Perhokalastuskoskien varaaminen 

Perhokalastajat Kaarneenkosken niskalla

Laitahan vinkit eteenpäin!

Perhokalastuskoskien varaaminen – Kesän perhokalastusretkien suunnittelu kannattaa aloittaa aina ajoissa. Talvihan onkin sitä varten hyvää aikaa tehdä hyvät suunnitelmat. Vähemmän sitä on talvella muuta perhokalastukseen liittyvää tekemistä kuin perhonsidonta ja välineiden huolto. Joten aloita jo nyt ensikesän kalareissujen suunnittelu.

Kuten varmaan ymmärrätte, tässä yhdessä postauksessa en voi esitellä kaikkia Suomen koskikohteita. Pääosin tämän postauksen kohteet ovat merkittävimmät kosket Etelä-Suomesta Keski-Suomeen asti ja jo nyt tästä löytyy reilusti yli toistakymmentä koskea. Lista voisi helposti paisua äärettömän pitkäksi, joten myöhemmin vielä lisää. Ehkäpä tässä kevään aikana vielä jatkan uudella postauksella ja uusilla koski- ja jokialueilla. Älkää siis seuraavasta listasta hermostuko. Siinä on vain otettu esille ne yleisimmät koskikohteet, jotka ovat pääosin kovimmalla käytöllä.

Varauskoskien varaaminen

Suomessa ovat lisääntyneet sellaiset koskikalastuskohteet, joihin joutuu varaamaan luvat etukäteen. Lupamyynti saattaa aueta esim. 1.4 klo 9.00. Tuolloin yrität soittaa puhelimella annettuun numeroon ja päästä varamaan haluamasi päivän. Joten kesän kalastusreissut ovat lähes pakko yrittää suunnitella hieman etukäteen. Tällaiset etukäteen varattavat kohteet ovat erittäin suosittuja, ja niissä avautuu kerralla koko kauden luvanmyynti yleensä maalis-huhtikuun aikana. On myös muutamia kohteita, joissa luvanmyynti aukeaa jo tammikuussa.

Onneksi kuitenkin vielä löytyy hyviä koskikohteita, joihin ei tarvitse olla kyttäämässä luuri kourassa tiettyyn kellonaikaan, jotta varmasti pääset mahdollisimman alussa varaamaan itsellesi kalastusluvat haluamaasi aikaan.

Metsähallituksen koskikohteista ja kalastusalueista osaan saa lupia läpi kauden, mutta on myös alueita, joihin on määritelty vuoden ajalle tietty lupamäärä. Kun tuo lupamäärä tulee täyteen, lukkiutuu lupamyynti eikä sen jälkeen loppukaudelle saa enää lupia. Tällle vuodelle eli 2024 on metsähallituksen Pohjoisen alueen lupa-alueisiin tullut muutoksia ja hinnatkin ovat hieman taas nousseet. 

Suosituimpien kohteiden lupavarauksissa käy yleensä niin, että koko kauden luvat myydään ensimmäisen tunnin aikana loppuun. Pitää olla aikamoinen tuurintynkä tai sitten pirusti kavereita soittamassa, joista ainakin joku pääsee puhelinrumbasta läpi varaamaan luvat.

Ruotsissa ja Norjassa ovat sitten hieman erilaiset systeemit kuin Suomessa, mutta niistä sitten joskus myöhemmin erikseen.

Kun mennään kalastamaan Eurooppaan ovat kalastusalueet jaettu usein No Kill- zone ja Kill-zone tai Salmonids ja Non Salmonids alueisiin. Näillä pyritään ohjaamaan kalastajia tyyliin pyydä ja päästä kalastukseen. Näillä No Kill Zone alueilla nimittäin on niin paljon paremmin lohikaloja kuin Kill Zone alueilla, joilla paikalliset ottavat lähes kaikki kalat ruokakaloiksi. Muistaakseni alamitta on jossain 18-19cm paikkeilla. Tuon kokoisissa kaloissa ei kyllä paljon ole syömistä, mutta maassa maan tavalla. Myös kalastusluvan varaaminen ei välttämättä ole kovin helppoa. Esimerkiksi Tsekeissä tulee tietää juuri se oikea kahvila ja oikea tyyppi, joka myy lupia sille yhdelle alueelle. Jos ei tiedä paikallista systeemiä, on lupien hankinta tuskallisen hankalaa. Voin vain kuvitella miltä ulkomaalaiselta tuntuu tulla Suomeen kalalle ja yrittää saada huippukohteeseen kalastuslupia.

Perhokalastajalla on taimen kiinni
Perhokalastajalla on taimen kiinni

Suomen tunnetuimmat perhokalastuskohteet

Konnevedenkosket ja Kapeenkoski

Konnevedenkosket sai viime vuonna uuden yrittäjän koskien kalastus- ja majoitustoimintaan, joka on Konnevesi Travel Oy eli Jani ja Titta Himanko. Jani tunnetaan jo hyvin kaukaa monipuolisesta kalastusopasurastaan sekä myöskin viime ajalta Kapeenkosken yrittäjänä.

Kaikki varaukset ja tiedustelut Konnevedenkoskille tehdään mieluiten sähköpostilla. Konnevesi Travelille voi jättää myös soittopyynnön, jos haluaa palveluista yms. tarkempaa tietoa. Puhelimeenkin vastataan tai takaisin soitetaan, mutta harvoin yrittäjä ehtii olla kalenterin äärellä. Konneveden koskien kokonaisuuteen kuuluvan Keskisenkosken yksittäisluvat löytyvät tämän linkin kautta.

Uutena järjestelynä on, että kaikki Konneveden kosket eivät ole auki joka vuosi, vaan joitakin koskia rauhoitetaan kalakannan vahvistamisen takia.

Konneveden koskien nettisivut löytyvät tästä linkistä

Vuodelle 2023 kalastukselle auki olivat seuraavat kosket: Kapeenkoski, Hannulankoski, Keskisenkoski, Kellankoski ja Siikakoski. Kiinni taas ovat Taikinainen ja Karinkoski, jotka avataan aiemman tiedon mukaan 2024 yhdistettynä kohteena. Tälle kaudelle 2024 ei vielä 13.1 mennessä ole mitää päivitettyä tietoa tilanteesta. Tästä kannattaa etsiä päivitettyä tietoa koskien nettisivuilta.

Konneveden kosket tunnetaan erittäin hyvästä taimenkannastaan ja nämä isohkot taimenet nousevat tai laskeutuvat koskiin niiden ylä- ja alapuolen järvistä.  Toki koskissa on jo alunperinkin oma vahva taimenkanta, mutta järvistä pikkukalan perässä nousevat isot taimenet täydentävät joessa asuvaa kantaa.

Siikakoskella systeemi on se, että toukokuussa hinta on 650 €/4 kalastajaa  ja kesä/heinä ja elokuussa 750€/4 kalastajaa. Hinta ei sisällä majoitusta. Kun taas Kellankoski toukokuu 820€/ 6 kalastajaa ja kesä/heinä ja elokuu 960€/6 kalastajaa. Hinnat sisältävät majoituksen. Yhden kalastajan hinnaksi tulee toukokuussa 136€/vrk/hlö  ja kesä/heinä ja elokuussa 160€/hlö/vrk majoituksen kanssa. Tätä en pidä vielä kovin kalliina. Koskea on kuitenkin käytössä liki 600 m. Veneellä pääsee niskalta yli toiselle puolelle, jolloin ei tarvitse olla niin tiiviisti porukalla. Lisäksi vastapuoli on muutenkin vähemmän kalastettu ja kalat näin vähemmän häirittyjä. Joten mahdollisuus sen ison saamiseen ovat myös hyvät. Vastaranta on ehdottomasti myös hyvä aamuyön kalastuspaikka.

Lisätietoja vapaana olevista Konneveden koskienluvista sähköpostilla jani@konnevedenkosket.fi tai uudesta palvelunumerosta 044 239 8874.

Kapeenkoski

Nykyään yksityisistä kalastajista 90%, tai jopa yli, on Kapeenkoskella perhokalastajia. Virvelikalastajalle järjestetään kalastusta Kapeella käytännössä vain yritysryhmiä varten. Hiukan samalla tavalla kun esim. Kellankoskella, jossa ei virvelillä  saa kalastaa kuin oppaan kanssa.

Kapeenkoskihan on erillään Konneveden koskista, mutta siitä on tullut aika suosittu perhokalastajien keskuudessa. Etenkin ns. privakoski eli itse Kapeenkoski on nostanut suosiotaan aiemmista vuosist

Kapeenkoski on kokeilemisen arvoinen kohde, sillä kalamäärä on runsas. Taimenet ovat hyväkuntoisia ja keskikoko lienee 50cm paikkeilla. Mikään kahlaajan paratiisi se ei ole, sillä rannat ovat sitä varten turhan syvät. Välttämättä sitä ei monessa paikkaa edes tarvitsekaan tehdä. Koskialuetta on käytössä reilu kilometri. Joten sinne varmasti mahtuu kalalle mukaan useampikin kaveri. Vastapuolelle pääsee veneellä ja se siirtyminen saattaa kannattaa kun kalaa ei lähtörannalta kuulu.

Lupien ja majoituksien suhteen ota yhteyttä Kapeenkoski Travel Oy 050 409 6698 tai info@kapeenkoski.com

Tästä linkistä pääset Kapeenkosken nettisivuille tarkistamaan kaiken tarpeellisen säännöistä hintoihin.

Huopanankoski

Huopanankoski tunnetaan jo Juhani Ahon eli ensimmäisen suomenkielisen ammattikirjailijan kotikoskena. Häntä on pidetty leimallisesti kansallisena kirjailijana ja modernin kirjasuomen kehittäjänä. Juhani Aho kutsuttiin ensimmäisen kerran Huopanankoskelle kalaan  vuonna 1906. Haavipoikana toimi useinmiten paikallinen myllärinpoika Eemeli Kokko, joka piti päiväkirjaa Ahon saaliista. Eniten merkintöjä on vuodelta 1912, jolloin Aho sai 388 taimenta. Monesta eri lähteestä luetut ja nähdyt artikkelit ja kuvat kertovat että Ahon saamat kalat olivat nykyisen mittapuun mukaan ISOJA.

Nykyään Huopanankoski on aika paljon erilainen kuin Juhani Ahon aikana. Mutta niitä isoja taimenia saadaan yhä joka vuosi Huopanan koskelta hyvin runsaasti. Sellaista 40-50cm taimenta tuntui menneenä kesänä olevan todella runsaasti. Isoja yli 60cm taimenia väsyteltiin useita ja ne olivat hyväkuntoisia. Suupielet olivat useimmilla hyvin siistit. Tämä kertoo siitä, että joko kaloja ei oltu saatu aiemmin, kalastajat käyttivät oikeasti väkäsettömiä koukkuja tai kalat oli saatu haaviin riittävän nopeasti. Nimittäin mitä kauemmin kalaa joutuu väsyttämään, sitä enemmän koukku hiertää kalan suussa isompaa reikää jne.  Tässä vain muutama tärkein syy kalojen hyvään kuntoon. Jatkossakin Huopanalla kalastetaan vain C & R – luvalla.

Kalastajan on käytettävä vieheissään (perho, uistin) ainoastaan yhtä väkäsetöntä koukkua (tai väkäset puristettu huolella pois). Koukku saa olla koolta enintään kokoa nro.2. Kalastus keskeytetään, mikäli vedenlämpö koskesta ylittää 21 astetta pysyvästi, eikä sääennusteen perusteella ole odotettavissa välitöntä muutosta, joka saattaisi laskea lämpötilaa.

Huopanan koski on tällä hetkellä hyvissä käsissä. Paikallinen yrittäjä Jori Siekkinen pitää kosken vieressä olevaa Koskikahvilaa, myy lupia koskelle sekä tarjoaa myös majoitusta vanhan sillan lähellä olevasta omakotitalosta, entisestä kaupparakennuksesta. Majoituksen hinta on vain 25€/hlö/vrk. Huopanankosken sivut löytyvät tästä linkistä.

Koko kosken voi vuokrata omaan käyttöönsä hintaan 650€/8 kalastajaa(klo 18.00-15.00). Yksittäiset luvat maksavat muille ajoille 21h/65€/hlö/vrk silloin kun koko koski ei ole varattu. Kalastuslupa alkaa klo 18 ja loppuu klo 15. Päivän aikana on siis aina 3h rauhoitus. Luvat varataan puhelimitse numerosta 0440 375604. Samasta numerosta saa myös varattua majoituksen/tilauksesta ruokailu.

Syksyllä taimenenkutuaikana yhden illan aikana Jori näki koskella noin 50 taimenta puuhailemassa kutuhommia. Taimenkanta on siis hyvä, kunhan vain me kalastajat omalta osaltamme pidämme sitä kunnossa. Tästä löytyy linkki aiemmin tänä kesänä Huopanalle tehtyyn kalastusreissupostaukseen.

Perhokalastajat Huopanankosken vanhalla sillalla
Perhokalastajat Huopanankosken vanhalla sillalla

Äyskoski

Äyskoskea Tervossa pitää nykyään Koskisydän niminen yritys. Yrityksen takana puuhaavat Rantasalmella toimivan lomakeskus Järvisydämen yrittäjä Markus Heiskanen ja kuopiolainen sijoittaja Petri Tukiainen.

Äyskoski on kokenut vuosien varrella monenlaisia omistajavaihdoksia ja muutoksia kokonaisuudessaan. Se ei kuitenkaan huononna Äyskoskea kalapaikkana, sillä tunnetusti kosken virrassa majailee paljon hyvän kokoisia taimenia. Olen itse aikanaan käynyt paljonkin Äyskoskella ja tuolloin kirjolohet häiritsivät taimenen kalastusta. Sitä ongelmaa ei nykyään taida enää olla. Harjuskantakin on ollut hyvä, tämän hetkistä tietoa siitä ei minulla ole. Majoituskapasiteetti tullee olemaan kohdallaan, kunhan kaikki majoitustilojen rakennukset ovat saatettu päätökseen.

Kuten muillakin koskilla, niin myös Äyskoskella on ahkerilla kävijöillä omat suosikkipaikkansa. Se myös aiheuttaa joskus odottamista, että pääsee kalastamaan haluamaansa paikkaa. Olen kuitenkin Äyskosken kohdalla sitä mieltä, että kalaa on varmasti koko kosken matkalla. Koskelta löytyy useita ns. alikalastettuja paikkoja, ja olisikin suotavaa että betonikengät jalassa olevat kalastajat liikkuisivat, eivätkä varaisi kosken parasta paikkaa moneksi tunniksi vain itselleen.

Linkki Koskisydämen sivuille löytyy tästä linkistä

Tällä hetkellä 13.1.2024 kalastusluvista ei vielä löydy yrityksen sivuilta mitään tietoa. Arkisin kalastuslupa on maksanut (v.2023) 75 €/vrk., viikonloppuisin 85 €/vrk. Lupia koskeen myydään maksimissaan 12 kappaletta vuorokaudessa. Koko koski yksityiseen kalastukseen 1000 €/vrk. Sivuille tullaan päivittämään varauskalenteri lupien ostamista varten. Kun varauskalentri aukeaa tullaan siitä tiedottamaan yrityksen kotisivuilla. Tällä hetkellä luvista kannattaa kysyä joko puhelimitse tai säpolla 029 193 5072, 041 580 4120 tai info@koskisydan.fi. Näin on luvattu vuonna 2023.Toivotaan että myäs tälle vuodelle 2024 käytäntö on kalastusluvan varaajalle helppo ja jouheva.

Kaarneenkoski

Kaarneenkoski sijaitseen Kuhmossa Nivan kylässä. Koski oli useamman vuoden totaalisesti kiinni kaikelta kalastukselta, joka näkyy tällä hetkellä vahvana taimenkantana. Koski ei ole kovin pitkä, noin 170m, mutta kalastoltaan sitäkin runsaampi. Koskessa majailee hyvin vauraita taimenia ja niitä on paljon. Koskeen on myös istutettu eväleikattuja taimenia, jotka täydentävät luontaista kantaa. Tällä pyritään säästämään kosken luontaista taimenkantaa ja sen jatkuvuutta elinvoimaisena.

Palkesilla on ollut Lentiirassa aina vuosittain leiri, johon tämä koski on kuulunut mukaan. Asiakkaiden saamat kalat ovat olleet hienoja, hyväkuntoisia ja isoja. Tapahtumia on ollut paljon, toki joukossa myös isojen kalojen karkuutuksia. Peruke tulee olla todella vahva, sillä koski on vuolas ja kun iso taimen tällää kiinni, on sitä hankala pitää kiinni, jos välineet eivät ole sen mukaiset. Koskesta löytyy myös tietoa Kalalla Kainuun tästä linkistä.

Koski varataan aina vain omaan käyttöön ja hinta on 500€/5 kalastajaa. Koski varataan Lentiiran  varausjärjestelmästä, joka tulee taas näkyville lähiaikoina Lentiiran lomakylän sivuilta tästä linkistä. Linkki vie suoraan Lomakylän etusivulla olevan kalastuluvat -täpän kautta 1-7 vrk olevien lupien ostosivulle. Jos sivut eivät toimi, kannattaa soittaa 050 585 12 10 tai 0400 677 667  ja varata luvat sitä kautta. Kannattaa hyödyntää myös seuraava tarjous. Lentiiran lomakylä tarjoaa teille lukijoille 10% alennuksen koodilla – Palkes23, kaikista on-line mökkimajoituksista varattaessa se suoraan lomakylän nettisivuilta. Jos koodi ei jostain syystä toimi ole yhteydesä Lentiiran lomakylään puhelimitse.

Tästä samasta linkistä pääset varaamaan myös Lentiiran Änättikosken vuorokausiluvan. Änättikoskella ei ole mitään kalastajamäärärajoitusta, joten siltä osin ei ole kiire lupien varaamisen suhteen. Mutta helpompaa se on suoraan näiltä Lentiiran verkkosivuilta varata. Tässä linkki aiempaan postaukseen Kaarneenkoskesta.

Kaarneenkosken taimen
Kaarneenkosken taimen

Kuhmon kosket

Kuhmon kosket ovat monille tuttuja. Tästä linkistä pääset tutustumaan  Kalalla Kainuussa -sivuilla esitellyihin Kuhmon koskiin. Sivuilta löytyvästä kartasta on helppo löytää itselleen sopiva kohde. Pääosa koskista ei onneksi ole sellaisia, joihin pitäisi lupia varata reilusti etukäteeen. Näille koskille voi siis suunnata vaikka edellisen illan pikapäätöksellä. Tunnetuimmat Kuhmon koskista ovat Änättikoski, Pajakkakoski, Saarikoski ja Lentuan kosket. Nämä kyseiset kosket ovat selkeästi parhaiten hoidettuja sekä erittäin kalaisia.

Muut maakunnan kosket ovat sitten heikommalla hapella. Kalaa ei ole, vaikka kunnostuksia on aikanaan tehtykin ja niissä pienpoikastuotanto on vähäistä. Kuhmon alue on nostanut suosiotaan kalastusmatkailun silmissä viime vuosien aikana. Se varmasti kertoo siitä että varauskoskiin kohdistuva paine purkautuu tietenkin niille koskille, joille saa kalastusluvan helposti ja ostopäätöksen voi tehdä vasta viime hetkillä. Kuhmon koskissa piilee erittäin suuri potentiaali kehittyä maailmanluokan alueeksi.

Perhokalastusleirillä haavissa kävi kaloja tiuhaan tahtiin
Perhokalastusleirillä haavissa kävi kaloja tiuhaan tahtiin

Akonkoski

Akonkoski on yksi Pajakkajoen koskista kuten tunnetumpi Pajakkakoskikin. Akonkoski on varauskoski, joka varataan kokonaan omaan käyttöön. Se kuuluu myös Kainuun Ekokoskiin. Koski ei ole kovinkaan pitkä, mutta sitäkin leveämpi. Koski on kunnostettu aikanaan ja profiililtaan se on hyvin monttuinen. Vastarannalla menee päävirta, jonka alla pohjassa majailevat ne todelliset isomusharjukset. Kosken kalasto on siis pääosin harjusta, mutta myös paikoin taimenta ja säynettä esiintyy hyvin. Harjuksien keskimitta on reilusti yli 40cm ja ne ovat hyvin pulskia kavereita.

Harjusta on koko kosken matkalla ja ehdottomasti sinun pitää kalastaa jokainen pienikin monttu. Sillä isotkin harjukset liikkuvat kosken alueella syömässä aina aktiivisuustilanteen mukaan. Niinpä ison harjuksen voi saada mistä koskenosasta tahansa. Luvan pääsee varaamaan netistä helposti tämän linkin kautta. Luvan hinta on 160€/4 kalastajaa. Lupia on ollut varattavissa jo kaudelle 2024. Tälle koskelle ei ole ollut viime vuosina liikaa tunkua, joten luvan voi varata ennen reissuun lähtöäkin. Vahva suositus jokaiselle, joka tykkää harjuksen kalastuksesta.

Tässä aiemmin kirjoittamani postaus Akonkosken kalastuksesta.

Kynäkosket

Hyrynsalmen lähellä sijaitseva Kynäkosket kuuluu Kainuun Ekokoski-sarjaan. Alueella on laavu, jossa voi yöpyä, paikalta löytyy myös polttopuita ja WC. Koski on kaksiosainen, joista alimmainen osa on itse pääkoski. Siinä on myös eniten putoamiskorkeutta ja kalanpaikkoja. Taimenkanta ei ole mikään kovin vahva, mutta kyllä sieltä hyvin luomutaimenta löytyi meidän käynniltä pari vuotta sitten. Kalastettavaa riittää ja ehdottomasti pitää kalastaa tarkasti ja hötkyilemättä. Koskelle saa yksittäisiä  40€/vrk lupia, sekä sen voi myös varata pelkästään omalle seurueelle 100€/vrk hintaan. Mitenkään runsaasti varattu koski se ei ole, joten tämänkin varaamisen voi ainakin toistaiseksi jättää vaikka viime tippaan. Lisää tietoja löytyy taas Kalalla Kainussa-sivuilta tästä linkistä. 

Läsäkoski

Läsäkoski sijaitsee Keski-Suomen Kangasniemellä. Se on hyvinkin runsaasti etelä-suomalaisten perhokalastajien suosiossa läheisen sijannin vuoksi. Tämä kova kalastuspaine näkyy tietenkin kalojen suupielissä, kertovat jotkut kalastajat. Mutta hienoa, että näinkin etelästä löytyy koskikohteita. Koskialue on jakautunut moneen osaan, joten kalastusaluetta kyllä riittää. Toki Eteläväylä ei ole niin hyvin taimenien suosiossa, kuin kosken muut alueet. Kotisivut löydät tästä linkistä. 

Kauden 2024 luvat ovat jo myynnissä. Koko kosken varaus hintaan 930€/6/8/10 hlö. Hieman epäselvät ohjeet mutta kannattaa soittamalla kysyä mikä on systeemi. Varaustilanteen mukaan koskelle myydään myös yksittäisiä kalastuslupia hintaan 120€/hlö. Yksittäiselle kalastajalle löytyy myös iltalupa klo 18 – 23 väliselle ajalle hintaan 100€/hlö.

Vihavuodenkoski

Koski löytyy Sappeen kylän hoodeilta läheltä Hauhoa. Koski ei ole mikään pitkä alue, mutta taimenta on runsaasti. Vesi on pääosin kirkasta. Kalastus on mielenkiintoista ja erittäin haastavaa.  Kalastus on luonnonkalojen osalta täysin C & R -kalastusta. Kalastus on sallittu vain yhdellä perholla.

Ilmoittautuminen arvontaan on alkanut 12.1.2024. lmoittautumisajan (12.1-29.2) jälkeen Vihavuosi-yhdistys suorittaa arvonnan, jossa arvotaan ilmoittautuneiden kesken kalastuslupien valintajärjestys. Tämä tehdään la 2.3.2024 klo 12.00 todistajien läsnä ollessa. Arvonnan tulokset julkistetaan nettisivuilla arvonnan jälkeen 100 ensimmäisen osalta.

Kausi koskella alkaa 15.4 ja päättyy 31.8.2024. Hinta on toukokuusta-heinäkuun puoleen väliin 260€/3 kalastajaa ja huhtikuu/heinäkuun puolestavälistä kauden loppuun 130€ /3 kalastajaa. Majoitus kuuluu luvan hintaan. Kannattaa käydä lukemassa kalastussäännöt Vihavuoden sivuilta ennenkuin laitat sähköpostia arvontaa varten.

Vuonna 2023 luvan hakeminen tapahtuu niin, että ilmoittaudut mukaan arvontaan 10.1. alkaen seuraavaan sähköpostiosoitteeseen vihavuodenluvat@gmail.com Aihe/otsikko: Vihavuosi 2024. Ilmoittautuminen tapahtuu henkilökohtaisella sähköpostilla ja ilmoittautuminen on maksullista 20€/hlö/ilmoittautuminen. Tätä ilmoittautumismaksua ei palauteta, mikäli henkilö ei saa lupaa tai saatu kalastuslupa peruuntuu esim. veden lämpenemisen takia.

Maksa Vihavuosi-yhdistyksen tilille ilmoittautumismaksu 20 € FI12 4252 1020 0196 96. Sähköpostiin on ehdottomasti laitettava mukaan puhelinnumero, josta saa kiinni luvanmyyntipäivänä. Liitä myös mukaan kuitti maksusta, mikäli maksaja on eri henkilö, kuin lupien hankintaan ilmoittautuva sähköpostin haltija.  Jos sinulla käy tuuri lupien arvonnassa, sinulle soitetaan siitä ja tarjotaan mahdollisia kalastuspäiviä. Jokaisen kalastuspäivän jälkeen on aina yksi rauhoituspäivä. Joten pääset aina kalastamaan vuorokauden rauhoittunutta koskea. Vihavuoden kalastukseen liittyvät asiat löydät tästä linkistä.

Huuhtajankoski

Huuhtajankoski on suhteellisen tuore tulokas varauskoskien ryppääseen. Koski sijaitsee Tervossa, Äyskosken yläpuolella ja on pituudeltaan muutama sata metriä eli pelipaikkoja on hiukan vähemmän kuin Äyskoskella. Mikään helppo se ei ole kahlata ja paikoin tuottaa kokemattomalle hankaluuksia. Kalaa kuitenkin koskessa pitäisi olla, myös hyvänkokoista harjusta. Varausjärjestelmä on selvä ja näet kalenterista heti tilanteen. Nykytrendin mukaisesti on luvan hintaan ympätty majoitus, jolla hintaa on saatu nostettua. Mutta joka tapauksessa uusi kohde, joka kannattaa käydä kokeilemassa ainakin kerran. Sitten sen vasta tietää onko koski miellyttävä kalastaa, kuten kaikkien itselleen uusien koskien kohdalla käy. Tästä linkistä löydät Huuhtajankosken sivut.

Kosken sivuilla on tätä päivitysta tehdessäni 13.12024 aika vanhoja tietoa, jopa vuodelta 2022. Toivottavasti paikan pitäjät päivittävät sivut ajantasalle.

Kermankoski

Kermankoski löytyy Heinävedeltä ja lupa-alueeseen kuuluu Kermankoski + Vihonvuonne. Koko koskialue on todella vuolasvirtainen ja kirkasvetinen, joka ei tee kalastuksesta ollenkaan helppoa. Kahlaamisen suhteen tulee olla todella varovainen eikä kannata lähteä urheilemaan, jos ei tunne vielä paikkoja. Joka tapauksessa kalastus noin kirkkaassa vedessä on hieno elämys ja kalan saaminen on upea kokemus. Isomuksia löytyy useita ja ne ovat vahvoja jässiköitä. Perukkeen vahvuus on etenkin Kermankosken yläosassa oltava riittävän vahva, jos meinaa kalan ylös saada.Valitettavasti Kermankoski on sen verran suosittu paikka että koskella vai olla runsaasti kalastajia. Myös kaloista tulee arempia kun kalastajia on kalan mielestä jopa kiusaksi asti. Kermankosken lyhyydestä huolimatta suosittelen jokaista käymään testaamassa omia kalastustaitojaan. Kermankosken veden kirkkaus voi yllättää mutta se on vain positiivinen asia.

Vihonvuonne on aivan saman nimisen kanavan vieressä ja on myös kohtuullisen vuolas. Vihonvuonne on kuitenkin vähemmän kalastettu ja se on melkein parempi kalastaa tuloksekkaasti vastarannalta. Ja se Vihonvuonteen niska, jostain syystä tykkään kalastaa myös sitä. Tästä linkistä löydät Kermankosken + Vihonvuonteen kotisivut ja tästä linkistä pääset kosken lupamyyntisivuille.

Ruunaankoski

Oli pakko ottaa tähän mukaan Metsähallituksen kohde Itä-Suomesta, sillä Ruunaalla on paljon potentiaalia. Alue on erittäin laaja jo pelkästään kalastavaa retkeilijää ajatellen. Lisäksi kaikki puitteet ovat kohdillaan, infra on siis kunnossa. Ainut asia mikä mielestäni ei ole alueen arvon mukaista, on runsas kirjolohen istutus. Sehän ei ole huono asia vaan pikemminkin tietysti hyvä. Sillä kalastajille on tarjolla saalista siiman päähän, mutta se myös kertoo ettei luonnon lohikalakanta ole kovinkaan vahva. Joka tapauksessa käynnin arvoinen paikka. Hienoa että metsähallitus pitää paikkaa kunnossa. Tästä linkistä löydät Ruunaankosken luvanmyynti sivut ja tästä toisesta linkistä löydät Ruunaan Retkeilyalueen tiedot.

Perhokalastajan unelman, iso taimen on haavissa
Perhokalastajan unelma, iso taimen on haavissa

Näin on tullut aika päättää taas tämän postauksen päivittäminen. Tekstiä on reilun 2800 sanan verran ja paljon asiaa jäi vielä poiskin jokaisen kohteen esittelystä. Mutta tarkoitus oli vain kevyesti tuoda kaikille esille, millaisia kohteita meiltä Suomesta löytyy. Kuten aivan alussa jo kerroinkin, jäi tästä listasta pois suuri määrä muitakin hyviä koski- ja jokialueita. Mutta niistä voinkin kirjoittaa sitten vielä myöhemmin keväällä lisää.

 Tätä postausta päivittäessä 13.12024 on vielä monen koskikohteen tämän vuoden lupatiedot päivittämättä. Yleensä ne tulevat tammikuun aikana kuntoon ja varaukset alkavat vaiheittan eri koskien kesken kevään mittaan. Joudut siis käymään aina katsomassa varauksien avautumista.

Mukavia lukuhetkiä ja kannattaa harkita jonkun yllämainitun kohteen testaamista. Etenkin sellainen, jossa ei ole ennen käynyt.

Laitahan vinkit eteenpäin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *