Perhoperukkeen värivahat käytössä

Nymfikalastuksen lopputulosta

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhoperukkeen värivahat käytössä. Perhokalastukseen kuten muihinkin kalastuksiin tulee aina uusia apuvälineitä ja tarvikkeita. Niiden tarkoitus on auttaa ja helpottaa kalastusta ja lopulta sitä kalan saantia. Se että onko kaikista härpäkkeistä hyötyä, onkin sitten jokaisen itse päätettävissä.

Kun kalastetaan perholla, on usein hankalaa nähdä perhon ja perukkeen sijaintia, sillä sen verran hyvin peruke maastoutuu taustaa ja vettä vasten. Usein joutuu jopa erilaisilla vartalon liikkeillä hakemaan perukkeen näkyvyyttä. Joskus peruke näkyy lähes vedenpinnan tasolta paremmin, toisinaan taas pitää hakea näkyvyyttä paljon korkeammalta. Tähän ongelmaan on valmistettu tuotteen muodossa tietynlainen helpotus, nimittäin värivaha hangattavaksi perukkeeseen.

Värivahojen maailma

Ainakin nymfikalastajille pitkällä perukkeella kalastamiseen on helpotukseksi markkinoilla ollut jo jonkin aikaa käytössä olleet siiman laitettava värivaha. Tuote on pienessä tuubissa kiinteässä muodossa oleva kirkasvärinen vahamainen aine. Värivahoja on saatavilla muutamia erilaisia värejä kuten;  pnkki, oranssi, punainen ja keltainen. Lisäksi on saatavilla hieman erikoisempiakin värisävyjä kuten sininen,valkoinen ja musta. Ideana  vahatuubilla on värjätä sillä peruketta tietyltä matkalta nähdäkseen perukkeen paremmin.

Kannattaa käyttää kirkkaaseen monofiiliin tai fluoroperukkeeseen väriä hyvin maltillisesti. Yhden ja saman värin levittäminen pitkälle perukkeeseen ei auta tippaakaan näkyvyyteen vaan se kannattaa jakaa tietyn mittaisiksi sektoreiksi. Suosittelen kahden erilaisen värin käyttämistä peräkkäin. Usein puolen metrin mittainen väripalkki parantaa näkyvyyttä huomattavasti. Liian lähelle perhoa tuota väripalkkia ei kuitenkaan kannata laittaa, se voi ainakin kirkkaissa vesissä häiritä kalaa.

Värisävyjen näkyvyys vaihtelee

Valkoinen – musta väriyhdistelmä on aika erikoisen hyvin toimiva. Musta “kadottaa totaalisesti” siiman ja valkoinen korostaa taas sitä omaa väripalkkiansa sopivasti.

Pinkki – keltainen väriyhdistelmä on toinen hyvin toimiva palkkiosa perukkeessa. Tämäkin väripalkki saa siiman liikkeet hyvin näkyviin tummaa taustaa vasten.

Vastavaloon katsottaessa en ole oikein löytänyt mitään hyvin toimivaa yhdistelmää. Tämähän on toki kiinni jokaisen omasta silmän toiminnasta ja näöstä.

Värivahat näykyivät värillisissä indikaattoreissa vaihtelevasti
Värivahat näykyivät värillisissä indikaattoreissa vaihtelevasti

Kuvassa ylhäällä ja alhaalla vasemmalla kaksi ensimmäistä Visionin Two Tone keltainen-pinkki naturalina ja vahattuna. Seuraavat kaksi Hanakin Tricolor musta – pinkki – keltainen naturalina ja vahattuna. Viides Hanakin Strike Indicator fluoripinkki värjättynä/vahvistettuba pinkillä värillä. Kuudentena on Hanakin Strike Indicator valkoisena raidoitettuna mustalla tussilla.

Tässä indikaattorit erilaisessa valaistuksessa
Tässä indikaattorit erilaisessa valaistuksessa

Nymfikalastajat käyttävät yleisesti perukkeessa värillisiä indikaattorisiimoja. Niiden väripalkeista löytyvät usein nuo yllämainitut väirvaihtoehdot. Yleisin lienee pinkki/aniliini – keltainen yhdistelmä. Jollekin toimii hyvin Tricolor eli pinkki – musta – keltainen. Näitä indikaattoreiden väripalkkeja värivahalla vahvistamalla saa aikaan kirkkaan efektin, ainakin hetkeksi. Eli kun laitat keltaista vahaa keltaiseen indikaattorisiimaan, vahvistaa se huomattavasti indikaattorin omaa väriä.

Normaaliin kirkkaaseen monofiili- tai fluorocarbonperukkeeseen voi vahaa käyttää esimerkiksi niin että ensin määrittelet kalastusyvyyden. Sen jälkeen laitat vahaa vaikkapa 30cm pituisen värivahapalkin kalastussyvyyden vedenpinnan yläpuolelle. Tämä helpottaa kalastuksen seuraamista huomattavasti.

Mutta mitään autuaaksi tekeviä eivät vahatkaan ole. Kun valaistus on heikko tai se tulee väärästä kulmasta, ei peruketta/indikaattoria näe oikein mitenkään. Tällöin on vain luotettava vavan ja käden tuntumaan. Mennään siis vähän mutu-tuntumalla. Jos tällaista tilannetta ei ole harjoitellut ja vavan toiminta on juuri sinulle väärä, voi jäädä moni kalan tärppi tuntematta.

Värillinen indikaattori ilman mitään värivahoja. Perukeen raidallisuus näkyy kauaksi
Värillinen indikaattori ilman mitään värivahoja. Perukeen raidallisuus näkyy kauaksi

Adams Tricolor ja Multicolor Sight Marker indikaattorivaha

Adamsilta on tullut markkinoille hieman erilaisia värivahoja. Paksummassa tussimaisessa tuubissa on muutamia värivaihtoehtoja. Vaha on sopivan pehmeää mutta ei taas liian kovaa levittämiseen siimaan. Tuotteet ovat vasta saapuneet Suomeen myyntiin, joten pidempää käyttökokemusta ei vielä ole. Itselläni on ollut kummatkin Adamsin vahat kolmisen kuukautta käytössä.

Adamsin vahat löydät suoraan tästä linkistä.

Adams Tricolor-vaha
Adams Tricolor-vaha korkki ja itse tuubi.

Tricolorissa on musta – kelta –  pinkki värisävyt omissa lohkoissaan. Tätä tuubia on helppo käyttää kun vain muistaa aina laittaa vahattavaan kohtaan kiinni tuubista sen oikean haluamansa värikulman. Laitat siis tuubin kulma edellä perukkeeseen ja vedät haluamasi mittaisen värinpalkin. Värisävyt näkyvät hyvin niin Tricolorin kuin Multicolorin tuubeista perukkeeseen laitettuna. Kannattaa testata vaikka värillseen indikaattoriin mikä on itselleen sopivin värinvahvistaja.

Voit olla myös kiinnostunut tästä Adamsin nymfivapoihin liittyvästä postauksesta.

Multicolor onkin sitten täynnä erilaisia värisävyjä. Kuuteen lohkoon jaettu tuubi tarjoaa jokaiselle jotakin. Vaihtoehtoina ovat:  musta -keltainen – sininen – valkoinen – vihreä – pinkki. Väripalkit ovat aika kapeat ja vahatessa peruketta saa olla tarkkana että saat juuri oikean värisävyn siimaan. Yllätyin kuinka hyvin vihreä väri näkyy perukkeessa.

Adams Multicolor-vaha
Adams Multicolor-vaha korkki ja itse tuubi

Adamsin vahat pysyvät erittäin hyvin kiinni, kuivuvat siimaan nopeasti kiinni ja ovat silti myrkyttömiä. Eikä sinun tarvitse kantaa mukana montaa vahatuubia kun monta väriä kulkee mukana yhdessä pienessä tussin paksuisessa tuubissa. Vaha ei myöskään sotke eli kädet ja kahluukamat eivät ole kirkkkaitten värien päällystämiä.

Adamsin vahat ovat hyvä vaihtoehto monipuolisen värivalikoiman sekä sotkemattomuuden ansiosta. Etenkin valkoiseen indikaattoriin vahaa laitettuna lähes kaikki värit näkyivät erinomaisesti.

Mirko Skafars Neon Vax

Skafarsin vahat ovat olleet jo useampia vuosia markkinoilla ja niillä onkin vahva asema kilpakalastajien suosiossa. Vahat ovat yhden värin sisältäviä, huulirasvapuikon kokoisia putkiloita. Vahaa työnnetään ulos putkesta pohjan kierreosaa kiertämällä.

Skafarsin vahat löydät suoraan tästä linkistä.

Vaha on pehmeää levittää ja eri sävyjä voi laittaa vaikka peräkkin samaan perukkeseen, kuten Adamsinkin vahojen kanssa voi tehdä. Skafars on määritellyt +10 – 30 asteen lämpötilat sen käytölle. On totta että alle +10 asteen lämmössä vaha on hiukan jäykempää mutta hyvin sen siitä huolimatta saa levitettyä perukkeeseen. Alle +5 asteen lämpötiloissa vahasta tulee jo kova ja hauras. Jolloin se ei oikein pysy siimassa kiinni.

Mutta toinen ääripää eli +30 asteen lämpötilassa vaha alkaa olla jo aika pehmeää ja sen pitävyydestä perukkeessa ei voi olla mitenkään varmaa. Nyt kun ilmastonmuutoksen myötä ilman lämpötilat nousevat rajulla vauhdilla, voi korkea lämpötila aiheuttaa vekkulin tilanteen värituubin kanssa.

Käytössä olleet vahat ja värilliset indikaattorit
Käytössä olleet vahat ja värilliset indikaattorit

Vaha kuluu käytön aikana perukkeesta pois ja saattaa olla että joudut tunnin välein vahvistamaan värittämiäsi kohtia perukkeesta.  Toki sen voi myös kokea positiivisena asiana jos haluat vaihtaa väriä vaikka muuttuneiden väriolosuhteiden takia. Usein aurinkoisessa ja varjoisissa olosuhteissa toimivat täysin erilaiset värit. Värin vaihtaminen käy äkkiä, sillä sen voi pyyhkiä vaikkapa paperilla pois siimasta. Helpoutena voi siis nähdä nopean muunneltavuuden. Jos vaha tahraa vaatteita, voi sen helposti pestä käsin pesuaineella tai saippualla. Itselläni on perholiivit jo paikoin runsaan värivahan värjäämät, pesu olisi siis tarpeen.

Sinua voi kiinnostaa tämän linkin Nymfikalastuksesta kertova postaus.

Vaha voi siis olla kalastuksessa se näkyvyyttä helpottava asia, jolla näet kalan tärpin helpommin. Mutta sen varaan ei voi laskea, etenkin jos olosuhteet muuttuvat paljon kalastuspäivän aikana. Jokaisen käyttäjän silmä toimii niin erilaisesti ja näkee eritavalla. Käyttäjä joutuu siis itse hakemaan omalle silmälleen sopivan värisävyn ja testaamaan sen käytännössä. Omasta mielestäni värivahan käytöstä on runsaasti hyötyä kunhan vain aina välillä vaihdan väriä valaistuksen muuttuessa.

Tässäpä tämä tällä kertaa. Mukavia kalastushetkiä ja kokeiluja värivahan maailmassa. Tätäkin postausta saa jakaa. Kiitos kun luet blogiani ahkerasti. Blogistani löytyy tämän postauksen julkaisun jälkeen 90 kpl blogipostauksia erilaisiin perhokalastukseen liittyviistä aiheista.

 

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *