Perhokalastajan erilaisia haaveja

Haavitseminen on kriittinen kohta kalan saamisessa

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastajan erilaisia haaveja – Tällä kertaa käymme läpi muutamia erilaisia haaveja ja niiden kantotapoja. Kuten olen tainnut jossain kirjoituksessa ottaa kantaa, on laiskuutta olla ottamatta haavia mukaan kalareissulle.

Mikä merkitys sitten haavilla on? Haavia on yleisesti käytetty kalastuksessa jo kauan aikaa. Haavin on koettu auttavan kalan saamista turvallisesti pois vedestä. Haavilla siis varmistat saavasi kalan lähes varmasti ylös, kunhan riittävällä maltilla pääset vetämään kalan haaviin. Haavi on itsessään kehittynyt vuosien varrella solmullisesta ja isosilmäisestä mallista päinvastaiseen suuntaan.

Tähän on ollut syynä tietoisuuden kasvaminen siitä, kuinka haavi vaikuttaa fyysisesti kalaan. Kun taidot ovat kalastajilla kasvaneet, ei enää ole tarvetta ottaa ruoaksi sitä määrä kalaa kuin voisi vedestä saaliiksi ottaa. Myös kalojen kokorajoitusten muutokset  ja eri lajien kalastusrauhoitukset aiheuttavat kalan takaisin veteen päästämistä.

On siis hyvin tärkeää, että kala haavitaan siihen sopivalla haavilla. Aiemmin on käytetty havaksena muovista tai puuvillasta valmistettuja verkkoja. Onpa näitä vielä nykyäänkin myynnissä. Näistä materiaaleista tehtyjen havaksien solmut vahingoittavat kalan limapintaa. Kalan limapintaa vähiten vahingoittava haavimalli on havakseltaan täysin solmuton. Havas voi olla pehmeästä mesh-kankaasta, kumista tai silikonista valmistettua. Näistä materiaaleista ainakin väkäsettömät koukut irtoavat myös helposti. Väkäsellinen taas tarttuu pehmeään mesh- kankaaseen erittäin tiukasti, mutta ei kumi- tai silikonimateriaalista valmistettuun havakseen. Myös perinteisillä puusta tehdyillä haaveilla on oma käyttäjäkuntansa. Ne ovatkin hienoja yksityiskohtia perhokalastuksessa. Lisäksi puiset haavit ovat hyvin kestäviä.

Tässä haavi roikkuu jojossa kalastajan selässä
Tässä kuvassa Visionin haavi roikkuu jojossa kalastajan selässä

Haavin mittojen merkitykset 

Haavin vanteen muodollakin on oma merkitys. Tottumaton haavin käyttäjä yrittää haavita kalaa liian pienivanteisella haavilla. Puhutaan aika pienestä, noin reilun  tennismailan kokoisesta vanteesta. Tällaisen haavin vanteen koko on turhan pieni, jotta tiukassa tilanteessa saisi kalan haavittua helposti. Riittävän isolla haavilla kalan saa nopeammin ylös, kun taas pienivanteisella haavilla saattaa joutua tekemään useita yrityksiä saadakseen kalan osumaan haaviin. Tästä on vaarana että perho tarttuu haaviin ja kala rimpuilee itsensä irti, vahingoittuen samalla.

Havaspussin syvyys on tietysti hyvä olla sen verran reilu ettei kala pääse pompimalla pois haavista. Venemiehillä on usein käytössä todella syviä haavipusseja mutta jokikalastukseen riittänee 30 – 50cm syvä havas.

Haavin varren pituuden ei tarvitse jokikalastuksessa olla 20 – 30 senttiä pidempi. Haavittaessa kalaa tulee kuitenkin ojennettua käsi suoraksi ja jopa hieman kurotettua, jotta kalan saa varmasti haavin pussin pohjalle. Joten ulottuvuutta käden jatkona jo 20cm haavin varrella on sopivasti. Tähän on olemassa pieni poikkeus. Jos kalastat joella vain kuivalta rannalta, et siis kahlaa, voi pidempi haavin varsi helpottaa haavitsemista. Haavin kahvan kädensijan materiaalina on useimmin jonkin tyyppinen kumiseos,muovi tai korkki. Kaikki materiaalit toimivat tehtävässään hyvin.

Tässä oma tapa kantaa haavia. Haavin kahvan saa roikkumaan hieman sivulle päin niin että sijoittaa magneetin haavissa siten että kahva rokkuu magneetista roikuttamalla haluamallaan suunnalla
Tässä oma tapa kantaa haavia. Haavin kahvan saa roikkumaan hieman sivulle päin niin että sijoittaa magneetin haavissa siten että kahva rokkuu magneetista roikuttamalla haluamallaan suunnalla

Haavin sijoitus varusteissa

Missä sitten haavia pidetään? Haavin kantotapoja on monenlaisia. Joku pitää haavia irrallaan mukana rannalla, mutta sieltä asti haavin nopea saaminen ei välttämättä onnistu. Paras tapa on kantaa haavia aina mukana. Jos haavissa on kahvaosassa kiinni pitkä kumimainen lenkki, voi haavia roikuttaa vartalon sivulla  lenkki pään yli laitettuna. Haavi tulee pitää sillä sivulla, jossa et käytä vapaa. Oletuksena on että heittokädellä pidät vapaa koko ajan myös kalaa väsyttäessäsi ja toisella kädellä käytät kelaa tai vedät käsin siimaa sisälle. Kun haavitsemisen aika on, otat haavin ns. siimakädellä käteesi ja haavitset kalan.

Haavin voi myös laittaa roikkumaan esim. magneetilla tai Gear Keeper – jojossa perholiivin niskaan tai kalastajan vartalon sivulle. Jos käsi taipuu tarpeeksi taakse on haavi helppo kurottaa käteen. Suomalaiselta Ikon Fishing Productsilta löytyy haavin kantamista varten kantolaite. Se laitetaan kaulan takaa toisen kainalon alta niin, että haavi lopulta jää roikkumaan toiselle sivulle. Mahdollisuuksia on siis monia ja jokainen löytää itselleen sen parhaan tyylin.

Seuraavaksi voisimme katsella jokikäyttöön tarkoitettuja perhokalastajan erilaisia haaveja.

Patriot ja Dida - haavit kuminmauhalla
Patriot ja Dida – haavit kuminmauhalla

Patriot – haavi

Patriotin haavi on hyvälaatuinen perushaavi solmuttomalla kumihavaksella. Kumihavaksen reiät ovat isohkot jos käyttää pieniä kuulapäisiä perhoja, ne nimittäin tulevat  havaksesta läpi ja saattavat aiheuttaa sotkua. Kahvassa on korkkia jos tykkää lämpimästä materiaalista. Kuminauha on kahvassa tukevasti lenkissä kiinni. Haavin alumiinisen vanteen koko 40 x 30 cm on hieman pieni ja siihen joutuu kalaa haavitessa tähtäämään, jotta kala varmasti solahtaa sisälle. Olen käyttänyt haavia ajoittain, kun en aina halua ottaa ns. käyttöhaaviani selkään roikkumaan. Mutta haavi on kieltämättä itselleni turhan lyhyt. Muuten haavi on hyvää laatua ja kestävä. Varmasti hintansa arvoinen.

Havaksen koko – 40 x 30 x 30 cm

Hinta Motonetissä – 14,90€

Didan C & R Seatrout – haavi

Dida on Italialainen merkki, jonka tuotteita on käytetty Suomessa  jo vuosikymmeniä. Merkin takana on Suomessa kauan asunut Davis Didoni, jonka tuoterepertuaariin kuuluu paljon erilaisia perhokalastusvälineitä, joista tärkeimpinä varmasti ovat haavit ja polaroid aurinkolasit. Haavin havas on pehmeää ja solmutonta kangasta. Kahva on lyhyt, jonka sisältä tulee pitkä kuminauhalenkki ulos. Haavin vanne on kestävää alumiinia. Haavin vanteen koko 40 x 66 cm on reilun kokoinen haavitsemista varten. Lyhyt kahva ei haittaa kun haavilla muuten on mittaa enemmän. Olen käyttänyt haavia aikanaan hyvinkin paljon ja yhä se vaan on ehjänä. Havaksessa näkyy pieniä rikkoutumisen merkkejä haavin tartuttua oksiin pusikoissa rämpimisen aikana. Pidän haavia kestävänä ja se soveltuu peruskäyttöön mainiosti.

Havaksen koko  40 x 66 x 50 cm.

Hinta Ruodon verkkokaupassa – 19,90€

Sinua voisi kiinnostaa myös tämä postaus – Meidän käytetyimmät perhokalastussetit

Haavi on kalastusvälineiden ohella eräs olennaisimmista välineistä. Mutta ilman hyviä perhokalastusvälineitä sekä perhokalastustaitoja haavilla ei tee mitään jos et saa kaloja tarttumaan perhoosi. Haavi on siis vain osa kokonaisuutta. Laita ensin omat perhokalastusvälineesi kuntoon. Sitten kalastustaidot kuntoon ja huomaat että näiden asioiden jälkeen alkaa olla haavillekin käyttöä.

Ikonin ja Hanakin haavit
Ikonin ja Hanakin haavit

Ikon Fishing Productsin haavi

Ikon on Suomalainen huippumerkki, jonka valikoimiin kuuluvat haavien ohella esimerkiksi laadukkaat perhovavat sekä koukut ja kuulat perhonsidontaan. Haavin vanne on tulevaa alumiinia. Havas on pehmeää ja solmutonta kangasta, joka ei vahingoita kalaa niin paljon kuin solmullinen havas. Kahva on lyhyt mutta tukeva EVA – pintainen josta saa tukevan otteen. Haavissa on myös pieni lenkki Ikonin omaa kantolaitetta varten. Tässä haavissa on ajateltu käyttäjää ja pienet ratkaisut vievät haavin perushaavien edelle. Haavin mukana tulee myös pidempi säädettävä (60-120cm) varsiosa ranta- ja venekalastukseen. Haavi on ollut käytössä jo vuosia ja aina se vaan kestää kovaakin käyttöä. Onpa sillä joutunut joskus ottamaan pohjasta tukea kun virta on meinannut miestä heilauttaa nurin. Eikä ollut moksiskaan siitä käytöstä.

Hinta Ikonin verkkokaupassa – 62€

Hanak Competition haavi

Hanak on Tsekkiläinen perhokalastusväline merkki, jonka maahantuoja Suomessa on Erikoistukku Oy. Hanakilta löytyy monipuolisesti erilaisia välineitä perhokalastuksen eri kategorioista. Haavin alumiinisen vanteen muoto on hieman poikkeava muista haaveista, mutta en pidä sitä ollenkaan huonona asiana. Haavin havas on pehmeää ja solmutonta kangasta ja näin ollen kalaystävällinen. Kahva on lyhyt ja siinä on ohut muovinen kädensija. Kuvan haavissa kahva näyttää hieman sotkuiselta. Se johtuu siitä, että isokätisenä olen pyörittänyt kahvan ympärille maastokuvioista kangasteippiä saadakseni kahvasta paksumman. Kangasteippi on käytössä hieman jo kärsinyt. Haavi on kokonaisuutena täysin käyttökelpoinen ja nykyään haavin saa myös mukaan irroitettavan joki- sekä pidemmän järvikahvan. Tällöin setin hinta on 39,90€.

Havaksen koko noin 45 x 45 cm. Syvyyttä havaksella noin 35 cm.

Hinta Erikoistukun verkkokaupassa – 19,90€

Daiwan Tournament sekä River Net -haavit
Daiwan Tournament sekä River Net -haavit

Daiwa Tournament – haavi

Etsin muutama vuosi sitten isoa haavia. Riittävästi eurooppalaisia sivustoja selaillsessa tuli vastaan tämä Daiwan haavi. Haavin vanne on kookas ja sinne voi suorastaan kauhoa kalan. Havas on kuminen ja siinä myös keskiosa pienemällä reiällä josta kuulapäinen nymfi ei mene läpi. Haavin vanne on ohutseinämäistä alumiiniprofiilia. Havaksen syvyys on 40 cm. Kahva on paksuhkoa EVA – materiaalia ja se on tukeva. Tähän haaviin saa kalan koukattua nopeasti ja siihen mahtuu isompikin kala. Kuvassa haavin kahvan tyvessä on karabiinihaalla kiinni jojo, joka minulla tulee kiinni perholiivin vasemmalle sivulle. Haavin vanteessa/ havaksen yläreunassa on magneetin toinen osa ja sen vastakappale on perholiivin niskassa. Näin haavi ei katoa käsistä kauaksi jojon ansiosta, vaikka välillä siitä joutuisikin irroittamaan kätensä kalaa väsyttäessä.  Jojona käytän Gear Keeperiä, jonka löydät tästä linkistä. Kannattaa valita hyvin kannattava vahva malli, jotta haavi ei lähde liikkeelle omasta painosta.

Havaksen koko – 60 x 50 x 40 cm

Hinta noin 15 puntaa – haavia ei löydy Suomesta. Mutta ainakin Briteistä löytyy muutamasta kaupasta. Tästä linkistä löytyy eräs kyseisistä kaupoista.

Daiwa River Net – haavi

Daiwa on toiminut monipuolisena perhokalastusvälineiden valmistajana kymmeniä vuosia. Haavit ovat olleet myös kauan Daiwan tuotannossa. River Net on haavi, joka materiaaleiltaan on osoittautunut kestäväksi. Havaksia on erilaisia. Kuvan vihreä havas on solmuton ja kuminen. Syvyys on 30cm.  Samaa haavia löytyy myös solmuttomalla perhmeällä kankaisella havaksella. Haavin vanne on alumiinia ja kestää kyllä kovaakin käyttöä. Kahva on valettu kovamuovinen. Haavin kiinnitystä varten kahvan päässä on ollut kuminen pieni lenkki. Siihen olen itse laittanut muovisen kierrenauhan, joka tulee liiveihin kiinni. Haavissa on vanteessa kiinni magneetti jonka vastakappale löytyy liivien niskalenkistä. Näin siis haavi roikkuu niskasta vanteesta roikkuen ja kahvaosa osoittaa hieman vasemmalle kyljelle. Näin se löytyy nopeasti käteen haavitsemistilanteessa. Haavi on käyttökelpoinen ja toimiva peli vaikka se ei olekaan koolla pilattu.

Havaksen koko – 50 x 30 x 30 cm

Hinta Kivikankaan verkkokaupassa – 16,90€

Tässä kuvassa haavin varsi ylöspäin. Haavin vanteessa on magneetti, jonka vastakappale on niskassa
Tässä kuvassa Daiwan River net – haavin varsi ylöspäin. Haavin vanteessa on magneetti, jonka vastakappale on niskassa

Visionin Nymphmaniac – haavi

Tästä haavista löytyy malli tämän postauksen ylimmäisestä kuvasta. Haavi on  alumiinisella vanteella ja havas on tiheää kalaystävällistä kumiseosta. Haavissa on ajateltu käyttäjää helpottavalla 21 cm pitkällä  EVA – kahvalla. Haavi on perusvarma ja kestävää laatua. Mikään haavi ei tietenkään kestä nojaamista tai kompurointia maastossa. Visionin haavissa kaikki mitat ovat hyvinkin optimaalisia ja senpä takia toimii hyvin yleiskäyttöisenä jokihaavina.

Havaksen koko 41 x 50 x 40 cm.

Hinta Sissoksen verkkokaupassa – 39€

Siinäpä ne tärkeimmät

Erilaisia haaveja on kaupoissa runsain määrin ja voi olla hankala tietää mikä kestää sekä on hyvä. Jos pääsee itse hypistelemään haavia on hyvä kokeilla kahva – vanne otteella haavin vannetta hieman taivuttamalla. Tällä selviää kuinka hento haavin heikoin osa eli haavin vanne on. Jos se taipuu kädessä reilusti, en usko sen kestävän kovinkaan kovaa käsittelyä. Haavin vanteen tulee pysyä muodossaan vaikka siihen vähän kolhuja tulisikin. Alumiininen vanne on yleensä tukevaa tekoa, mutta joissakin haaveissa on vanteen profiilin materiaalipaksuus ollut liian ohut. Tässä postauksessa mainitut haavit ovat kaikki kestäneet normaalia käyttöä ja vain omalla kompuroinnilla tai huolimattomuudella olen saanut haavin rikki.

Kannattaa käydä lukemassa tämä postaus Käsialauitosta perhokalastuksessa.  Voit ottaa muutamia vinkkejä mukaan omaan kalastukseesi ja testata kuinka hyvin toimivat kauden aikana.

Tämän postauksen haavit eivät ole tietenkään ne ainoat ja oikeat. Kun tarjontaa on runsaasti en ole tähän luonnollisesti kaikkia haaveja voinutkaan tuoda esiteltäväksi. Näistä haaveista on tällä hetkellä omakohtaista kokemusta ja siksi ne ovat tässä esitelty. Varmasti löytyy muitakin hyviä vaihtoehtoja ja meille jokaiselle sopii se haavi, mitä eniten käyttää. Eri varusteiden lopullinen valinta menee usein oppimisen ja erehdyksen kautta. Onneksi haavit ovat kohtuullisen halpoja ostaa. Kannattaa käydä jossain kivijalkaliikkeessä hypistelemässä ennen ostopäätöksen tekoa.

Hyviä lukuhetkiä kaikille ja viisaita ostopäätöksiä!

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *