Varhaisen aamun ja myöhäisen illan perhokalastus

Perhokalastajia iltamyöhän auringossa

Laitahan vinkit eteenpäin!

Varhaisen aamun ja myöhäisen illan perhokalastus  – Tässä postauksessa aiheenamme on varhaisen aamun ja myöhäisen illan perhokalastus. Otetaanpa siis selvää, miksi nämä ajankohdat ovat niin suosittuja kalastajien keskuudessa ja millaisia vinkkejä ja neuvoja meillä on tarjota teille lukijoille näihin aikoihin kalastamiseen.

Mutta miten sitten määritellään varhainen aamu ja myöhäinen ilta? Varhainen aamu on aika ennen yleisesti määriteltyä normaalia heräämisaikaa. Aikaa, jolloin ihmisen pitäisi vielä nukkua. Tähän viitaten aikamääreenä varhaisen aamun ajattelen siis olevan 04:00 – 06:00 välisen ajan. Myöhäinen ilta on aika jolloin osa ihmisistä on jo nukkumassa ja osa menossa nukkumaan. Yön katson alkavan klo 24:00 eteenpäin. Myöhäinen ilta voisi olla taas 22:00 – 24:00 välinen aika. Jokaisen kalastajan mielessä noissa ajoissa voi olla liukumaan ja näin se minunkin mielestä on. Mutta omassa mielessäni ajat ovat yllä mainitut.

Käymme läpi, miksi nämä ajankohdat ovat erityisen suosittuja kalastajien keskuudessa, ja annamme parhaat vinkkimme ja ohjeemme. Aamuvarhainen ja iltahämärä ovat perhokalastuksen kulta-aikaa. Kalat ovat silloin aktiivisimmillaan ja helpommin saavutettavissa. Auringonnousun ja -laskun aikaan veden pinnalle kuoriutuvat hyönteiset, sekä koskessa liikkuvat salakat, särjet ja ahvenet, houkuttelevat kaloja syömään aktiivisesti. Joten, mitä sinun tulisi ottaa huomioon varhaisen aamun ja myöhäisen illan perhokalastuksessa?

Aikaisen aamun perhokalastaja synkeän näköisessä kelissä
Aikaisen aamun perhokalastaja synkeän näköisessä kelissä

Tässä muutamia vinkkejä ja neuvoja, joilla voit saada parhaan mahdollisen tuloksen näinä aikoina kalastaessasi:

Oikeat perhot juuri oikeaan paikkaan

Valitse perhot, jotka jäljittelevät hyönteisiä, joita kalat syövät aamulla ja illalla. Tähän aikaan vuorokaudesta suositaan usein pintaperhoja, kuten vesiperhosia, päiväkorentoja, emergenttejä ja pintakalvossa kelluvia pupia. Uppoperhoista tietysti käytössä nymfit ja streamerit ovat todella tehokkaita. Seuraa jo päivällä minkälaisia ja värisiä hyönteisiä kosken lähellä lentelee. Illalla ja yöllä voi toki kuoriutua erilaisia hyönteisiä, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Usein pupien kuoriutuminen sattuu yön ajalle. Varhaisen aamun aikaan pintahyönteiselämää ei ole kovin paljon, joten suosittelen käytettäväksi streamereitä.

On yleistä, että kalat saattavat keskittyä syömään vain tiettyä hyönteistä. On suorastaan raivostuttavaa kohdata tilanne, jolloin ympärillä hyppii isoja taimenia, ja vaikka tarjoaisit mitä tahansa perhoa, kalat eivät hyväksy sitä.

Tällöin on ehkä järkevämpää yrittää kokeilla jollain todella erilaisella perholla. Kalat ovat niin hurmiossa vain siihen yhteen ravintokohteeseen, etteivät edes “näe” juuri sinun tarjoamaasi perhoa. Onkin hyvä testata esimerkiksi usein tehokkaaksi osoittautunutta superpupaa. Runkoväreinä ovat parhaiten toimineet vihreä – musta sekä ruosteenväri – musta.

Stremereillä kalastaessa on hyvä tietysti ottaa huomioon, mitä pikkukalaa koskessa sillä hetkellä on liikkeellä. Yleinen käsitys on, että pimeällä toimivat vain mustat streamerit, mutta olen saanut tuloksia muillakin vaihtoehdoilla. Illan hämyssä voi kokeilla vaikkapa särkijäljitelmää, joka on hieman läpinäkyvä. Aina ei perhon tarvitse olla paksu maalipensseli vaan vähempikin materiaali perhossa saattaa riittää.

Ennakoi tulevaa kalastushetkeä

Varhain aamulla ja myöhään illalla kalat ovat lähempänä pintaa, joten kevyet ja tarkat heitot ovat avainasemassa. Usein taimenen löytää myös aivan läheltä rantaa. Harjoittele etukäteen tarkkoja heittoja rantataskuihin kivien väliin ja vältä kalastuksen aikana turhan isoja liikkeitä, jotka voivat säikyttää kalat pois. On myös hyvä käydä päivällä valoisaan aikaan katsomassa millaisessa paikassa meinaat illan ja aamuyön hämyssä kalastaa.

On hyvä olla perillä koskessa olevien kalastusta haittaavien kivien sijainnista. Heittotila on tärkeä selvittää, eli voitko heittää ilmaheittoa ilman, että setti on koko ajan puussa. Vastaavasti on hyvä katsoa onko rullausheitolle riittävästi vapaata tilaa kosken kiviltä. Joidenkin hyönteisten kuoriutuminen tapahtuu usein kosken kivien lähistöllä, mutta joka tapauksessa on hyvä olla selvillä oman yöllisen pelikentän sijannista.

Päivällä voit jo suunnitella mitä kohtia tulee välttää, jotta et esimerkiksi kolistele turhaan kaloja säikyttäen. Otsalampun käyttäminen pimeässä tulee olla lyhytaikaista, sillä se on kuitenkin kohtuullisen kirkas valo keskellä yötä. Perhon vaihdon voi tehdä kääntymällä rantaa kohti ja käyttämällä siinä kohtaa otsalamppua solmun teon ajaksi. Mutta kaloja kohti on huono lähteä otsalamppua osoittelemaan.

Kalastustekniikoita pimeän ajalle

Yöllä tarvittavat välineet ja vaatetus on hyvä miettiä etukäteen. Pukeutuminen on tietysti tärkeässä roolissa kalastettaessa viileämpään aikaan. Illalla ja yöllä ilman jäähtyessä saattaa kalastajalle tulla myös kylmä, joten onkin hyvä pukeutua hieman päivää runsaammin. Merinovillaiset ohuet alusasut ovat kevyt ja lämmin vaihtoehto. Kuitenkaan niissä ei tule helpolla hiki ja merinovilla on hengittävää sekä kosteutta poistavaa materiaalia. Muutenkin yökalastus on enemmän paikallaan olevaa, joten harvoin on liikaa päällä.

Käytettävät perhokalastustekniikat on tärkeää miettiä etukäteen. Iltahämärässä ja aamuyöllä voi olla hankalaa nähdä uittaa nymfiä tarkasti ja nähdä kalan mahdollinen herkkä otti. Kala voi myös täräyttää perhoon niin kovaa, että vapa voi tuntua lähtevän käsistä. Näin tietysti voi toki käydä millaisilla välineillä tahansa. Turvallisin ja helpoin vaihtoehto lienee valita esimerkiksi yleiskäyttöinen #5-6 vapa ja pitkäkartoinen kelluva wf-siima. Näillä välineillä pystyt hoitamaan mainiosti pintaperho- , pupa-  ja streamerkalastuksen.

Tämä postaus nymfikalastuksesta voisi kiinnostaa sinua. Käy lukemassa se tästä linkistä.

Liian pitkällä vavalla voit helposti saada koko perukkeen puuhun, joten ehkä maltillinen 9′ jalkainen vapa on hämärässä helpompi käsitellä kuin pitkä vapa. Perukkeeksi on syytä valita hieman paksumpi kuin päivällä olet käyttänyt. Se antaakin ehdottomasti varmuutta tiukkaan tilanteeseen ja varmistaa sen isomuksen saamisen haaviin asti.

Oletko perhovavalla aktiivista härnäysliikettä tekevä? Se saattaa ollakin toimiva tekniikka sillä taimenen kohderavinto, pikkukala liikehtii veden alla usein hädissään havaitessaan saalistajat. Pikkukala syöksyy parvessa karkuun, ja taimen saattaakin erottaa joukosta sen oman kohteensa yksittäiseksi kalaksi. Pikkukala sinkoilee sinne tänne ja on hetken päästä taimenen suussa. On siis hyvä yrittää matkia pikkukalan liikehdintää, tekemällä streamerille epämääräistä liikettä nykimällä vavan kärjellä lyhyin nykäyksin. Tämä liike saattaa laukaista taimenen ottihalun juuri sinun perhosi kohdalla.

Kauden 2022 parhaimmat jokiperhot resepteineen – postauksesta voit käydä katsomassa ottiperhot seuraavalle perhokalastusretkellesi tästä linkistä.

Myöhäisen illan perhokalastus on tuottanut tulosta.
Myöhäisen illan perhokalastus on tuottanut tulosta.

Kalastuspaikan valinnan tärkeys

Etsi koskesta ja joesta paikkoja, joissa kalat todennäköisesti ruokailevat, kuten kivikkoja, koskien loppuliukuja ja virtapaikkojen reunoja. Näissä paikoissa on tietysti enemmän hyönteisiä, ja niistä voit löytää aktiivisia kaloja. Usein päivällä suoritettu kalastus koko kosken alueella tuo tärkeää tietoa siitä, missä päin koskea yleensäkin löytyy kaloja.

Kalalla on aina olemassa koskessa ne omat mielipaikat, joissa se viihtyy lähes aina. Illalla se saattaa laskeutua tai nousta vaikkapa kosken loppuliukuun syömään siellä pyöriviä pikkukaloja. Taimen saattaa syöksyä kovalla vauhdilla keskelle pikkukalaparvea, ja sen näet, kun pikkukalat sinkoilevat ilmaan pyrkiessään karkuun. Paikallla saattaa tuolloin olla myös useampia taimenia, jotka tekevät yhteistyötä tuon pikkukalaparven veroittamisen eteen. Muuten taimenella on se oma lempipaikka koskessa. Ehkä juurikin sen tietyn kiven vieressä tai montun takareunalla.

Jos kalastat harjusta, ei tämä kala ole yöllä niin agressiivinen kuin taimen voi olla. Harjusta kuitenkin on mahdollista saada yöaikaan samalla tavalla kuin taimentakin. Kalastajan tulee vain muistaa, että harjus suosii jonkun verran erilaisia kohtia koskesta kuin taimen. Taimenen agressiivisuus yöaikaan onkin hyvin yleistä. Siksi varmasti taimen onkin monen yökalastajan mielikohde.

Hyvä ja lämmin majoitus on mielekäs asia viileän yökalastuksen jälkeen. Jos kalastat Kuhmon seudulla, suosittelen Lentiiran lomakylän mökkimajoituksia. Tässä linkki suoraan Lentiiran Lomakylän mökkisivulle.

Lentiiran lomakylä tarjoaa teille lukijoille 10% alennuksen koodilla Palkes23 kaikista mökkimajoituksista varattaessa se suoraan lomakylän nettisivuilta.

Varhaisen aamun ja myöhäisen illan kalastus

Varhaisen aamun ja myöhäisen illan kalastus voi olla monelle ensikertalaiselle ainutlaatuinen elämys. Aamuyö on monille kalastajille se kaikista taianomaisin hetki, jolloin luonto herää uuteen päivään ja kala saattaa iskeä perhoon odottamattomimmalla hetkellä. Aamuyön kalastus voi olla sekä rentouttavaa että jännittävää, ja se tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen niille, jotka ovat valmiita lähtemään koskelle ennen auringonnousua.

Varhainen syksyinen aamu luo perhokalastajalle tunnelmallisia hetkiä
Varhainen syksyinen aamu luo perhokalastajalle tunnelmallisia hetkiä

Aamuyön kalastuksen hienoudessa on kyse ennen kaikkea nauttimisesta ja rentoutumisesta. Aamuyö tarjoaa rauhallisen hetken, jolloin voit keskittyä vain kalastukseen ja luonnonkauneuden ihailuun. Kala saattaa olla aktiivisempi aamuyön tunteina, joten mahdollisuudet saaliiseen ovat hyvät. Kun valmistaudut huolellisesti ja otat huomioon kaikki tarvittavat seikat, on aamuyön kalastus todellinen elämys. Nauti siis luonnon tarjoamasta aamuyön rauhasta ja hiljaisuudesta, ja ehkäpä voit saada myös elämäsi isoimman kalan haaviisi.

Myöhäinen ilta on myös kokemisen arvoinen hetki, sillä mahdollinen auringonlasku ja heti sen jälkeen syntyvä usva aiheuttaa upean tunnelman. Linnut laulavat kesällä myös yöllä ja se luo todella hienoja hetkiä luonnossa. Kalastessa koskilla hieman normaalia erikoisempaan aikaan, saat harrastuksesta vielä enemmän irti kuin päiväaikaan on mahdollista.

Myöhäisenä ilta voidaan myös kokea erilaisten perhokalastajien yhteisöllisyys nuotion ääressä. Mikäpä sen tunnelmallisempaa kuin paistaa nuotiolla makkaraa ja keittää nokipannukahvit. Koski kohisee vieressä ja antaa tilanteeseen omia nyanssejaan. Samalla turistaan uusien kavereiden kanssa päivän ja myöhäisen illan kalastuksesta sekä tulevista tai menneistä kalastusreissuista. Kukapa tietää millaisia loppuelämän ystävyyksiä nuotion äärellä voikaan syntyä.

Muista nauttia kalastuksesta ja ympäröivästä luonnosta. Aamun ja illan perhokalastus tarjoaa upeita maisemia ja ainutlaatuisia kokemuksia, joten anna itsellesi mahdollisuus nauttia tästä hienosta harrastuksesta.

Laitahan vinkit eteenpäin!

2 ajatusta aiheesta “Varhaisen aamun ja myöhäisen illan perhokalastus”

  1. Perhokalastuksessa on tunnelmaa ja jännitystä. Jos aikoo viettää alkuyön tai varhaisen aamun kalassa, on hyvä löytää majoitus kalapaikan läheltä. Meillä kävi onnea Kalixjoella Jockfallassa. Hyvä kalajoki ja mainio majoitus.

  2. perhokalastajaninfo@gmail.com

    Olet oikeassa. Toki voi myös majoittua telttaan suoraan ottipaikkojen lähelle. Kun aamulla herää hienoon joki- tai järvimaisemaan voiko paremmin aamu alkaa. Siihen vielä itselleen sopiva aamupala ja kuksasta kahvia niin johan on kaikki kohdallaan. Kalixjoen alue onkin hienoa seutua ja kalaakin siellä riittää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *