Adams- nymfivavat testissä

Tsekkien maisemisssa oli upea testata näitä Adamsin nymfivapoja.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Nymfivapoja on maailmalla monia eri merkkejä. Jokaisen toiminta poikkeaa toisistaan ja koskaan et voi tietää mitä olet ostamassa, jos et ole päässyt testamaan sitä käytännössä. Pääsen välillä testaamaan erilaisia vapamerkkejä ja haluan kertoa niistä saaduista kokemuksista teille, hyvät lukijat. Mutta nyt Adams – nymfivavat testissä postaukseen.

Tässä postauksessa on yksi yhteistyölinkki, joka on merkitty (*).

Tässä blogissa on jo aiemmin testattu Soldarinin Sensytip- vapa. Voit lukea Soldarinin vavasta tästä linkistä. Sain  kevään aikana testattavaksi mielenkiintoisen, suomalaisille uudehkon vapamerkin. Nyt oli vuorossa Espanjalainen Adams- vapamerkki. Vapa valmistetaan Espanjassa käsityönä ja vuosittaiset myyntiin tulevat vapamäärät ovat hyvin rajallisia. Vapaa tuo (*) Suomeen Erikoistukku Oy.Nyt saat kaikista normaalihintaisista Adamsin tuotteista -15% alennuksen Erikoistukun verkkokaupasta koodilla PINFO15Tämä koodi on voimassa toistaiseksi, myös sen jälkeen kun Erikoistukun oma alekamppanja päättyy. Adamsin tuoteperheeseen kuuluu vapojen lisäksi indikaattori markkerit ja mono line.

Adams Fly Rods historia ja periaate

Adams Fly Rods aloitti toimintansa 6 vuotta sitten.  Seuraavaksi Adamsin omistajien kertomana yrityksen toimintaperiaatetta. “Aluksi tavoitteenamme oli tarjota nymfikalastukseen keskittyviä perhokalastusvälineitä kohtuuhintaan ja laadukkaasti, vuosien varrella hankittu tieto ja vapojen testaajilta saatu tuki, pikkuhiljaa olemme luoneet ja parannettu uusia malleja, kevyempiä, paremmin kompensoituja, tehokkaampia, herkempiä… Olemme tiimi joka suhtautuu intohimoisesti perhokalastukseen, yhdistämme kaikki tietomme ja osaamisemme kehittääksemme tuotteitamme, päätimme jättää tilapäisesti syrjään kaikki muut kalastus kalastusmuodot ollaksemme paras nymfivapojen valmistaja ja  päätimme että –  “luodaan markkinoiden parhaat nymfivavat ”

XTZ - vavalla pääsin kalastamaan runsaasti kalaa sisältäneen padon alapuolta.
XTZ – vavalla pääsin kalastamaan runsaasti kalaa sisältäneen padon alapuolta.

Testissä Adams XTZ nymfivapa

Adams- nymfiivavat testissä. Adams XTZ Euro nymph rod #2 10'6. Medium fast toiminnaltaan.

Hinnat välillä 645€  –  695€. Vavasta löytyvät seuraaavat luokat ja pituudet: #2/10’ 89g,  #2/ 10’6 91g, #2/ 11’ 99g.

Vapa poikkeaa markkinoilla olevista nymfivavoista jo sen hiilikuituisella vavan kahvalla. Vavan suunnitteluprosessi on ollut pitkä ja erilaisia testiversioita on ollut kymmeniä. Erilaisia komponentteja on vapaan testattu ja harkittu todella tarkkaan. Suunnitteluvaiheessa haluttiin vavasta tehdä huipputuote aina pienistä komponenteista alkaen. Valmistajan mukaan jokainen vavan komponentti on valittu sen huippulaadun mukaan.

Aihioon on käytetty X- TorZion Technology tekniikkaa, joka mahdollistaa ultra ohuiden ja kevyempien aihioiden rakentamisen paremmin kuin aiempina vuosina. Tekniikalla on mahdollista yhdistää 6 erillistä ohutta kerrosta, joiden kiinnitykseen käytetään korkeamoduulista japanilaista nanohiilitekniikkaa. Aihion Spiral Wrap -viimeistely vähentää ohuen nymfisiiman sekä perukkeen tarttumista aihioon heiton ja kalastuksen aikana.

Vapaan on saatu lisättyä herkkyyttä, reaktiivisuutta ja vavan tasapainoa. Aihion kärki toimii tasaisesti ja se palautuu todella nopeasti. Siitä kertoo myös vavan luokiteltu toiminta eli medium fast. Vavassa on selkeä selkäranka kuten hyvässä vavassa aina tuleekin olla. Vavan toiminta pienen kalan onkin yllättävänkin pehmeää, vaikka itse vapa tuntuukin käteen aika jämäkältä.

Adams XTZ nymfivapa on musta ja tyylikäs väline nymfikalastukseen.
Adams XTZ nymfivapa on musta ja tyylikäs väline nymfikalastukseen.

Hiilikuituinen kahva

Kahva onkin tässä vavassa mielenkiintoinen kohta. CFX- on arvostettu amerikkalainen erilaisten vapojen hiilikuitukahvojen valmistukseen erikoistunut yritys. Perinteisesti totutun korkkikahvan sijaan vapaan on tehty innovatiivinen ja ergonomisesti muotoiltu hiilikuitukahva. Kahva hieman kiiltää ja korostaa vavan hienoa ulkonäköä. Kahva tuntuu käteen todella vahvalta ja pitää varmasti muotonsa vuosien saatossa. Hieman isomman kalan kanssa kädessä tuntuu selvästi kuin vapa alkaa tehdä työtä aina kahvaa myöden. Koska “CFX Vibra Core -materiaali”, joka sijaitsee XTZ vavan kahvan sisällä, on tärinää vahvistavaa materiaalia, ei eristettä, XTZ-kahvat ovat erittäin herkkiä resonanssille eli kaikki siiman päässä tapahtuva toiminta pitäisi välittyä käteen nopeasti. Näin myös tapahtuikin vavalla kalastaessa.

Kahva voi kuitenkin tulla varmasti jakamaan mielipiteitä, sillä sen verran erilainen tuntuma käteen hiilikuidusta tulee. Omaan käteen kahva tuntuu lämmittävältä, ei ollenkaan kylmältä. Isoimmat saadut kalat vavalla olivat liki 60 cm mittaisia, joten #2 vavalle kalat saivat kyllä aikaan riittävästi vääntöä ja paineen tunnetta aivan kahvaa myöden.

Vavan herkkyys paljastuukin kahvan kautta. Kun uitin nymfirigiä pitkin kivikkoista koskea, tunsin käteen selvinä koputuksina kun perhot pomppivat välillä kosken kivissä. Korkki normaalina vavan kahvan materiaalina tietenkin hieman eristää paremmin, mutta voi myös samalla kadottaa vavan herkkyyttä.

Huippulaatua vavassa ovat myös REC:in valmistamat titaaniset Recoil – vaparenkaat ja Seaguiden viimeinen keraaminen stripping guide vaparengas.

Vapojen painon ei kannata antaa hämätä markkinoiden keveimpiin vapoihin verrattuna, koska painoero tulee fighting buttiin integroidusta vastapainosta, mikä taas tasapainottaa vapaa paremmin ja tekee heittämisestä kevyempää eli pienemmän swing weightin. Tämä on Adamsin vavoissa huomattavasti pienempi kuin muissa samanpituisissa premium nymfivavoissa.

Adams XTZ -vapaa testattiin hyvin vaativissa olosuhteissa Tsekin erittäin kivikkoisella joella.
Adams XTZ -vapaa testattiin hyvin vaativissa olosuhteissa Tsekin erittäin kivikkoisella joella. Vavan tarkkuus ja herkkyys tulivat hyvin esille kalastuksen aikana

Vaparenkaat ja kelakiinnike

XTZ-vavoissa käytetään erittäin kevyitä yksijalkaisia Black Pearl PVD viimeisteltyjä Recoil Guides – vaparenkaita, jotka ovat valmistajan mukaan kevyimpiä ja kestävimpiä.  Recoil Guides vaparenkaat ovat valmistettu erityisestä, erittäin kestävästä nikkeli-titaaniseosksesta.  Vapaan on sidottu kymmenen singleä vaparengasta ja yksi snake-rengas. Koska XTZ on puhdas euronymfivapa on lähin vaparengas sijoitettu vain noin 20 cm kahvan yläpuolelle, jotta siiman liikkuminen kaikissa vaparenkaissa olisi kitkatonta.

Kaikissa Adamsin nymfivavoissa on alas lukittava kelakiinnike. CNC-koneistettu 6061-T6-alumiinikelan kiinnike on hankittu ALPS Rod Componentsilta, joka tunnetaan innovatiivisesta suunnittelustaan ja korkealaatuisista tuotteistaan. Alps tekee valmistajan mukaan parhaat kelakiinnikkeet, jossa on muita paremmat kierteet ja jämäkkä kelakiinnike.

Alas lukittava kela on nymfivavassa erittäin hyvä asia. Sillä saadaan vavan tasapaino parempaan kohtaan ja vavan tunnokkuus perhoja uittaessa paranee. Kelakiinnikkeessä on CFX Composite Grips -hiilikuituosa, jolla on sama viimeistely ja samat ominaisuudet kuin XTZ-hiilikuitukahvassa. Vavan kelakiinnikkeen jälkeen alimmaisena löytyy pieni fighting but.  Adams XTZ-vavat tulevat ostettaessa mustassa, kolmiomaisessa Cordura-päällysteisessä PVC-vapaputkessa.

Pienempienkin taimenien tärpit tunsi mainiosta vavan kahvaan asti
Pienempienkin taimenien tärpit tunsi mainiosta XTZ – vavan kahvaan asti

Testissä Adams Max Black

Vavasta löytyy tällä hetkellä vain yksi koko – 10,5’ #3  nymfivapa Ultra fast action-toimintana. Hinta 12.7.2023 – 545€.

Sain myös toisen Adamsin vavan testiin sopivasti opaskauden alkupuolelle. Adamsin Max Black nymfivapa on tehty hiukan isoimmille kaloille. Valmistajan mukaan vavan ominaisuudet tulevat parhaiten esiin reilun kilon kaloista aina 5.5 kg kokoisiin asti. Vapa tuntuu kädessä erittäin kevyeltä ja tasapainoiselta. Tämän vavan luulisin olevan erittäin sopiva taimenen kalastukseen korttikoskilla.

Adamsin muutkin vapasarjat, kuten MAX EVO tai XTZ, toimivat myös isompien kalojen kanssa  mutta niitä ei ole suunniteltu varsinaisesti ison kalan kalastukseen. Ehkäpä ennemmin erittäin herkkään kalastukseen. Kuten kaikki nymfivapojen käyttäjät tietävät, voi jokaisen valmistajien nymfivavoilla saada isojakin taimenia haaviin. Se vaan vaatii käyttäjältä rauhallisuutta ja väsytystyyliä, jossa annetaan kalan väsyttää itse itsensä. Toki kalan selviämisen vapautuksen kannalta on parempi, mitä nopeammin saamme kalan haavittua.

Adamsin vapoja on testattu ennen lopullisia versioita Slovenian, Chilen ja Argentiinan runsaskalaisilla jokivesillä, josta on kerätty hyvää dataa vavan ominaisuuksista väsyttäessä isoja kaloja.

Adams Max Black on nimensä veroinen työkalu monipuoliseen nymfikalastukseen
Adams Max Black on nimensä veroinen työkalu monipuoliseen nymfikalastukseen. Tässä on helposti tartutettu myös normikokoinen harjus. Joten pienempikin kala tulee tällä nymfivavalla ylös.

Vavan toiminta

Vahvempi selkäranka ja joustava kärkiosa ovat tämän vavan toiminnan mukaisista ominaisuuksista tärkeimmät, joilla ne isommat kalat saadaan haaviin asti. Vavassa on kuitenkin todella nopea kärjen palautuminen eli vapa ei jää rauhattomana heilumaan heiton jälkeen. Tällöin tiedossa olisi lyhyempiä heittoja ja runsaasti indikaattorisotkuja vavan kärkiosaan. Myös heittotarkkuus säilyy hyvänä vavoissa, jotka eivät ole rauhattomia. Tällä vavalla ei heittäessä sotkuja tullut.

Harvemmin tietysti kukaan kalastaessaan tietää minkäkokoinen kala perhoon tarttuu, mutta jos sen saamisen haluaa maksimoida, kannattaa harkita tarkoituksenmukaisen vavan käyttämistä.  Max Blackista on tehty tällä hetkellä vain yksi koko joka on #3 ja 10,5′ pituinen vapa ja tämä luokka sekä vavan toiminta riittää hienosti ison kalan saamiseen haaviin asti. Aihio on materiaaliltaan hiottua ja maalaamatonta nano-hiilikuitua. Maalamattomana vavasta saadaan aina hieman kevyempi ja vielä tunnokkaampi.

Monella pienellä muutoksella ja osien valinnalla saadaan vavasta kevyt. Laadukkaalla kelakiinnikkeellä, kevyillä vaparenkailla, ohuemmalla aihiolla jne. Tässä kuitenkin mennään hiuksen hienolla rajalla siinä, milloin aihio on riittävän kestävä ja kevyt. Milloin taas keveyden kustannuksella vavasta tulee herkästi hajoava. Hyvän ja herkän vavan rakentaminen on siis pelkkää kompromissien tekoa. Adamsin vavat ovat hyvin tunnettuja siitä, että niiden toiminta on normaalia nymfivapaa jämäkämpi unohtamatta sitä herkkyyttä.

Adams Max Black nymfivapa mukana myös Kuusamossa
Adams Max Black nymfivapa mukana myös Kuusamossa

Vavasta on saatu tehtyä nopeasti palautuva eli kärki ei jää värisemään, vaan rauhoittuu nopeasti heiton jälkeen. Tämä minimoi rauhattoman vavan aiheuttamia sotkuja. Tämä näkyy myös tuulisina kalastuspäivinä, jolloin sotkua tulee normaalisti vavankärkeen vielä helpommin. Mutta Max Blackin toiminta vähentää sen lähes täydellisesti.

Siiman löysyyden vähentämiseksi minimiin, on vapaan valittu 11+1 vaparengasta: 10 kevytlankaista yksijalkaista vaparengasta  ja alimmaisena kolmijalkainen vaparengas. Hiilikuitukahvan 20 cm yläpuolella on suurempi vaparengas varmistamaan siiman liikkumisen helpommin.

MAX BLACK – vapaan on laitettu sama hiilikuitukahva kuin Adams XTZ -vapaan. Kahva on kehitetty yhteistyössä CFX:n kanssa. Kahva välittää Vibra-Core-materiaalinsa ansiosta myös pienimmänkin kalan liikahduksen resonanssina aihiosta suoraan nymfikalastajan käteen.  Siinä on myös musta alas lukittava CNC-koneistettu kelakiinnike. Adams vapamerkin oma “Adams Balanced Fighting Butt» toimii vastapainona, joka tarjoaa hieman enemmän tukea ison kalan väsyttämiseen. Juuri tämä Fighting Butt tuo hieman painoa vapaan lisää mutta samalla lisää heittämisen tasapainoa. Vapa tulee ostettaessa kolmion muotoisessa Cordura-päällysteisessä vapaputkessa.

Kokemuksia näistä kahdesta Adams vavasta

Testissä olleet vavat poikkeavat toisistaan oikeastaan aika vähän.  XTZ – vavasta on tehty herkkä työkalu, jolla pienemmätkin pohjan tai kalan töytäisyt tuntuvat helposti aina kahvaa myöden. Kädessä suorastaan kihelmöi, kuin kala ilmoittaa itsestään perhoa tavoitellessaan. Kalaa sain tämän vavan käyttöaikana kymmeniä aina pienistä taimenista isoihin brookeihin ja kirjolohiin. Missään vaiheessa en havainnut ongelmia irtipääsyjen muodossa, niitähän tulee aina muutama. Kalat eivät karanneet lähellä, joka omainaisuus tulee helposti esille liian jäykkien vapojen kanssa.

Vapa on kevyt käyttää ja alaslukittava kelakiinnike toimii hienosti sopivan kelan kanssa. Keloina käytin Vision Kalu 3/4 , jolla on painoa 121 g sekä Alfa Arctic 3+, jolla on painoa 146g. Kummallakin kelalla vapojen tasapaino toimi omaan käyttöön mielekkäästi. Ei liikaa kärkipainoa eikä liian peräpainoinen. Heitot olivat tarkkoja, setit eivät olleet liian raskaita ja vavan toiminta mielekäs kalastaa.

Max Black on himpun verran jämäkämpi vapa kuin XTZ. Mutta käyttäen aivan samoja keloja ja kalastaen aina pienistä kaloista lähtien,  kaikki kalat tulivat ylös. Vain muutama karkuutus suoraan alavirrasta tarttuneista kaloista, on mielestäni aivan normaalia toimintaa muillakin vapamerkeillä. Vavalla kalastin myös erittäin raskailla perhoilla, jotta sain  rasitettua aihiota riittävästi. Painavatkin perhot lentävät hienosti ja etenkin streamernymfauksessa vapa toimii kuin unelma. Muuten vapa on kuin toisinto XTZ -vavasta mutta vain hieman sitä tuhdimpi toiminnaltaan.

Annoin erään ulkomaalaisen asiakkaamme kalastaa Max Black vavalla puolen päivän ajan. Kalastaja oli haltioissaan Max Blackiin oman nymfivapansa käytön jälkeen niin, ettei olisi halunnut antaa vapaani takaisin. Kun hän lopulta ojensi vavan takaisin silmät kirkkaina loistaen, hän vain tokaisi “Brilliant rod”.

“The best way to predict the future is to create it”

Jos nymfikalastus ei ole vielä sinulle tuttua, käy lukemassa tästä linkistä postaus niin ehkäpä ymmärrät paljon enemmän.

Tämä postaus on omakohtaisiin kokemuksiin perustuva ja muutaman viikon kalastamiseen nojautuva kertomus Adams-vapojen käytöstä. Tämä postaus ei ole myöskään tieteellisiin kokeisiin perustuva vaan vain minun omien henkilökohtaisten kalastuskokemuksien kautta saatuihin tuntemuksiin.

Jos pidit postauksesta, jaa se kavereillesi. Kiitos kun luit postauksen ja hyvää loppukesän kalastusta.

 

Laitahan vinkit eteenpäin!

2 ajatusta aiheesta “Adams- nymfivavat testissä”

  1. Kumpaa vavoista suosittelisit harjuksen perhokalastukseen Adams XTZ vai Max Black? Riittääköhän #2 vavassa potkua vääntää taimenta tai kirjolohea?

    1. perhokalastajaninfo@gmail.com

      Hei! Pelkästään harjuksen kalastukseen XTZ on parempi vaihtoehto. Se on tunnokas vapa, joka välittää tärpit kahvaan myöden kalastajan kämmenpohjaan. Potkua siinä riittää myös taimenen ja kirjolohen kalastukseen. Max Black on hyvä keppi isomman taimenen ja kirjolohen kalastukseen. Toki harjuksetkin tulevat ylös mutta vapa ei ole niin tunnokas kuin XTZ.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *