Perhokalastusvinkkejä kalastuksesi uudistamiseen

Kaarneenkosken niskalla

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastusvinkkejä kalastuksesi uudistamiseen – Oletko jo vuosia kalastanut todellinen konkari vai vasta pari vuotta kalastanut noviisi. Todellinen konkari on jo kauan kalastanut, osaa jo paljon erilaisia kalastustekniikoita sekä saa melkein kaikki tärpit kiinni ja lähes kaikki kalat haaviin.

Perhokalastusvinkkejä kalastuksesi uudistamiseen. Kuten jokainen tiedämme, aina ei voi mennä hyvin. Mutta voisiko joskus kuitenkin mennä vielä paremmin? Uskon että suurin osa kalastajista vastaa tähän “kyllä”. Usein konkareilla on paljon tiettyjä pinttyneitä tapoja, jotka eivät ainakaan välttämättä edistä kalan saamista. Helposti tehdään kaikki aina niinkuin ennenkin, joka ei kyllä ole paras ratkaisu oman kehityksen kannalta. Jos tämä aiempi lause nostattaa karvat pystyyn, kannattaa ensin miettiä, miksi esimerkiksi kaikki urheilijat harjoittelevat pitkän tähtäimen mukaan useita kuukausia. Noh, ollakseen tietysti aina vain parempia. Jos haluat saalista tulee sen eteen tehdä myös töitä. Uskallan väittää, että en minäkään tule olemaan koskaan valmis huippukalastaja, vaikka perhokalastuskokemusta on jo 70-luvulta alkaen ja avovesikautena olen kalastamassa vähintään 4-5 päivänä viikossa. Aina oppii jotain uutta, ihan joka kerta. Kalojen käyttäytyminen osaa aina myös hämmästyttää.

Mutta kuten me kaikki olemme joskus kokeneet että kun muutama vuosi on minkä tahansa harrastuksen kanssa mennyt, niin jumiudumme omaan tekemiseemme totaalisesti. Tällöin tulokset heikkenevät ja harrastus alkaa tuntua jopa tuskaiselta kun tuntuu että homma jauhaa paikallaan. Joten ehkä onkin syytä jakaa perhokalastusvinkkejä kalastuksesi uudistamiseen.

Kalastusperhon valintaa Karkkilan koskilla
Kalastusperhon valintaa Karkkilan koskilla

Mitkä asiat sitten jumiuttavat kalastuksemme eli perhokalastusvinkit kalastuksen uudistamiseen

Ensimmäinen korjattava kohta

Ensimmäiseksi tulee mieleen että käytössä oleva tieto, ei enää riitä kehittyäksemme kalastuksessa eteenpäin. Tämän hetkinen osaaminen ei riitä viemään taitotasoa paremmaksi, joka näkyisi lisääntyvinä tärppeinä ja konkretisoituisi saaduiksi kaloiksi. Lisäksi ymmärrys kalan käyttäytymisen suhteen ei kehity, jos siihen ei saa apua ja käyntikertoja joella. Onhan selvää että jos kalan kanssa tulee jatkuvasti tilanteita, joissa et saa kalastettu oikealla tavalla, et saa kalaakaan. Kala ei käyttäydy aina samanlaisella kelillä samalla tavalla ja sen ymmärtäminen on myös erittäin tärkeää. Juuri tämän asian itse huomaaminen on tärkeässä osassa kun joen rannalla ihmettelet, että miksi et saanut sitä tiettyä tavoittelemaasi kalaa.

Kuinka tämä asia sitten korjataan. 

Oli kalastaja sitten missä kehitysvaiheessa tahansa, kannattaa aina osa omaa kalastusreissua olla tarkoituksen mukaista harjoittelua. Sillä ilman harjoittelua et voi kehittyä paremmaksi kalastajaksi. Kalastuksesta tulee myös nauttia, sillä uskon että haluat rentoutua luonnossa, kuunnella luonnon ääniä ja unohtaa työn huolet. Joskus sitä pitää tuulettaa ajatuksia ja sehän onnistuu helpoiten luonnossa. Mutta jos joella kalastaessa tuntuu siltä, ettei mikään suju, niin ei rentoutumistakaan tapahdu.

Suunnittele hieman kalastustasi joella. Mieti, missä olet jo käynyt ja mikä joen osa on sinulle vielä tuntematonta aluetta. Etsi joelta omaan kalastuksesi uudistamiseen uusia virikkeitä. Käytä ensimmäinen tunti suunnitelmallisempaan kalastukseen, keskity ja mieti mitä teet seuraavaksi. Sen jälkeen jos haluat rentoutua, annat vain “virran” viedä ja kalasta rennosti uudella alueella. Voit välillä ajatella koskenlukutaitoasi ja kuinka kehittää sitä. Ota tavoitteeksi katsoa jokea sillä silmällä, että missä virtaukset menevät, miten kosken kivet sitä virtausta muokkaavat ja miten tämä kaikki vaikuttaa kalan sijaintiin.

On toki vielä olemassa yksi ratkaisu tähän kokonaisuuteen. Nimittäin Palkesin perhokalastusleirit, henkilökohtaiset opastukset sekä työpajat ja uutena palveluna Perhokalastuksen Mentorointi.

Näistä leireistä ja opastuksista voit lukea täältä, Palkesin nettisvuilta. Esimerkiksi viime keväänä henkilökohtaisen opastuksen Karkkilaan ottaneet asiakkaat oppivat päivän aikana enemmän kuin koko kesän omatoimisilla kalasturetkillä. Totuus on että vain ulkopuolisen asiantunteva silmä näkee, missä kohtaa kalastajan kalastuksessa on korjattavaa.

Mentorointi on aivan uusi henkilökohtainenpalvelu, joka toteutetaan neljällä eri tapaamiskerralla toukokuu- kesäkuun ensimmäisen viikon aikana. Mentorointi palvelu lanseeraus tapahtuu marraskuun aikana vain Perhokalastajaninfoblogi postauksien julkaisutiedon tilaajille sekä meidän viime vuotisille asiakkaille. Tämän jälkeen se tulee myyntiin kaikille.

Ison taimenen väsytys
Ison taimenen väsytys on rauhallisen kalastajan puuhaa

Toinen korjattava kohta

Toiseksi ehkäpä kalastat liikaa aina samoilla koskilla, jolloin teet aina kaikki samalla tavalla kuin ennenkin. Tai kalastat koskella aina samoja kohtia samalla tavalla. Näin et voi kehittyä. Vaikka sinua kuinka miellyttäisi kalastaa, sillä samalla mukavalla kivellä sitä samaa kiven reunavirtaa, niin näin ei sinun kalastus kehity paremmaksi. Miksi teemme näin, koska olemme tehneet näin aina. Kyseisestä paikasta olet saanut joskus kalaa, sekä olet mahdollisesti nähnyt muidenkin kalastajien saavan joskus kalaa.

Kuinka tämä sitten korjataan.

Onkin järkevää aina jokaisella saman joen kalastuskerralla ottaa tavoitteeksi tutustua joen johonkin eri osaan. Vaikka et pitäisikään kyseisen kohdan kalastuksesta niin se suorastaan pakottaa sinut kehittymään lukemaan koskea uudella tavalla, uittamaan perhoa uudella tavalla ja miettimään kalastusta kokonaisuudessaan. Jotta koskenlukutaitosi kehittyisi on sinun kalastettava monta erilaista jokea ja koskea, jolloin taitosi saavat taas uuden ulottuvuuden.

Voisit jakaa omat kalastuskoskesi aina muutamaan osaan ja kun saavut kalastamaan, valitset joka kerta aina eri koskenosan jonka kalastat. Ehdottomasti suosittelen pitämään myös kirjaa jokaisesta kalastuskerrasta, johon voit joko paikan päällä tai kotona kirjata ylös vaikka lyheyestikin että mitä kalastit, miten kalastit ja millä kalastit. Lisäksi kirjaat huomiot tapahtumista sekä myös, miten muut kalastajat toimivat. Tällä tavalla muistiinpanoja tekemällä, virkistät muistiasi seuraavalle kerralle ja osaat etukäteen myös varautua, esimerkiksi edellisellä kerralla havaittujen toimivien perhojen sitomisella. Voit ottaa myös tavoitteeksi tehdä kausikierron kalenteriin, josta käy ilmi millä koskella kalastat milloinkin sen kauden aikana.

Karkkilan Pärehöylän alapuolinen osuus on seuraava tutustumisen kohde
Karkkilan Pärehöylän alapuolinen osuus on oma seuraava tutustumisen kohde

Kolmas korjattava kohta

Kolmanneksi- ehkäpä käyt kalastamassa liian harvoin. Raaka totuus on että taidot karttuvat vain kalastamalla. Kalastustakin tulee harjoitella, jotta taidot kehittyvät. Eihän tennispelaajan huiputkaan pärjää vain joka toinen viikko tehtävällä harjoituksella. Perhokalastus on laji, joka koostuu monesta erilaisesta osasta ja pienistä nyansseista. Sinulla on siis paljon harjoiteltavaa, jotta sinusta tulisi taitava ja oikeita ratkaisuja tekevä perhokalastaja. Kun vielä vastassa on ennalta arvaamattomasti käyttäytyvä kala, on hyvä opetella kuinka se mikä perho tai tekniikka milläkin kelillä toimii ja kuinka itse kalan tuolloin saa aktivoitua perhoon.

Kuinka tämä sitten korjataan.

Tämänhän pitäisi olla helpoin rasti jokaiselle omaa vapaa-aikaansa ja hyvinvointiansa arvostavalle perhokalastajalle. Nykyisessa hektisessä elämässä aika on kuitenkin kortilla. Perheellisellä ihmisellä on paljon huomioitavia asioita ja aikaa ei ole oman itsensä hoitamiseen, ehkä ollenkaan tai sitten turhan harvoin. Mutta jokaisen pitäisi muistaa että jos ei itse voi hyvin, on vaikea auttaa muita perheenjäseniä. Kuten tiedämme sanonnan ” elää kädestä suuhun”, pätee se myös tässä kohtaa.

Voisit hyvinkin tehdä niin että otat itsellesi viikolla yhden illan tai vkl vaikkapa lauantain, jolloin käytät vaikka juuri perhokalastukseen muutaman tunnin aikaa. Jos pääset kerran viikossa rentoumaan miellyttävän harrastuksen parissa, näkyy se varmasti omassa hyvinvoinnissasi. Kun sen vielä kalenteroi ja laittaa kodin seinäkalenteriin näkyviin , osaa perhekin varautua siihen että olet juuri silloin lataamassa akkujasi.

Tässä linkki aiempaan postaukseen, jossa kerron mitä voisit tehdä omassa kalastuksessasi toisin.

Tässä yllä kerroin vain muutamia sinua auttavia vinkkejä ja nämä eivät tietysti välttämättä toimi kaikille tai sitten toimivat vain hieman mukautettuina. Kyse ei olekaan koko oman kalastuksen muuttamisesta, vaan vain pienten nyanssien tekemisestä. Mutta jos et muuta koskaan mitään, et myöskään kehity kovinkaan nopeasti paremmaksi kalastajaksi. On turha odottaa nopeita muutoksia, mutta eihän tässä valmiissa maailmassa ole mihinkään kiire.

Ei pidä myös unohtaa syksyn järvikalastus mahdollisuutta. Paras aika on juuri nyt menossa. Kirjolohi on lammilla aktiivinen ja saattaa olla sopeutunut jo ihan täysin luonnonravinnolle. Myös siian kalastus  järvillä on näin syksyllä hyvinkin tuloksekasta ja mielenkiintoista. Sille kelpaavat niin pienet liitsit kuin buzzeritkin. Tässä linkki postaukseen siian järviperhokalastuksessta.

Kannattaa lukaista tämä Perhokalastusvinkkejä kalastuksesi uudistamiseen- postaus muutamaan kertaan ajatuksella läpi. Näin saat parhaiten siitä kaiken hyödyn irti.

Karkkilan keskustan alue on auki kalastukselle läpi talven
Karkkilan keskustan alue on auki kalastukselle läpi talven. Kannattaa käydä testaamassa ja harjoittelemassa tulevaa kautta varten

Laitahan vinkit eteenpäin!

2 ajatusta aiheesta “Perhokalastusvinkkejä kalastuksesi uudistamiseen”

  1. Harri koivunen

    He, 64 kertaa tänävuonna kalassa. 2 pientä 10 cm kokoista ahventa saanut. Kalastanut perholla ja virvelillä.

  2. perhokalastajaninfo@gmail.com

    No mutta, kyllä me tähän voidaan vaikuttaa jos vain haluat. Laitapa sähköpostia niin mietitään yhdessä kuinka toimitaan.

    t Petri

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *