Ekokoski Kuhmossa- Akonkoski

Akonkoskella on paljon harjuksia

Laitahan vinkit eteenpäin!

Ekokoski Kuhmossa – Akonkoski. Kuhmo on oikea kalastuskoskien keskittymä, sillä koskia on koko alueella reilusti yli 200. Monet näistä koskista ovat perhokalastajien suosiossa mutta paikoin myös jopa erittäin ruuhkaisia. Mutta sehän vain kertoo, että kalaa on varmasti koskissa paljon. Kalapaikan suosiohan perustuu siihen että koskesta löytyy kalaa ja sitä myös saadaan.

Ekokoski Akonkoski Kuhmossa sijaitsee lähellä kaupunkia ja on keskustan lähellä virtaavan Pajakkajoen eräs koskista. Pajakkajoen vesi on kirkasta mutta hieman värjäytynyttä. Väri johtuu valitettavasti ylävirassa olevien soiden ojituksista, joista ruskeaa väriä eli humusta valuu jokeen. Akonkosken tarkempi osoite lienee gmapsista katsottuna:  Saarikoskentie 174, 88900 Kuhmo. Parkkipaikka on hyvin pieni eli siihen mahtuu juurikin yksi auto ja loput sitten nätisti tien reunaan. Parkkipaikka on läheisen omakotitalon tienhaarassa, joten toivotaan että siellä osataan käyttäytyä niin fiksusti, ettei tukita asukkaiden tietä.

Akonkosken harjus
Akonkoskella on pulskia harjuksia

Akonkoski Kuhmossa ei ole mikään suuri mutta hyvin kalaisa

Koski ei ole mikään iso koskialue eli noin 150m pitkä ja 80m leveä- Lupakiintiö onkin siellä vain 4hlöä.  Koski varataan aina kokonaan itselle ja luvan hinta on (v.2023) 160€/vrk. Lupa alkaa klo 12 ja on voimassa 24h. Taimenen alamitta on 60m ja harjuksen alamitta 45cm. Kiintiö on yksi kala/kalastaja mutta kuitenkin suositellaan kaikkien kalojen vapauttamista. Perho tulee olla yksihaarainen ja väkäsetön. Akonkoskella on tehty kunnostus v. 2018, joten puitteet pitäisi olla kohdallaan. Samalla luvalla saa kalastaa kaikilla Pajakkajoen koskilla eli myös Saarikoskella sekä Pajakkakoskella. Luvat koskelle läydät tästä linkistä www.kalakortti.com sivustolta Laitat vain hakukohtaan kosken nimen ja haet myytävät luvat näkyville.

Koskelle saavutaan etelänpuolelta pitkospuita pitkin ja sen niskalle olevalle katoksselle. Niskalla odottaa soutuvene, jolla pääset sujuvasti vastarannalle kalastamaan myös toisen puolen koskesta. Niskalla on myös katos, jossa voi sateensuojassa syödä eväitään. Hieman kalamies jää kaipaamaan tulipaikkaa, jossa voisi paistella vaikka makkaroita, mutta tällä mennään mitä käytössä on. Katokselta kannattaa kävellä metsää pitkin alavirran suuntaan niin pitkälle että näkyy selvästi tallattu alue, pieni puukatos ja josta pääsee ongelmitta veteen. Alueella ei ole varsinaista tulipaikkaa, joten en suosittele nuotion tekoa, jotta vältytään metsäpalolta.

Vedenkorkeuden tilanne on  aina Kuhmon Akonkoskella pääosassa. Jos vedenkorkeus on hyvä niin kalaa on ihan koko kosken leveydellä. Kosken päävirta menee enemmän pohjoispuolella ja onkin niin syvä, sekä voimakas ettei siitä kahlaa kukaan yli. Jos vedenkorkeus on matalalla, löytyvät kalat pääosin päävirran alueelta sekä niskalta ja loppuliun reunoilta.

Kannattaa kalastaa myös Akonkosken niskanaluetta
Akonkosken niskallakin on kalaa

Kalastus Kuhmon Akonkoskella , jos vesi on hyvällä korkeudella

Koska päävirta menee enemmän pohjoisrannan puolella on lähtöranta hieman matalampaa. Mutta tälle ensimmäiselle 50 metrin matkalle on ominaista, että se on täynnä erittäin hyviä monttuja ja pienen virran reunoja. Koko tämä leveä lähtörannan alue niskalta loppuliukuun on erittäin hyvää harjuksen kalastusaluetta. Eikä kannata vähätellä pientäkään virranreunaa tai vähäpätöisen näköistä monttua. Jokaisessa voi löytyä reilusti yli 45 cm harjuksia. Ehdottomasti suosittelen kalastuksen aloittamista ihan alavirrasta lähtien kalastamaan niskan suuntaan. Perukkeeseen kaksi nymfiä ja perukkeen paksuudeksi 0,16 -0,18 mm jokainen oman mieltymyksensä mukaan.

Perhovinkit kannattaa käydä lukemassa kahdesta aiemmasta postauksesta eli Kauden 2021 parhaimmat jokiperhot resepteineen sekä Kesän kovimpien ottiperhojen sidonta.

Lentiiran lomakylä tarjoaa nyt teille lukijoille 10% alennuksen lomakylän on-line sivuilla tehdyistä mökkimajoituksista koodilla Palkes23 kauden 2023 aikana. Tämä alennus on käytössä myös kaudella 2024.

Tässä linkki Lentiiran lomamökkien varaukseen

Tee ensimmäiset heitot ehdottomasti kuivalta maalta, sillä siinä on todella hyvä kovavirtainen reuna, jossa ajoittain on isoja harjuksia. Sen jälkeen astut veteen ja kahlaat samalla kalastaen kohti vastarantaa noin 6-8 m päähän. Sen jälkeen käännyt kohti niskaa ja lähdet kalastamaan vasemmalta sekä oikealta ylävirtaan kahlaten. Heitot max kaksi vavan mittaa ja tarkkaa uittamista heti kun perhot veteen osuvat. En voi olla korostamatta jokaisen pienenkin montun heittämisen tärkeyttä. Olen parhaimmista montuista saanut toistakymmentä yli 40cm harjusta.

Kun pääset niskalle on sinulla kaksi vaihtoehtoa. Joko kahlaat takaisin rannemmaksi ja kahlaat suoraan loppuliun alueelle ja otat uuden siivun hieman kauempaa kohti niskaa. Tai sitten kahlaat niskaa pitkin sen 6-8 m vastarannan suuntaan ja lähdet kalastamaan kohti alavirtaan kalastaen taas niin vasemman kuin oikeankin puolen. Nyt toki on vaarassa se että kala näkee sinut jo kaukaa, kun kalastat ylävirrasta alavirran suuntaan. Mutta valintahan on sinun.

Akonkosken loppuliussa on kalaa
Isoa kalaa väsyttämässä kosken lopussa

Kalastus Ekokoskella Kuhmossa eli Akonkoskella, jos vettä on vähän

Tässä tapauksessa kalastettavaa on järkevästi kosken niska ja loppuliuku sekä päävirran reunat. Mutta matkalla kohti päävirran reunaa, löytyy kuitenkin pari hieman syvempää monttua jotka tulee kalastaa ehdottomasti. Näet ne ihan varmasti kahlatessa ja missään nimessä et saa kahlata niiden yli.  Vaan etsi kahluureitti aina niiden matalimpien kohtien mukaan. Koko kosken leveässä loppuliun alueella on myös useita hyviä poteroita, jotka ehdottomasti kannattaa kalastaa tarkasti. Kannattaa joka tapauksessa kahlata vähällä vedellä myös kosken päävirran reunaa pitkin niskaa kohti ja kalastaa jokainen virran reuna todella tarkasti.

Kun pääset niskalle, kannattaa se ehdottomasti testata myös pintaperholla. Joskus kalat vain möllöttelevät siinä niskan yläosalla ja odottelevat pinnalle tippuneita hyönteisiä. Siitä voi löytyä isoja yllätyksiä. Sen jälkeen voikin taas vaihtaa vaikkapa ison streamerin ja tulla sillä huiskien alavirtaan ja kokeilla löytää aktiivista isoa taimenta. Sitten taas vaihtoon uusi nymfisetti ja niskaa kohti. Tällä tavalla saa taas muutaman kalan tartutettua.  Vähällä vedellä kosken keskiosan ennen päävirtaa, voi kalastaa ja kahlata aika huolettomasti. Koko kosken leveä loppuliuku kannattaa kalastaa aina tarkasti, mutta sielläkin tulisi välttää niissä syvissä montuissa kahlaaminen.

Päävirran reuna on niin syvää että se kannattaa kalastaa  alkaen heti reunan kivien takaa ja uittaa niin syvältä kuin vain mahdollista. Isoimmat harjukset löytyvät usein päävirran ihan pohjalta ja sinne ei pääsekään ihan niin helposti. Painoa siis tulee olla, jotta perhot saa sinne missä kalatkin ovat. Päävirta sekä niska ovat myös ne alueet, joista voit ehdottomasti tavoittaa myös isoja taimenia. Päävirran loppuliuku on ehdottomasti stremerkalastajan paikka, sillä kahlaamalla on kyseinen paikka hyvin vaikea kalastaa. Kannattaa yrittää haravoida ihan vastarannan reunoja pitkin, jossa kalat ovat saaneet olla enemmän rauhassa.

Kannattaa myös käydä lukemassa tärpit aiemmin julkaistusta Koskenlukutaito perhokalastuksessa postauksesta.

Perhokalastajan takana näkyy kosken niskaa
Harjuksien keskikoko oli yli 40cm

Veneellä  niskalta yli vastapuolelle

Kun olet lähtörannan puolen tullut kalastaneeksi tarpeeksi tarkasti, on aika siirtyä vastarannalle. Eli kamat kasaan ja niskalle, josta veneellä yli. Muista sitoa vene hyvin kiinni rantapuihin, ettei vaan virta vie sitä. Tämä puoli on hieman hankalampi kalastaa, sillä täällä et pääse oikeastaan kahlaamaan kovinkaan paljoa, joten sinun tulee olla myös varovainen päävirran reunalla. Siinä voi nimittäin vaikka uida tahattomasti ja löytää itsensä äkkiä alavirrasta.

Koko virran reuna kannattaa kalastaa tarkasti aina pitkälle loppu liukuun asti kun vain rantaa pitkin pääsee. Mutta ehdottomasti meno stoppaa siinä vaiheessa, kun vastaan tulee omakotitalo sekä liki rantaa oleva varaston/ladon kulma. Missään nimessä sen pidemmälle ei ole suotavaa mennä. Siinä loppuliussa on ollut paikoin isojakin taimenia, mutta myös gigaluokan säyneitä.

Mutta muista se tärkein asia päävirran kalastuksessa, jos et saa nymfejä pohjaan, et saa myös kalaa. Tuo koko virranpätkä kannattaa myös nykäistä nopeasti surffilaudalle sekä tinselillä. Voihan olla että taimenet ovat edellisen porukan jäljiltä nähneet kymmeniä nymfejä. Harjuksia voisi tuolloin kokeilla koon 8-10 Muddler Minnow- streamerillä.

Ekonkoski Kuhmossa eli Akonkoski on siis hyvinkin helposti hallittavissa oleva pikkukoski. Joka jaksaa aina yllättää runsaalla kalamäärällään. Noinkin pienellä alueella on todella paljon kalaa ja sitä riittää ihan jokaiselle kalastajalle. Kahdestaan on koskella jopa hulppeat oltavat. Neljästään on fiksua jakaa kalastus kummallekin puolelle. Suosittelen Akonkoskea jokaiselle, sillä se on kunnostettu hyvinkin monttuiseksi, jossa kalalla on normivedellä hyvä määrä piilopaikkoja. Vaikka vesi on kirkasta, osaa kala löytää aina sen piilopaikan, josta se näkee kalastajan ennen kuin sinä kalan.

Mietintämyssystä näin yleisesti

Nykykalastajasta on tullut ehkä hieman liian isonkalan tavoittelija. Tarkoitan että mielellään sitä halutaan suoraan kalastaa vain todella isoa kalaa ja ne ns normikokoiset kalat eivät tunnu enää miltään. Kalastus pitäisi mielestäni olla muutakin, kuin vain ison kalan tavoittelua. Kalan arvo on muuttunut, enkä pidä siitä trendistä. Alamittaisia kaloja käsitellään vain heittäen ne takaisin veteen. Ei mitenkään kalaa arvostaen. Toivottavasti asenteet hieman muuttuisivat kalaystävällisempään suuntaan.

Muistathan jakaa postausta eteenpäin, niin tieto koskesta menee muillekin, Kiitos sinulle!

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *