Meidän käytetyimmät perhokalastussetit

Vision Nymphmaniacin tuplatärppi

Laitahan vinkit eteenpäin!

Meidän käytetyimmät perhokalastussetit. Minulta on muutamia kertoja pyydetty, että kertoisin omista käytössä olevista perhokalastusvälineistä. Joten tässä teille omia kokemuksia vuosien varrelta ja etenkin ne suosikit.

Seuraavalla tekstillä on esimerkiksi pyydetty tämän postauksen aihetta: Olisi ihan hauska saada infoa teidän mielestä hyvistä välineistä. Merkit ja jopa ihan yksityiskohtaisesti toimivat setit.

Postaus sisältää kumppanuuslinkin, joka on on merkattu * merkillä.

Ensinnäkin, vapoja on kohta reilut 30 vapaa. Näistä toki järvivapoja on se kymmenkunta kappaletta, mutta vielä jää jokivapoja ihan riittävästi. Totuushan on, että olipa harrastus lähes mikä tahansa, siihen panostetaan rahallisesti ostamalla aina uusia ja parempia välineitä. Tai ainakin luullaan ostettavan parempia.

Tunnistan itsestäni uteliaan piirteen, joka haluaa aina vain parempia välineitä. En ole kuitenkaan aina varma, onko väline minulle sopiva. Hankittavat välineet ovat ehkä niin tuoreet markkinoilla, ettei kokemuksia vielä ole. Tai olen kuullut välineistä vain välikäsien kautta.

Mutta halu kehittää omaa kalastustaa uusilla ja omasta mielestään paremmilla välineillä on ihan normaalia toimintaa. Tunnen kalastajia jotka kalastavat samoilla välineillä vuosia jopa kymmeniä. Eikä se ole ollenkaan väärin. Mutta jos ei ole valmis tutustumaan tai testaamaan uusia välineitä, kehittyminen kalastajana voi pysähtyä.

Tässä asiakas on haavitsemassa harjusta onnistuneen nymfikalastuksen jälkeen.
Tässä asiakas on haavitsemassa harjusta onnistuneen nymfikalastuksen jälkeen.

Onneksi on aina olemassa kavereita ja hyviä ystäviä, jotka jaksavat testata ja kokeilla uusia välineitä. Itse olen ollut viime vuodet onnekkaassa asemassa, että olen saanut välineitä testiin maahantuojilta tai suoraan valmistajilta. Toki heilläkin on omat intressinsä asian suhteen, eli näkyvyyden saaminen esimerkiksi maininnoilla Instagramissa tai blogissa. Kun testaan välineitä, voivat ne olla käytössä puolivuotta tai useamman vuoden. Mitä kauemmin ovat käytössä, sen paremman kuvan välineistä saan.

Mutta mennäänpä seuraavaksi meidän käytetyimmät perhokalastussetit tekstiin.

Meidän valitsemat nymfikalastusvälineet

Tämä otsikon mukainen kategoria on se, joita käytän eniten. Nymfivapoja alkaa olla hyvinkin monipuolinen määrä. Keloja on taas vain muutamia malleja käytössä. En koskaan ole ollut kelojen suuri keräilijä ja nymfikalastukseen onkin vakiintuneet muutamat kelamallit.

Vaikka vapoja on merkiltään useita ja pituudelta erilaisia, eivät ne kaikki saa tiukkojen testien jälkeen runsasta käyttöaikaa. Suosikit syntyvät aina kuitenkin käytön ja kokemuksen kautta hyvinkin nopeasti. Omaan käyttöön vaikuttavat tietenkin kalastettava kalalaji ja sen koko. Myös joen suuruus on merkittävä valintakriteeri. Samoja vapoja käytän myös usein perhokalastuskilpailuissa.

Esimerkiksi voin sanoa, että osaa vavoista tulee käytettyä muutama vuosi. Kunnes käyttöön tuleekin vapa, joka osoittautuu jo käytössä ollutta paremmaksi. Niinpä ennen niin hyväkin vapa saattaa joutua ensin varavavaksi ja sitten vilttiketjuun.

Välineet ovat valikoituneet meille testien, kokemusten sekä erehdysten kautta. On kallista pistää rahaa vapaan vaikkapa 500€ ja hetken päästä todeta sen olevan “hutikuti”. Itselleen sopimaton ja tarkoitukseen soveltumaton. Siksi suosittelenkin aina kun vain mahdollista, pyytää tutulta kaverilta vapaa edes hetkeksi lainaksi. Jos vaikka edes niin, että kaveri on mukana. Ymmärrän myös jos kaveri ei halua lainata kallista vapaansa sen mahdollisen rikkoutumisen takia. Muulla tavalla on kyllä  mahdotonta päästä testaamaan vapaa.

Toivottavaa olisi, että jokin asiantunteva liike, esimerkiksi Ruoto ottaisi ohjelmaan järjestää vapatestauspäiviä jossain jokivarressa. Se olisi iso kädenojennus tuleville asiakkaille.

Maxian vavat valmiina kalastukseen
Maxian vavat valmiina kalastukseen

Alla on listattuna meillä aktiivikäytössä olevat nymfivavat. Olen myös laittanut jokaiseen vapaan suoran linkin eli pääset katsomaan vapaa jonkin liikkeen sivulle.

Vision Nymphmaniac #3/ 10,6’

Maxia SX4 #3/10,8’ ja SX4 Hyper Nymph #2-3 11,8’

Adams Max Black #3 10,5’

Soldarini Hydropsyche Elite #2-3 10’ ja Hydropsyche XUL Sensytip #0-3 10’

Seuraavaksi muutama sana kyseisistä vavoista. Tässä toivon mukaan aukeaa jokaiselle, mitkä asiat ja ominaisuudet vavoissa meitä miellyttävät.

Tästä linkistä pääset lukemaan Adams- vavoista kirjoittamani testin.

Vision Nymphmaniac #3/ 10,6’

Visionin Nymphmaniac on herkkä ja tunnokas työkalu, jolla tunnet kalan tällit vavan kahvassa asti. Vapa on samalla mukavasti joustava, joka kertoo siitä, ettei ominaisuuksissa ole säästelty. Vavan pituus on optimi keskikokoisille jokivesille. Jos haluaa kalastaa kauempaa, on syytä harkita 11’ pituista vapaa. Vapa sopii myös pienille kaloille ja pitää kiinni isotkin kalat. Isoilla kaloilla tarkoitan yli 60 cm taimenia. Nymphmaniac on allround vapa kaikkeen nymfikalastukseen.

Maxia SX4 #3/10,8’ ja SX4 Hyper Nymph #2-3 11,8’

Maxian SX4 sarjalaiset ovat Suomessa vähemmän tunnettuja Espanjassa käsin valmistettuja vapoja. Vapatuotanto on vuodessa noin 800-1000 kpl luokkaa. Hiukan kalliiseen reilun 700€ vapahintaan, saat kuitenkin loppuelämän työkalun, jolla kalastamista en unohda. Vapa on äärettömän herkkä, mutta rauhallinen. Vavan kärki ei siis jää värisemään heiton jälkeen, joka toisi mukanaan siimasotku ongelmat vavan kärkeen.

Nautin vavalla heittämisestä, ja sillä lähtee jopa isommallakin kuulalla olevat perhot vaaka-asennossa heittäessä todella pitkälle sekä vaivattomasti. Nämä pätevät kumpaankin mainittuun malliin.

Etenkin uusi Hyper Nymph-vapa osoittautui Mastersien 2023 SM-kilpailussa huippuvälineeksi. Sopivalla kelalla painotettuna saa noin pitkästä vavasta Hyper-herkän. Pitkällä vavalla pääsin kalastamaan paikkoja, joihin muut eivät päässet ja myös pitkällä siimalla uittaminen oli mielekästä. Tämä vapa tulee olemaan minun keihäänkärkeni nymfikalastuksessa.

Adams Max Black #3 10,5’

Myös Adams-vavat tulevat Espanjasta pieneltä vapavalmistajalta. Mutta kuten Maxian, niin on Adamsinkin vapasuunnittelijat tehneet hyvää työtä vapasarjaa suunnitellessa. Omaksi valinnaksi tuli Max Black, joka on tarkoitettu hieman tuhdimmille kaloille. Vavalla on mielekästä lähteä taimenkoskelle kalastamaan nymfeillä tai jopa streamer nymfaamaan. Vapa sopii kuin nenä päähän ison taimenen jallittamiseen kovassakin koskessa. Vapa on hyvin tunnokas ja hiilikuitukahva korostaa sitä. Vapa on hyvin viimeistelty ja valmistettu. Näyttävä vapaputki kruunaa vavan. Kova suositus kovaan käyttöön.

Soldarini Hydropsyche Elite #2-3 10’ ja Hydropsyche XUL Sensytip #0-3 10’

Soldarinin vavat ovat erittäin päteviä vapoja nymfikalastukseen hinnasta riippumatta. Elite- malli on ollut jo pitkään Soldarinin valikoimassa ja mielestäni kuuluu yhä malliston kärkivapoihin. Vapa on erittäin mielekäs kalastaa. Se on kevyt, tunnokas ja herkkä nymfivapa. Aivan mahtava vapa kalastaa. Eräs parhaimmista ostoksistani. Uusin malli Sensytip yllätti minut lähes “housut kintuissa”. Mietin ensimmäisen kalastuspäivän jälkeen voiko olla näin halpaa ja laadukasta vapaa samassa paketissa. Tämä vapa on ehdottoman huippuvapa hintaluokassaan. Tämän vavan ostaessaan ei tarvitse pelätä laadun kanssa,  vaikka vapa maksaa tällä hetkellä alle 300€. Tästä linkistä pääset lukemaan tarkemmin Soldarinin Sensytip – vavan käyttökokemuksia.

Adams Max Black on taas kerran toiminut toivotulla tavalla
Adams Max Black on taas kerran toiminut toivotulla tavalla

Kelat nymfivapoihin

Keloiksi olen valinnut hyvin yksinkertaiset ja halvat. En halua niiltä mitään erikoisuuksia. Niiden tehtävänä on pitää siima puolalla ja avustavasti pystyä hieman jarruttamaan tiukan paikan tullen. Muovikelaa en suosittele ostamaan, niissä kun tahtoo osat rikkoontua helposti. Seuraavaksi halvemmat kelat lienevät alumiinista painevalettuja. Nykyään ovat alumiinista koneistetut kelatkin hyvin yleisiä. Jarrut ovat moninaisia mutta levyjarrulliset ovat monen suosiossa. Kelat ovat myös laajakehäisiä eli siimaa ei kelata enää ohuen kelanpuolan päälle vaan isomman halkaisijan omaavalle kelan pohjalle. Näin siima ei jää pienelle sykkrällä, joka ei tietysti oikenekaan suoraksi ollenkaan.

 

Nymfikelat ja yksi normi jokikelakin
Vivarelli, Vision XLV, Alfa, Vision Kalu, Guideline Inex x 2

Omat käytössä olevat nymfikelat ovat listattuna tähän alle linkkeineen suoraan tuotteeseen . Jokaisesta löytyy pääosin vain hyviä puolia. Jarrut ovat  parhaimmat Vision XLV ja Alfan keloissa. Vivarelli on hieman erikoisuus tähän joukkoon, siinä kun on kahva josta nykäisemällä ulospäin, kela kelaa itsestään siimaa sen jälkeen sisään hetken aikaa. Toistamalla liike, siimaa tulee sisään taas jonkun verran. Vivarellissa pitää muistaa jokaisen käyttökerran jälkeen ottaa puola irti ja kuivata se hyvin sisältä korroosion estämiseksi. Vivarellin perusmalli on materiaaliltaan hiilikuitua, painoa on vain 103g.

Vision Kalu Black/Green  #3-4

Vision XLV Nymph 4/5

Alfa 3+Arctic

Franco Vivarelli Semiautomatic

Nymfisiimoina ovat olleet Vision Ultra Light Nymph Line sekä Soldarini Tactical Fly Line Nymph. Kummatkin soveltuvat normaaliin nymfikalastukseen eivätkä eroa toisistaan muuten kuin väristä.

Käytössämme olevat perusperhovavat järvelle ja joelle

Vision Onki – vapa on meillä yleisessä käytössä. Järvikalastuskäytössä toimii#7 –  10′ luokkainen mainiosti ja pitää kalat hyvin kiinni. Vastaavasti #4  – 10′ vapa on meillä myös pintaperhokalastuksessa. Vastaava vapa toimii myös siian järvikalastuksessa. Vavassa on miellyttävä toiminta, eikä se revi perhoa pois siian hennosta suupielestä.  Erinomainen vapa yleiskäyttöön lähes joka paikkaan.

Hyväksi koskikalastukseen todettu vapa on Visionin Hero #5 – 9′. Tällä vavalla isompikin kala pysyy hienosti kiinni, eikä tarvitse pelätä vavan resusrssien loppuvan kesken.  Vavassa on voimaa aina tyveen asti ja hyvänkokoisen kalan kanssa tuntuu selvästi kuinka se taipuu kahvaa myöden. Liian jäykkää vapaa en suosittele ostamaan jos kohteena ei ole iso hauki, kuha tai lohi.

Todella pitkään itselläni kestänyt vapa jokikalastukseen on Guidelinen LPXe #6 – 9′.  Se toimii yleisvapana niin taimenen kuin kirjolohen jokikalastuksessa. Vapa on luokkaa “vahva” mutta en ole karkuuttanut tällä vavalla montaakaan kalaa. Kelaksi näihin jokivapoihin laitan usein Guidenlinen Inex – kelan. Kela on jo aika vanha mutta on todella hyvässä kunnossa ja jarrukin toimii mainiosti.

Perhovapoja ja siimoja testaamassa
Perhovapoja ja siimoja testaamassa

Siimat joelle sekä järvivavat ja kelat

Siimoina joella peruskalastuksessa toimivat Vision Vibe+ 100, Vision Attack, Vision XO ja Rio Premier Gold. Jokaisessa omanlaiset ja eripituiset kartiot, jotka kuitenkin toimivat lopulta samanlaisissa kalastustilanteissa. Attack on näistä huomattavasti halvin ja sopii hyvin kirjolohen jokikalastukseen. Rullauspituus siimalla on noin 15 m. Muut mainitut siimat ovat huomattavasti hinnakkaampia ja se tietysti näkyy parempina ominaisuuksina. Yleensä se on pinnoitteen liukkaus ja kartion parempi muoto.

Muita järvikalastuksessa käyttämämme vavat löytyvät alta, osaan on linkki. Flexteciä ei taida enää kovin helposti löytyä muualta kuin Englannista. Sieltäkin kovin harvoin. Kannattaa välillä laittaa netissä hakuun kyseistä vapaa jos se kiinnostaa. Joku saattaa kyllästyä omaansa ja myydä sen käytettynä. Uuden vavan lähtöhintakaan ei ole päätä huimannut, hiukan yli satasen.

Vision Stillmaniac #6 – 10′ ja #7 – 10′

Flextec Streamtec #6 – 10′

Ikon  L-Serie #7 – 10′

Hanak Competition Stillwater #7 – 10′

(*)Tästä linkistä pääset Hanakin perhokalastustuotteiden maahantuojan Erikoistukun sivuille ja käyttämään allaolevan alennuskoodin hyödyksesi Hanakin kaikista tuotteista: Antamalla kassalla koodin – PINFO15- saat 15% alennuksen Hanak- tuotteiden kaikista perhokalastusvälineostoksista Erikoistukun verkkokaupassa.

Keloiksi järvelle on valikoitunut näiden linkkien Visionin Kalu #7/8  ja Vision Koma #7/8. Kelat ovat kohtuullisen halpoja peruskeloja ja kuitenkin hyvin kestäviä. Järvikelat toimivat omasta mielestäni vain siimavarastona, eikä niiltä tarvitse vaatia mitään huippuominaisuuksia. Siimoina näissä keloissa käytämme pääasiassa Airflon, Snowbeen ja Soldarinin eriasteisesti uppoavia siimoja. Riippuen aina millaista kalaa olemme järvellä kalastamassa, kalan olinsyvyydestä jne.

Lopuksi vielä muutama sananen välineistä

Yllä on nyt esitelty pääasialliset eniten käytössä olleet vavat ja kelat. Lukijan kannattaa muistaa, että osaa välineistä on käytetty jo vuosia ja testattu erilaisissa muuttuvissa tilanteissa. Osa on taas hieman tuoreempia tulokkaita, mutta senkin edestä reilut 100 kalastusvuorokautta vuodessa saaneita välineitä. Välineet ovat aina käyttäjän omaan käteen sopivia ja mukautuvia. Voi siis olla ettei meillä käytössä olevat setit sovi juuri sinulle. Meidän kela + vapasetit toimivat keskenään vaihdettuna erittäin hyvin eli tietylle vavalle ei ole vain yhtä siihen sopivaa kelaa. Näin voimme vaihtaa välineitä vaikka keskenään.

Ehkäpä tämä postaus saattaa helpottaa jonkun lukijan välinevalintaa. Jos jotain jää epäselväksi, vastaan erittäin mielelläni esitettyihin kysymyksiin. Niitä voit laittaa joko suoraan blogiin tai sähköpostilla perhokalastajaninfo@gmail.com

Mukavaa syksyn jatkoa kaikille. Älkää unohtako syksyn hienoa järvi- ja lampikalastusaikaa. Postausta saa jakaa ja kiitokset siitä kaikille!

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *