Mustan liitsin sidontamateriaalit

Musta liitsi, nämä ovat järvelle tarkoitettuja

Laitahan vinkit eteenpäin!

Mustan liitsin eli Black Leechin sidontamateriaalit – esittelyssä kaikki tarpeellinen, jota kyseisen perhon sidontaan tarvitset. Musta liitsi on ehkäpä perhokalastusmaailman tunnetuin kalanpoikasjäljitelmää hyvin matkiva perho. Vaikka perhon on alun perin tarkoitus onkin ollut jäljitellä juotikasta, ei se siltä kuitenkaan ihan täydellisesti vaikuta. Musta liitsi ei tietysti ole se ainut värivaihtoehto, mutta käytetyin varmasti. Tämä postaus sisältää muutaman affiliatelinkin, jotka on merkitty (*)merkillä. Postauksesta löydät myös Hanakin koukkuihin ja kuuliin alekoodit Erikoistukun sivuille.

Toivottavasti jaksat lukea tämän postauksen loppuun. Asiaa ja ohjeita on paljon, mutta uskon, että se kannattaa.

Joka tapauksessa tämä perho on mainio yleisperho kaikille kalalajeille. Perhokalastajalle on lohikalojen kalastaminen liitseillä hyvin tyypillistä. Mutta ehdottomasti liitsi sopii niin ahvenen, kuhan, särjen, lahnan ja jopa hauenkin kalastamiseen. Toki tulee ottaa huomioon kuhan ja hauen suhteen terävät hampaat, jotka rikkovat normiperukkeen helposti. Hieman kun vielä kokeilee vaikka maraboun muitakin värivaihtoehtoja, niin löytyy vielä useampia kalalajeja saaliiksi.

Järvellä voi toimia vaikka niin, että soutuveneellä soutelee sopivan syvyisen kaislikoreunaan, heittää perhon vavan- tai kahdenmitan päähän. Sitten vain vavankärki lähelle veden pintaa ja lähdet nykyttelemään perhoa kohti venettä. Tärppi tuntuu kyllä kivalta vavassa. Eikä kannata kiirehtiä perhon nostamista pois vedestä. Mieluimmin tekee niin, että kun siima on vielä vavan kärjen ulkopuolella, lähdet nostamaan vapaa hitaasti ylöspäin ja samalla hieman kädellä nykyttelet perhoa. Usein kala vielä pyörähtää tässä kohtaa kiinni perhoon.

Mustaa liitsiä käytetään niin järvi – kuin jokikalastuksessakin. Jokiliitsi eroaa tietysti pääosin siinä, että siinä on tungstenkuula, jolla perho saadaan upotettua. Järviliitsissä käytetään ei niin painavaa brassikuulaa eli normipainoista metallikuulaa. Tungsten on taas materiaalina huomattavasti painavampaa kuin messinkikuula. Myös koukku saattaa järviliitsissä olla suoravartinen, ei jigikoukku kuten yleensä taas jokiliitsissä käytetään. Muuten molempiin näihin koukkuihin sekä kalastuskohteisiin voidaan liitsi tehdä ihan samoista materiaaleista.

Mustan liitsin koukut

Mustaan liitsiin et välttämättä tarvitse kovin ihmeellisiä materiaaleja. Tulet toimeen jopa pelkästään mustalla maraboulla. Mutta toki runkoon jotain kimalletta laittamalla, saat hieman erilaisuutta mukaan. Mustaan liitsiin sidotaan siis aina pyrstö ja runko. Mahdollisesti myös kierre, runkohäkilä ja kaulus. Kuulan värillä saadaan lisäefektiä, jos näin halutaan.

Käyn tässä seuraavaksi läpi perhon jokaisen osan läpi ja niihin mahdollisesti käytettävät materiaalit.

Koukku: Jos tehdään järviliitsejä, on useimmin käytettävänä koukkuna suoravartinen laadukas koukut. Itse pidän erityisesti Ikonin ja Hanakin koukuista. Olen kantapään kautta oppinut mikä koukku kestää mikä ei. Siksi valinnat ovat nuo yllämainitut.

Tästä (*)linkistä löydät Hanakin koukkuja ja kuulia maahantuovan yrityksen Erikoistukun sivut. Nyt Erikoistukku tarjoaa perhokalastajaninfo blogin lukijoille alennuksen Hanakin kaikista tuotteista. Mene siis Erikoistukun sivuille, valitse haluamasi tuotteet ostoskoriin. Kassalla anna koodi PINFO15 ja saata 15% alennuksen kaikista Hanakin perhokalastustuotteista. Käytä hyödyksi sehän on selvää rahan säästöä:

Yleisesti ottaen koukkuissa on enemmän hinta- ja etenkin laatueroja toisiinsa verrattuina. Vaikka ylemmässä kuvassa onkin Ikonin nymfikoukku, olen pitänyt sitä hyvänä koukkuna pienemmille liitseille. Tästä linkistä löydät Suomalaisen (*)Ikon Fishing Productsin väkäsettömät koukut

Kuvissa järvikoukkumallit.

Hanak ja Ikon Fishingin väkäsettömiä koukkuja mustaan liitsiin
Hanak ja Ikon Fishingin järvikoukkuja
Ikon Fishingin väkäsetön järvikoukku mustaan liitsiin
Ikon Fishingin väkäsetön järvikoukku

Jokiliitseissä käytetään myös usein jigikoukkumalleina Ikonin tai Hanakin eri koukkuja. Ei kannata myöskään unohtaa Tiemcon ja Fulling Millin koukkuja. Kuvassa alla näkyvät minun käyttämäni jokikoukkumallit. 

Ikon Fishing ja Hanakin väkäsettömät jigikoukut mustaan liitsiin
Ikon Fishing ja Hanakin väkäsettömät jigikoukut

Kuulina käytetään yleisesti eniten Ikonin sekä Hanakin kuulia. Näiden valmistajien kuulat olen itse todennut laadukkaiksi ja niiden koko on pitänyt paikkansa. Myös muiden valmistajien kuulat ovat nykyään hyvän laatuisia, joten niilläkin pärjää aivan mainiosti. Kuulien hinnat ovat Suomen kalastustarvikekaupoissa aika samaa luokkaa, joten sieltä ei paljon eroa löydy. Vain Euroopasta tilattuina saattaa löytää hiukan edukkaampia kuulia. Laatu voi taas vaihdella jonkun verran. Yleensä ongelmana on voinut olla se, ettei kuulien pinnoite pysy kuulassa kunnolla kiinni. Halvalla ei siis saa välttämättä hyvää.

Mustan liitsin kuulat

Jokiliitseissä on kuulien kokoina yleensä 3.5 – 4 mm tungsten kuula. Lähinnä siksi että 3 mm kuulainen perho on hiukan vaikeampi saada joessa sopivan syvälle kuin esimerkiksi 3.5 mm kuulainen perho. Joessa on useita virtauskerroksia ja isokoisessa liitsissä on niin paljon pinta-alaa, mihin virtaukset ottavat kiinni. Niinpä perho ei vain ehdi uppoamaan liian kevyellä kuulalla riittävän lähelle kalan oleskelupaikkaa.  Jigikoukkuun käytettävät kuulat ovat lovettuja, jotta ne menevät jigikoukun mutkasta koukun silmukan taaksen. Hyviä tungstenkuulia löydät näistä kahden linkin suomalaisista kaupoista, (*)Erikoistukusta Hanakin kuulia sekä  (*)Ikon Fishing Products nettikaupasta

Järviliitsissä käytetään yleensä 2.7 – 3.5 mm messinkuulia, jotka ovat päällystetty jollain tietylla värillä. Kuulat on joko maalattu tai sähkön avustuksella käsiteltyjä metallisilla väreillä. Tämä pätee samalla myös tungsten kuuliin. Messinkikuulat ovat paljon kevyempiä kuin tungstenkuulat, joten niitä on helpompi rullata siiman kanssa rannalta käsin. Myös veneestä heittäminen on helpompaa messinkikuulaisilla liitsin kokoisilla perhoilla. Järvikalastus käyttöön löytyy myös värillisiä muovikuulia. Näin saadaan erittäin laiskasti vedessä leijuva perho. Joskus perho uppoaa liian nopesti ja pintakalvossa olevia kaloja ei tavoita muulla tavalla.

Tungsten ja brass kuulia mustiin liitseihin
Tungsten- ja brasskuulia mustiin liitseihin

Mustan liitsin pyrstö materiaalit

Perhon pyrstöön käytetään vaihtoehtoisesti mustaa Marabou-höyhentä Wolly Buggerina tai Quills-höyhentä. Nämä eroavat toisistaan siten, että Wolly Bugger on paljon tuuheampaa. Quills on taas kärjestä paljon ohuempaa ja pidempää. . Ohuempi kärkinen Quills on parempi järviliitsissä, sillä se ns. elää ohuempana  ja etenkin pidempänä höytyvänä helpommin. Järvellä kalastettaessa on perhon elävöittämisen apuna vain kalastajan itse tuoma liike. Tuuheampi Wolly Bugger sopii jokiliitsiin paremmin, sillä se toimii hyvin jokiveden virtauksissa ja antaa hahmoa perholle enemmän. Liian tuuhea tuo pyrstö ei kannata olla, sillä sen tulee kuitenkin elää joen virtauksissa antaakseen kalalle luonnollisemman vaikutuksen. Jos pyrstö tuntuu liian pitkältä, saatetaan pyrstö lyhentää ihan vain sormin repimällä höytyviä lyhyemmiksi.

Mustan liitsin runkomateriaalit

Perhon runkoon löytyykin sitten materiaalivaihtoehtoja runsaasti. Rungon voi kiertää erilaisista marabousiikasista tai dubbaamalla se sormin sidontalangan ympärille ja siitä sitten vain rungolle kiertämällä. Tämän jälkeen rungon harjaaminen auki tuo näkyville elävämmän näköisen perhon. Runkoa varten löytyy myös erilaisia luonnonmateriaaleja, esimerkiksi jäniksen- ja oravankarvaa. Näistä saa dubattua langalle hyviä runkoja, ja kun ne harjaa auki, niin jopas näyttävät tuuheilta.

Keinokuitumateriaaleja on monenlaisia ja näistäkin löytyy omat suosikit varmasti jokaiselle perhonsitojalle. Alla olevassa kuvasta löytyy muutama erilainen vaihtoehtoja. Kuitujen värejä ja rakenteita on niin paljon laidasta laitaan että kokeiltavaa riittää moniksi vuosiksi. Niminä mainittakoon Antron, Hare Tron, Ice Dub, Spectra dubbing, Fly Rite sekä SLF. Yleinen tapa on siis dubata materiaali langalle ja kiertää se langan kanssa rungolle. Dubbaamisella siis tarkoitetaan materiaalin kiertämistä sormin sidontalangalle. Sen voi kiertää tiukaksi tai löyhästi. Löyhästi kierretyn materiaalin saa helpommin harjuttua oikein tuuheaksi. Materiaalin voi myös saada rungolle tekemällä sidontalangasta lenkin, johon väliin materiaali pujotetaan. Sitten vain hyrrätyökalulla pyörimään ja siinä meillä on tiukka lankamateriaali valmiina kierrettäväksi rungolle.

Mustan liitsin runkomateriaaleja
Mustan liitsin mahdollisia runkomateriaaleja

Vielä voit höystää perhoa sitomalla runkoon kierteen. Vaikkapa hopeinen tai kultainen kierremateriaali sopii hienosti yleiskäyttöön. Voit myös laittaa fläsäsuikaleen harvakseltaan rungolle. Yleensä riittää noin 4 – 5 kierrosta ohuellakin materiaalilla.

Sinua voisi kiinnostaa myös tämä postaus Kirjolohiliitseistä

Tästä (*)linkistä löydät Hanakin koukkuja ja kuulia maahantuovan Erikoistukun kotisivut. Pääset tilaamaan tuotteet suoraan sivuilta ja muista käyttää myös Hanak-alekoodit, jotka löydät vielä tästä alta:

 

Kalastavien liitsien sidontaohjeet

Näin meillä alkaa ainekset mustaan liitsiin olla kasassa. On siis aika paljastaa muutamia malleja mustasta liitsistä. Tässä alla seuraavaksi kuvia perhoista. Lisään alle reseptit, mutta en laita koukku- tai kuulatietoja. Riittänee, että resepteissä ilmenee runkomateriaalit. Olen nimennyt tietyt perhot joko joelle tai järvelle. Mutta aivan hyvin voit muuttaa järviperhon jokiperhoksi muuttamalla perhoon vain jigikoukun ja painavamman kuulan. Samalla tavalla nuo mallit toimivat ihan varmasti.

Musta liitsi 1 ja 2 joelle
Musta liitsi 1 ja 2 joelle
Musta liitsi 1 jokikalastukseen

Runko: Mustaa marabouta ja mustaa keinokuitua

Kaulus: Mustaa keinokuitua

Musta liitsi 2 jokikalastukseen

Runko: Musta UV keinokuitu dubbing

Kaulus: Oranssi Spectra dubbing

Musta liitsi 3 ja 4 joelle
Musta liitsi 3 ja 4 joelle
Musta liitsi 3 jokikalastukseen

Runko: Musta marabou

Kierre: Hopea ovaali

Kaulus: Musta keinokuitudubbing

Musta liitsi 4 jokikalastukseen

Runko: Musta ice dubbing

Kierre: Hopea ovaali

Siipi: Musta marabou

Kaulus kuulan takana: Musta ice dubbing

 

Musta liitsi 5 ja 6 joelle
Musta liitsi 5 ja 6 joelle
Musta liitsi 5 jokikalastukseen

Runko: Hendsin Krystall Chenille nauhaa kierrettynä

Musta liitsi 6 jokikalastukseen

Runko: Hare Tron dubbing musta

Kaulus: Punainen Wapsin Antron keinokuitu

Musta liitsi 7 ja 8 järvelle
Musta liitsi 7 ja 8 järvelle
Musta liitsi 7 järvikalastukseen

Pyrstössä: Kimallesuikaleita

Runko: Straggle Fritz musta nauha kierrettynä

Musta liitsi 8 järvikalastukseen

Runko: Hare Tron dubbing musta sekä kultasuikale sekoitettu ja lenkillä kierrettynä rungolle

Kaulus: Hare Tron dubbing musta

Postauksen kansikuvassa Musta liitsi 9 järvikalastukseen

Pyrstössä: Muutama fläsäsuikale

Runko: Jänisdubbing musta

Kaulus: Natural CDC-höyhen

Postauksen kansikuvassa Musta liitsi 10 järvikalastukseen

Runko: Kirkkaan vihreä keinokuitu ihan rungon perässä

Rungon etuosa mustaa keinokuitu Wapsin Antron dubbing

Vielä lopuksi muutama sananen

Tässä on taas talven varalle muutama perhoresepti sidottavaksi. Sekä mahdollisuus itse soveltaa eri materiaaleilla erilaisia vaihtoehtoja. Tee perhoja aina vain muutama kappale testattavaksi. Kun huomaat että perhot toimivat, niin sitten vasta teet perhoja varmuuden vuoksi muutaman lisää rasiaan. Perhoja kannattaa myös olla rasiassa ainakin paria eri kokoa. Omat liitsit ovat kokoa 8 – 14 riippuen aina siitä, missä kalastan. Käytetään talvi hyvin ja valmistaudutaan tulevaan kauteen hyvissä ajoin. Eipähän sitten tarvitse kesällä harmitella, kun rasiat ovat tyhjiä tai siellä on aivan vääränlaisia perhoja. Jos tarvitset perhonsidontapua, niin laitapa meille viestiä täältä, Palkesin www -sivujen kautta.

Tästä (*)linkistä löydät Hanakin koukkuja ja kuulia maahantuovan yrityksen Erikoistukun sivut. Nyt Erikoistukku tarjoaa perhokalastajaninfo blogin lukijoille alennuksen Hanakin kaikista tuotteista. Mene siis Erikoistukun sivuille, valitse haluamasi tuotteet ostoskoriin. Kassalla anna koodi PINFO15 ja saata 15% alennuksen kaikista Hanakin perhokalastustuotteista. Käytä hyödyksi sehän on selvää rahan säästöä.

Tästä linkistä pääset  (*)Ikon Fishing Productionin etusivulle

Postaus sisältää muutaman affiliate linkin, jotka on merkattu (*) merkillä. Niiden klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja ja minä saatan saada siitä pienen korvauksen, jolla ylläpidän tätä blogia.

Suuri kiitos teille kaikille, jotka jaksatte säännöllisesti käydä lukemassa blogiani. Blogillani haluan auttaa kaikkia, jotka tuntevat ettei perhokalastus suju kunnolla tai olet ihan alussa. Pyrin tuomaan kirjoituksiin omakohtaisia näkemyksiä, jotka pohjautuvat pitkään perhokalastusuraani. Toiveitakin saa esittää tulevista aiheista vaikkapa kommenttikenttään kirjoittamalla.

Mukavaa sidontakauden alkua kaikille ja muistathan jakaa postauksen kavereillesi.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *