TOP 10 tarpeelliset välineet erämaahan

Tunturissa kalastamassa perholla

Laitahan vinkit eteenpäin!

TOP 10 Parhaat ja tarpeelliset välineet mukaan kalastusreissulle erämaahan VOL 1. Olen käynyt patikoimassa lukuisia kertoja Suomen ja Norjan erämaissa. Yleensä aina kalastusmielessä mutta onhan se samalla lomaakin normiarjesta. Ehdottomasti suosittelen jokaista kokeilemaan omia rajojaan, mutta turvallisesti.

Linkit päivitetty ja tarkastettu 11.6.2023.

Tämä postaus sisältää affliliate linkkejä, jotka on merkattu (*) merkillä. Useimmat vaelluksistani olen tehnyt  vuosikymmenien aikana kävellen rinkka selässä. Tuolloin viikon mittaisella vaelluksella päivämatkat olivat helposti sen 15 – 20 km. Kalastaminen jäi ensin vähemmälle, mutta muutaman hurjan reissun jälkeen aloin helpottamaan ja jättämään aikaa myös kalastukselle vaelluksen lomassa.

Vasta nyt 2000-luvulla olen antanut itselleni armoa käyttää edes toiseen suuntaan jonkinlaista liikkumisvälinettä. Näillä tarkoitan lähinnä vesitasoa, helikopteri- tai mönkijäkyytiä. Ensinnäkin rinkan rajoittaman tavaramäärän saa vaikka tuplattua, jos kokee sille tarvetta. Mutta toinen asia onkin että kuinka paljon sitä tarvitsee erilaisia asioita mukaansa. Pelkästään rinkassa vietynä tavaramäärä vaihtelee 45- 100 L välillä. (*)Tuollainen 85 L rinkka painaa yleensä 20- 30kg.

Kun lähdetään erämaahan, jossa ei todennäköisesti minkäänlaista puhelinyhteyttä ole, on pakkauslista syytä ajatella ja laatia tarkasti. Jos kuljettava matka on vaikkapa 100 km mittainen, tiettömän taipaleen takana, voi tapahtua ihan mitä tahansa. Rinkan paino kasvaa helposti liian suureksi ja tuollainen 20kg tulee helposti täyteen ihan perusasioista. Vain jos olet ns. ultraretkeilijä, joka ostaa esim.kevyimmän teltan, kevyimmän makuupussin, kevyimmän makuualustan, vähenee rinkan paino jopa monia kiloja.. Mutta usein nämä ultralight- tuotteet maksavat jonkun verran enemmän kuin ns. tavalliset.

Jos siis tarkoituksena on tehdä kalastusvaellusreissu ihan vain kävelemällä rinkka selässä pitkin tuntureita, vähentää se mukaan otettavia välineitä huomattavan paljon. Rinkkaan kun ei vaan mahdu sitä tavaraa niin ylettömän paljon. On kuitenkin olemassa niitä pakollisia ja jo turvallisuuden kannalta tärkeitä välineitä, jotka on ihan pakko olla mukana.  Ehdottomasti laitan jalkaan (*) Fjällräven Keb housut, jotka kestävät vahattuina kovaakin keliä. Näillä olen vaeltanut monet reissut Suomen erämaissa ja kertaakaan ne eivät ole pettäneet. Katso linkistä kuinka ekologisista housuista onkaan kysymys.

Sitten on toki muutama mukavuusväline, jotka tuntuvat suorastaan ylellisiltä reissun päällä. Nämä ovat siis ihan vaan minun omasta mielestäni mukavia olla mukana.

Millä suunnistat erämaassa

1.. Ensimmäisenä esittelen tietysti ne tärkeimmät eli paperinen kartta ja (*) Suunto kompassi. Ei kai kukaan lähde ilman niitä, vaikka kuinka asutaan ja ollaan tietoyhteiskunnassa. Karttakin mieluusti voisi olla muovitettu ja mittasuhteessa 1: 50 000  ja kompasseja voisi hyvinkin olla kahdet kappaleet mukana.

Turvallisuus on tärkeä asia

2. GPS – laite In-reach toiminnolla on mielestäni paras henkivakuutus, jonka voin mukaani ottaa hiemankin pidemmälle reissulle. In -reach toimii siis niin että ostat vähintään  esim. (*) Garminin in Reach mini GPS -laitteen,  johon kyseinen toiminto liittyy. Varmista aina että akku ja/patterit ovat täynnä. Kirjaudut Garminin sivuille ja kirjaat laitteesi sivuille. Voit tehdä sopimuksen vain tietylle ajanjaksolle, sitä ei siis tarvitse pitää koko ajan päällä.

Tässä lyhyt luonnehdinta suoraan Garminin sivuilta : “Garmin inReach – satelliittitekniikan ja satelliittitilauksen avulla pysyt yhteyksissä kaikkialla maailmassa. Voit lähettää ja vastaanottaa viestejä, navigoida reittejä, seurata ja jakaa matkoja sekä tarvittaessa lähettää SOS-kutsun, jolla saat hätätilanteessa apua aina avoimesta seurantakeskuksesta koko maailman kattavan Iridium®-satelliittiverkon kautta”:

Garninilta löytyy 5 kpl tällaisia laitteita eri hintaluokissa. Halvin on reilun 350€ laite, joka ei ole halpa sekään. Mutta lasken itse niin että se on vain kertaostos ja oman sekä etenkin asiakkaiden henkivakuutukseksi, on vielä kuitenkin kohtuuhintainen. Toiminta välineellä tapahtuu noin seuraavasti. Kun tapaturma sattuu maastossa, painat vain In- reach laitteen SOS- näppäintä. Saat keskukseen satelliitin kautta yhteyden, jotka saavat laitteesi kautta gps-koordinaatit ja pelastushenkilökunta lähtee liikkeelle. Keskus kyselee sinulta tapaturmaan liittyviä asioita ja tapaturman kohteen tilaa. Todennäköisesti kyseessä on helikopteri, joka tulee sinut hakemaan.

Garmin Montana 700i
Garmin Montana 700i on kallis In-Reach gps mutta hintansa väärti. Näitä saa myös vuokrattua reissuille.

Ensiapuvälineet pitäisi olla itsestäänselvyys

3. Kolmantena tulee tietysti Ensiapuvälineet ja ehdottomasti siihen kuuluvat parit erikokoiset rakkolaastarit. Oma kokonsa kantapäähän ja toinen pienempi koko varpaaseen. Lisäksi suosittelen mukaan Israelilaista traumasidettä, jolla saadaan isokin verenvuoto tyrehdyttyä  kun sen vain vetää riittävän kireälle. Siitä saadaan myös aina tarpeellinen kantoside kädelle. Koskaan ei tiedä millainen vahinko voi kirveen tai puukon kanssa käydä, Tai kun kaadut kivikkoisessa maastossa on kantositeelle käyttöä, luiden mentyä kädestä poikki. Eikä kahta ilman kolmatta eli haavalakka, jolla voit myös helposti paikata kohtuullisen kokoisen haavan. Se muodostaa haavan päälle suojaavan kuivuvan elastisen, läpinäkyvän, suojaavan ja vedenpitävän kalvon ja pysyy kiinni kuin se kuuluisa tauti.

Hyvät vaelluskengät pitävät mielen kunnossa

4. Jotta vältyt käyttämästä tuota yllämainittua rakkolaastaria niin ehdottomasti hyvät ja sisäänajetut vaelluskengät. Kenkien pohjanjäykkyys A-D – luokittelu jakaa varmasti mielipiteitä. A on pehmein ja D jäykin pohja. Liian jäykkäpohjaisen kengän kanssa ei ole ns. tuntumaa maastossa ja kun pohja on yleensä myös aika paksu, voi moni kokea kengän hankalaksi kulkea.

Itselläni on käytössä (*) Meindl Kansas Core Tex- kalvolliset vaelluskengät B – jäykkyysluokan pohjalla. Olen vaeltanut niillä jo toistatuhatta kilometriä, eivätkä ne ole ainakaan liian pehmeiksi pohjiksi osoittautuneet. Lisäksi riittävän korkean nilkkatuen olen kokenut tärkeäksi enemmän kivikkoisessa maastossa. Gore Tex kalvon kanssa tulee toimeen hieman vetisemmässäkin maastossa, kunhan vain muistaa tuulettaa ja kuivattaa kengät illalla vaelluspäivän päätteeksi.

Veden säilytyttäminen ja kuljettaminen

5. Vesipussi, johon voit ottaa vettä vaikkapa puhdavetisestä joesta tai purosta ja kantaa sen leiriisi. (*) Tällainen esim. 2 l vesipussi helpottaa huomattavasti leirielämää, eikä tarvitse olla aina hakemassa erikseen jokaista ruoanlaittoa varten. Pussilla voi myös kuljettaa vettä mukanaan rinkan ulkopuolelle kiinnitettynä. Voihan käydä niin että tietyllä matkan varrella ei ole vettä saatavissa ja tuolloin on hyvä varautua mukaan otettavalla vedellä. Voit myös ottaa mukaan termospullon, mutta taas paino kasvaa rinkassa.

Mutta muista seuraava asia. Vaikka kuljetat pussissa vain vettä, otat sen kuitenkin luonnosta mukaasi. Koskaan et tiedä mitä eliöitä ja bakteereita vesistöistä voi pussiin tulla. Suosittelen että reissun jälkeen aina peset pussin huolella ja päästät pesuveden myös hanan kautta, jotta sekin puhdistuu. Pussi kannattaa kuivattaa pesun jälkeen ylösalaisin, itse laitan sen  ulos esim harjanvarren päähän kuivumaan.

Tämä 3l vesipussi on seurannut jo vuosia tunturivaelluksilla
Tämä 3l vesipussi on seurannut jo vuosia tunturivaelluksilla

Istuin tuo leiriin mukavauutta

6. Hieman pidempää leirielämää ajatellen on jonkinlainen kasaan menevä retkijakkara on kätevä väline. Aina ei jaksa maata maastossa ja jos paikalla ei ole sopivia kiviä, niin istuin on mahdottoman mukava pikku ylellisyysväline. Retkijakkarat ovat aina jollain tavalla kasaan meneviä ja kannattaa toki varmistaa että systeemi on riittävän vahva ja toimiva. Toki hieman lisäpainoa se tuo noin kilonpainoisena, mutta itse olen pitänyt siitä erittäin paljon. (*) Helinox Sunset tuoli.

Kaksi erilaista retkituolia, jotka tuovat lisämukavuutta leirielämään
Kaksi erilaista retkituolia, kummallekin on oma tarpeensa.

 

Tuolit kasassa ja eivät ne lopuksi kuitenkaan paljoa vie tilaa
Tuolit kasassa ja eivät ne lopuksi kuitenkaan paljoa vie tilaa

Ylellisyysväline mutta myös kehon lämmitykseen

7. (*)Muumiolakana silkkisenä tai puuvillaisena lämmittää yllättävän paljon makuupussin sisällä. Lisäksi se pitää makuupussisi puhtaampana, sitä kun ei välttämättä tule aina käytyä pesulla vaelluksen aikana ihan joka päivä. Toki tämä aina riippuu jokaisen omista  nukkumistottumuksista. Lakana pakkautuu hyvin pieneen pussiin eikä tuo paljoa painoa lisää jo muutenkin painavaan rinkkaan. Oma kokemus on että etenkin viileimpinä öinä, tuo muumiolakana muutaman asteen enemmän lämpimyyttä oman kehonlämmön lisäksi. Silkkinen on ehdottomasti ykkönen lämpimyydeltään ja pehmeydeltään mutta toki tietysti myös hieman kalliimpi.

Silkkinen Muumio-lakanapussi, pieni mutta tuntuu ylelliseltä yön kylmissä olosuhteissa
Silkkinen Muumio-lakanapussi, ihanaa ylellisyyttä yön kylmiin olosuhteisiin

Välipala on tärkeä energianlähde

8. Kuivalihakundin Beef Jerky on hyvä välipala.  Pussi on helppo pitää rinkan sivutaskussa tai omien vaellushousujen reisitaskussa ja napsia sieltä vaelluksen edetessä. Viime kesänä näitä oli meillä testissä nautaa ja riistaa eri makuvaihtoehdoissa. Loppuihan ne  tietysti heti alkuunsa kesken. Proteiinipitoinen snäksi antaa sopivasti energiaa vaihtelevaan maastoon. Makuja ja ja vaihtoehtoja on niin paljon että jokaiselle riittää kokeiltavaa vielä monelle reissulle. Jopa karhuakin löytyy Kuivalihakundin valikoimista. Kaikki raaka-aineet ovat korkealaatuisia ja huolella tehtyjä.

Beef Jerky on paljon energiaa kuluttavalle vaellukselle mukava energianlähde ja kun sitä napostelee pikku hiljaa vaelluksen edetessä, ei tarvitse niin usein pysähdellä kaivamaan rinkasta erikseen välipalaa.

Kuivaliha, beef jerky antaa vaelluksen aikana mukavasti energiaa
Kuivaliha, beef jerky antaa vaelluksen aikana mukavasti energiaa

Retkiruoka tuo helpostusta vaelluksen keskelle

9. Mikään ei ole niin helppoa kuin retkiruoan tekeminen suoraan pussiin. Päivän lounas syntyy vaivattomasti ja muutamassa minuutissa. Termospullosta vain kuuma vettä pussiin, ravistus ja lusikalla pussin kulmista sisältö veden kanssa sekaisin. Sitten vain muutaman minuutin odotus ja ruoka kohti ääntä. Valikoimaa Suomesta löytyy monelta eri valmistajalta mutta  uuden tulokkaan retkiruoat.fi sivuilta tuntuu löytyvän myös erityisruokavalioita tarvitseville oma osionsa.

Sieltä löytyvät niin laktoosittomat, gluteenittomat, luomut kuin veegaanillekin eväät. Makuja on siis monenlaisia ja onpa jopa Matkabloggaaja Monni Himarikin kehunut ruokia omassa blogissaan.

Paikkausteippi voi pelastaa tiukasta tilanteesta

10. Viimeisenä vaan ei vähäisempänä otin listalle vielä mukaan purjeitten paikkaamisen tarkoitetun Spinnaker -teippirullan,  jolla paikkaat niin revenneen teltan, kuoritakin kuin housutkin. Teippirullassa on 4.5m teippiä ja se on 50 mm leveä. Paikkasin teipillä talvella repeytyneen untuvatakkini ja teippi pysyy yhä kiinni äärettömän tiukasti. Vielä kun muistaa paikatessa leikata teipin terävät kulmat pyöreiksi, niin teippi ei varmasti lähde irtoamaan.

Teltan kanssa voi tulla ongelmia tunturin kovissa tuulissa, jossa teltta voi repeytyä. Kova tuuli hakkaa helposti repeytymää isommaksi ja tuolloin onkin syytä olla nopeasti paikkaamassa teltan repeytymä tällä teipillä.  Myös Gore-Tex takin ja housut saat hyvin paikatuksi. Olisi tylsää, jos heti retken alussa housut repeävät ja tiedossa on kovaa tuulta sekä vesisadetta, taas teippi auttaa ja pelastaa pahimmalta.

Spinnun paikkausteippi auttaa myös retkeillessä jos esim. teltta repeää.
Spinnun paikkausteippi auttaa myös retkeillessä jos esim. teltta repeää.

Vielä lopuksi muistutuksena

Näin olemme käsitelleet TOP- 10 listan niistä välineistä, jotka ainakin itse olen kokenut kalastusvaelluksilla todella tärkeiksi. Listalta jäi pois pitkä liuta muitakin tärkeitä asioita mutta senpä takia tulossa on vielä VOL 2 lista. Mikään erämaareissu ei ole vaaraton, etenkin kun olemme usein puhelinyhteyden ulottumattomissa. Niinpä itse en tingi etenkään turvallisuudesta enkä vararuokien määrästä. Tunturissa keli muuttuu todella äkkiä, etkä voi koskaan olla varma miten se vielä muuttuu seuraavien påivien aikana. Lisäksi onnettomuudet ovat  aina mahdollisia ja läsnä, joten niihin tulee varautua. Älä yli- tai aliarvioi omaa kuntoasi ja etenkään hyvää tuuriasi.

Tässä postauksessa on selvästi kahtiajakoisesti turvallisuuteen ja mukavuuteen liittyviä välineitä. Vaikka reissu olisikin pitkä, ei sen tarvitse olla verrattavissa kärsimysnäytelmään. Vaan retkestä voi helpommin nauttia täydellä sydämellä kun olet varautunut reissun ajalle oikealla tavalla. Mutta muista aina,  ÄLÄ ALIARVIOI KOSKAAN LUONNON VOIMAA.

Joko olet lukenut aiemmat postaukset,  jotka liittyvät Tunturikalastukseen ja vaellukseen.Voit käydä lukemassa ne seuraavista linkeistä. Ensimmäinen on Tunturikalastuksen alkeet Vol 1 ja toinen on Vätsäri, kivinen erämaa

Tämä postaus sisältää affliliate linkkejä, jotka on merkattu (*) merkillä. Niiden klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja ja minä saan siitä pienen komission, jolla ylläpidän tätä blogia.

Mukavaa reissun suunnittelua!

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *