häkilän takana vihreä holonauha

Kaulushäkilä: Ruskea kukon häkiläsiikanen

Kaulus kuulan takana : Jänisdubbinki lenkillä sidottuna. Loppuksi harjattu kunnolla auki.

Tämä perho on ollut aikamoinen yllätys. Se on osoittautunut vahvaksi suorittajaksi kun mikään muu ei toimi. Uskon että tuo vihreä vyö rungon etuosassa on eräs positiivinen pointti tässä perhossa. Se on hieman piilossa etuhäkilän takana. Eikä perho kuitenkaan ole liian kirkas kalalle, joka on jo nähnyt kymmeniä muita perhoja. Mielestäni kultakuulan käyttäminen perhoissa on vähentynyt ja on enemmän siirrytty käyttämään hopea tai kuparikuulaa.  Kuitenkin tässä perhossa kultakuula on toiminut mainiosti. Seuraavaksi vaihdan tuota häkilän takana olevan vihreä nauhan väriä. Katsotaan muuttuuko tärppien määrä.

Perho 14

Koukku: Hanak, Hends tai Ikon suoravartinen 14-18

Kuula: Kulta, tungsten, 2.5 – 3.5 mm

Pyrstö: Coq de Leon siikaset

Kierre: Pinkki metalli wire

Runko: Musta sidontalankaa rungolle kierrettynä

Kaulushäkilä: Tumman harmaa cdc höyhenen siikaset

Kaulus: Ohut ruskea luonnokuitu + keinokuitu sekoitus

Musta perho on yleensä erittäin varma ja tuottaa taatusti tärppejä hankalinakin päivinä. Tämän perhon olen pitänyt hyvin yksikertaisena ja vaihdellut kierteen ja kuulan väriä. Toki vielä olisi vaihtoehtona vaihtaa pyrstö värilliseksi, mutta en vain ole ehtinyt tekemään kokeiluja tarpeeksi. Tässä on siis kenelle tahansa blogin lukijalle hyvä kehitysversio omiin kokeiluihin. Mutta aina kun olen käyttänyt perhoa, on tuloksena ollut tärppejä. Ihan täydellistä varmuutta perhoon ei vielä ole, mutta aika tulee senkin näyttämään.

Perhot no: 15 ja 16

Kauden 2023 kehityskelpoisimmat nymfit
Perhot 15 ja 16

Perho 15

Koukku: Hanak, Hends tai Ikon Jigikoukku 12-18

Kuula: Coffee – kahvi, tungsten, 2.5 – 3.5 mm

Pyrstö: Musta tai ruskea kukon siikaset

Kierre: Kupari metalli wire

Runko: Fasaanin pyrstösulan siikanen. Olen myös käyttänyt erisävyisiä ruskeita keinokuitu dubbinkeja jotka ovat osoittautuneet toimiviksi

Kaulushäkilä: Tumman harmaa cdc höyhenen siikaset

Kaulus: Ohut ruskea luonnokuitu + keinokuitu sekoitus

Tässä on perusvarma tärppien kerääjä. Toimii lähes missä tahansa ja lisää monipuolisuutta saa kun vain vaihtaa kuulan, rungon ja kauluksen väriä. Tämä perho on tietysti lähellä PT-nymfiä mutta olen tehnyt siitä muunnoksia rungon materiaalia muuttamalla. Väreillä saa paljon tärppejä aikaiseksi.

Perho 16

Koukku: Hanak, Hends tai Ikon jigikoukku 14-18

Kuula: Kulta, tungsten, 2.5 – 3.5 mm

Pyrstö: Pinkki Ice dubbing – nippu tehty sormilla kuituja pussista nyppimällä

Runko: Hends Spectra dubbing no 47

 Runkohäkilä: Ruskea kukon häkilä rungolle kierrettynä

Kaulus: Ohut Hends Spectra dubbing no:47

Jos haluaa saada paljon harjuksia, on tässä sitä varten toimiva perho. Olen ristinyt perhon nimellä – KONE – ja se kuvastaa hyvin perhon varmuutta. Tämä on tainnut tulla jollain kisareissulla vastaan ja jäänyt oleilemaan omaan kehitysrasiaan. Tämä perho löytyy varmasti monen eurooppalaisen perhokalastajan rasiasta, mutta minulla se ei ole toistaiseksi noussut TOP10 – listalle. Pieniä kokeiluja olen perholla tehnyt ja ne vielä jatkuvat tulevana kautena.

Perhot no: 17 ja 18

Kauden parhaat kehityskelpoiset nymfit
Perhot 17 ja 18

Perho 17

Koukku: Hanak, Hends tai Ikon Jigikoukku 12-18

Kuula: Coffee – kahvi, tungsten, 2.5 – 3.5 mm

Kierre: Kulta tai kupari metalli wire

Runko: Kerman väristä jänisdubbinkia dubattuna langalle

Kaulushäkilä: Harmaa peltopyyn höyhen kierrettynä

Kaulus: Kapea Hends Spectra dubbing. Väriä kannattaa vaihdella

Omaa rasiaa katsellessa on se kovin tummavoittoinen. Vaaleita tai erityisen kirkkaita perhoja on hyvin vähän. Se tietysti johtuu siitä että Suomen vesistöt ovat värisävyiltään yleensä hyvin tummia. Tummissa vesissä toimivat yleensä parhaiten tummat perhot. Nämä kaksi seuraavaa perhoa ovat kuitenkin säilyttäneet paikkansa kehitysperhorasiassa. Tämän perhon suuri kaulushäkilä toimii hienosti. Se hieman kannattelee perhoa pitäen sen kosken välivirtauksissa. Perho ei helposti kolise pohjassa. Perhossa ei ole pyrstöä, se ei tarvitse sitä. Kauluksen väriä maltillisesti vaihtamalla joko hieman sinertävää tai hailakkaa oranssia, on käytössäsi riittävä määrä toimivia vaaleita perhoja. Koska tämä perho leijailee paremmin kuin muut, tulee kalastajan olla uittamisen aikana tarkkana. Tuntuma katoaa helposti, jos peruke ei ole suorana.

Perho 18

Koukku: Hanak, Hends tai Ikon jigikoukku 14-18

Kuula: Hopea, tungsten, 2.5 – 3.5 mm

Kierre: Ohut holokierre vihertävä

Pyrstö: Peltopyyn höyhenen siikaset

Runko: Natural jänisdubbinkia dubattuna langalle

 Etuhäkilä: Natural peltopyyn höyhen kierrettynä

Kaulus: Ohut oranssi hyvin hieno luonnonkarva

GRHE – Gold Ribbed Hears Ear – on perho, jonka nimeä voisi käyttää myös tässä perhossa. Nimen perhosta on tehty varmasti monta tuhatta erilaista versiota mutta koskaan sen lopullinen teho ei ole hiipunut. Itse olen käyttänyt perhoa jo kauan, kymmeniä vuosia. Aina sen paikka on ollut omassa rasiassa. Perho on saanut paikkansa siiman päässä aina mielivaltaisesti kun on tuntunut siltä. Tämä perho on hienoinen muunnos alkuperäisestä mallista. Kannattaa perhoa sitoessa ottaa huomioon, että rungon natural jänisdubbingin väri ovat eri valmistajilla yllättävän erisävyisiä. Niinpä minun sitomani perho voi olla paljon tummempi tai vaaleampi kuin sinun sitomasi perho. Kuitenkaan se ei ole tärkein asia.

Tämän postauksen päätteeksi vielä..

Kun päätän tätä kirjoitusta, on joulukuun 25 pvä 2023. Kausi on siis oikeasti lopussa. En ole käynyt itse kalastamassa pariin kuukauteen. Mutta ei ole tehnyt kyllä mielikään. Niin paljon touko – lokakuu välisenä aikana tulee perhovapaa pidettyä kädessä että ihan tarpeeksi saan sitä tehdä. Tänä vuonna taisi kalastusvuorokaudet mennä reilusti yli 150 että joskus käsissä tuntui että voisi jopa pitää vähän taukoakin. Talvi onkin kehon treenien mutta myös palautumisen aikaa. Toki edessä on vielä kalastuskamojen huoltotoimenpiteet. Vein jo Simmsin kahluuhousut Ruotoon, josta ne lähtivät kohti Simmsin Pohjolan huoltopistettä Norjaan.

Talvi on itselleni myös perhojen sitomisen aikaa. Kauden aikana saattaa menettää paljon perhoja. Perhoja sitoessani teen ensin 10-15 kappaleen sarjoja jokaisesta perhomallista, koukkukoosta ja kuulan väristä. Usein tärkeimpänä pointtina perhoisa pidän kalan näkemää hahmoa, joka tulee olla hyönteismäinen. Selvät tietyt elementit tulee olla kunnossa. Niistä kerron tässä seuraavaksi.

Ensinnäkin jos käytän luonnonsiikasia pyrstössä, ei kannata tehdä liian tiuhaa nippua. Toki en usko, että kala osaa laskea pyrstösukasten määrää. Mutta kohtuus tässäkin. Rungon tulee olla peräpäästä ohut eli hyönteismäinen. Rungon sidonnassa helposti etuosa tulee tehtyä hieman paksummaksi. Hyönteiset ovatkin etupäästä paksumpia ja myös usein sieltä hieman erisävyisiä kuin peräpäästä.

Hyönteiset eivät ole kovin värikkäitä vaan enemmänkin luonnonsävyisiä. Niinpä periaatteessa kovin värikkäitä perhoja ei tarvitse tehdä. Mutta kuitenkin pienillä väriefekteillä saadaan kalan mielenkiinto heräämään. Tämän mielenkiinnon herättäminen on tärkeää etenkin silloin kun kalalla on paljon luonnonravintoa tai kala tuntuu olevan selvästi varovainen. Maltillisesti siis väriä perhoihin, jos luonnonkalat ovat perhokalastajan kohteena.

Tässä siis tämän kertaiset asiat tämän postauksen suhteen. Sinulle, blogin lukijalle riittää taas sidottaa näistä yllä olevista resepteistä. Mielelläni myös vastailen kysymyksiin ja neuvon, jos apua tarvitset. Ehkäpä tässä vielä jossain vaiheessa kirjoittelen postauksen Kauden 2023 parhaimmat streamerit. En tiedä liekö aiheelle kiinnostusta mutta moni perhokalastaja niitä kuitenkin käyttää.

Jos tarvitset neuvoja ja ohjeita aiemmin mainitussa välineiden huollossa, löydät ohjeet alla olevasta linkistä. Lataamalla linkin kautta saat useampi sivuisen tiedoston, jossa on neuvot eri välineiden huoltamiseen.

Rekisteriseloste ja tietosuoja

Laitahan vinkit eteenpäin!

2 ajatusta aiheesta “Kauden 2023 parhaimmat jokiperhot”

  1. Jeps! Ite tuli kalasteltua enimmäkseen kirjolohta jänisjoella, joten oma lista on vähän sen mukainen. Yhden viikon reissun pääsin taaperoarkea karkuun pohjoiseen ja siellä orange tag hopeakuula ja täysin musta ja pieni kokoa #18-20 nymfi kelpasi parhaiten harjukselle. Olkoon tuo nyt sitten vaikka pikkumusta nimeltään. Myös Pt kuparikuula ja musta leech antoi kaloja. Ei siis yllätyksiä.

    Kirjolohelle parhaiten pelitti: squirmy, pietun pupa, duracell jig, rainbow warrior ja pitempään joessa olleelle kalalle oliivi ja ruskea chenille pupa kuulalla ja ilman. Ei yllätyksiä näissäkään. Alkaa jo omat perhot jänisjoelle vakioitumaan ja uudet kokeilut ei ihan vielä yllä samalle tasolle näiden “luottopakkien” kanssa.

  2. perhokalastajaninfo@gmail.com

    Kyllä ne vakioperhot yleensä alkavat muutaman vuoden sisällä vakiintumaan. Mulla on nuo kokeilu/testiperhot olleet ajoittain hyvinkin aktiivisessa käytössä. Sitä helposti nimittäin kyllästyy TOP – 10 perhojen ainaiseen käyttöön ja haluaa vaihtelua. Pitäisi jatkossa vielä enemmän haastaa itseään, mennä epämukavuusalueelle. Käyttää sellaista kalastustyyliä joka ei kuulu jokapäiväiseen kalastukseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *