Top 11-20 tarpeelliset retkeilyvälineet

Erämaassa on yölläkin kaunista

Laitahan vinkit eteenpäin!

Top 11-20  tarpeelliset retkeilyvälineet. Erämaa reissut ovat aina TOP-luokan reissuja, sillä mikään ei voita niitä maisemia, hiljaisuutta ja tunnelmaa, joita siellä pääsee kokemaan. Tämä postaus sisältää muutamia affiliate linkkejä, jotka on merkattu(*) merkillä. Kirjoitin jo tuossa aiemmin TOP 1-10 tarpeelliset välineet erämaahan-blogipostauksen. Siinä oli itselleni tärkeimpiä asioita, joista olen kokenut että ne on erityisen hyvä olla mukana. Tässä seuraavaksi esittelen omat TOP 11-20 tarpeelliset välineet.

Kaikilla seuraavilla tuotteilla on oma aikansa ja paikkansa retkellä, jossa otat aikaa vain itsellesi sekä irtioton normi arjesta. Haluat oikeasti viettää laatuaikaa. Vaikka oletkin erämaassa etkä hotellimajoituksessa, ei reissun kuitenkaan tarvitse olla kokemus kärsimysnäytelmästä. Siksi esittelen nyt Top 11-20 tarpeelliset retkeilyvälineet erämaahan listan.

Top 11-20  tarpeelliset retkeilyvälineet artikkelissa esitetyt tarvikkeet ovat testattu omilla reissuilla moneen kertaan ja suurin osa näistäkin välineistä on aina mukana. Listalta löytyy niin mukavuuteen, turvallisuuteen kuin ruoanvalmistukseen liittyviä välineitä. Kaikkea ei tietenkään ole pakko ottaa mukaan, mutta itseltäni jää tältä listalta harvoin pois mitään. Kaikki mainitut välineet ovat meidän omia valintojamme ja eivät välttämättä ole sinun tarpeisiisi sopivia. Laitamme tällä postauksella sinut miettimään oletko unohtanut jotain tärkeää pois edellisiltä reissuilta tai voisitko vaihtaa jonkun huonoksi koetun tuotteen paremmaksi.

Crocsit, tarpeelliset leirikengät

Tässä on mitä parhaimmat leirikengät, kevyet ja helpot laittaa jalkaan. Lisäksi kun valitsee mallin, jossa ei ole päällä reikiä ei sukatkaan kastu aamukasteessa tai sateella leirissä liikkuessa niin helposti. Ovat myös joen ylityksessä erittäin hyvät, niin ei tarvitse vaelluskenkiä kastella. Crocsit pitävät yllättävän hyvin myös kivikossa, mutta toki se vaellussauva tuo hieman tukea jokien ylityksissä.

Crocseissa olevaa kantaremmiä kannattaa käyttää, jos käveltävä pinta on kovin epätasainen. Kengät eivät kuitenkaan ole kovin tukevat ja pienetkin epätasaisuudet eivät välttämättä tunnu kovin mukavilta nilkoissa. Täältähän (*) löydät ne originaalit Crocsit, joita kannatan ehdottomasti halpoja kopioita enemmmän niiden kestävyyden ja laadun takia.

Crocsit, yleiskäyttöiset kengät
Crocsit, yleiskäyttöiset kengät

Tuluspuikko, tulitikkuja varmempi tulentekoväline

Tulitikut,myrskytikut, normi sytkäri, Plasmasytkäri, vaihtoehtoja on monia tulen tekemiseen. Kaikki ovat tarpeellisia, mutta mitä sitten näistä itse ottaisit mukaan? Normi tulitikut ovat hyvät jos vain saat pysymään ne kuivana. Sitä varten on toki olemassa vesitiiviitä purkkeja, johon mahtuu lähes laatikollinen tikkuja sekä raapaisupinta. Myrskytikuissa on rikkipäässä vahamainen pinnoite joka suojaa sitä kosteudelta ja kastumiselta.Näitä on tarjolla jonkun verran erilaisia, eivätkä ne välttämättä ole kovinkaan toimintavarmoja. Plasmasytkäri toimii usb- latauksella ja sille luvataan noin 80 sytytyskertaa yhdellä latauksella. En kuitenkaan uskaltaisi lähteä vain tämän kanssa reissuun, sillä koskaan et voi tietää toimiiko kyseinen laite vai ei.

Top 11-20 tarpeelliset välineet postaus on kattava paketti siitä mitä sinulla voisi olla mukana. Jokainen valitsee oman tarpeensa mukaisesti sopivat välineet.

Normaali kaasusytytin toimii yleensä erittäin hyvin, mutta kuten kaikki tupakoitsijat varmaan ovat huomanneet, osaa kyseinen laite kettuilla juuri silloin kuin sille olisi tarvetta. Tuluspuikko on taas super varma, sillä saa lastun aikaiseksi, jolla saat nuotiota varten varattuihin sytykkeisiin kipinän ja sitä kautta tulen. Joidenkin puikkojen mukana tulee rauta raapaisua varten mutta se ei aina oikein tahdo toimia. Niinpä jopa puukon hamarapuolella saa raapaistua kipinän helposti sytykkeisiin.

Sytykkeiden on syytä olla kuivia ja melkeinpä suosittelen että ottaa jo kotoa lähtiessä pussiin mukaan valmiita sytykkeitä. Hyviä sytykkeitä ovat mm. tuohi sekä sen pinnasta saatava ohut silppu,  pieni lastusilppu kuivasta puusta vuoltuna, kuiva heinä jne.Varaa näitä ns. alkusytykkeitä tarpeeksi sekä sitten sen jälkeen lisättäväksi pientä oksaa ja ohutta kuivaa puuta. Tästä (*) linkistä löydät kohtuuhintainsen tuluspuikon.

Tulentekovälineet, monipuolisesti jokaiselle jotakin
Tulentekovälineet, monipuolisesti jokaiselle jotakin. Etummaisena tuluspuikko.

Veden puhdistuslaite voi pelastaa reissun

Retkeileminen on mukavaa puuhaa mutta kuten olemme huomanneet mukana tarvitaan kaikenlaista vermettä. Suomen pohjoisosissa liikkuminen tapahtuu useinmiten tunturimaastossa, jossa on saatavilla ruoan laiton kannalta puhdasta vettä. Aina ei kuitenkaan näin ole. Riittää kun lampien ja järvien vedet lämpenevät liikaa, vaikka ne sijaitsisivat tunturialueella. Jos lutakko on matala, on varma että jossain vaiheessa veden lämpötila on liian korkea ja mikrobi-, bakteerikanta, alkueläimet heräävät henkiin.

Niinpä eräs mahdollisuus on kantaa juoma- ja ruokavesi mukana, huh huh. Tai sitten, joko keittää vesi tai käyttää veden puhdistavaa laitetta. Itse käytän ja suosittelen Sveitsiläistä Katadyn merkkistä laitetta. Alla teksti erään kyseistä pumppua myyvän kaupan sivuilta.

“Katadyn Variossa on kolme suodatustasoa: keraaminen esisuodatin, jota voidaan säätää veden sameuden mukaan, tehokas lasikuitufiltteri ja aktiivihiilisuodatin. Puhdistettava keraaminen esisuodatin pidentää lasikuitufiltterin ikää. Lasikuitufiltteri poistaa vedestä bakteereita, ja aktiivihiilisuodatin vähentää kemikaaleja, hyönteismyrkkyjä ja pahaa makua/hajua. Vaihtofilttereitä ja aktiivihiilen vaihtopakkauksia myydään erikseen.Laite käyttää keraamista kiekkoa mudan ja muun muhjun suodatukseen ja lasikuitufiltteriä mikrobiologiseen filtteröintiin. Voit helposti valita kahden moodin välillä. Longer Life -moodi on parempi mutaisessa vedessä. Likainen vesi vedetään ensin keraamisen kiekon läpi 1 l/h nopeudella. Faster Flow -moodi sopii kirkkaampaan veteen, joka ohjataan suoraan lasikuitufiltteriin. Tällöin suodatusnopeus tuplaantuu.”   Hinta näkyy olevan noin 120€ pintaan. Koko on 190 x 100mm ja painoa on 425 g.

Jos tuota käyttämääni suodatinta et löydä kaupasta on (*)tässä sinulle toinen vastaava vaihtoehtoTämä linkin suodatin on nyt ollut käytössä viime kauden ja sekin on ollut erittäin toimiva vaihtoehto.

Vedenpuhdisitin, pahoja tilanteita varten
Katadyn vedenpuhdisitin, tilanteita varten jolloim et voi olla varma mitä juot

Puhallettava tyyny antaa hyvin tukea niska-hartia seudulle

Unen ja levon  tärkeyttä ei voi olla korostamatta retkeilypäivien jälkeen. On tärkeää saada levättyä kunnolla raskaan vaelluspäivän jälkeen. Eikä tietysti minkäänlainen makuualusta korvaa omaa sänkyä, joten jo senkin takia unen laatu on heikompaa kuin kotona. Mutta ehdottomasti eräänä tärkeimmistä asioista yön levon kannalta pidän hyvää tyynyä. Sitä omaa kotona olevaa tyynyä ei taida kukaan viitsiä kantaa mukana.

Itse olen ratkaissut asian niin että olen ostanut puhallettavan Expeed Air Pillowin. Tyynyssä on erikseen täyttö sekä tyhjennys venttiilit. Kannattaa jättää hieman vajaaksi niin ei ole niska kipeänä ensimmäisen yön jälkeen. Jos tyynyn korkeus ei riitä voi tyynyn alle toki laittaa vaikka varavaate pussukan. (*)Tästä linkistä löytyvä Exped tyyny antaa riittävän tuen niskalle.

Tyynylle on käyttöä erämaareissullekin
Tyynylle on käyttöä erämaareissullekin
Tässä mallissa on poisto ja puhallusventtiilit
Tässä mallissa on poisto ja puhallusventtiilit

Tarppi on askareita helpottava väline päivän vaelluksen jälkeen

Kun vaelluksella mukana oleva teltta on yleensä aika kevyt ja minimaalinen, ei varusteille ole teltassa aina riittävästi suojaa. Myös ruokatauot on mielekästä pitää etenkin sadesäällä jonkinlaisessa suojassa. Teltta on tähän usein varsin ahdas, enkä ainakaan itse pidä järkevänä keittää teltassa sisällä yhtään mitään.

Vahingon sattuessa ja  teltan syttyessä tuleen ei paloaika ole kovinkaan pitkä. Joten fiksumpaa on tehdä keitokset ulkona katoksen alla. Säästyy se ainokainen henkilkulta. Tarpin saa hyvin viriteltyä puiden väliin tai osa tarpista maahan kiinni ja toisiin kulmiin vaikka vaellussauvat pystyyn. Siitä sitten vain naruilla sopivan kireälle.

Niinpä olen pitänyt mukana tarppia eli sade- ja tuulisuojaa DD Hammocksin 3 m x 3 m koossa. Kulmissa  sekä sivuilla on vahvistetut reiät ja pitkät narut. Painoa toki on 720g mutta on kyllä sen verran jaksaa kantaa. Tarppia on vahvaa kangasta ja se on selvinnyt ehjänä aikamoisesta tunturituulesta.Kun vain muistat laittaa kaikki narut hyvin kiinni, jotta tuuli ei pääse hakkaamaan sitä pahasti.Tätä tarppia löytyy erikokoisina, myös hieman isompina. Tarppia löytyy ainakin Erikoistukulta sekä (*) Scandinavian outdoorista myynnissä joka toimii myös samalla riippumattona

Tarppi ja puhallettava patja tuovat mielekkyyttä vaellusreissulle
Tarppi ja puhallettava patja tuovat mielekkyyttä vaellusreissulle

Veden kestävä suojapussi puhelimelle

Meillä jokaisella taitaa pääosin olla aina puhelin mukana vaikka lähdettäisiin vain kauppareissulle. Uskon siis että monelle se on myös mukana lähdettäessä vaellukselle. Vaikka tiedetään ettei kännykkäyhteyksiä matkan varrella ole, on niissä nykyään kamerat sen verran hyviä että pidän pelkästään siksi kännykkää mukana.

Monikaan puhelimista ei kuitenkaan ole vedenkestäviä ja kastumisvaara on aina olemassa maastossa liikuttaessa. Itse perhokalastajana ja vaelluksilla olen uittanut puhelimeni monituisia kertoja. Usein on käynyt vielä niin pahasti, ettei se ole enää lähtenyt toimimaan. Myös vanhojen tietojen siirto kastuneesta kännykästä tuottaa ongelmia. Onneksi on saatavilla erikokoisia kännyköitä varten suojapusseja joissa kiinnitysmekanismit jopa nykyään toimivat hyvin ja pitävät veden ulkopuolella. Jopa niin hyvin että kännykällä voi ottaa kuvia veden alla. (*)Tällainen pussi on toimiva ja varmasti vedenpitävällä sulkimella varustettu.

Alla olevassa kuvassa on kolme erilaista suojapussia joissa on hieman erilaiset suljinmekanismit. Itselläni on tällä hetkellä käytössä tuo oikeapuolimmainen Lifeventuren pussi. Keskimmäinen Aquapac oli aiemmin käytössä. Vaihtoon oli syynä vain se että Lifeventuren pussin läpinäkyvä kalvo on kirkkain ja saan sillä parhaimmat vedenalaiset kuvat.

Hyvä vedenpitävä suojapussi puhelimelle on tärkeä olla mukana
Hyvä vedenpitävä suojapussi puhelimelle on tärkeä olla mukana

Makuualusta untuvatäytteellä antaa mahdollisuuden nauttia unista

Kuten tuolla aiemmin tyynyn kohdalla jo totesin, on unen tärkeys raskaan vaelluspäivän jälkeen tärkeää saada riittävästi. Kuten moni tekee pelkästään oman selän  hyvin voinnin kannalta, moni hankkii kotiinsa kalliin tonneja maksavan sängyn. Itse olen ratkaissut retkeilyn osalta ostamalla ilma/untuvatäytteisen makuualusta. Erilaisia merkkejä ja vaihtoehtoja löytyy monenlaisia. Oma valintani löytyy tästä alapuolelta.

Exped Downmat 9 LW koko 197 x 65 x 9 cm. Painoa matolla on 1215 g. Kuva pussista tuossa ylempänä tarpin kanssa. Vastaavan pienemmän M kokoisen patjan paino on 970 g. Patja sisältää iDFL sertifioitua hanhen untuvaa, joka on käsitelty kestämään kosteutta. Untuva eristää mainiosti kylmän siirtymisen selkään. Patjaan Integroitu pumppu helpottaa täyttöä. Oman reilun 7 vuoden ajalta käyttökokemukset ovat pelkästään positiivisia. Vaikka sijoituksena patja on hieman hintava eli pienempi maksaa 160 € ja isompi noin 200 €, olen sitä mieltä että sijoitus kannattaa. (*)Vastaava alusta voisi olla myös tällainen Expedin keinokuitueristeellä. 

Powerbank lataa kaiken mukana olevan älytekniikan

Jos pitää elektroniikkaa mukana vaelluksella on sitä joskus myös päästävä lataamaan. Kun käytän puhelinta elämyksien kuvaamisessa, kuluu tietysti akkukin hyvää vauhtia. Älylaitteiden lataamista varten on olemassa erilaisia vaihtoehtoja mutta lähinnä ne ovat etukäteen ladattavia powerbankkeja. Myös pieniä aurinkopaneeleja löytyy retkeilijöiden käyttöön, näistä osa toimiikin ihan mainiosti mutta pienellä paneelilla ei lataus ole kovin tehokasta. Itselläni on käytössä AUKEY 30 000 mAh, jossa on normi usb kaapelille sekä myös usb-c liitin. Parhaimmillaan olen ladannut oman puhelimen kyseisestä virtapankista 6 kertaa. Puhelimeni on One Plus 8Pro, jossa on 4510 mAh akku. (*)Tälle Aukeylle löytyy vastaava powerbank täältä.

Powerbank on mielestäni erittäin tärkeä lisävaruste, ei pelkästään kuvien kuvaamisen tarkoitetun puhelimen latausta varten, mutta jos sattuu se tiukka tilanne, jolloin pitäisi puhelinta käyttää ja kenttääkin löytyy niin tuolloin pitää akkua riittää. Sen varmistat vain tällaisella Powerbankilla.

Powerbank, jokaiselle retkeilijälle tärkeä väline
Powerbank, jokaiselle retkeilijälle tärkeä väline

Toimiva keitin kuuluu hyvin varustautuneelle vaellusretkelle

Kun vaeltaa pitkiä päiväsiivuja, arvostaa retkeilijä varmasti toimivaa keitintä. Sillä saa nopeasti ja helposti keitettyä ruokaa väsyneelle kropalle. Päivän aikana pitääkin tankata energiaa kroppaan, jotta jaksaa mennä mäkiä ylös ja alas. Monet kevyet keittimet tarvitsevat jonkinlaisen tuulisuojan, jotta kaasua ei kulu turhaan hukkaan. On myös keittimiä, joissa rakenteeseen kuuluu tuulisuoja. Jos sellaista ei ole, aina voi vaikka tarpista kasata sellaisen tuulenpuolelle.

Itse olen jo todella kauan käyttänyt Primuksen EtaPoweria ja aina se on toiminut yhtä varmasti kuin se kuuluisa “junan vessa”.  Omaan pakettiin kuuluu kaikki tarvittava eli itse keitinosa, tuulisuoja, pari kattilaa, kannet, paistinpannu  ja kahva. Tällä olen tullut toimeen erittäin vaativissa olosuhteissa, eikä kaasun kulutus ole ollut liian suuri. (*)Tästä löydät eniten vastaavan tyyppisen keittimen.

Toki joku haluaa tulla vähemmällä painolla toimeen ja se on tietenkin ok. Nämä ovat täysin jokaisen henkilökohtaisia valintoja ja onkin tärkeää tehdä itselleen selväksi millä tulee toimeen ja mitä toimintoja arvostaa.

Etapower on ollut oma valinta keittimeksi viimeiset 10 vuotta.
Etapower on ollut oma valinta keittimeksi viimeiset 10 vuotta.Mutta olisiko jo aika ostaa uusi?

Extraruoka voi varmistaa tiukan tilanteen pelastamisen

Kun liikumme erämaassa paikassa, jossa olemme koko ajan luonnonarmoilla, on ensiarvoisen tärkeää että olemme varautuneet yllättäviin tilanteisiin. Myrsky voi yllättää jolloin joudumme ehkä pysymään kauemmin paikoillamme kuin olimme laskeneet. Tällöin myös ruokaa kuluu enemmän, sillä jokainen paikallaan vietetty päivä vie muonaa enemmän. Kalan saamisen varaan ei kukaan voi laskea jolloin se pussista löytyvä ja vain kuumaa vettä vaativa ruoka helpottaa tilannetta.

Retkiruoat ovat monen mielestä pahanmakusia, mutta me olemme löytäneet mielestämme kerrankin oikein maukkaita retkiruokia, joilla olemme tulleet toimeen koko viikon mittaisen vaellusreissun. Toki normaali ruoka tuo vaihtelua ruokailuihin mutta harvemmin sitä kukaan pihvejä ja perunoita viikoksi jaksaa kantaa mukana. Retkiruokaa kannattaa pitää aina muutama pussi ylimääräistä. Täältä löydät kattavat valikoimat myös ruoka-allergigoille.

Retkiruoat.fi monipuolinen valikoima myös erityisruokavalioita noudattaville
Retkiruoat.fi monipuolinen valikoima myös erityisruokavalioita noudattaville

Kannattaa käydä myös lukemassa aiemmin julkaistu blogipostaus TOP 10 tarpeelliset välineet erämaahan,  jotta saat kattavan kuvan siitä mitä minun mielestäni mukana voisi olla.

Nyt olen käynyt läpi kaikki luvatut 10 kpl uutta ja tarpeelista välinetta erämaareissulle. Kuten aiemmin mainitsin olemme jokaisen edellä mainitut välineet testanneet ja todenneet tarpeellisiksi sekä käyttökelpoisiksi. Nyt tämän jälkeen päätöksenteko jää sinulle. Mitä näistä ehkä koet tarvitsevasi mukaan seuraavalle reissulle, se päätös jää nyt sinulle. It`s up to you!

Tämä postaus sisältää muutamia affiliate linkkejä, jotka on merkattu(*) merkillä. Niiden klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja ja minä saan pienen korvauksen jolla yllä pidän tätä blogia

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *