Tunturikalastajan perhot 

Perhokalastusta tunturijärvellä

Laitahan vinkit eteenpäin!

Tunturikalastajan perhot – Perhokalastus on monipuolinen laji, johon liittyy välineiden virittelyä, perhojen tekemistä ja valmistautumista tulevaan kauteen. Talvi onkin ihan parasta aikaa sitoa kesäkauden perhot valmiiksi.

Tässä postauksessa on yksi kumppanilinkki Erikoistukun sivuille, joka on merkattu (*) merkillä.

Kuitenkin voi olla hieman vaikea arvailla millainen on hyönteisefauna alueella, jossa ei ole koskaan käynyt. Pääosin kuitenkin joka paikassa on kohtuullisen samanlaiset hyönteislajikkeet kuin muuallakin. Vain värisävyt voivat olla jonkun verran erilaiset. Vesiperhoslajikkeissa jossain järvessä saattaa olla vain harmaita ja pieniä vesiperhosia. Muualla taas ruskeita ja isokokoisia. Et siis voi olla täysin varma mitä kalat tunturijärvellä syövät. Mutta kovin pahasti ei vikaan voi mennä jos pinturina käyttää mustaa pinturia ja kalanpoikasjäljitelmänä ruskeaa tai oranssin väristä streameriä.

Vesiperhonen
Vesiperhonen

Kuten edellisessä postauksessa tulikin mainittua, kerron nyt muutamia parhaita perhoja tunturikalastukseen. Jotta sinun ei tarvitsisi miettiä mitkä sinne sopivat ja mitkä eivät. Uskon että muutaman kymmenen vuoden tunturikalastushistorialla on minulle kehittynyt aika hyvä tietokanta mieleen niistä perhoista, jotka ovat varmasti toimivia niin harjukselle, raudulle kuin taimenelle ja siiallekin.

Tämä postaus liittyy olennaisena osana edelliseen postaukseen Tunturikalastuksen Tekniikat, jonka voit käydä lukemassa tästä linkistä.

Sinua voisi myös kiinnostaa tämä Tunturikalastuksen alkeet Vol 1 postaus, jonka löydät tästä linkistä.

Tunturivesien kalojen ravinto perhokalastajan näkökulmasta

Tunturivedet ovat kovin karuja eikä kasvillisuutta vesistöissä oikein ole. Kuitenkin hyönteisiä saattaa esiintyä todella runsaasti. Runsaslukuisina esiintyvät vesiperhoset, päivänkorennot, kaksisiipiset, sääsket, kotilot ja järvikatkat. Lisäksi ravintolistalla saattavat olla tietenkin muiden kalalajien poikaset. Iso rautu tunnetaan kannibaalina eli se syö paljon pieniä rautuja, jos vain kiinni saa.

Myös mutua kaikki lohikalalajit syövät mielellään, jos sitä tunturivesistössä esiintyy. Yleensä sitä on, ainakin isommissa järvissä. Mutuhan kuuluu särkikaloihin, mutta tunturivesissä ei esiinny muita särkikaloja. Tunturikalastaja näkee mutua yleensä vesistöjen rantavesissä kivikoiden seassa piileskelemässä.

Parhaimpina tunturisopulivuosina olen saanut isoja harjuksia kookkailla oransseilla surffilaudoilla. Kun ajattelee ensin sopulin kokoa, joka ilman häntää on noin 10-12cm, mutta paksuutta turkin kanssa runsaasti, on harjuksella suun venyttävä aika isoksi sopulin syödäkseen.

Vuonna 1974 olen nähnyt sellaisen sopulivaelluksen, että nuorta miestä oikein pelotti kyseisten ötököiden määrä. Muistan kun kiipesin isolle kivelle karkuun päälle hyökkäävää sopulimassaa. Seuraavan kerran isompi sopulivaellus tuli Lapissa itselläni vastaan 1982 ja viimeisin 2007. Isot harjukset mässäilevät tunturisopuleilla, jos vain niitä erehtyy uimaan vesistöjen poikki. Joten sitäkin kannattaa yrittää, jos ei muuten kalaa kuulu.

Tunturisopuli
Tunturisopuli

Tunturikalastajan perhot

Seuraavaksi kerron sinulle, mitkä perhot toimivat tunturialueella niin joki- kuin järvivesissäkin. Toki on todettava, että jokialueilla toimivat usein ne perhot mitkä esimerkiksi Keski-Suomen koskillakin toimivat. Tag-perhoissa on hyvä pienentää pyrstön kokoa, sillä kirkkaissa vesissä kala voi arastella väriä, jota ei normaalisti ole nähnyt ollenkaan. Vältä myös värillisiä kuulia kuten fl oranssi tai metallic light pink. Paremmin joella toimivat luonnollisen väriset nymfit. Juurikin ne perhot, joiden värisävyt sopivat yksiin luonnonravinnon kanssa. Kuitenkin tunturijoilla saaliina on pääosin harjus ja taimen. Suvannoissa lisäksi vielä siika.

Joella kalastettavien nymfien koko ei tarvitse olla ihan niin pieni kuin Keski-Suomen koskilla yleensä käytetään. Mielestäni riittää, kun nymfejä löytyy rasiasta koossa #10 -16 välillä. Pintaperhot voivat olla hiukan pienempiä, sillä esimerkiksi kaksisiipiset eivät ole mitenkään isokokoisia hyönteisiä. Pahimmillaan olen kokenut että #18 pieni kaksisiipinen jäljitelmä on vasta kelvannut krantulle raudulle.

Zonker perhot toimivat hyvin raudulle
Oranssi ja Pinkki Zonker raudun pyyntiin
Oranssi Zonker 

Koukku: Hanak H230BL koko 4 – 8

Kierre: hopea pyöreä

Runko: Oranssi Hare Tron Dubbing Burnt Orange

Siipi: Oranssi Kanisuikale.

Kiinnitetään ensin sidontalangalla edestä kiinni ja sen jälkeen kierteellä runkoon nostaen aina kierroksen aikana zonker-suikaleen karvoja ylös, jotta eivät jää kierteen alle. Zonkerin runko kannattaa harjata hvyin auki, jotta saa hieman paksuutta mutta myös läpinäkyvyyttä. Rungon voi dubata hieman ylipaksuksi, jotta on sitten materiaalia mitä harjailla. Nämä ohjeet pätevät tietysti myös Pinkkiin Zonkeriin.

Pinkki Zonker 

Koukku: Hanak H230BL koko 4 – 8

Kierre: hopea pyöreä

Runko: Pinkki Hends Chech Nymph Natural koodi 241.

Siipi: Pinkki Kanisuikale

 

Tumman perhot toimivat hyvin kalanpoikasjäljitelminä
Tumma liitsi ja vaalea kalanpoikasjäjljitelmä
Tumma liitsi

Koukku: Hanak H230BL koko 4-10

Kuula: 3 mm messinkikuula

Pyrstö: Musta marabou ja pyrstön sisällä holosuikaleet

Hela: Hopea kierremateriaali

Runko: Musta jänisdubbing dubattuna rungolle paksusti ja harjataan hyvin pörheäksi

Kaulus: CDC siikasia lenkillä kierrettynä kuulan taakse

Vaalea kalanpoikasjäljitelmä

Koukku: Hanak H230BL koko 4-10. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla jigikoukkua Hanak 400BL tai Ikon J330

Kuula: 2.5 mm musta maalattu messinkikuula

Pyrstö: Musta marabou

Runko: Hopea cactuschenille tyyppinen nauha. Päälle Grizzly- värinen kukon häkilä.

Nämä perhot toimivat myös joella erinomaisen hyvin ja silloin laittaisin niihin tungsten-kuulat. Jos tunturijoessa on taimenta, niin kalanrouhaisu perhoon on lähes takuuvarmaa. Järvellä uita näitä perhoja upposiimalla vaihtelevalla sisäänvedolla. Pysäytä ja anna hetken upota, sitten ota vauhdilla pari nopeaa sisäänottoa ja anna taas upota ja jatka entiseen malliin. Kokeile myös muutamia yksittäisiä heittoja ottamalla sisään vain kovalla vauhdilla.

Kuulapäiset nymfit toimivat mainiosti aktiiviselle ja ruokailevalle kalalle
Vaalea ja tumma nymfi
Vaalea nymfi

K: Ikon N220 10- 14

Kuula: 3 mm messinki, joelle tungsten 3 – 3.5 mm

Pyrstö: Muutama suikale (2-4kpl) fläsäsuikaletta

Kierre: Sama fläsäsuikale kuin kierre

Runko: Hends Rabbit Fur Dubbing Brown Yell Dark tai Yellow Olive. Harjataan auki.

Kaulus: Punainen keinokuitu dubbing

Tumma nymfi

Koukku: Ikon N220 10 – 14

Kuula: 3 – 3,5 mm messinki hopeana. Joelle tungsten 3 – 3.5 mm.

Pyrstö: Keskiruskean kukonhäkilän siikaset

Kierre: Hopea kierre

Runko: Hends Rabbit Fur Dubbing Brown Orange

Kaulus: Tumman vihreä Ice-dubbing

Järvikatka ja kalvoroikkuja
Järvikatka ja kalvoroikkuja
Järvikatka

Koukku: Hanak H330BL 8-10

Selkäkyömy: Tungsten Nmyph Body -Bogdan Gawligin nettikaupasta. Valmiiksi muotoiltu perhon selkää korostava. Tulee langalla kiinni koukkuun. Voit myös tehdä paksunnoksen langallla tms.

Kierre: 0,16 mm siima

Selkänahka: Hends Body Stretch Orange/Red nauha

Runko: Super Bright Dubbing – Amber. Harjataan alta reilusti auki

Kalvoroikkuja

Koukku: Ikon G430 12-14

Pyrstö:  Musta tai ruskea kukonhäkilän siikasia

Kierre: Ohut hopea metalliwire

Runko: takaosa harmaa jänisdubbing ja etuosa musta jänis dubbing. Harjataan auki.

Kelluke: Musta foami. Kiinnitetty ensin edestä. Sen jälkeen keskeltä niin että takaosa nousee pystyyn kelluttaen perhoa reilusti vedenpinnan alapuolella vain foamin varassa.

Tumma ja ruskea vesiperhonen
Tumma ja Ruskea Vesiperhonen
Tumma vesiperhonen

Koukku: Hanak H 130BL 12- 18

Runko: Riikinkukon pyrstösulan siikanen kierrettynä.

Runkohäkilä ja samalla etuhäkilä: Musta kukon laadukas pintaperhohäkilän sulka.Kiinnitä hetkeksi etuosalle, jotta saat siiven kiinnitettyä kiinni. Sitten jatkat häkilän kiertämistä siiven ohitse siiven etupuolelle.

Siipi: Laadukas harmaa cdc–höyhen

Tämä perho toimii lähes kaikkien pintahyönteisten ollessa aktiivisia. Isommassa koossa käy harmaasta vesiperhosesta. Pienessä koossa näyttää kaksisiipiseltä. Isossa koossa voi vetää ajoittain pintaa pitkin ja pysäyttää. Joskus kala syöksyy kaukaa perhoon kiinni ja otti on tällöin hyvin näyttävä. Tämä perho kannattaa uittaa Mucilinissa. Se antaa perholle peruskellutuksen kuin Obelixille, joka putosi voimajuomatynnyriin.

Ruskea vesiperhonen

Koukku: Hanak H 130BL 10 – 14

Runko: UV2 Fine and Dry Dubbing – March Brown

Siipi: Peurankarva

Etuhäkilä: Punertavan ruskea kukonhäkilä

Perhon siipi ja runko sidotaan vuorotellen niin, että aloitetaan koukun mutkasta sitomalla ensin lyhyesti runkomateriaalia koukulle. Sen jälkeen nippu peurankarvaa rungonpäälle, sen jälkeen taas runkomateriaalia, sen jälkeen taas peurankarvaa jne. Tätä jatketaan kunnes ollaan noin puolen sentin päässä koukun silmukasta. Jokainen peurankarvanippu tulee kiinnittää huolella kiinni runkoon. Runkomateriaali dubataan sormin langalle ja kierretään tiukasti koukun rungolle kiinni. Koko rungon mittainen siipi muodostuu noin 4-5 peurankarvanipusta. Edustaa todella hienosti isompikokoista vesiperhoslajiketta. Vielä ennen kalastusta kun rasvaat siiven Ginkillä todella huolellisesti, niin perho kelluu hyvin koko kalastuspäivän.

Musta kaksisiipinen ja karvasääski
Musta kaksisiipinen ja Karvasääski
Musta kaksisiipinen

Koukku: Hanak H 130BL 14 – 20

Kierre: Ohut pyöreä hopea

Runko: UV2 Fine and Dry Dubbing – Black

Runko ja etuhäkilä: Häkilä kierretään takapäästä suoraan kerralla koukun silmukan taakse hyvin tiheänä. Tätä tekisin mukaan vain pienimmissä koossa. Sillä sitä pikkumustaa ne vaikeimmat kalat yleensä syövät ja muuta perhoa eivät tuolloin tunnu kelpuuttavan. Tälle perholle kannataa antaa myös Mucilin-hoito kun yläpuolen perholle.

Karvasääski

Koukku: Ikon D110 14 – 18

Runko: Rungon takaosan voi kiertää vaikka mustasta sidontalangasta tai vaikka mustasta niinestä jonka lakkaa tai käsittelee UV-liimalla.Rungon etuosa Riikinkukon siikanen kierrettynä rungolle.

Jalat: Ohuet riikinkukon siikaset kiinnitettynä rungolle ennen rungon etuosan kiertämistä. Siikasien päihin tehdään solmut jolloin jalat kääntyvät mutkalle ikään kuin hyönteisen jalkojen niveleiksi.

Etuhäkilä: Musta hyvänlaatuinen kukonhäkilä kierrettynä rungolle.

Olen käyttänyt paljon Erikoistukun maahantuomia Hanakin koukkuja ja todennut ne erinomaisiksi. Myös Ikonin koukut täyttävät hyvän koukun kriteerit.

(*)Tästä linkistä pääset Erikoistukun sivuille ja käyttämään alla oleva alennuskoodi hyödyksesi Hanakin kaikista tuotteista. Käy siis Erikoistukun perhokalastussivuilla, valitse tuotteet ostoskoriin ja anna kassalla koodi PINFO15 jolla saat kaikista Hanakin tuotteista 15% alennuksen. Sehän on 100€ ostoksesta 15€ alennus. Sillä säästöllä saat jo muutaman kahvipaketin.

 

Jokiperhoille tunturialueille löytyvät reseptit näistä blogin postauksista

Jokiperhot jäivät tässä postauksessa hiukan vähemmälle huomiolle, mutta listailen niitä tässä hiukan. Kyseisiä tunturijoille sopivia perhoa löytyy tämän blogin muista postauksista ihan riittävästi. Alla listattuna ja linkki postauksiin.

– hopea kuulaiset Orange tagit. Pienennä perämateriaali puoleen. Postaus Orange Tag ja sen kaikki muunnokset

– Red Ribbed Killer (RRK) hopea- ja kuparikuula.  Postaus Kauden 2021 parhaimmat jokiperhoni resepteineen

– Pheasant Tail hopea- ja kuparikuula. Sama postaus kuin RRK.

– Mustat nymfit messinki, hopea ja kupari kuulalla.  Postaus Kauden 2022 parhaimmat jokiperhoni resepteineen

Yllä on riittävästi vaihtoehtoja testattavaksi muutamalle tunturireissulle. Enkä usko, että jäät kalatta. Toki ainahan kalakin osaa pistää suun kiinni ja silloin ei vain toimi mikään. No, on siihenkin olemassa omat pikku kikat mutta, jospa niistä kirjoittaisikin vielä myöhemmin oman postauksen.

Mukavia perhonsidontahetkiä ja kivaa kevään odotusta.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *