Perhokalastajan buzzerkalastus 

Perhokalastusta parhaimmillaan, kala on saatu tartutettua

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastajan buzzerkalastus – Perhokalastus, tuo monien eri kalastusmuotojen laji. Tällä kertaa on kyseessä hyvin kapea aihepiiri, liittyen vain tietyn hyönteislajin jäljitelmällä suoritettavaan kalastukseen.  Kyseessä on siis surviassääskeä matkivalla perholla eli buzzerilla kalastaminen. Tämä perhokalastus vaatii pitkää pinnaa ja hyviä hermoja, eikä tämä laji ole rauhattoman perhokalastajan puuhaa. Parasta aikaa on keväiset lämpimät ilmat mutta mikään ei estä buzzerilla kalastamista ihan koko kauden.

Surviaisääski

Tuo hyönteislaji on tietysti surviaissääski (Chironomidae) ja etenkin sen toukkavaihe. Surviassääsket ovat sääskiin kuuluva heimo ja siihen kuuluu tuhansia lajeja. Kokoa toukalla on noin parin sentin luokkaa tai pienempi. Eri lajeja on Suomen rannikkovesistä löydetty liki 200. Toukat ovat jaokkeellisia ja toisessa päässä toukkaa on ns. valejalkapari joilla ne voivat liikkua sekä tarttua vaikka kasvillisuuteen kiinni. Väriltään toukat yleisimmin ovat punaisia. Toukat ovat tunnetusti pilkkijöiden suosiossa olevia syöttejä.

Perhokalastajalle tärkeä surviaissääsken toukka
Surviaissääsken toukka

Näitä surviaissääskejä elää lähes jokaisessa lätäkössä, lammessa ja järvessä. Jostain syystä perhokalastajat ovat kauan aikaa sitten keksineet tämän kyseisen lajin tärkeyden järviperhokalastukseen.

Uskon että kaikki kalat syövät näitä toukkia kun vain kohdalle sattuu. Luulisin että kalalle tällainen punainen toukka on kuin pihvi lautasella. Mehukas ja mediumiksi “paistettu”. Toukkia on myös aina paljon, joten ravintoa riittää monelle kalalajille.

Kaikki perhokalastajat voivat hyvin vaikka omalla mökkijärvellään kalastaa buzzerilla ahvenia, särkiä, säyneitä, siikoja, taimenia, kirjolohia jne. Mutta ehdottomasti tämä perhokalastusmuoto voi sopia myös tunturijärville. Monipuolisuus onkin järviperhokalastuksessa erittäin mukavaa ja kalojen lajimäärä runsas.

Perhokalastusvälineet buzzerilla kalastamiseen

Perhokalastajan Buzzerkalastus. Välineet voidaan valita aina hieman kohdekalan mukaan. Ahvenelle ja siialle kevyemmät välineet. Isommalle kalalle sitten hiukan tuhdimmat.

Jos tiedossa on voimakkaan kirjolohen kalastusta ja joudut heittämään tuulessa olisi sopiva setti #6-7 luokan 10`jalkainen vapa. Siihen sitten saman luokkainen sopiva siima.

Jos taas haluat kalastaa ahventa, siikaa tai jotain muuta vastaavan kokoista kalaa on parempi vaihtoehto #4-5 luokan 10`jalkainen vapa. Pituudesta on hyötyä niin sanotulla kiva säällä mutta jos joutuu heittämään vastatuuleen on lyhyempi 9` aloittelijalle hieman miellyttävämpi heittää. Pidemmällä vavalla joutuu käyttämään hiukan enemmän voimaa ja siinä vain väsyttää itsensä. Jos kalastaa rannalta ja takaheittotilaa ei ole, on ainut vaihtoehto rullausheitto. Tämä tulee ottaa huomioon vavan tuhdimmassa toiminnassa eli medium-fast voisi olla toiminnaltaan sopiva. Liian löysällä vavalla rannalta rullaaminen on älyttömän epämiellyttävää.

Perhosiiman valinta

Vielä on jäljellä sen jopa tärkeimmän välineen eli siiman valinta. Veneestä heittämällä siimalla on kyllä merkitystä mutta ei läheskään niin paljon kuin rannalta rullaamalla. Joka tapauksessa tarvitsemme siiman joka WF- siima (Weight Forward) eli torpedosiima. Kutsumanimi tulee siiman muodosta. Siiman alkupäässä on hiukan torpedon ulkomuotoa muistuttava osa, jonka tarkoituksena painavampana osana on auttaa heittäjää saamaan siima pitkälle.

Näistä perhosiimaan ja järviperhokalastukseen liittyvistä aiheista olen kirjoittanut  jo aiemmin, alla linkit niihin.

Tästä postauksesta löydät perhosiimaan liittyviä asioita.

Tästä postauksesta löydät siian järvikalastukseen liittyviä vinkkejä

Tästä postauksesta löydät artikkelin nimeltä Hyvää perhokalastusta järvellä

Yleisin mitta tuolle perhosiiman painavammalle torpedopäälle on noin 8-12 m. Tällainen siima sopii niin jokikalastukseen kuin myös järvelle veneestä heittäen. Jos sinun pitää rullata siimaa, on tuon etukartion oltava paljon pidempi. Nimittäin kun tuon kartion loppuosa tulee vavankärjen ulkopuolelle,loppuu siima – vapa yhdistelmästä rullausominaisuus samantien. Rullatessa on parempi mitä pidempi tuo kartio – osa osa on.

Joillakin siiman valmistajilta löytyy 18 m mittaisella torpedopäällä olevia siimoja. Näiden rullaus on jo helpompaa kuin lyhyempi kartioisella siimalla.

Siika on perhokalastajan eräs mielenkiintoisimmista saaliskaloista
Siika on perhokalastajan eräs mielenkiintoisimmista saaliskaloista

Siimaksi voit valita täysin kelluvan, kärkiuppoavan, slow tai fast intermediate. Riippuen siitä missä vesikerroksessa kohdekala oleskelee. Jokaiselle siimalle on aikansa ja paikkansa. Jos järvellä näkyy pinnalla tuikkeja on varma valinta pintasiima tai kärkiuppoava siima. Kärkiuppoavassa siimassa on yleensä 3 – 9 m pitkä kirkas ja hitaasti uppoava kärkiosa. Runko-osan siimasta ollessa kelluva. Eli kun heität siiman veteen uppoaa siimasta vain tuo kirkas osa.

Muu osa kelluu koko kalastuksen ajan pinnalla. Slow- ja Fast intremediate siimat uppoavat kumpikin kokonaan. Slow paljon hitaammin ja sopii näkyvän sekä pintovan kalan kalastukseen paremmin kuin fast – siima.

Jos taas kalaa ei näy aktiivisena pinnassa, on parempi valinta käyttää slow tai fast intermediate siimoja. Näiden siimojen kanssa pystyy kuitenkin uittonopeudella aika paljon säätelemään sitä, missä syvyydessä perhot tulevat.

Perukkeeksi kannattaa laittaa kalalajista riippuen 0,16 – 0,25 mm monofiilisiimaa. Mitaksi perukkeelle suosittelen noin vavan mittaa. Perhoja voit ensin laittaa vaikkapa kaksi noin 70 -80 cm välein niin että sivuperukkeen pituus on 10 cm. Kun heitto alkaa sujumaan kunnolla, eivätkä perhot sotkeennu heitossa, voit laittaa kolmannen perhon perukkeeseen. Useammalla perholla pystyt haravoimaan perhojen useampia eri värisävyjä.

Perhokalastusta veneestä
Perhokalastusta veneestä

Tässä on linkki Tim Joycen tekemään rantakalastusvideoon käyttäen pintasiimaa.

Tässä on linkki Tim Joycen tekemään venekalastusvideoon buzzereilla.

Millaisessa tilanteessa buzzerilla kalastus on järkevää?

Kuten yllä jo tulikin mainittua buzzerilla kalastus toimii ainakin silloin, kun kala on aktiivinen ja näkyy veden pinnalla syömässä selvästi jotain. Tämä siis näkyy kalojen tuikkeina ja pintakäynteinä veden pinnalla. Mutta tätä kalastustyyliä ehdottomasti kannattaa kokeilla myös silloin, kun järven pinta on hiljainen ja/tai pinnalla käy pieni tuulen aiheuttama aallokko. Kala voi aivan hyvin olla aktiivinen myös heti vedenpinnan alapuolella, näkymättä kuitenkaan kalastajalle.

Kala on siis aktiivinen silloin kuin esim. surviaissääskillä on kuoritumisaika. Tämä kuoriutuminen toukasta lentäväksi hyönteiseksi voi tapahtua milloin tahansa päivän aikana. Lämpimällä ilmalla kuoriutuu enemmän, kylmällä tietysti vähemmän. Syksyisin hyönteiselämä järvillä vain vähenee ja lopulta jäljelle jäävät pienet kaksisiipiset sekä surviaissääsken eri vaiheet ja muurahaiset. Tuolloin buzzerkalastus voi olla todella tuloksekasta mutta haastavaa. Kalat ottavat perhon rauhallisesti ja varovaisesti.

Jos kalastat istututuslammilla joihin laitetaan kirjolohta, ovat kalat syksyyn mennessä nähneen kaikenlaisia perhoja. Mutta myös kylmä vesi tekee kalasta kankean ja hitaan kaverin, kuten varmasti kylmä syksyinen keli tekee kalastajastakin hyvin  kankean. Kirjolohet oppivat syömään luonnonravintoa muutamassa viikossa, eikä se helpota kalastajan tilannetta. Mutta maltillinen ja rauhallinen kalastus tuottaa parhaiten tulosta.

Siian buzzerkalastus vaatii samalla tavalla malttia kuin minkä muun lajin buzzerkalastus tahansa. Tärkeintä on se että ensin löydät kalat. Sen jälkeen alat haarukoimaan ovat kalat ihan pintakalvon alla, jolloin pintasiimalla kalastus on tuottoisinta. Jos näin ei ole, kokeille ensin kärkiuppoavaa tai slow intermediate siimaa. Erittäin tärkeää on se, että otat perhoja sisään koko ajan hyvin hitailla ja rauhallisilla liikkeillä.

Buzzerkalastajan buzzerkalastus tekniikat

Kun kalastetaan perhokalastajan buzzereilla,  on maltti aina valttia. Tässä perhokalastusmuodossa ei saa hätäillä. Kun heität buzzerlitkan vaikkapa pintasiimalla veteen, nykäise muutamalla lyhyellä käden vedolla peruke suoraksi ja jää odottamaan muutamaksi sekunniksi. Pidän sormin siimasta kiinni ja huomioi että vapa on koko ajan siiman suuntaisesti. Vavan kärki on lähellä vettä, jotta ehdit tekemään vastaiskun riittävän nopeasti.

Buzzerkalastus tapahtuu yleensä kehimällä perhosiimaa ikään kuin kahdeksikkoa kämmenen sisään, pitäen peukalo – etusormi otteella koko ajan kuitenkin perhosiimasta kiinni. Perholitkan uittonopeus on yleensä oltava TODELLA rauhallinen.

Parhaiten uittonopeutta kuvaa seuraava lause. Lähes huomaamaton, aivan kuin yrittäisit tehdä sen salaa kenenkään näkemättä. Tuohon ylemmäksi linkkaamani Tom Joycen – videoista käy kyllä helposti ilmi, kuinka hitaasti tätä Hand Twistiksi kutsuttua liikettä tulee tehdä. Kalan tärppi tulee aina yllättäen eli “nukahtamista” ei uittamisen aikana kannata tehdä.

Tästä linkistä löydät Ruotoblogin järvikalastusartikkelin

Olen merkinnyt buzzersidoksiin Hanakin koukkumalleja. Ne ovat hyviä ja kestäviä. Kannattaa käyttää allaoleva koodi Erikoistukun sivuilla Hanakin koukkuja ostaessasi sillä sehän on selvää säästöä.

(*)Tästä linkistä pääset Erikoistukun sivuille ja käyttämään allaolevat alennuskoodin hyödyksesi Hanakin kaikista tuotteista: Antamalla kassalla koodin – PINFO15- saat 15% alennuksen Hanakin perhokalastusvälineostoksista Erikoistukun verkkokaupassa.

Buzzerperhojen reseptejä

Viimeiseksi vielä muutama buzzerperhon resepti, jotta pääset kesällä kokeilemaan kuinka ne sinun vesistöissäsi toimivat. Kyseessä on moneen kertaan testattuja ja toimivia malleja, joten nämä ovat varmoja ottiperhoja. Toki värisävyn joudut aina hakemaan, sillä vaikka kalastaisit vain yhdellä ja samalla järvellä, voi joka päivä toimia hieman erilainen värisäy sekä perho.

Punaiset Buzzerit järviperhokalastukseen
Punaiset Buzzerit 1 ja 2
Buzzer 1

Koukku: Hanak H330BL Czech Nymph & Buzzer 10 – 14

Runko: Swannudanze tai UTC Vinyl rib rungolle kierrettynä

Thorax: Musta Haretron jänis/keinokuitu dubbingsekoitus

Tupsu: Valkonen polypropylene

Buzzer 2

Koukku: Hanak H330BL Czech Nymph & Buzzer 10 – 14

Runko: Punainen sidontalanka

Kierre: Ohut hopea metalliwire

Posket: Oranssi sidontalankanippu auki harjattuna ja sivulle sidottuna tai oranssista tulostintarra arkista leikattu suikale.

Koko perhon runko ja etuosa päällystetään UV – liimalla ja lamputetaan UV -lampulla kovaksi. Kun laitat UV -liimaa niin käytä esimerkiksi sidontaneulaa liiman levittämiseen, jotta saat mahdollisimman ohuen rungon.

Oliivit buzzerit järviperhokalastukseen
Oliivit Buzzerit 3 ja 4
Buzzer 3

Koukku: Hanak H330BL Czech Nymph & Buzzer 10-14

Kierre: Kirkas holotinselinauha

Runko: Oliivi sidontalanka

Etuosa: Oliivi sidontalanka

Posket: Kirkas holotinselinauha

Tupsu: Valkonen polypropylene

Perhon runko ja pää päällytetään UV- liimalla ja lamputetaan huolellisesti kokonaan. Varo ettei tupsuun joudu liimaa.

Buzzer 4

Koukku: Hanak H330BL Czech Nymph & Buzzer 10 – 14

Kierre: kirkas hieman vihreään vivahtava tinselinauha

Runko: Vihreä sidontalanka

Posket: Sama kuin kierre

Perhon runko ja pää päällytetään UV- liimalla ja lamputetaan huolellisesti kokonaan.

Mustat buzzerit järviperhokalastukseen
Mustat buzzerit 5 ja 6
Buzzer 5

Koukku: Hanak H330BL Czech Nymph & Buzzer 10 – 14

Kierre: Hopea ohut metalliwire

Runko: Musta sidontalanka

Thorax: Vaaleanoliivi ice dubbing ja keinokuitu sekoitus

Tupsu: Valkoinen polypropyleeni

Perhon runko ja pää päällytetään UV- liimalla ja lamputetaan huolellisesti kokonaan. Varo aina liimatessa ettei liimaa mene tuohon thoraksiin tai tupsuun.

Buzzer 6

Koukku: Hanak H330BL Czech Nymph & Buzzer 10 – 14

Kierre: Ohut hopea kierre

Runko: Musta sidontalanka

Posket: kirkas hieman vihreään vivahtava tinselinauha

Perhon runko ja pää päällytetään UV- liimalla ja lamputetaan huolellisesti kokonaan.

 

Muistathan jakaa postauksen kavereillesi, jos se miellytti sinua ja siitä löytyi sinulle sopivaa sisältöä. Kiitos etukäteen!

Laitahan vinkit eteenpäin!

5 ajatusta aiheesta “Perhokalastajan buzzerkalastus ”

  1. perhokalastajaninfo@gmail.com

    Moikka! Sehän on Teijossa sijaitsevalta Matildajärveltä. Onko tuttu paikka?

  2. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta perhokalastuksesta. Mieheni on kiinnostunut kalastuksesta Tenolla tai myös muualla Lapissa, itse haluaisin muuten vain matkustella Lapissa. Täytyykin jakaa hänelle tämä kirjoitus buzzerkalastuksesta, vaikuttaa luonnonmukaiselta kalastukselta.

    1. perhokalastajaninfo@gmail.com

      Kiitos mukavasta kommentista. Buzzerkalastus on mielenkiintoinen tekniikka kalastaa ruokailevaa kalaa. Siinä tarvitaan pitkää pinnaa, rauhallisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Arjen asiat katoavat kun keskityt siihen mitä teet ja että teet sen tuloksekkaasti. Joskus myös kala saattaa yllättää sillä että vain yksi buzzerin runkoväri on päivän aikana se ainut ja oikea. Lapissa on paljon hyviä lampi ja järvivesiä perhokalastukseen. Meillä on mökki Enontekiöllä ja siellä on kyllä esimerkiksi siikojen kalastus ihan huippua. Mukavaa kalastusta!

  3. Täällä Pohjois-Pohjanmaalla on paljon matalihkoja, hieman tummavetisiä lampia, joista on mahdollista löytää kirjolohta tai siikaa. Mutaiset pohjat luo hyvät olosuhteet surviaissääskille. Ongelma buzzer-kalastuksen näkökulmasta on kuitenkin tuo veden mataluus, sillä monesti vettä on vain pari metriä, mikä tarkoittaa että liimabuzzerit ovat nopeasti pohjassa. Olisiko sinulla tuohon mitään vinkkejä peruke-, siima- tai perhovalintojen osalta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *