Koirasalmen Koirajärvet, perhokalastajan siikajärvi

Koirajärven siia aktvioituvat iltaisin

Laitahan vinkit eteenpäin!

Koirasalmen Koirajärvet, perhokalastajan siikajärvi. Ne ovat perhokalastajan helmi Kinnulassa | Koirajärvet sijaitsevat Keski-Pohjanmaalla Salamajärven kansallispuistossa, joka on perustettu v.1982 ja on kooltaan 62 neliökilometriä. Kansallispuiston tunnuseläin on metsäpeura (suomenpeura eli petra) jota suomessa elää Salamajärven lisäksi vain Kainuussa sekä Vienan Karjalassa. Puisto on maisemaltaan järvien, soiden, aarnimetsien ja kivirakkojen rikkomaa aluetta. Mutta maisemaltaan kuitenkin hyvin kaunista ja monipuolista maastoa ja mikä parasta, Siian perhokalastusta järvellä.

Puisto on marjastajien suosiossa ja moni käykin keräämässä sieltä omat karpalot ja hillat talteen. Aarnimetsät houkuttelevat retkeilijöitä joiden iloksi on alueelle rakennettu mm. pitkospuista monta erimittaista reittiä. Reittejä on yhteensä 60km verran.  Helpoiten reitille pääsee Koirasalmen luontotuvalta, jonne pääse omalla autolla ajaen pihaan asti. Luontotupa liittyy alueen savottakämppä historiaan tiiviisti.

Ahkerat luontotuvan pitäjät

Koirajärven tai oikeastaan Koirasalmen luontotuvalla on pitkä historia takanaan ja nykyiset pitäjät Maarit ja Markku ovatkin saaneet alueen kävijämäärän huomattavaan nousuun.  Jo vuosia sitten Luontotuvalla oli reilut 8000 kävijää, joka on monta tuhatta enemmän kuin vielä vuosikymmen sitten. Luontotupa tarjoaa erilaista majoitusta, teltta- ja vaunupaikkoja retkeilijöille sekä ruokapalveluita niitä tarvitseville. Luontotuvalle mahtuu 22 henkilöä ja kesähuoneeseen 18.  Rantasaunaan pääsee halutessaan ja löytyypä varauskota sekä varaustupakin. Koirajärvelle on vuokrattavissa kalastusta ajatellen useita hyväkuntoisia veneitä.

Koirasalmen Koirajärvet, perhokalastajan siikajärvi.

Aiemmin Koirajärvelle istutettiin pelkästään kirjolohta ja tuolloin kalastajia oli usein ruuhkaksi asti. Vuonna 2009 Metsähallitus päätti siirtyä pelkästään taimenen istutuksiin. Outoa on ollut se, ettei Metsähallitus kerro edes Luontotuvan pitäjille istutuksista, eikä määristä sillä onhan kalastaja asiakkaana kiinnostunut järven kalastosta ja istutusmääristä. Parhaiten näistä asioista saa tietoa suoraan Luontotuvan pitäjiltä. Taimen on uistin- ja perhokalastajalle järvellä haastava kohde. Taimenen istutushinta on myös liki kaksinkertainen kirjoloheen verrattuna. Siikaa järvessä on ollut jo kauan ja paljon mutta niistä 90-luvun huippuajoista on tultu roimasti alaspäin. Siikaa toki järvestä vieläkin löytyy, mutta määrällisesti eivät kalamäärät enää tunnu olevan entisen veroisia. Tyynenä iltana voi kuitenkin kohdata tuikkivan siikaparven ja silloin on syytä olla perhovapa sekä pintaperho valmiina.

Koirajärven metsähallituksen ylläpitämät yöpymispaikat

Kalastuksellisesti Koirajärveä on helppo lähestyä, sillä vuokrattavissa olevat veneet helpottavat huomattavasti kalan saavutettavuutta. Järven keskisyvyys ei ylitä viittä metriä. Keskellä järveä sijaitseva syvin monttu on noin 9 m. Rannat ovat paikoin kunnon kivirakkaa ja tekevät liikkumisesta rantaa pitkin haastavaa. Yksi tulipaikka ja etenkin laavu järven perimmäisessä nurkassa varmistavat sen, että yötä myöten kalastava voi käydä syömässä eväitä ja vaikkapa torkahtaa yön pimeimmät tunnit.  Aivan Koirajärven salmen pohjoispäästä löytyy isompi kota, jos ei halua pidemmälle lähteä hortoilemaan. Puuhuolto toimii hyvin ja kuivaa puuta riittää jokaisen käyttöön, mutta kohtuus tässäkin.

Monipuolista pohjanmuotoa

Koirajärven maisemaa rikkovat muutamat saaret, jotka tietenkin tuovat monipuolisuutta Siian perhokalastukseen järvellä, kalastusta ajatellen. Siiat tykkäävät pyöriä saarten sivuilla ja niemissä etenkin, kun tuulee niin että saari tekee pienen tyvenen alueen. Heti venerannasta lähdettäessä on edessä Salmisaaret, joista takimmainen, pienehkö saaren ympäristö on usein illalla antanut hyvinkin siikatärppejä. Siiat tykkäävät selvästi kiertää idän puolen karikoiden kautta Salmisaarille asti ja siitä syvänveden reunaa pitkin takaisin. Salmisaarien takana olevilta karikoilta siiman päähän tällää usein myös hauen körmyjä.

Koirasalmen laavulta Eskonsaareen asti on hyvää taimenen uisteluvettä ja kannattaakin soutaa sitä kautta lenkki Teerisaarien takaa, Salmisaarien kautta laavun editse ja siitä kierros uudestaan.

Koirajärven kauniissa illassa oli mukava soudella
Koirajärven kauniissa illassa oli mukava soudella

Koirajärveltä siikojen ottipaikkoja löytyy pitkin järveä

Eskon- ja Hiilisaaren seutu on ollut yksi lempparialueistani, sillä tuolla tuntui uivan kaikki lohensukuiset eväkkäät. Kyseisten saarten välissä olen monet illat kellunut veneen kanssa väijyen siikaparven liikkeitä. Monet kerrat olen ne myös tuolta alueelta tavoittanut. Länsipuolen rannat ovat olleet aina aktiivisen kalan paikkoja, niin ison kuin pienenkin. Ennen Kukkulasaaria on länsireunalla Peter Rossin nimeä kantava lahdelma, perhokalastus guru Markku Ilves sen 90-luvulla nimesi. Aikanaan kun vielä perhokalastuksen joukkue-SM kisoja Koirajärvellä järjestettiin, suuntasin veneen keulan aina ensimmäiseksi tuohon lahteen. Paikka on yleensä tuulelta suojassa ja hyönteisparveilut ovat hyvin runsaita. Syksyllä siika kiertää rantoja puista putoilevien murkkujen perässä. Noita murkkupesiä on Koirajärven alueella runsaasti.

Siiankalastajalle olen kirjoittanut aiemmin postauksen ja sen löydät täältä.

Järviperhokalastajan on hyvä tuntea perushyönteiset, täältä löydät siitä aiemmin kirjoitetun blogipostauksen.

Itärannan tuntumassa sijaitsevien Teerisaarien ympäristö on taimenien ja isojen haukien valtakuntaa. Saarien pohjoispuolella oleva karikko tarjoaa oivalliset piilopaikat kyseisille kalalajeille. Myös usein puhaltavat länsi-etelätuulet pistävät hyönteiset liikkeelle, jolloin kalatkin pyörivät alueella aktiivisina.

Kyllä Koirajärvelllä siikaa saa perhollakin
Kyllä Koirajärvelllä siikaa saa perhollakin

Pohjoispäädyn louhikko on myös hyvää haukialuetta

Pohjoispäässä oleva isojen kivien rikkoma alue Ykspuisen lähellä on sellaista haukialuetta, ettei paremmasta väliä. Hauen ravintokalaa särkeä ja ahventa on riittävästi joka takaa sen, että uistinkalastaja löytää siiman päähän aina jonkun maastopukuisen kalan.  Veden syvyys on myös erittäin sopivaa hauen perhokalastukseen ja onkin hieno nähdä vihreän torpedon isku isoon haukiperhoon.

Aivan pohjoispääty, jossa laavukin sijaitsee on kovin tasaista aluetta pohjanmuodoltaan.  Siikaparvet kiertävät usein keskellä lahtea mutta kaikkoavat kovin helposti kauemmaksi, kun yrittää veneellä lähestyä. Helpompaa on vain jäädä johonkin kohtaan odottamaan aktiivisesti kiertäviä kaloja. Myös taimen tuntuu viihtyvät alueella ja uistelijoille onkin hyvä lenkki kiertää Teerisaarien kautta Yksipuiselle ja sieltä kohti pohjoista länsirantaa myötäilen pieniä niemennokkia, lähestulkoon varma tälli on selvää.

Siikaa saat ruokakalaksi ihan riittämiin.
Ei kaikki siiat ole kovin suuria mutta kun jaksaa uskoa siihen mitä tekee isompaakin löytyy

Perhokalastajan välineet, tyylit ja tekniikat

Perhokalastajalle soveltuvat #4-6 luokkaiset 9-10 jalkaiset vavat, kelluvalla tai intermediate siimalla. Jos lähtee järvelle taimenen perässä ovat tummat streamerit ja miksei tinselikin. Kaikki uittavat yleensä hopeatinseliä,  niinpä kannattaakin ottipaikat kopaista kultatinselillä, ripauksella punaista. Kevyesti uppoavalla siimalla heitetään perho kauaksi veneestä  ja sitten rivakkaa vetoa takaisin. Tämä saa  joskus aikaan sydämen tykytyksiä lisääviä tällejä kun taimen tai hauki iskee kiinni perhoon raivokkaasti.

Keskikesä on pintaperhokalastajan primetime-aikaa. Ilmassa on paljon erivärisiä vesiperhosia ja päiväkorentoja, jotka lentelevät edes takaisin ja parveutuvat illan tullen niin, että kalat suorastaan loikkivat perään. On kalan aika täyttää vatsansa pulleaksi, lihottaa itsensä talvea varten. Tällöin kaikki väritykseltään oikeita perhosia vastaavat jäljitelmät 10 – 16 koossa antavat varmasti saalista. Yleensä saaliin takaa riittävän ohut peruke, mikä se paksuudeltaan sitten lieneekään. Itse käytän esim. varovaisten siikojen kanssa 0,10- 0,14 monofiiliperuketta.

Siian perhokalastus järvellä on aivan upean rentouttavaa puuhaa. Sitä on helppo suositella kaikille aloitteleville sekä ja paljon ehtineille konkareille.

Kyseiseen primetime-aikaan saa siikoja myös nymfeillä eivätkä ne välttämättä tarvitse olla edes kovin pieniä. Kun perhosia kuoriutuu, on niitä tietysti samaan aikaan pinnan alla uimassa kovaa vauhtia kohti pintaa kuoriutuakseen aikuisiksi lentäviksi hyönteisiksi. Tuolloin harmaan ja ruskean erisävyiset nymfijäljitelmät toimivat kuin se kuuluisa junan vessa. Taas laitetaan kevyesti uppoava siima ja perhoa nypitään sisään pienin nykäyksin. Joskus siika ottaa kovaankin uittoon. Se kun osaa olla erittäin hankala vastustaja ja myös muuttaa käyttäytymistään kesken kalastussession.

Eräs parhaimmista siian perhokalastuspaikoista järvellä

Pääasiassa Koirajärvi on kalastajalle monipuolinen kalastuspaikka, jossa voi päivän mittaan tavoittaa useita erilaisia ja haastavia kalalajeja. Helpoksi paikaksi en sitä kehu mutta oikeaan aikaan oikealla tavalla ja tekniikalla on iltaruoka varmasti taattu. Järvi on helppo hallita Luontotuvan vuokraveneillä ja kokonainen kalastuspäivä menee helposti, kun ottaa kunnon eväät kylmälaukkuun mukaan ja pitää päivällä siestaa järven takaosan laavulla. Maisemat ovat erämaisen hulppeat ja viimeiset vinkit kalastukseen saa Luontotuvan iloisilta pitäjiltä. Joten eiköhän mennä kalalle!

Luontotupa info

Koirasalmen luontotupa. Tästä linkistä löydät Luontotuvan nettisivut.
Puh / Tel +358 40 939 8147
koirasalmi@gmail.com
Koirasalmentie 1220
43800 Kivijärvi

Kahvio/luontotupa avoinna seuraavasti :

Välinevuokraus ja majoitukset toimivat ympäri vuoden ennakko varauksella p. 0409398147.

Majoitus

Yrittäjät vuokraavat myös tunnelmallista rantasaunaa, Maahisen varauskotaa ja Sysilammen ja Pieni Sääksjärven vuokratupia. Kannattaa kysellä majoituksia suoraan luontotuvalta. (Hinnat päivitetty postaukseen 18.9.2023)

   • Huone/Room (1 hlö / persons): 55 € / vrk / day.
   • Huone/Room (2-4  hlö / persons): 75 € / vrk / day.
   • Luontotupa / Nature hut (6 huonetta / rooms, 22 hlö / persons):  380 €.
   • Lisävuorokaudet / extra days: 330 €.
  • omilla liinavaatteilla/with own linen

Kesähuoneet tallissa:

Iso Pilttuu

 • Huone/room (10 hlö / persons): 110 € / vrk / day.
 • Petipaikka/ bedplace ,  30 € / hlö / vrk  person / day.

Pieni Pilttuu

 • Huone/room (1-8 hlö / persons): 90 € / vrk / day.

Sauna

Puulämmitteinen / wood-burning stove

 • (1.5. – 31.10.)     30 € / h.
 • (1.11. – 30.4.)    Minimi sauna-aika  2 h / minimun sauna booking is for 2 hours.
 • Ryhmät 10+ hlöä / groups   100 € / max3 h. (1.11.-30.4

Soutuveneet /6 kpl,   3h/10€, 9h/15€, 24h/20€

Koirajärvet ovat upea erämainen alue tulla nauttimaan luonnosta, sen rauhasta, retkeilystä sekä kalastuksesta. Suosittelen lämpimästi käyntiä Salamajärven kansallispuistossa ja ottamaan luontotuvalta majoituksen. Käy testaamassa paikka ja uskon ettet pety maisemiin ja luonnon rauhaan.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *